Gość: Jasiu IP: *.gisz.pl 26.11.02, 22:44 Co sądzicie o Nissanie Almera II z silnikiem 1.5 ? Czy warto go kupić? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: vd Re: Nissan Almera IP: *.kra.cdp.pl, / *.topware.pl 27.11.02, 11:14 znajomy mial nowego sedana 1.5 przez 8 miesiecy potem oddal w rozliczeniu w salonie i odebral 1.8 htchb, twierdzil ze nie dalo sie jezdzic z tym silnikiem, znajomy to starszy pan, przejezdzajacy rocznie jakies 5-7000 km, wczesniej mial nissana maxime, sprzedal ze wzgledu na wysokie oplaty, obecnie narzeka (przy takich przebiegach!!) na jasna tapicerke. Niezmienia to faktu ze do tego samochodu silniczek 1.5 wydaje sie za slaby do bezpiecznej jazdy, sam jezdzilem testowo (tylko) 1.8 i porownalbym jego dynamike z 1.6 bravy. Osobiscie uwazam almere za jedna z najciekawszych ofert w segmencie, auto ladne i przyzwoicie wyposazone, choc jak dla mnie troche za malo miejsca z tylu. Link Zgłoś
Gość: pidżej Re: Nissan Almera IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 11:28 W almerze za mało miejsca jest nie tylko z tyłu - ten samochod jest niewiarygodnie wąski i ciasny w środku biorąc pod uwagę gabaryty zewnętrzne. Przy podobnych wymiarach zewnętrznych civic 1.4 hb wydaje się przepastna, przyspieszenia ma lepsze, lecz wymaga w tym celu wyższych niż almera obrotów. nie rozumiem tylko co to znaczy ze nie da sie tym jezdzic - jak stoimy w korku to czy masz pod maska 90 czy 390 koni, tak czy tak stoisz, jak wszyscy ruszą, to do nnastępnych świateł i ty sie dotoczysz Link Zgłoś
Gość: fs Re: Nissan Almera IP: *.czajen.pl / 192.168.6.* 27.11.02, 18:37 teraz jest już zmodernizowana wersja z mocniejszymi silnikami 1.5 98KM zamiast 90KM, a 1.8 116KM (chyba) zamiast 114KM. Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: Nissan Almera IP: *.gisz.pl 27.11.02, 19:09 Diekuję za informacje , samochodu używam głównie na kilkukilometrowe dojazdy do pracy i sporadycznie (wakacje , weekend )na dalsze trasy . Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w codziennej eksploatacji tego auta , zużycie paliwa , awaryjność itp.? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Nissan Almera IP: *.aries.com.pl 27.11.02, 19:31 Jeśli będziesz używał Almery tylko na kilkukilometrowe dojazdy do pracy to od razu mówie,że jesteś snobem.Z powodzeniem wystarczyłby ci SC lub Matiz.Na kilkukilometrowych dojazdach do pracy silnik po kilku latach będzie wrakiem.Spalanie 15 litrów na 100 km,a w zimie w kabinie nie zdąży sie nagrzac (o silniku nie wspominając -na krótkich odcinkach nawet w lecie będzie niedogrzany). pozdrawiam p.s.Almera sama w sobie jest ok choć w porównaniu do nowszej konkurencji (Stilo,307) jest nieco podstarzała (wielkość i aranżacja wnętrza,sylwetka) Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: Nissan Almera IP: *.gisz.pl 27.11.02, 21:18 Masz trochę racji , ale snobem nie jestem po prostu nie stac mnie na drugi samochód do wyjazdów weekendowych i wakacyjnych (czesto jeżdżę wtedy za granicę). Dlatego szukam złotego środka. Ale nie kupię FIATA (złe doświadczenia z serwisami ). Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Nissan Almera IP: *.aries.com.pl 28.11.02, 09:19 Skoro tak to ok ;-) Trudno kupić np. Matiza do codziennej eksploatacji oraz np. Almere by stała w garażu przez 11 miesięcy.Co do samej Almery to ja pokusiłbym się tylko z uwagi na cene tzn.jeśli jest atrakcyjniejsza niż ceny konkurentów przy podobnym wyposażeniu,gwarancji (dokupieniu) i warunkach serwisu. Aktualnie jeśli zdecyduje się na zakup samochodu najważniejszym kryterium będzie dla mnie właśnie cena w odpowiedniej klasie auta.Pod uwage nie biore marek koreańskich.Na "dzień dobry" wale do zaprzyjaźnionego dilera,jeśli się nie dogadamy ide dalej do przedstawiciela innej marki.Moim zdaniem jeśli ktoś jest cierpliwy warto szukać,pytać,dzwonić do momentu uzyskania najatrakcyjniejszej oferty.Dilerów,gdzie to ja musze sie prosić (z uwagi np.na dobrze sprzedającą się nowość) omijam szerokim łukiem.Nauczony doświadczeniem drąze do skutku. Polecam takie nastawienie i życze powodzenia. pozdrawiam > Masz trochę racji , ale snobem nie jestem po prostu nie stac mnie na drugi > samochód do wyjazdów weekendowych i wakacyjnych (czesto jeżdżę wtedy za > granicę). Dlatego szukam złotego środka. Ale nie kupię FIATA (złe doświadczenia > > z serwisami ). Link Zgłoś
Gość: alef warto IP: 195.94.204.* 28.11.02, 15:29 1,5 litra na miasto wystarczy, w korkach sie nie scigasz 1,5 litra w almerze za miastem tez moze byc. 90 KM za mało? To chyba, że lubisz wyprzedzac na 5 biegu. Po redukcji na 4 nie ma problemow. Jak potrzeba, to z 80 km/h do 120 km/h mozesz blyskawicznie przyspieszyc na trojce. Silnik wtedy przez kilka sekund bedzie sie krecil na 6 tys obrotow, no ale po cos taki zakres ma. Komfort jazdy, trzymanie sie drogi swietne. Spalanie - nie wiem dokladnie, ale raczej male niz duze. Mam porownanie w miescie i na trasie z lanosem 1,6 l, 106 KM. Jest lzejszy, ma wiecej mocy i kopa znacznie lepszego. Pali jak smok (8 l srednio - no, to z tych mniejszych smokow). Przesiadajac sie z lanosa na almere naprawde nie cierpie. Przeciwnie, mniejsza zrywnosc nie dokucza, a jakosc jazdy w nissanie znacznie wieksza. Link Zgłoś
Gość: Jolab Re: Nissan Almera IP: *.gisz.pl 28.11.02, 18:14 Dardzo dziekuję a podzielenie się ze mną uwagami na temat Almery ! Link Zgłoś