Dodaj do ulubionych

Nissan Almera

IP: *.gisz.pl 26.11.02, 22:44
Co sądzicie o Nissanie Almera II z silnikiem 1.5 ?
Czy warto go kupić?
Obserwuj wątek
    • Gość: vd Re: Nissan Almera IP: *.kra.cdp.pl, / *.topware.pl 27.11.02, 11:14
      znajomy mial nowego sedana 1.5 przez 8 miesiecy potem oddal w rozliczeniu w
      salonie i odebral 1.8 htchb, twierdzil ze nie dalo sie jezdzic z tym silnikiem,
      znajomy to starszy pan, przejezdzajacy rocznie jakies 5-7000 km, wczesniej mial
      nissana maxime, sprzedal ze wzgledu na wysokie oplaty, obecnie narzeka (przy
      takich przebiegach!!) na jasna tapicerke. Niezmienia to faktu ze do tego
      samochodu silniczek 1.5 wydaje sie za slaby do bezpiecznej jazdy, sam jezdzilem
      testowo (tylko) 1.8 i porownalbym jego dynamike z 1.6 bravy. Osobiscie uwazam
      almere za jedna z najciekawszych ofert w segmencie, auto ladne i przyzwoicie
      wyposazone, choc jak dla mnie troche za malo miejsca z tylu.
      • Gość: pidżej Re: Nissan Almera IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 11:28
        W almerze za mało miejsca jest nie tylko z tyłu - ten samochod jest
        niewiarygodnie wąski i ciasny w środku biorąc pod uwagę gabaryty zewnętrzne.
        Przy podobnych wymiarach zewnętrznych civic 1.4 hb wydaje się przepastna,
        przyspieszenia ma lepsze, lecz wymaga w tym celu wyższych niż almera obrotów.
        nie rozumiem tylko co to znaczy ze nie da sie tym jezdzic - jak stoimy w korku
        to czy masz pod maska 90 czy 390 koni, tak czy tak stoisz, jak wszyscy ruszą,
        to do nnastępnych świateł i ty sie dotoczysz
      • Gość: fs Re: Nissan Almera IP: *.czajen.pl / 192.168.6.* 27.11.02, 18:37
        teraz jest już zmodernizowana wersja z mocniejszymi silnikami 1.5 98KM zamiast
        90KM, a 1.8 116KM (chyba) zamiast 114KM.
    • Gość: jasiu Re: Nissan Almera IP: *.gisz.pl 27.11.02, 19:09
      Diekuję za informacje , samochodu używam głównie na kilkukilometrowe dojazdy
      do pracy i sporadycznie (wakacje , weekend )na dalsze trasy . Czy ktoś ma
      jakieś doświadczenia w codziennej eksploatacji tego auta , zużycie paliwa ,
      awaryjność itp.?
      Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.Pozdrawiam.
    • Gość: Sławek Re: Nissan Almera IP: *.aries.com.pl 27.11.02, 19:31
      Jeśli będziesz używał Almery tylko na kilkukilometrowe dojazdy do pracy to od
      razu mówie,że jesteś snobem.Z powodzeniem wystarczyłby ci SC lub Matiz.Na
      kilkukilometrowych dojazdach do pracy silnik po kilku latach będzie
      wrakiem.Spalanie 15 litrów na 100 km,a w zimie w kabinie nie zdąży sie nagrzac
      (o silniku nie wspominając -na krótkich odcinkach nawet w lecie będzie
      niedogrzany).

pozdrawiam

p.s.Almera sama w sobie jest ok choć w porównaniu do nowszej konkurencji
      (Stilo,307) jest nieco podstarzała (wielkość i aranżacja wnętrza,sylwetka)
      • Gość: jasiu Re: Nissan Almera IP: *.gisz.pl 27.11.02, 21:18
        Masz trochę racji , ale snobem nie jestem po prostu nie stac mnie na drugi
        samochód do wyjazdów weekendowych i wakacyjnych (czesto jeżdżę wtedy za
        granicę). Dlatego szukam złotego środka. Ale nie kupię FIATA (złe doświadczenia
        z serwisami ).
        • Gość: Sławek Re: Nissan Almera IP: *.aries.com.pl 28.11.02, 09:19
          Skoro tak to ok ;-) Trudno kupić np. Matiza do codziennej eksploatacji oraz np.
          Almere by stała w garażu przez 11 miesięcy.Co do samej Almery to ja pokusiłbym
          się tylko z uwagi na cene tzn.jeśli jest atrakcyjniejsza niż ceny konkurentów
          przy podobnym wyposażeniu,gwarancji (dokupieniu) i warunkach serwisu.
          Aktualnie jeśli zdecyduje się na zakup samochodu najważniejszym kryterium
          będzie dla mnie właśnie cena w odpowiedniej klasie auta.Pod uwage nie biore
          marek koreańskich.Na "dzień dobry" wale do zaprzyjaźnionego dilera,jeśli się
          nie dogadamy ide dalej do przedstawiciela innej marki.Moim zdaniem jeśli ktoś
          jest cierpliwy warto szukać,pytać,dzwonić do momentu uzyskania
          najatrakcyjniejszej oferty.Dilerów,gdzie to ja musze sie prosić (z uwagi np.na
          dobrze sprzedającą się nowość) omijam szerokim łukiem.Nauczony doświadczeniem
          drąze do skutku.
          Polecam takie nastawienie i życze powodzenia.

pozdrawiam

> Masz trochę racji , ale snobem nie jestem po prostu nie stac mnie na drugi
          > samochód do wyjazdów weekendowych i wakacyjnych (czesto jeżdżę wtedy za
          > granicę). Dlatego szukam złotego środka. Ale nie kupię FIATA (złe
          doświadczenia
          >
          > z serwisami ).
    • Gość: alef warto IP: 195.94.204.* 28.11.02, 15:29
      1,5 litra na miasto wystarczy, w korkach sie nie scigasz

1,5 litra w almerze za miastem tez moze byc. 90 KM za mało? To chyba, że lubisz
      wyprzedzac na 5 biegu. Po redukcji na 4 nie ma problemow. Jak potrzeba, to z 80
      km/h do 120 km/h mozesz blyskawicznie przyspieszyc na trojce. Silnik wtedy
      przez kilka sekund bedzie sie krecil na 6 tys obrotow, no ale po cos taki
      zakres ma.

Komfort jazdy, trzymanie sie drogi swietne. Spalanie - nie wiem dokladnie, ale
      raczej male niz duze.

Mam porownanie w miescie i na trasie z lanosem 1,6 l, 106 KM. Jest lzejszy, ma
      wiecej mocy i kopa znacznie lepszego. Pali jak smok (8 l srednio - no, to z
      tych mniejszych smokow).

Przesiadajac sie z lanosa na almere naprawde nie cierpie. Przeciwnie, mniejsza
      zrywnosc nie dokucza, a jakosc jazdy w nissanie znacznie wieksza.
    • Gość: Jolab Re: Nissan Almera IP: *.gisz.pl 28.11.02, 18:14
      Dardzo dziekuję a podzielenie się ze mną uwagami na temat Almery !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka