Dodaj do ulubionych

samochody rejestrowane jako 6 osobowe

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 18:13
poszukuje używanego samochodu dla 6 osbowej rodziny do 25 tys. chętnie diesel
popza vw t4 nie barzdo widzę inne modele moze mozeciee cośś poradzić
Obserwuj wątek
    • Gość: Gordi Re: samochody rejestrowane jako 6 osobowe IP: 217.11.134.* 11.10.01, 18:26
      Dawniej poleciłbym ci Wołgę(hehe nie jest moze rejestrowana jako auto 6 os ale
      mialem okazje jechac tym autem w szesciu "chłopa"i bylo ok),a teraz pewnie
      jakis uzywany van.Fajne są amerykany(Voyager,Windstar)ale sie psuja.Nie jestem
      pewien jakie sa ceny uzywanych europejskich vanów ale jakbyś sie zmiescił to
      takie auta jak Renault Espace,Citroen Evasion,VW Sharan,czy japonczyki Toyota
      Previa,Honda Shuttle i Mazda MPV powinny spełnic twoje wymagania.Pozdrawiam
      • Gość: bocian Re: samochody rejestrowane jako 6 osobowe IP: 157.25.119.* 12.10.01, 10:23
        Gość portalu: Gordi napisał(a):

> Dawniej poleciłbym ci Wołgę(hehe nie jest moze rejestrowana jako auto 6 os ale
        > mialem okazje jechac tym autem w szesciu "chłopa"i bylo ok),a teraz pewnie
        > jakis uzywany van.Fajne są amerykany(Voyager,Windstar)ale sie psuja.Nie jestem
        > pewien jakie sa ceny uzywanych europejskich vanów ale jakbyś sie zmiescił to
        > takie auta jak Renault Espace,Citroen Evasion,VW Sharan,czy japonczyki Toyota
        > Previa,Honda Shuttle i Mazda MPV powinny spełnic twoje wymagania.Pozdrawiam

Gordi, od kiedy interesujesz się motoryzacją? Wiesz od kiedy jest produkowany
        najawaryjniejszy z vanów VW Sharan - od 96 r. Widziałeś autko z 96r. o wartości
        przy zakupie około 100 tys. ktore po pieciu latach by kosztowało poniżej 25
        tys??????????????????????????????
        Podobnie - Evasion. Co do Hondy Shuttle - wydaje mi się że ratuje cię fakt iz
        była taka wersja Accorda 5 drzwiowego który chyba się nazywał Shuttle - bo van
        shuttle jest też produkowany od ok. 97r. Za 25 tys to może bitego Civica z tego
        roku dostaniesz, a nie Shuttle!!!
        Reasumując - twoja wypowiedź sugeruje iż wymieniłeś wszystkie Vany o których
        słyszałeś - zapomniałeś o Galaxy, Alhambra, Lancii, Peugeot 806, Fiat Ulysse,
        Pontiac Trans Sport, Lumina, Opel, itd.
        powodzenia
        bocian

A autorowi wątku proponuję jedynie coś z VW transportera czy forda transita lub
        starego Espace.
        • Gość: Gordi Do Bociana IP: *.zigzag.pl 13.10.01, 13:32
          Gość portalu: bocian napisał(a):

> Gość portalu: Gordi napisał(a):
          >
          > > Dawniej poleciłbym ci Wołgę(hehe nie jest moze rejestrowana jako auto 6 os
          > ale
          > > mialem okazje jechac tym autem w szesciu "chłopa"i bylo ok),a teraz pewnie
          >
          > > jakis uzywany van.Fajne są amerykany(Voyager,Windstar)ale sie psuja.Nie je
          > stem
          > > pewien jakie sa ceny uzywanych europejskich vanów ale jakbyś sie zmiescił
          > to
          > > takie auta jak Renault Espace,Citroen Evasion,VW Sharan,czy japonczyki Toy
          > ota
          > > Previa,Honda Shuttle i Mazda MPV powinny spełnic twoje wymagania.Pozdrawia
          > m
          >
          > Gordi, od kiedy interesujesz się motoryzacją? Wiesz od kiedy jest produkowany
          > najawaryjniejszy z vanów VW Sharan - od 96 r. Widziałeś autko z 96r. o wartości
          >
          > przy zakupie około 100 tys. ktore po pieciu latach by kosztowało poniżej 25
          > tys??????????????????????????????
          > Podobnie - Evasion. Co do Hondy Shuttle - wydaje mi się że ratuje cię fakt iz
          > była taka wersja Accorda 5 drzwiowego który chyba się nazywał Shuttle - bo van
          > shuttle jest też produkowany od ok. 97r. Za 25 tys to może bitego Civica z tego
          >
          > roku dostaniesz, a nie Shuttle!!!
          > Reasumując - twoja wypowiedź sugeruje iż wymieniłeś wszystkie Vany o których
          > słyszałeś - zapomniałeś o Galaxy, Alhambra, Lancii, Peugeot 806, Fiat Ulysse,
          > Pontiac Trans Sport, Lumina, Opel, itd.
          > powodzenia
          > bocian
          >
          > A autorowi wątku proponuję jedynie coś z VW transportera czy forda transita lub
          >
          > starego Espace.

Motoryzacją interesuje sie od kiedy pamietam(wiosen jest ponad 21).Sharan nie
          jest najawaryjniejszym z Vanów(jest nim Voyager)tylko najawaryjniejszym z
          VW.Sharan jest produkowany od 95r i jego cena rzeczywiscie może przekroczyc 25tys
          ale Evasion jest prod od marca 94 i na 7letnie auto z podstawowym silnikiem
          starczy w zupełności.Accord Shuttle prod jest od 95r i tez powinien zmiescic sie
          w 25tys(a jak nie to w 30 napewno).Autor postu nie napisał,ze maja byc to auta od
          96r.Shuttle zbudowany jest na płycie Accorda i innego Shuttle nie ma drogi
          bocianie!Takie auta jak evasion,806 czy Espace są w tych cenach
          osiągalne.Podobnie jak Ford Windstar.Duży,fajny van 3.8V6(prod od 93)za 25tys,a
          nawet mniej to nie problem.Nie wymieniłem wszystkich vanów,znam ich jeszcze
          troche i jezeli chcesz szanowny bocianie to możemy sie zabawic w taki poscik.A na
          drugi raz jak kogos krytykujesz to upewnij sie,ze masz żetelnie informacje i nie
          rób wody z mózgu autorowi postu.Mimo wszystko pozdrawiam

• Gość: Gordi Do Bociana 2 IP: *.zigzag.pl 14.10.01, 14:26
            Gość portalu: Gordi napisał(a):

> Gość portalu: bocian napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Gordi napisał(a):
            > >
            > > > Dawniej poleciłbym ci Wołgę(hehe nie jest moze rejestrowana jako auto
            > 6 os
            > > ale
            > > > mialem okazje jechac tym autem w szesciu "chłopa"i bylo ok),a teraz p
            > ewnie
            > >
            > > > jakis uzywany van.Fajne są amerykany(Voyager,Windstar)ale sie psuja.N
            > ie je
            > > stem
            > > > pewien jakie sa ceny uzywanych europejskich vanów ale jakbyś sie zmie
            > scił
            > > to
            > > > takie auta jak Renault Espace,Citroen Evasion,VW Sharan,czy japonczyk
            > i Toy
            > > ota
            > > > Previa,Honda Shuttle i Mazda MPV powinny spełnic twoje wymagania.Pozd
            > rawia
            > > m
            > >
            > > Gordi, od kiedy interesujesz się motoryzacją? Wiesz od kiedy jest produkow
            > any
            > > najawaryjniejszy z vanów VW Sharan - od 96 r. Widziałeś autko z 96r. o war
            > tości
            > >
            > > przy zakupie około 100 tys. ktore po pieciu latach by kosztowało poniżej 2
            > 5
            > > tys??????????????????????????????
            > > Podobnie - Evasion. Co do Hondy Shuttle - wydaje mi się że ratuje cię fakt
            > iz
            > > była taka wersja Accorda 5 drzwiowego który chyba się nazywał Shuttle - bo
            > van
            > > shuttle jest też produkowany od ok. 97r. Za 25 tys to może bitego Civica z
            > tego
            > >
            > > roku dostaniesz, a nie Shuttle!!!
            > > Reasumując - twoja wypowiedź sugeruje iż wymieniłeś wszystkie Vany o który
            > ch
            > > słyszałeś - zapomniałeś o Galaxy, Alhambra, Lancii, Peugeot 806, Fiat Ulys
            > se,
            > > Pontiac Trans Sport, Lumina, Opel, itd.
            > > powodzenia
            > > bocian
            > >
            > > A autorowi wątku proponuję jedynie coś z VW transportera czy forda transit
            > a lub
            > >
            > > starego Espace.
            >
            > Motoryzacją interesuje sie od kiedy pamietam(wiosen jest ponad 21).Sharan nie
            > jest najawaryjniejszym z Vanów(jest nim Voyager)tylko najawaryjniejszym z
            > VW.Sharan jest produkowany od 95r i jego cena rzeczywiscie może przekroczyc 25t
            > ys
            > ale Evasion jest prod od marca 94 i na 7letnie auto z podstawowym silnikiem
            > starczy w zupełności.Accord Shuttle prod jest od 95r i tez powinien zmiescic si
            > e
            > w 25tys(a jak nie to w 30 napewno).Autor postu nie napisał,ze maja byc to auta
            > od
            > 96r.Shuttle zbudowany jest na płycie Accorda i innego Shuttle nie ma drogi
            > bocianie!Takie auta jak evasion,806 czy Espace są w tych cenach
            > osiągalne.Podobnie jak Ford Windstar.Duży,fajny van 3.8V6(prod od 93)za 25tys,a
            >
            > nawet mniej to nie problem.Nie wymieniłem wszystkich vanów,znam ich jeszcze
            > troche i jezeli chcesz szanowny bocianie to możemy sie zabawic w taki poscik.A
            > na
            > drugi raz jak kogos krytykujesz to upewnij sie,ze masz żetelnie informacje i ni
            > e
            > rób wody z mózgu autorowi postu.Mimo wszystko pozdrawiam

>
            Jak to więc jest z tymi vanami panie bocianie?Napiszesz cos?
            • Gość: bocian do Gordiego - wizjonera IP: 157.25.119.* 19.10.01, 17:45
              > > Motoryzacją interesuje sie od kiedy pamietam(wiosen jest ponad 21).

To jestes młodziutki...

> > Sharan nie jest najawaryjniejszym z Vanów(jest nim Voyager)tylko
              > > najawaryjniejszym z VW.

Według testu przeprowadzonego w 1999 roku przez Guide Automobile najawaryjniejszy
              był Sharan.

> > Sharan jest produkowany od 95r i jego cena rzeczywiscie może przekroczyc
              25tys ale Evasion jest prod od marca 94 i na 7letnie auto z podstawowym silnikiem
              > > starczy w zupełności.

Jak mocno dachowane??? VW GOLF BON JOVI z 96 r jest sprzedawany po 26-27 tys.
              więc nie uwierzę że 2x droższe autko przy zakupie może kosztować mniej
              (bezwypadkowe).

> > Accord Shuttle prod jest od 95r i tez powinien zmiesc
              > > ic sie w 25tys(a jak nie to w 30 napewno).Autor postu nie napisał,ze maja byc
              > > to auta od 96r.

Ta Honda nazywa się Honda Shuttle (nie Accord Shuttle).

> > Shuttle zbudowany jest na płycie Accorda i innego Shuttle nie ma drogi
              > bocianie!

Wydaj mi się ze na początku lat 90 lub pod koniec 80 była produkowana Honda Acord
              Shuttle - widziałem to autko raz w życiu w Niemczech.

> > Takie auta jak evasion czy 806 są w tych cenach
              > > osiągalne.

Bezwypadkowe? Nie gruchoty? Podaj przyklady ogłoszeń wartych przeczytania. Co do
              Espace - zgadzam się. Sam go zaproponowalem ponieważ jest produkowany od lat 80.

> > Podobnie jak Ford Windstar.Duży,fajny van 3.8V6(prod od 93)za 25
              > > tys,a nawet mniej to nie problem.

Wyobraź sobie: masz 25 tys. na auto i kupujesz smoka mającego 4 litrowy
              silnik????? chyba jeszcze naprawdę jestes młody...

> > Nie wymieniłem wszystkich vanów,znam ich jeszcze troche i jezeli chcesz
              > > szanowny bocianie to możemy sie zabawic w taki poscik.A na drugi raz jak
              > > kogos krytykujesz to upewnij sie,ze masz żetelnie informacje i nie rób wody z
              > > mózgu autorowi postu.Mimo wszystko pozdrawiam

Co do wody - rozumiem że moją odpowiedź potraktowałeś personalnie i chcesz
              powalczyć jak mlody lew żeby wyszlo na twoje. Ja Ci podaje racjonalne argumenty.
              Ty w walce o własne racje możesz napisać cokolwiek. Równiez pozdrawiam i życzę
              806 nie bitej za 25 tys.

> >
              > Jak to więc jest z tymi vanami panie bocianie?Napiszesz cos?

SPOKO
              • Gość: Gordi Do Bociana-Gordi wizjoner........ IP: *.zigzag.pl 20.10.01, 13:55
                Gość portalu: bocian napisał(a):

> > > Motoryzacją interesuje sie od kiedy pamietam(wiosen jest ponad 21).
                >
                > To jestes młodziutki...
                >
                > > > Sharan nie jest najawaryjniejszym z Vanów(jest nim Voyager)tylko
                >
                > > > najawaryjniejszym z VW.
                >
                > Według testu przeprowadzonego w 1999 roku przez Guide Automobile najawaryjniejs
                > zy
                > był Sharan.
                >
                > > > Sharan jest produkowany od 95r i jego cena rzeczywiscie może przekroc
                > zyc
                > 25tys ale Evasion jest prod od marca 94 i na 7letnie auto z podstawowym silniki
                > em
                > > > starczy w zupełności.
                >
                > Jak mocno dachowane??? VW GOLF BON JOVI z 96 r jest sprzedawany po 26-27 tys.
                > więc nie uwierzę że 2x droższe autko przy zakupie może kosztować mniej
                > (bezwypadkowe).
                >
                > > > Accord Shuttle prod jest od 95r i tez powinien zmiesc
                > > > ic sie w 25tys(a jak nie to w 30 napewno).Autor postu nie napisał,ze
                > maja byc
                > > > to auta od 96r.
                >
                > Ta Honda nazywa się Honda Shuttle (nie Accord Shuttle).
                >
                > > > Shuttle zbudowany jest na płycie Accorda i innego Shuttle nie ma drog
                > i
                > > bocianie!
                >
                > Wydaj mi się ze na początku lat 90 lub pod koniec 80 była produkowana Honda Aco
                > rd
                > Shuttle - widziałem to autko raz w życiu w Niemczech.
                >
                > > > Takie auta jak evasion czy 806 są w tych cenach
                > > > osiągalne.
                >
                > Bezwypadkowe? Nie gruchoty? Podaj przyklady ogłoszeń wartych przeczytania. Co d
                > o
                > Espace - zgadzam się. Sam go zaproponowalem ponieważ jest produkowany od lat 80
                > .
                >
                > > > Podobnie jak Ford Windstar.Duży,fajny van 3.8V6(prod od 93)za 25
                > > > tys,a nawet mniej to nie problem.
                >
                > Wyobraź sobie: masz 25 tys. na auto i kupujesz smoka mającego 4 litrowy
                > silnik????? chyba jeszcze naprawdę jestes młody...
                >
                > > > Nie wymieniłem wszystkich vanów,znam ich jeszcze troche i jezeli chce
                > sz
                > > > szanowny bocianie to możemy sie zabawic w taki poscik.A na drugi raz
                > jak
                > > > kogos krytykujesz to upewnij sie,ze masz żetelnie informacje i nie ró
                > b wody z
                > > > mózgu autorowi postu.Mimo wszystko pozdrawiam
                >
                > Co do wody - rozumiem że moją odpowiedź potraktowałeś personalnie i chcesz
                > powalczyć jak mlody lew żeby wyszlo na twoje. Ja Ci podaje racjonalne argumenty
                > .
                > Ty w walce o własne racje możesz napisać cokolwiek. Równiez pozdrawiam i życzę
                > 806 nie bitej za 25 tys.
                >
                > > >
                > > Jak to więc jest z tymi vanami panie bocianie?Napiszesz cos?
                >
                > SPOKO

Może młodym.....ale swoje wiem hehe.Co do Sharana to napisałem,że rzeczywiscie
                można go nie kupić za 25 tys ale co do vanów tyou 806,Evasion czy Lancia Zeta lub
                Fiat Ulysse(tak naprawde to te 4 vany niczym sie nie róznią poza znaczkiem i
                niektórymi silnikami-to jest tak jak z Sharanem,Alhambrą i Galaxy - jeden model
                pod róznymi markami)to za te pieniadze dostanie sie auto z poczatku produkcji z
                podstawowym silnikem niekoniecznie po dachowaniu.Co do Windstara to wstawiasz gaz
                i ze smoka robi sie smoczek.jesli chodzi o ogłoszenia to chetnie poszukam(dla
                własnej satysfakcji)i jak cos znajde w "naszej cenie"(co nie powinno byc trudne)
                to napisze.W kwestii awaryjności Voyagera wydawało mi sie,że wg ADACa i Tuv to
                jest własnie numero uno.I ostatni problem czyli Shuttle:Nazwa tego modelu zależy
                od rynku.Na jednym jest to Accord-Shuttle,a na innym po prostu Shuttle ale jedno
                jest pewne na 100%-kazdy shuttle jest na płycie Accorda.Nie mam zamiaru o nic
                walczyc-chciałem po prostu podyskutowac.Ja nie traktuje tego forum tak
                emocjonalnie jak inni.Pozdrawiam

• Gość: Wojtek Re: samochody rejestrowane jako 6 osobowe IP: *.waw.cdp.pl 12.10.01, 07:52
      Było kiedyś takie auto Renault Laguna Familiare (sory za pisownię ale nie
      pamiętam dokładnie). Polega to na tym, że do bagażnika Laguny Kombi (tej starej)
      wstawione są siedzenia dla dwójki dzieci (tyłem do kierunku jazdy) ale w tej
      sytuacji to bagaże na dachu. Popytaj u sprzedawców Renault to Ci zdradzą więcej
      szczegółów. Spytaj się też u Peugeota oni chyba też coś takiego robili.
      Pozdrowienia
    • Gość: MI RAZ Re: samochody rejestrowane jako 6 osobowe IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 12:26
      poszukaj dyskusji o amerykańskich vanach. mam 7 letniego dodge'a caravana (inna
      nazwa chrysler voyager lub plymouth voyager)na 7 osób sam mam 6 osobową
      rodzinę. droższy w utrzymaniu od europejczyków i azjatów ale ten komfort jazdy.
      założyłem gaz za 2300,00 zł i 100 km kosztuje 28 zł. ceny 8-9 latków do 25000 zł
    • Gość: Mac Re: samochody rejestrowane jako 6 osobowe IP: 10.129.134.* / *.acn.pl 12.10.01, 13:21
      Jezdzilem kiedys Mercedesem W123 Beczka kombi 7 miejscowym. Fotele skladane za
      tylna kanapa - naprawde b. wygodne. Bylo to extra wyposazenie, chyba dla
      drozszych modeli (ja jechalem 280 TE). Mozesz kupic duzy amerykanski krazownik
      (za te pieniadze), stary Van (nie polecam Espace), albo polaczenie Vana i
      ciezarowki - Mitsubishi L300, albo Toyota Hi Lo (chyba tak sie nazywala). Z
      uzywanych Vanow szukaj Toyoty Previi - bardzo praktyczna, jakosc o ktorej inne
      samochody moga tylko pomarzyc.
    • Gość: fs Re: samochody rejestrowane jako 6 osobowe IP: *.czajen.pl 12.10.01, 18:32
      fiat multipla jest 6-cio osobowy, i może uda ci sie znaleść jakiś używany za te
      pieniędze
      • Gość: dasz Re: samochody rejestrowane jako 6 osobowe IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 14.10.01, 22:01
        Gość portalu: fs napisał(a):

> fiat multipla jest 6-cio osobowy, i może uda ci sie znaleść jakiś używany za te
        >
        > pieniędze

Polecam Fiata Multiple. Super autko !!!! Dla dorosłych i dzieci raj na ziemi.
        Inni producenci dopero dojrzewają do tej sylwetki. To auto z 2010 roku !!!!
        super, rewelacja, nadzwyczajne. Moja rodzina kocha Multiple.
        Super, super, a z dieslem poprostu rewela, rewela !!!!!!!
        Auto cudowne.
        Kup Multiple, dzieciaki beda zachwycone.
        Polecam, palce lizać.
        • Gość: MI RAZ Re: samochody rejestrowane jako 6 osobowe IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.01, 13:14
          napisz coś więcej bo to przypomina slogany reklamowe. Kiedyś przymierzałem się
          do tego tandemu dwóch projektantów nadwozia. pozdr.
          • Gość: malko Re: samochody rejestrowane jako 6 osobowe IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 17.10.01, 11:26
            Multiplę znam tylko z jazd testowych. Wersja JTD wydaje mi się naprawdę godna
            polecenia. Samochód jest dynamiczny i oszczędny. Jego spora szerokość i dość
            sztywne, ale bez przesady(bardzo takie lubię) zawieszenie sprawia, że w
            zakrętach zachowuje się bardzo dobrze. Jednego dnia jeździłem multiplą i
            barcchetą. Spider (twardy jak deska, obrywa zołądek) na pewnym dość ostrym
            zakręcie po prostu slizgnął się w bok przy 100km/h, multiplą jechałem tam bez
            problemu 120km/h (leciutkie wychylenie nadwozia - zero paniki pomimo, że wysoka
            pozycja potęguje uczucie przechyłow). Spory bagażnik - jest wreszcie półka
            zasłaniająca jego zawartosc. Wewnątrz jest naprawde przestronnie, jedynie
            środkowe siedzenie z przodu dedykowałbym szczuplejszym. Horyzont jest jakieś 5
            km dalej niż w normalnym samochodzie :-) ABS, klima, schowki. Fotele z tyłu -
            każdy przesuwany osobno. Na pewno nie ukradną takiego samochodu. Wady: wygląd
            (kwestia dyskusyjna), hamulec ręczny po lewej stronie, dźwignia zmiany biegów w
            desce rozdzielczej, słabe trzymanie boczne foteli, nie najlepsze światła.
            Problem z odsprzedażą - ze względu na wygląd. Wersja benzynowa mniej dynamiczna
            i ze względu na spore spalanie wymaga raczej przerobienia na gaz. Niestety
            samochód jest drogi. JTD nowy (cennikowo 72tys.) można kupić za ok 63-65 tys.
            Przykiszony przez dealera z 2000 r - 52-55tys. Nowa benzyna - można targować do
            ok. 8-10% upustu za samochód stojący u dealera. W internecie jest kilkanaście
            ofert na multiple. Niestety najtańsze jakie widziałem to ok. 37-39 tys. za
            benzynę z ubogim wypasem. Można by się zainteresować importowaną, bogatszą, ale
            wiadomo - bedzie tłuczona.

Powiem szczerze - kiedyś spluwałem za każdą multiplą, ale jak dane mi było
            pojeździć i przyjeżeć się bliżej jej funkcjonalności, to gdyby było mnie na nią
            stać kupiłbym bez zastanowienia. Zdecydowanie JTD - prawdziwa
            wyścigowa "prawieciężarówka". Wybaczyłbym jej vanowatość (siedzi się całkiem
            jak w normalnej nie vanowej osobówce - chodzi o pozycje za kierownica, a
            widocznosc jak w vanie), design i słabe światła. Chociaż jej design coraz
            bardziej mi się podoba - pewnie nakleiłbym na tylnej szybie napis "Poczekaj, aż
            zobaczysz przód". Jest przynajmniej inna niż pozostałe samochody na rynku.
            Multipla JTD daje sporą przyjemność z jazdy, co nie jest częste w samochodach
            które mają być głównie funkcjonalne.

Autor wątku raczej nie będzie zainteresowany multiplą ze względu na dość wysoką
            cenę, niestety.
    • Gość: MI RAZ Re: samochody rejestrowane jako 6 osobowe IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 11:16
      zapomniałem dodać, że do luksusu jazdy firma dołożyła chowane w kanapie dwa
      foteliki z pasami dla dzieci "bajer" rzadna inna marka tego nie ma lub ja nie
      widziałem. Pozdrawiam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka