Dodaj do ulubionych

MEGANE.2 Wrażenia z jazdy

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.12.02, 15:06
Właśnie troszkę sobie pojeździłem, 1.616V. Ogólnie wrażenia dość przecietne,
ale kilka plusów niewątpliwych zauważyłem.
Hamulce są na szóstkę (ponoć testy wskazują na wyniki z grupy Porsche; nie
wiem, jak mówią liczby- ponoć ok. 36metrów, ale czuje sie niesamowitą
skuteczność i rezerwy).
Poza tym- silnik na luzie praktycznie bez żadnych wibracji i odgłosów, choć
sama jazda zwyczajna.
Zawieszenie- już nie tak miękkie, ale i tak przyjemne (wg. mnie lepiej, choć
dość podobnie, do STILO), za to wspomaganie i samo wyczucie układu
kierowniczego raczej bezpośrednie, no i nie zbyt mocne- w sam raz (ale ja
osobiście nie lubię elektrycznego wspomagania w ogóle).
Fajna tablica wskaźników (prędkościomierz do 250, ha!ha!).
W ogóle to samochód prowadzi się przyjemnie, ale bez żadnych rewelacji.
Spodziewałem się lepszego wyciszenia, a jest bardzo podobnie do poprzedniego
modelu (którym jeżdżę na co dzień), tyle, że zawieszenie jest bardziej zwarte
i ciche. Szkoda. Ale furka jest w porządku. Zwłaszcza 3 drzwiówka mi się
podoba, ale to już inna kwestia.
Ale te hamulce!
Obserwuj wątek
    • Gość: Darek Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: 212.106.151.* 09.12.02, 15:12
      Nie odbieraj tego jako krytyki ale wytłómacz co to jest skuteczność hamowania
      no i te rezerwy w hamulcach?pozdr.
      • Gość: trooper Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.nsm.pl 09.12.02, 16:22
        Rezerwy: hamujesz mocno i skutecznie, ale okazuje sie ze w razie czego masz
        jeszcze "zapas" i mozesz jeszcze mocniej i jeszcze skuteczniej. To chyba
        logiczne?
    • Gość: Gradus Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.biomag.uni-jena.de 09.12.02, 15:21
      Ja jezdzilem 1.4 ale najlepsze to bylo jak facet mi
      tlumaczyl, ze klimatyzacja automatyczna to jest ta, w
      ktorej czlowiek reguluje temperature pokretlem a manualna
      to ta w ktorej zadaje wybrana temperature... :)

Ja jechalem z klima manualna a on mi pokazywal, ze jest
      przycisk AC czyli klimatyzacja automatyczna ;).
      • Gość: frax Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 09.12.02, 16:37
        Napisałem to już w innym wątku 1.4 jest straszliwie słabe! Może to wina
        konkretnego egzemplarza ale jazda=zero emocji. Jeszcze autem o podobnej mocy
        ale o silniku 1.8 i jak sie przesiadłem z megane to sie czułem jak w sportowym
        samochodzie(dowartościowuje sie..hehe). Ogólnie autko b.fajne. Super
        zawieszenie: fajnie zestrojone i ciche. Wspomaganie też w porządku. Auto fajne
        jak dla mnie ale nie 1.4!!! Podobno jednak 1.6 jest dość paliwożerne.
        Pozdrawiam
        • Gość: Gradus Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.biomag.uni-jena.de 09.12.02, 16:42
          Gość portalu: frax napisał(a):

> Napisałem to już w innym wątku 1.4 jest straszliwie
          słabe! Może to wina
          > konkretnego egzemplarza ale jazda=zero emocji. Jeszcze
          autem o podobnej mocy
          > ale o silniku 1.8 i jak sie przesiadłem z megane to sie
          czułem jak w sportowym
          > samochodzie(dowartościowuje sie..hehe). Ogólnie autko
          b.fajne. Super
          > zawieszenie: fajnie zestrojone i ciche. Wspomaganie też
          w porządku. Auto fajne
          > jak dla mnie ale nie 1.4!!! Podobno jednak 1.6 jest
          dość paliwożerne.
          > Pozdrawiam

Tez mi sie wydawal niezbyt zrywny. Ale moze trzeba sie do
          niego przyzwyczaic (wyczuc go) bo jak przez pewien czas
          jechalem jako pasazer (prowadzil gosc z salonu) to
          wydawalo mi sie, ze nie jest tak zle. Ja chce jeszcze
          przetestowac 1.5 dCi. Jesli bedzie w miare dobrze jezdzil
          to jest to wersja godna zastanowienia ;).

Pozdro.
        • Gość: Ralph Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.12.02, 16:56
          Podobno; gdzieś w jakiejś gazetce auto-moto napisali, że pali wiele więcej, niż
          dane fabryczne. W każdym razie ten, którym jeździłem, wyświetlił średnią z
          odcinka (jakieś 15km): 8.7. Jechaliśmy od "zimnnego" startu, połowę krętą drogą
          pagórkowatą, średnio dynamicznie.
          "Mój" sprzedawca niewiele gadał, chyba był zły, że go na mróz wyciągam (-9).
          Pasów nie zapiął (brzęczało, brzęczało i...przestało), oddał kółko i nie miał
          nic przeciwko ciut nieprzepisowej jeździe (na dwupasie za miastem). Tyle, że
          stwierdził, że powyżej 150 hałas już przeszkadza, dobrze trzyma się drogi,
          STILO jest w sumie gorsze, a 1.5dci trochę za słaby, choć pali katalogowo
          (czyli mało; 14s. do setki mi osobiście wystarczy, bo w gruncie rzeczy
          odpowiada mi spokojna jazda).
          Aha! Jak już zaparkowałem przed salonem, oczywiście sięgnąłem odruchowo po
          kluczyk w celu wyłączenia silnika. Oczywiście- niepotrzebnie...
          • Gość: Krzysiek Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: proxy / *.gorzow.mm.pl 09.12.02, 17:54
            Mi wpamięci pozostała tylna kanapa Megane II siedzieliśmy poubierani w grube
            kurtki i napewno trzecia osoba by się tam nie zmieściła!! 1,6 jest dość dobry
            do jazdy po mieście.
            • Gość: ARAFAT Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 10.12.02, 11:17
              Witam!

Widzę że wiele osób już mialo przyjemność pojezdzić Megane II. Ja sie na razie
              wstrzymuje boo zależy mi żeby pojezdzić przynajmniej pare godzin a jak na razie
              moja dilernia ma tylko jedną sztukę... POdejrzewam że w przyszłym tygodniu
              pojezdzę to wtedy zdam (jak mnie nikt tu nie zje) relacje. Ad vocem silników to
              wszystkie nowe silniki Renault czyt. nie dotarte czyli min 1000 km ale często
              dopiero muszą mieć ze 3000 palą więcej są mułowate szczególnie w wysoich
              obrotach no i są cholernie głośne.
              Pozdrawiam ARAFAT
              P. S Będe miał wersje niestety 1.4. Nie spodziewam się cudów. Stary megane z
              1.4 jakoś szedł nie wspominając o 1.6 który był z mniejsza mocą bardziej
              (podobno) elastyczny przyspieszał aż 1 sekundę lepiej no i palił niezmiernie
              mało
              • Gość: Tomek F. Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.lunar.com.pl / *.terminus.pl 10.12.02, 13:14
                Ja co prawda przejechalem sie kawalek po placu ale dla mnie 1,4 to byla
                rakieta. Moze to kwestia subiektywnych odczuc. Hamulce rzeczywiscie sa
                rewelacyjne i to sie czuje (testy mowia o 36 m ze 100 km/h). Malo miejsca w
                srodku ale to zasluga podwojnej podlogi dajacej 5 gwiazdek w testach. Na mnie
                wraznienie zrobila jakosc wykonania. Wszystko super zmontowane lepiej od
                czolowki (307, Civic, Corolla) nie mowiaz juz o przecietniakach w tej
                dziedzinie (Golf, Astra).
                • Gość: frax Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 10.12.02, 13:46
                  Ja oglądałem dwa samochody i co do wykonania... w pierwszym 3d była źle odcięta
                  tapicerka przy tylnej szybiej w miejscu gdzie łączy sie ona z plastikowym(chyba
                  bo nie pamiętam dobrze) boczkiem a drugim zawijała sie wykładzina bagażnika. To
                  są szczegóły i w sumie nie ma sie co czepiać bo auto dopiero wchodzi na rynek
                  Ale materiały były bardzo fajne szczególnie w lepszej wersji. Ogólnie autko
                  fajne:) A właśnie może to prawda co mówi ARAFAT że te silniki są mułowate będąc
                  nowymi. W sumie powiem tak... jeździłem jakiś czas temu C3 1.4 75km i w
                  porównaniu z megane2 to była rakieta..hehe Ale samochód na pewno dużo mniejszy
                  i z pewnością lżejszy. A teraz pytanie kto jeździł 1.6 i jak to sie sprawuje?
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Piotr Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.luminet.pl / 10.0.0.* 10.12.02, 20:17
                    Nie jezdzilem ale siedzialem i odpalalem. Jesli idzie o jakosc to Megane jest
                    najlepszy z aut jakie widzialem. Moj kumpel ma Golfa IV i to straszna tandeta w
                    srodku .
                    • Gość: vd Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.kra.cdp.pl, / *.topware.pl 11.12.02, 11:31
                      wyznacznikiem jakosci i wykonczenia w tej klasie jest 147, renault nawet sie
                      nie zblizyl do tego poziomu
                      • Gość: vd Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.kra.cdp.pl, / *.topware.pl 11.12.02, 11:33

bylem, widzialem, siedzialem, auto z zewnatrz ladniejsze niz stilo ale wewnatrz
                        juz nie,
                        do tego gorsze jakosciowo - luzna szmata na podlodze w bagazniku, paskudna
                        podsufitowka, sredniej jakosci tworzywo na kokpicie, nie osloniete wyswietlacze
                        na desce, niezbyt ciekawy plastik na recznym, fajne rozwiazany regulator
                        nawiewu ale w trakcie jazdy bedzie mniej czytelny niz klasyczne 3 pokretla, a
                        punkt swietlny nad lusterkiem rodem z poloneza, stilo sprawia wrazenie
                        solidniejszego i przyjemniejszego w obsludze (miekkie buttony) auta, tak wiec z
                        zewnatrz zdecydowanie tak, a od srodka zdecydowanie nie ....tylko prosze nie
                        bijcie za mocno :)
                        pozdrawiam
                        • Gość: Ralph Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.12.02, 15:55
                          Ode mnie masz solidnego kuksańca!za niewymierność, gdyż wiadomo dość
                          powszechnie, że cenowo 147 też jest prawie nie do pobicia, podczas gdy M2 jest
                          chyba najtańszy w klasie. A w Stilo wnętrze jest faktycznie świetne, pozdrawiam
                          • Gość: vd :) IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 11.12.02, 16:10
                            ...z tymi cenami nie jest tak zle, najdrozsze M2 zahacza o cene najtanszej
                            a147, co do wyposazenia sa to porownywalne wersje (czegos jest wiecej, a czegos
                            mniej)do tego a147 to tez kompakt tylko z ambicjami (podobnie jak a3),

osobiscie uwazam ze M2 wyszedl francuzom lepiej niz laguna2, z ktorej wnetrze
                            bardziej pasuje stylem wlasnie do meganki, te luki i ostre katy z kokpitu
                            laguny 2 powinny znalezc sie w kompakcie, tymczasem mamy tutaj podliftowana
                            deske z Clio
                            • Gość: cuba79 Re: :) IP: *.pcz.czest.pl 11.12.02, 18:22
                              jakie to ambicje posiadaja kompakty a147 oraz a3(zwlaszcza)
                              • Gość: vd Re: :) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.02, 20:42
                                Gość portalu: cuba79 napisał(a):

> jakie to ambicje posiadaja kompakty a147 oraz a3(zwlaszcza)
                                takie jak mercedes slk tylko oczko nizej
                      • Gość: male Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.ipartners.pl / *.it.pl 23.01.03, 10:18
                        Gość portalu: vd napisał(a):

> wyznacznikiem jakosci i wykonczenia w tej klasie jest 147, renault nawet sie
                        > nie zblizyl do tego poziomu

Coś Ci się chyba pomyliło ;-))))
                        Jeżdżę troszkę z racji rodzinnych rajdowych pasji. Nie jestem typową "kobietą",
                        jeździłam też w amatorskich. Moim pierwszym samochodem w wieku 17 l;at była
                        stara Skoda, potem Clio, a potem napaliłam się na Alfę 147.
                        Kupiłam nową (dostałam spory upust) i po roku ją sprzedałam (trafił się frajer
                        który wybulił za nią kupe kasy, dla swojego synka). Po roku wybiło się
                        zawieszenie, plastiki waliły i bębniły w środku. Komputer co chwila wariował,
                        nie wspomnę o nioeszczelnych lampach i innych niedoróbkach.
                        Tak Alfa 147, bubel w ładnej okładce. Faktycznie środek zdumiewa, zegary,
                        wykonczenie, ale nigdy więcej, to jest Fiat.
                        Co do Renault... nie mam jescze opinii. Jeździłam fajnym Clio kiedyś z
                        silnikiem Megany 1,6 trochę poprzednią Laguną 2,0. Co do Megane II jestem
                        ostrożna, obawiam się kolejnego bubla w pięknym opakowaniu.
                        Przekonałam się już co do solidnośći wykonania, silników, żę jednak najlepsze
                        są Japonczyki, oraz niemieckie auta. Teraz zamówiłam Corollę i nigdy nie
                        zdecydowałabym się na Megane II w porównaniu z tą Corollą. Co do komentarza
                        Alfy, przeczytajcie sobie komentarze z testów zderzeniowych, które są dostępne
                        tu na portalu GW. Szok, połamała się wzdłuż spawów. Koszmar. Poza tym mój
                        egzemplarz miał kolosalne spalanie jak na miasto a w trasie wył i fruwał po
                        jezdni. Do du... z takim samochodem.
                        • Gość: vd Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 23.01.03, 11:09
                          Gość portalu: male napisał(a):

> Gość portalu: vd napisał(a):
                          >
                          > > wyznacznikiem jakosci i wykonczenia w tej klasie jest 147, renault nawet s
                          > ie
                          > > nie zblizyl do tego poziomu
                          >
                          > Coś Ci się chyba pomyliło ;-))))
                          > Jeżdżę troszkę z racji rodzinnych rajdowych pasji. Nie jestem
                          typową "kobietą",
                          >
                          > jeździłam też w amatorskich. Moim pierwszym samochodem w wieku 17 l;at była
                          > stara Skoda, potem Clio, a potem napaliłam się na Alfę 147.
                          > Kupiłam nową (dostałam spory upust) i po roku ją sprzedałam (trafił się
                          frajer
                          > który wybulił za nią kupe kasy, dla swojego synka). Po roku wybiło się
                          > zawieszenie, plastiki waliły i bębniły w środku. Komputer co chwila wariował,
                          > nie wspomnę o nioeszczelnych lampach i innych niedoróbkach.
                          > Tak Alfa 147, bubel w ładnej okładce. Faktycznie środek zdumiewa, zegary,
                          > wykonczenie, ale nigdy więcej, to jest Fiat.
                          > Co do Renault... nie mam jescze opinii. Jeździłam fajnym Clio kiedyś z
                          > silnikiem Megany 1,6 trochę poprzednią Laguną 2,0. Co do Megane II jestem
                          > ostrożna, obawiam się kolejnego bubla w pięknym opakowaniu.
                          > Przekonałam się już co do solidnośći wykonania, silników, żę jednak najlepsze
                          > są Japonczyki, oraz niemieckie auta. Teraz zamówiłam Corollę i nigdy nie
                          > zdecydowałabym się na Megane II w porównaniu z tą Corollą. Co do komentarza
                          > Alfy, przeczytajcie sobie komentarze z testów zderzeniowych, które są
                          dostępne
                          > tu na portalu GW. Szok, połamała się wzdłuż spawów. Koszmar. Poza tym mój
                          > egzemplarz miał kolosalne spalanie jak na miasto a w trasie wył i fruwał po
                          > jezdni. Do du... z takim samochodem.

kazdy ma swoje doswiadczenia, ja mialem punto 75 sx 50 000, bez absolutnego
                          dotykania czegokolwiek, potem brava 100 16v ponad 60 000 km w trzy lata (jedyny
                          problem to skrzypiacy lewarek skrzyni biegow), zona ma marysie 1.6 r. 98 teraz
                          ma 100 000 i wymienilem akumulator miesiac temu, zaczal tez halasowac
                          wiatraczek nawiewu i to wszystko, ja od maja ub r. mam stilo 16. dynamic i
                          15000 km, (wrazenia z jazdy w watku ponizej, pt.stilo), jesli zsumuje to
                          mialem/mam kolejno 4 rozne fiaty, w sumie zrobilem nimi prawie 250000 km, bez
                          praktycznie zadnych problemow w 4 lata, chyba zdecydowanie zawyzam powszechnie
                          panujaca opinie o tych samochodach albo mam gigantycznego farta :)

moj ojciec ma SC 900 60 000 km w cztery lata, jedyna rzecz ktora przestala w
                          nim dzialac to alarm FOX.
                          kiedys mialem okazje kupic nowa alfe 146 z duzym upustem, nie zdecydowalem sie
                          ze wzgledu na obiegowe opinie o awaryjnosci tego modelu, teraz zaluje tej
                          decyzji,
                          pozdrawiam
                    • Gość: lol Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.02, 16:19
                      Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Nie jezdzilem ale siedzialem i odpalalem. Jesli idzie o jakosc to Megane jest
                      > najlepszy z aut jakie widzialem. Moj kumpel ma Golfa IV i to straszna tandeta
                      w
                      >
                      > srodku .

Nie pomyliłeś czasem IV z Golfem II?
                      • Gość: Piotr Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.luminet.pl / 10.0.0.* 11.12.02, 21:18
                        Gość portalu: lol napisał(a):

> Gość portalu: Piotr napisał(a):
                        > Moj kumpel ma Golfa IV i to straszna tandeta
                        > w
                        > > srodku .
                        >
                        > Nie pomyliłeś czasem IV z Golfem II?

Dobra uczciwie przyznaje zagalopowalem sie. Golf IV nie jest taki zly ale sie
                        tyle w autoszicie naczyta o jakosci VW to jak zobaczylem krzywo zamontowana
                        poduche pasazera, nierowne szczeliny i generalnie ta czarna dziuple to troche
                        porazka. Sczegolnie porownujac z Meganem. Ale coz nowszy niemal zawsze jest
                        lepszy.
                        Co do golfa II to mialem i to byla rzeczywiscie tandeta i tragedia. Moj
                        nastepny woz Peugoet 205 z porownaniu z nim byl jak Jaguar do Syrenki (choc w
                        sumie ta sama klasa).
                    • Gość: ggolf Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: 149.156.138.* 10.01.03, 10:43
                      W golfie sa znacznie lepsze materiały wykonczeniowe, plastkiki
                      i siedzenia niz w Megance chyba ze mowisz o golfie III lub II.
                      Poza tym jest ciszej w srodku w golfie 1,6 a o 1,4 nie wspomnę
                      jest znacznie ciszej niz w megane szczegolnie powyzej 120 km/h
                      To co necci w megane to naprawde rewelacyjne wyposazenie, ale miejsca
                      z tyłu i na bagaze porównywalnie jak we wszystkich kompaktach
                      moim zdaniem to z przodu jest dużo miejsca,koztem tyłu gdzie jest ciasno
                    • Gość: Sędzia Laguna Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 20:02
                      gwarantuje Ci że wyrzyciłbyc te materiały do kosza gdybyc porównał z uzytymi w
                      lagunie, którą mam przyjemnośc ujeżdżać (porównywałem !)
            • Gość: Mac Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: 147.229.121.* 12.12.02, 15:24
              A ja wogole nie mogelem sie na nia dostac - tak malo miejsca, w dodatku mialem
              wrazenie ze siedze na lawce w parku, taka jest wygodna.
    • robertrobert1 Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy 11.12.02, 16:35
      Gość portalu: Ralph napisał(a):
      > Fajna tablica wskaźników (prędkościomierz do 250, ha!ha!).

Co cie tak rajcuje? Przeciez w Warszawie to tylko 1/5 osiagnies a w trasie co
      najwyzej 2/5. Reszta jest bezuzyteczna.

Zwłaszcza 3 drzwiówka mi się
      > podoba, ale to już inna kwestia.

A czy masz dzieci? Na pewno nie. Gdybys mial, i to dwoje, to na pewno
      wybieralbys autka 4-5 drzwiowe.
    • Gość: yacek Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy IP: webcacheP* / 62.29.197.* 11.12.02, 22:29
      Ludzie. Nie dajcie się nabierać na ładną sylwetkę . Tak jak poprzednik , po
      roku zacznie się sypać (gwarancja tylko rok). Miałem kilka lat poprzednika M
      II ,francuski "wynalazek" to badziewie. Pzdr.
      • Gość: ARAFAT Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy no i pojechałem IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 12.12.02, 23:42
        Witam,

Co do silników to potwierdzam bo w ciagu ostatnich 5 lat docierałem trzy
        silniki Renault 1.4, 1.6, 1.8 i wszytkie duzo paliły były mułowate oraz głośne
        wręcz na obrotach rzędu 5000 wyły jak zażynana świnia a wskazówka obrotomierza
        nie chciała się posuwać dalej - parę katowań na obrotach i autka zaczynały
        jezdzić. No ale do rzeczy nie wytrzymałem no i wpadł mi w ręce 1.5 DCI niestety
        na 15 minut bo brakło mi czasu - tą wielogodzinna jazdę jak obiecałem odbędę z
        silnikiem 1.4.... Moje wrażenia z jazdy są tylko powierzchowne bo dużo nim nie
        pojezdziłem ale zawsze coś a oto co było (odjezdzając z salonu wsiadłem do
        Megana pierwszej generacji...
        1. Hamulce jeszcze lepsze niż w Lagunie II choć i ta ma b. dobre. Włosy dęba
        stają dobrze że ich nie mam bo bym zaczął szybciej jezdzić:)
        2. Układ kierowniczy bezpośredni i bardzo czuły
        3. Ergonomia bez zarzutu.
        4. Wnętrze b. małe w porówaniu z poprzednikeim to biedny krewny... z tyłu masz
        ławkę jak w szkołach podstawowych przed salą
        5. Silnik 1.5 DCI fantastyczny motor po którym trudno powiedzieć że ma tylko 80
        koni. Cichy elastyczny i gładko pracuje
        6. WYciszenie wnętrza cicho ale po jezdzie starym megane tylko niewiele ciszej.
        7. Zawieszenie pewne, resorujące przyzwoicie ale czy lepiej niż Megane I?
        Jeszcze nie udało mi sie tego ocenić ale wątpliwości mam, powiem jak pojezdzę
        dłużej. Na pewno świetna izolacja od szumów toczenia
        8. Auto jest ok. nie zwaliło mnie jednak z nóg nie z nóg i jak wsiadłem do
        Megane I to nie czułem się że wsiadłem do wozu drabiniastego (jechałem coupe) w
        porównaniu z COupe megane miejsca z tyłu tylko trochę więcej!!!
        9. ktoś wspominał o ALfie 147 że to taka rewelacja może i tak do chwili keidy
        bedziesz miał wypadek auto nie z tej epoki gdzieś na poziomnie wspomiananego
        Golfa II Megane II za to za ten feeling bezpieczeństwa schylam czoła.
        10. W stosunku do Laguny II to Megane II ma trochę lepsze jedynie Hamulce no i
        układ kierowniczy - wiem Laguna to żaden obiekt do porównań ale uważam żę
        różnica nadal jest spora... I jeszcze o trzesczeniu które oceniam na 5 z
        minusem na podłej kostce tylko delikatny nie irytujący stłumione odglos który
        jest w zasadzie żaden. Nadmienie że na tej kostce E klasy lubią zatrzeszczeć...
        Pozdrawiam no i napisze coś więcej jak dłużej pojezdzę
        Pozdrawiam ARAFAT
        W każdym razie nie czuje potrzeby sprzedania Megane I...
        • Gość: Ralph Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy no i pojechałem IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.12.02, 11:09
          No, fajnie, bo właściwie to ten 1.5dci ciekwai mnie najbardziej. A nie miałem
          okazji sprawdzić właśnie tych subiektywnych odczuć (bo na papierze to żadna
          wiedza). Napawa nadzieją cicha praca dizelka:)
          Osobiście rónież nie czułem się "zdobyty" M2 na tyle, żeby zapragnąć sprzedać
          stary, co znaczy jednak tyle, że przyzwyczajenie do swoistości "jedynki" może
          mieć obiektywne odzwierciedlenie w jej udanej, w gruncie rzeczy, konstrukcji.
          Piszę "w gruncie rzeczy", bo jestem świadom jej wad.
          Aha! jeszcze jedno. W ostatnim "Auto-Bild" jest test porównawczy 7 najpop.
          kompaktów 1.6; M2 zdecydowanie wygrywa w konkurencji hałasu wewnętrznego (co
          najmniej o 2dec. przy 130km/h), czego jednak nie słyszałem- jadąc. Może to wina
          dość nieprzyjemnego odgłosu silnika (metalicznego, ostrego- słychać jakby
          poszczególne, poodrywane dźwięki zamiast jednolitego "mruczenia", jaki mam
          choćby w mojej megance)? Co do ostatecznego rezultatu testu- nie tyle nie dziwi
          za bardzo, że meganka wygrała, ale to, że Golf był drugi "o skórkę zębów" za
          nią. Ani Corolla, ani Civic, ani 307... No i te hamulce- nie tak, jak ktoś
          mógłby się spodziewać. Sceptycyzm w stosunku do tego, co "się pisze"
          uzasadniony- najlepiej sprawdzać wszystko samemu, jeśli jest taka możliwość,
          pozdrawiam
        • Gość: Gradus Mozna wiedziec... IP: *.biomag.uni-jena.de 13.12.02, 11:15
          ...gdzie daja auta do testowania na wiele godzin??
          Chetnie bym sobie tak dlugo potestowal :).

Jak na razie to jechalem Clio 1.5 dCi (65KM) i Megane II
          1.4 ale bardzo chce przetestowac 1.5 dCi 80 KM w Clio i
          Megane...

Ciekawe, ze na niemieckiej stronie Renault (jest prawie
          identyczna jak w Polsce, oprocz Thalii ;) no i
          konfiguratora aut) przy silnikach 1.5 dCi czasami jest
          napisane 80 a czasami 82 KM. Skad sie bierze ta roznica?

Pozdro.
          • Gość: ARAFAT Re: Mozna wiedziec... IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 13.12.02, 14:51
            Po prostu ma zaprzyjaznionego dealera ot cała tajemnica... Z normami to jest
            różnie podejrzewam że chodzi tu o norme DIN która podaje niższą wartość PS.
            Renault zawsze podaje wyższą moc - przynajlniej dla silników powyżej 100 PS. I
            np. W megane I 1.6 16V oficjalnie ma 110 PS natomiast po niemiecku 107. Zresztą
            zauważyłem że niemcy podają te niższe wartości.
            Pozdrawiam ARAFAT
            • Gość: Gradus Re: Mozna wiedziec... IP: *.biomag.uni-jena.de 13.12.02, 15:19
              Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> Po prostu ma zaprzyjaznionego dealera ot cała
              tajemnica... Z normami to jest
              > różnie podejrzewam że chodzi tu o norme DIN która
              podaje niższą wartość PS.
              > Renault zawsze podaje wyższą moc - przynajlniej dla
              silników powyżej 100 PS. I
              > np. W megane I 1.6 16V oficjalnie ma 110 PS natomiast
              po niemiecku 107. Zresztą
              >
              > zauważyłem że niemcy podają te niższe wartości.
              > Pozdrawiam ARAFAT

Z konfiguratora na stronie niemieckiej:
              14.500,00 3-türig Mégane Authentique 1.4 98PS
              15.400,00 3-türig Mégane Authentique 1.5d 82 PS
              15.300,00 3-türig Mégane Authentique 1.6 113PS

A jak np. jest opis silnika 1.4 to juz jest:
              MOTOR
              Hubraum (cm³) 1390
              maximale Leistung nach DIN in kW (PS) 72 (98)

Dla 1.5:
              MOTOR
              Hubraum (cm³) 1461
              maximale Leistung nach DIN in kW (PS) 60 (80)

A dla 1.6:
              MOTOR
              Hubraum (cm³) 1598
              maximale Leistung nach DIN in kW (PS) 85 (115)

Strasznie Niemcy mieszaja :). Tylko dla 1.4 jest tak samo
              jak u nas...

Pozdro.
              • Gość: Odyn Re: Wrażenia z jazdy Megane II IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.02.03, 10:31
                Witam,

Jeździłem juz 1.6, 1.5 dCi i 1.9 dCi.

Wszystkie silniki są bardzo przyjemne, osobiscie preferuje nowoczesne diesle,
                ale 1.6 115 KM jest prawie tak elastyczny jak 1.5 dCi.
                W 1.6 przeszkadzał mi trochę dźwięk silnika na wysokich obrotach ok. 5
                tys./min., no i byłem powaznie zaniepokojony wskazaniami komputerka (spalanie
                chwilowe i średnie na danym odcinku). Przy dynamicznej miejskiej jeździe ten
                silniczek zeżre ponad 10 l./100 km.

1.5 dCi jest godzien zainteresowania. Elastycznosc jak wyżej wspomniałem lepsza
                niz w beznzynowym 1.6, zużycie paliwa tańszego mniejsze. Silnik jest do tego
                zaskakujaco cichy. nie ma mowy o klekotaniu, które słyszy się np. w TDI VWagena
                Tylko osiągi trochę niezadawalające dla amatorów wyscigów spod świateł i bicia
                rekordów prędkości na wąskich i dziurawych polskich drogach.

1.9 dCi to zupełnie inna konkurencja. Wielka szkoda, ze jest dostepny tylko w
                wersji wyposażenia Luxe (na cholere mi karta hands free i składane elektrycznie
                lusterka + futerał na okulary). Megane II z tym silnikiem to "mały
                zapierdalacz", aż nie chce sie wysiadać... (1.9 jeździłem najkrócej).

pozdr.
                • Gość: drdr Re: Wrażenia z jazdy Megane II IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 06.02.03, 01:56
                  ...
                  > lusterka + futerał na okulary). Megane II z tym
                  silnikiem to "mały
                  > zapierdalacz", aż nie chce sie wysiadać... (1.9
                  jeździłem najkrócej).
                  >
                  > pozdr.
                  ...
                  "nic dziwnego, że nie chce się wysiadać, popatrz na to
                  auto z zewnątrz; nic tylko zwymiotować, totalne
                  bezguście, to już niemieckie bezguście w zestawieniu z
                  tym czymś jest wyrafinowanym designem. Jak można było coś
                  takiego wyprodukować, i co z tego, że 5 gwiazdek w ENCAP,
                  że technicznie jest do przyjęcia (to się okaże po ilości
                  wezwań do serwisu) po prostu to coś co nie można nazwać
                  samochodem, jest nie do przyjęcia... nie wiem jak ktoś
                  może sobie kupić takie auto, trzeba być na poziomie "Ich
                  Troje", (co to za facet co farbuje włosy na czerwono i
                  wpina jakieś kolczyki w brodę, czy cholera wie gdzie
                  jeszcze...po prostu ciota, albo świrus; to całe renault
                  megane II jeat wśród samochodów tym, czym taki solista
                  Ich Troje wśród normalnych facetów...normalnie rzygać się
                  chce...)
                  najbrzydsze samochody produkuje renault !
                  • Gość: vd Re: Wrażenia z jazdy Megane II IP: proxy / *.topware.pl 06.02.03, 09:46
                    Gość portalu: drdr napisał(a):

> ...
                    > > lusterka + futerał na okulary). Megane II z tym
                    > silnikiem to "mały
                    > > zapierdalacz", aż nie chce sie wysiadać... (1.9
                    > jeździłem najkrócej).
                    > >
                    > > pozdr.
                    > ...
                    > "nic dziwnego, że nie chce się wysiadać, popatrz na to
                    > auto z zewnątrz; nic tylko zwymiotować, totalne
                    > bezguście, to już niemieckie bezguście w zestawieniu z
                    > tym czymś jest wyrafinowanym designem. Jak można było coś
                    > takiego wyprodukować, i co z tego, że 5 gwiazdek w ENCAP,
                    > że technicznie jest do przyjęcia (to się okaże po ilości
                    > wezwań do serwisu) po prostu to coś co nie można nazwać
                    > samochodem, jest nie do przyjęcia... nie wiem jak ktoś
                    > może sobie kupić takie auto, trzeba być na poziomie "Ich
                    > Troje", (co to za facet co farbuje włosy na czerwono i
                    > wpina jakieś kolczyki w brodę, czy cholera wie gdzie
                    > jeszcze...po prostu ciota, albo świrus; to całe renault
                    > megane II jeat wśród samochodów tym, czym taki solista
                    > Ich Troje wśród normalnych facetów...normalnie rzygać się
                    > chce...)
                    > najbrzydsze samochody produkuje renault !

...w kwestii tego megane to przesada
                  • Gość: Odyn Re: Wrażenia z jazdy Megane II IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 06.02.03, 12:53
                    Gość portalu: drdr napisał(a):

> "nic dziwnego, że nie chce się wysiadać, popatrz na to
                    > auto z zewnątrz; nic tylko zwymiotować, totalne
                    > bezguście, to już niemieckie bezguście w zestawieniu z
                    > tym czymś jest wyrafinowanym designem.
                    --------------------------------------------
      • caerme Re: MEGANE.2 Wrażenia z jazdy 05.02.03, 17:36
        witaj,
        co do zabojadow i francuzow...
        nie zgadzam sie: clio pod dieslem rocznik 92 - nadal w rodzinie z 250 tys
        ma...pomijajac dwie male wstawki rok temu nic sie z blacha nie robilo, obecnie
        troche czesciej daje znac o sobie alternator, poza tym autko jak brzytew silnik
        czysty i w ogole...
        obecnie c saxo 1,5d - 85 tys km z 05 '00 nic sie nie dzieje cala obsluga
        polega na laniu paliwa do baku i wymianie olejow klockow czy opon. aha - jedyny
        problem : wycieraczki:) zuzyly sie i w zasadzie tyle.
        autka naleza do oszczednych [mimo ze sliniki stergo typu] przytulne mile saxo
        obecnie pali [pol miasto - pol trasa] ok 4,5l w lecie bezbolesnie przy
        rozsadnych srednich [ok 80-90km/h] w granicach ponizej 4 na trasie.
        jak dla mnie swietne pojazdy!
        pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka