Dodaj do ulubionych

Carisma vs. 626 vs. Vectra

31.03.06, 15:37
witam
mam na oku carisme, vectre i 626- wszystkie z 1998, najmniejsze benzyny, po ok
120-140 tys, podobne wyposazenie, wszystkie w bardzo dobrym stanie (vectra
nawet w idealnym). ceny sa niemal identyczne.
co wybrac i dlaczgo? interesuje mnie utrata wartosc, czesci, stopien
awaryjnosci (WAZNE) i wzglednego komfortu.
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Carisma vs. 626 vs. Vectra 31.03.06, 15:47
      >stopien awaryjnosci (WAZNE)

poniewaaz sa to juz autka kilkuletnie to niestety ma tu kolosalne znaczenie jak
      przez te lata auta byly uzytkowane i serwisowane. Ja jezdze Carisma z 97 roku,
      1.8 115 KM i zlego slowa nie moge powiedziec. Zadnej powaznej awarii, malych
      tez nie przypominam sobie. Standardowe tylko wymiany materialow
      eksploatacyjnych. A ceny czesci w ASO oczywiscie czesto sa zabujcze, ale
      wszsytko jest juz dostepne w normalnych sklepach. Na forum mitsubishi mozna
      znalezc adres goscia ktory wysylkowo handluje czesciami oryginalnymi japonskimi
      (Mitsuboshi - to nie literowkja w nazwie) ktorych ceny u Niego sa nizsze niz
      zamiennikow w sklepie (pompa wody w sklepie 160 PLN u Niego ta oryginalna
      japonska 128 + 8PLN wysylka). Ale na forum sa tez osoby ktore kupily autko
      kilkuletnie (czesto sprowadzane bez udokumentowanej przeszlosci) i zaniedbania
      poprzedniego wlasciciela (np zagotowal silnik) powoduja ze autka wiecej stoja w
      warsztacie niz jezdza. takze podstawa to nienaganny stan techniczny. ja mam w
      swojej przejechane 160 tys km i nic sie nie dzieje, grama oleju nie bierze a po
      przerobieniu na gaz pali okolo 10 litrow/100 km.
      Pozdrawiam
      • polokokt Re: Carisma vs. 626 vs. Vectra 31.03.06, 15:48
        jeszcze dodam ze na stronie:

www.mitsumaniaki.com

na forum w dziale Carisma jest przyklejony watek w ktorym wlasciciele opisuja
        wady i zalety tego samochodu, awarie jakie im sie przytrafily. Mysle ze to Ci
        sie przyda.

Pozdrawiam
        • polokokt Re: Carisma vs. 626 vs. Vectra 31.03.06, 15:58
          jeszcze raz link :)
          www.mitsumaniaki.com
          a co do vectry, to tez ktos tu na forum podawal link do klubu vectry (albo
          poszukaj na google, tez mozna znalezc). i z tego co tam czytalem to raczej
          wszyscy polecaja vectre po faceliftingu z 2000 roku. Podobno usunieto spora
          liczbe niedociagniec ktore byly w tym wczesniejszym modelu. Ale to podobno, bo
          sam nie mialem okazji posiadac ani vectry ani tym bardziej 626. Ale poniewaz
          przed posiadaniem Carismy mialem okazje posiadac dzielo mysli niemieckich
          inzynierow to stwierdzam ze wole japonczyka mimo wszystko a z ktorej stajni to
          rzecz gustu.
          Pozdrawiam
          • lkish21 Re: Carisma vs. 626 vs. Vectra 31.03.06, 16:00
            DZIEKI!!!
    • bojakk Re: Carisma vs. 626 vs. Vectra 31.03.06, 22:43
      Ojciec mial Vectre B z 98 roku, ale z najslabszym 100konnym silnikiem, kuizyn ma
      z 2.5 V6. Powiem tak, zaieszenie to bajka, co do wykonania, to mozna miec uwagi.
      Jesli idzie o trwalosc to mazdy chyba nie przebije zadne z aut. Ale samochod
      zrobil 250 tys km i nie mial powaznych usterek. Zawieszenie robione bylo 2 razy,
      tzn wymieniane gumowe przekladki i cos w przekladni, ale amorki mialy sie
      dobrze. Samochod godny polecenia, duzy bagaznik, wygodny no i niezle jezdzacy,
      lepiej niz japonczyki, dla porownania Primera jest fatalna, i duzo bardziej
      wadliwa, ciagle problemy.
      • przemek19882 Re: Carisma vs. 626 vs. Vectra 01.04.06, 00:49
        nie wiem skad ta opinia o primerze, sam mam p11 97r. 180tkm i jkos oprocz wymian tulejek w wahaczach poprzecznych zadnych awarii nie bylo. Brat mial vectre 2000 rok i tez do 230tkm niewiele robil. oba auta kupione jko nowe i w sumie o nie dbalismy
        • wallernode Re: Carisma vs. 626 vs. Vectra 01.04.06, 00:51
          Mój sąsiad mial kiedyś primere i musial wymienić ją całą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka