Dodaj do ulubionych

Moje wrażenia z jazdy Megane II - konkrety

IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 23.12.02, 22:04
Udało mi się przejechać dystans ponad 100 km po mieście i autostradzie.
Wcześniej przejechałem tylko jakies 5 kilometrów co było mylące...
Auto:
1.4 16V 98 KM wersja PACK lepsza "bieda"

1. Silnik :
- cichy o dobrej kulturze (jak na tak wysiloną konstrukcję)
- b. słaby aż do 4500 obrotów, ogólnie kiepsko jak dla mnie słabo ale
usprawiedliwia cieżar auta i koła 195/65/15
Jakokolwiek dyskusja powinna sie zaczynać z 1.6 16V ewentualnie 1.5 DCI który
robi mimo papierowo słabszych osiągów lepsze wrażenie, "optimum" to 1.9DCI
lub 2.0 16V
- dużo pije przy ostrej jezdzie 10 litrów (naprawdę ostrej...) tak normalnie
to 8,5 litra...
2. Zawieszenie
Absolutnie niesamowite CICHE, pięknie tłumiące nierówności i pewne w
zakrętach tu jest rewelacja
3. Hamulce
Bezbłędne czułem że to faktycznie 36 metrów ze 100 km/h
4. Skrzynia biegów
aż sie chce zmieniać biegi kierunek w stronę BMW nawet w Alfie GTA tak
skrzynia nie chodzi...
5. Układ kierowniczy b. dokładny to nigdy w historii Reanult jeszcze sie yak
nie działo stało
6. Wnętrze
NIe trzeszczy poza drobnymi niuansami na drodze dla sadystów
Nieciekawa ilośc miejsca w środku - tutaj sporo cofnieto sie do tyłu
konkurencja jest duzo większa - szkoda że tu jest kiepsko...
To samo dotyczy bagaznika...
7. Dostęp do ogrzewania niezbyt prosty...
8. Względem Megane I wszakże postęp jest spory jeśli chodzi o zawieszenie i
hamulce.
9. Pięciu gwiazdek przyznanych przez NCAP nie sprawdzałem...
10. Cena bardzo atrakcyjna
Pozdrawiam ARAFAT

Obserwuj wątek
    • Gość: cuba79 Moje wrazenia z nie jazdy MeganeII IP: *.citysat.com.pl / *.net80.citysat.com.pl 26.12.02, 19:39
      nie jezdzilem ino ogladalem i siedzialem ale...
      Jesli chodzi o silnik 1.4 14v 98KM to chyba nie jest tak zle(moze to wina
      temperatury i niedotarcia ewentualnie wyczucia silnika)ja jezdze M1 1.4 75KM i
      nie mam jakis tam kompleksow ze wzgledu na osiagi, z praktyki wiem ze samochod
      robi wrazenie dynamiczniejszego przy wyzszej tem. pracy silnika a nau jest
      chronicznie niedogrzany.Ale oczywiscie uwazam ze powinno sie brac pod uwage min
      1.6 ewentualnie czekac na 1.5 dci 100KM ale pewno bedzie dosyc drozszy.Jesli
      chodzi o wyposazenie to jest bardzo ok ale dla mnie podstawowa wersja jest
      troszke za ciemno-monotonna natomiast druga w kolejce(jasniejsza) jest juz
      super.Jesli chodzi o miejsce w srodku to chyba nie jest tak zle ja czulem sie
      ok bedac w zimowej kurtce rece, glowa, nogi, swobodnie ale przyznam ze o wiele
      bardziej podobaja mi sie samochody "opatulajace" podlokietnikami badz innymi
      wynalazkami niz powalajace pustym powietrzem wokol.Mysle ze taka ilosc miejsca
      wewnatrz (czyli nie rewelacyjnie duza) wynika ze strategii firmy dla ludzi
      oczekujacych wiecej przestrzeni bedzie bardzo popularny Scenic.Ergonomia ok
      widocznosc do przodu lepsza niz w jedynce bardzo fajne lusterko wsteczne.Nie
      jezdzilem bo ogladalem kara w nieznanym mi salonie a poniewaz ze wzgledu na
      wiek nie wygladam na potencjalnego kupca jazde wole odbyc w znanym mi salonie i
      chyba poczekam do wiosny by troche lepiej zbadac zawieszenie i uklad jezdny bo
      przy dzisiejszych warunkach to sie moge ino powozic.No i bardzo do mnie
      przemawiaja te gwiazdki za bezpieczenstwo bierne, jest szansa ocalec jak
      wpadnie w ciebie jakis zawodnik Leonem na letnich oponach.
      AAA i jestem bardzo ciekaw jak beda traktowac te samochody celnicy. zamykane
      schowki w drzwiach, podlokietnikach, podlodze- chyba bedzie trzeba gumy
      wyciagac i pokazywac :) ze nie ma kontrabandy
      • Gość: ARAFAT Re: Moje wrazenia z nie jazdy MeganeII IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 27.12.02, 00:24
        Witam,

CUba co do Megane to nie chce się chwalić ale jezdziłem przez 4 lata
        wspomnianym E7J 1.4e oraz jezdze do dzisiaj K7M 1.6e oraz 1.8 16V w innym
        modelu. Poza tym wychowałem się na Megane jezdząc każdą wersją z absolutnie
        wszytkimi silnikami od Eco po 2.016V. Na zimno zawsze auto jest szybsze bo
        pracuje na wzbogaconej mieszance tyle że silnik przy obrotach w oczach sie
        zużywa należy poczekać aż się rozgrzeje. 1.4e w Meganie nie był może katastrofą
        ale wolny jest na pewno.
        Pozdrawiam do 4000 obr na min 1.4e jezdzi identycznie jak nowy 1.4 16V w Meg II
        Pozdrawiam ARAFAT
        • Gość: frax Re: Moje wrazenia z nie jazdy MeganeII IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 27.12.02, 13:43
          Jeździłem 1,4 16v na jeździe próbnej i była to słabizna. Aczkolwiek zależy kto
          czego oczekuje. Pozatym wydaje mi sie że mimo większej mocy 16 zaworowca silnik
          8 zaworowy będzie wydawal sie zawsze mocniejszy w tzw. codzinnej jeździe. Po
          rzadko sie zdarza żeby ktoś kręcił na każdym biegu powyżej 4500 obr./min.
          Pozdrawiam.
          P.S. Mimo że jeździłęm tym autkiem tylko chwile zgadzam sie z ARAFATEM
    • Gość: malko Re: Moje wrażenia z jazdy Megane II 1.6 IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 16:10
      Jazda to raptem ok. 10 km, ale samochodzik bardzo mi się spodobał.
      Pierwsze wrażenie - za kierownicą jest BARDZO WYGODNIE. Regulowana kolumna w
      dwu płaszczyznach, regulowany fotel - naprawdę można dostosować do siebie. Nie
      miałem dylematu, który mnie zazwyczaj spotyka w większości samochodów:
      kierownica czy nogi.
      Zawieszenie jest super, bardzo przyjemne w zakrętach. Nie buja. Całkiem jak we
      włoskim samochodzie - rewelacja.
      Układ kierowniczy - super. Bardzo dobre wspomaganie kierownicy. Zazwyczaj
      wspomaganie elektryczne jest za mocne. Tutaj chłopaki naprawdę się postarali i
      jest tak jak trzeba.
      Silnik 1,6 115KM to typowa 16to zaworówka - do 3krpm zbiera się umiarkowanie,
      powyżej bardzo przyjemnie. Demon z niego nie jest, ale jak na samochodzik z
      włączoną klimą i 2 osobami na pokładzie to zbierał się przyzwoicie. Dla mnie w
      zupełności by wystarczył.
      Elektroniczne wodotryski są fajne, ale ciekawe kiedy przestaną działac.
      W czasie jazdy zauważyłem jedna wadę - właczając prawy kierunkowskaz za każdym
      razem przekręcałem włącznik świateł na postojowe - za lekko się toto obraca.
      Bardzo irytujące. Pozytywne jest to, że jak w fiacie światła można zostawić na
      stałe w pozycji włączone i nie mysleć i ich włączani przy każdym wsiadaniu do
      samochodu.
      Jeszcze jedno niemiłe zaskoczenie to niezbyt przestronne wnętrze. W środku jest
      tyle miejsca co w moim punto - jedynie trochę szerzej, ale miejsca na nogi jest
      tyle samo. Bagażnik jest do przyjęcia. Co prawda tylko 330litrów, ale bagażnik
      jest bardziej poziomy co pozwala wygodniej układać torby.
      Jak dla mnie megane przebija pod względem przyjemności z jazdy golfa w dowolnej
      wersji, corolle 1.8, stilo 1.8( to jest bardziej przestronne - nawet 3d i
      lepiej się zbiera, ale ma zbyt miekkie zawieszenie - francuskie??? - fuj),
      almerę 1.5, a nawet nowego civica 1.4 (1.6 niestety nie jeździłem)
    • Gość: Gradus 1.5 dCi IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 17:06
      Dzisiaj troszke sobie 1.5 pojezdzilem i jestem zaskoczony na duzy + :). Jezdzi
      duzo, duzo lepiej niz 1.4 16V a jak sie rozgrzeje to wcale nie slychac, ze to
      diesel. Za pare miesiecy ma sie pojawic 1.5 dCi 100 KM i bedzie to chyba
      idealny silnik do tego auta. Dzisiaj ogladalem tez pare innych samochodow
      (Stilo, Astra), przejechalem sie tez Ibiza 1.4 16V i stwierdzam, ze w zasadzie
      Megane nie ma konkurencji w swojej klasie. Wnetrze jest zrobione naprawde
      super :). Moze za pare miesiecy sobie kupie :).

Pogadalem tez troche z dilerka ;) i okazuje sie, ze ludzie w zasadzie nie
      kupuja najtanszych wersji. Sporo juz sprzedali z silnikami 2.0 i 1.9 dCi.
      Podobno wiekszosc zamowionych wersji to powyzej 70 tys. Bardzo slabo sie tez
      Thalie sprzedaja. A podobno taka bieda w Polsce jest...

Pozdro.
    • Gość: Michal Re:R-Megane1.6---98-99 i R-Megan2003 IP: *.telia.com 30.12.02, 17:41
      Sprawdzilem R-M-1,6 98-99 za zderzenie 4 gwiazdki za pieszego 1gwiazdka
      R-M-----2003 5 2 gwiazdki
      Pzdr.Michal
    • Gość: karol Somochod roku? Phiii... IP: 212.160.114.* 30.12.02, 20:58
      Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> Udało mi się przejechać dystans ponad 100 km po mieście i autostradzie.
      > Wcześniej przejechałem tylko jakies 5 kilometrów co było mylące...

Po 100 km nic nie moza powiedziec o samochodzie choc pewne rzeczy mozna
      spostrzec.
      Ja po 15 tys widze co szwankuje w Peugeot 307 i raczej samochodu znad Tamizy
      bym nie kupil (ile pracujacych rano cylindrow zastaniesz jutro w tym
      samochodzie jesli na dworze bedzie chlodniej niz -5?:-)).

Tak na marginesie to 'samochod roku' jest, delikatnie mowiac, bardzo klamliwym
      tutulem. Grupa kolesi przyznaje sobie sama nagrody (praktycznie tylko niemcy,
      wlosi i francuzi). Brak jest tam aut z usa, japoni czy nawet korei.
      Znamy przeciez Fiaty jako sachody roku a przeciez nizaleznie od tego czy ktos
      uwaza za solidne samochody japonskie, niemiecki, amerykanskie czy inne... to
      dla kogos takiego trudno sobie wyobrazic Fita jako oznake solidnosci i dobrego
      wykonania.
      • Gość: Piotr megane IP: *.luminet.pl / 10.0.0.* 30.12.02, 21:21
        > Po 100 km nic nie moza powiedziec o samochodzie choc pewne rzeczy mozna
        > spostrzec.
        > Ja po 15 tys widze co szwankuje w Peugeot 307 i raczej samochodu znad Tamizy

hmm o jakim samochodzie znad Tamizy mowisz bo watek jest o Meganie a on nie
        jest znad Tamizy a znad Sekwany jesli juz.

> bym nie kupil (ile pracujacych rano cylindrow zastaniesz jutro w tym
        > samochodzie jesli na dworze bedzie chlodniej niz -5?:-)).

Jestem prawie pewien ze nie masz 307 dlatego ze jesli tak nie lubisz
        francuskich aut to bys nie kupowal Peugeota. Poza tym powiedz jakie to usterki
        masz po 15 tys, po takim przebiegu zadne auto normalnie jezdzone nawet Lada czy
        Kia nie bedzie sie powaznie psulo.
        • Gość: karol Re: megane IP: 212.160.114.* 31.12.02, 13:09
          > hmm o jakim samochodzie znad Tamizy mowisz bo watek jest o Meganie a on nie
          > jest znad Tamizy a znad Sekwany jesli juz.

Gdzies w podswiadomosci zostala ksiazka o Londynie stad ten dosc glupi blad :-)

> Jestem prawie pewien ze nie masz 307 dlatego ze jesli tak nie lubisz
          > francuskich aut to bys nie kupowal Peugeota. Poza tym powiedz jakie to
          usterki
          > masz po 15 tys, po takim przebiegu zadne auto normalnie jezdzone nawet Lada
          czy
          >
          > Kia nie bedzie sie powaznie psulo.

Auto jezdzi ale:

- po ~500 km uszczelka przedniego prawego okna przestala spelniac swoja role
          - po ~2000 km przetal dzialac lewy nawiew powietrza
          - po ~3000 km przestal dzialac przelacznik swiatel-kirunkowskazow (np.
          przelaczenie swiatel moze, i czesto powoduje, wylaczenie swiatel), to jest
          pewna niespodzianka w nocy na waskiej drodze :-)
          - po ~8000 km po raz pierwszy zacial sie gaz. Nie jest to ciegno mechaniczne a
          raczej jakis elektryczny (zadna nawet elektronika) uklad ktory bada polozenie.
          Zanam 4 posiadaczy 307 i zdarzylo sie to w 4 samochodach. Wyobraz sobie ze
          wyprzedzasz samochod, wciskasz gaz, silnik pozostaje przy 5 tys obrotow a przed
          toba zakret. Rozwiazaniem jest wylaczenie zaplonu, ale... czy mozesz tak zrobic
          bezpiecznie (co chociazby z blokada kierownicy... hamulce...). Serwis
          oczywiscie twierdzi ze 'nigdy nikt nie zglaszal takich problemow' :-)
          - po ~12000 jesli temperatura spada ponizej - 5 to najprawdopodobniej silnik
          bedzie pracowal bez dwoch cylindrow przy stracie :-)

Wszystkich uzytkownikow Peougeot pozdrawiam :-)
          • Gość: Tomek F. Re: megane IP: *.terminus.pl 31.12.02, 14:23
            Gość portalu: karol napisał(a):
            > Auto jezdzi ale:
            > - po ~500 km uszczelka przedniego prawego okna przestala spelniac swoja role
            > - po ~2000 km przetal dzialac lewy nawiew powietrza
            > - po ~3000 km przestal dzialac przelacznik swiatel-kirunkowskazow (np.
            > przelaczenie swiatel moze, i czesto powoduje, wylaczenie swiatel), to jest
            > pewna niespodzianka w nocy na waskiej drodze :-)
            > - po ~8000 km po raz pierwszy zacial sie gaz. Nie jest to ciegno mechaniczne
            > Wszystkich uzytkownikow Peougeot pozdrawiam :-)

Pociesze Cie ze to male piwo. Mojemu kumplowi w Golfie IV po roku i 20 tys km
            silnik TDI przestal zapalac gdy sie rozgrzal. Bylo po gwarancji a serwis
            powiedzial nie wiem. Kumpel wepchnol go jakiemus fanatykowi VW.
            • Gość: karol Re: megane IP: 212.160.114.* 02.01.03, 09:50
              > Pociesze Cie ze to male piwo. Mojemu kumplowi w Golfie IV po roku i 20 tys km
              > silnik TDI przestal zapalac gdy sie rozgrzal. Bylo po gwarancji a serwis
              > powiedzial nie wiem. Kumpel wepchnol go jakiemus fanatykowi VW.

Tak, VW w Polce to legenda... tymczasem jest to bardzo przecietny samochod
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka