Dodaj do ulubionych

Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździła

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 00:28
No właśnie. To mój pierwszy TDI, dzisiaj odebrany z salonu. Wcześniej tylko
benzyna. Wrażenia z jazdy - bardzo pozytywne (poza żle umocowaną przez serwis
tablicą rejestracyjną - tłucze jak diabli). Proszę wszystkich gości Forum -
posiadaczy Octavii - o podpowiedzi. Moja Octa to 1,9 TDI 110 KM,
climatronic,Elegance. Jak ją używać by dobrze sie spisywała ?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: 213.25.197.* 19.10.01, 00:34
      Tablicę to ty sobie od razu przykręć do zderzaka śrubami i spiłuj gwinty. Po
      wyjeździe z salonu ja moją tablicę miałem przez 2 tygodnie. Pewnej nocy zginęła
      w niewyjaśnionych okolicznościach wraz z tą gównianą ramką z reklamą dealera.
      • Gość: Rys Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: 66.40.17.* 19.10.01, 07:54
        Dzieki za temat ,ja tez kupilem (zamowilem) Octavie Elegance tylko 4x4
        combi , climatronic ,tempomat (dorzucili za darmo ,radio Sony
        +diski ,podgrzewane siedzenia ,hak i jeszcze kilka waznych drobiazgow .
        Ale diesla wczesniej nie mialem ,jak sie jezdzi???
        pozdrawiam rys
        • Gość: Wil Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: *.*.*.* 22.10.01, 09:42
          Po trzech dniach jazdy:
          - spalanie w trasie przy średniej 90-110 km/h - 4,8 ON/100 km
          - niezły komfort jazdy,
          - super przyśpieszenie powyzej 2000 obr/min,
          - climatronic - rewelacja.
          Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń.
          • Gość: gryzor Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: 192.168.1.* 15.11.01, 14:49
            Gość portalu: Wil napisał(a):

> Po trzech dniach jazdy:
            > - spalanie w trasie przy średniej 90-110 km/h - 4,8
            ON/100 km
            > - niezły komfort jazdy,
            > - super przyśpieszenie powyzej 2000 obr/min,
            > - climatronic - rewelacja.
            > Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń.

Ile dałeś auto jest niezłe choć za te pieniądze co
            słyszałem to przestronność tylko golfa -rozstaw osi 2.51
            m.
    • Gość: Bryku Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: 212.160.138.* 19.10.01, 08:21
      Zrobiles bardzo dobry wybor. Ja jezdze taka Octavia od lutego. Zrobilem dotad
      ponad 25 tys. km. Z samochodem nie mam najmniejszych problemow. Zeby Ci dlugo
      Octavia sluzyla to przez pierwsze pare tys. km nie wyzywaj sie bardzo na niej.
      Dbaj o turbosprezarke. Po uruchomieniu zimnego silnika daj mu sie troche
      rozgrzac i nie ruszaj od razu z kopyta. Podobnie przy goracym silniku: nie gas
      go od razy tylko zaczekaj parenascie sekund. Niech pochodzi na wolnych
      obrotach. Uzywaj dobrego oleju i przestrzegaj terminow jego wymiany i filtrow.
      A jazda? Super! Silnik dynamiczny i bardzo elastyczny. Przy tym srednie
      spalanie na poziomie 5,9 l/100. To moj pierwszy diesel. Juz wiem ze jezeli
      kiedys bede zmienial samochod to tez na model z turbodieslem. A tak przy okazji
      to teraz do wersji Elegance mozna zamowic climatronic? Jak kupowalem swoja
      Octavie to powiedzieli mi ze do tej wersji daja tylko manualna klime.
      Pozdrawiam i zycze przyjemnej jazdy!
      • Gość: Burak Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 08:48
        Ja mam Octavię 1,8 Turbo(benzyna),przejechałem 41 tys.km i również jestem
        bardzo zadowolony.
        Podstawowa zasada przy silnikach turbo-zarówno benzynowych jak i dieslach-
        jest taka:silnik musi się całkowicie rozgrzać i dopiero można go piłować,
        a po ostrej jeżdzie poczekać około 2 minut(musi się schłodzić turbina)
        i dopiero go wyłączyć.
        Po zwykłej jeżdzie wystarczy odczekać kilkanaście sekund.
        • Gość: Krzysiek Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: *.toya.net.pl 19.10.01, 09:06
          Z tym zchlodzeniem to moze i racja, ale zasada jest taka zeby nie wylaczac
          silnika podczac gdy on pracuje na obrotach wyzszych niz biegu jalowego, albo
          przynajmniej powyzej dzialania turbodoladowania. Nalezy odczekac parenascie
          sekund az turbina sie zatrzyma. Wylaczenie podczas gdy obraca sie turbina
          spowoduje brak smarowania. Nalezy pamietac ze nawet kiedy obroty silnika spadna
          do wartosci przy ktorej nie dziala juz turbodoladowanie, turbina moze jeszcze
          sie ostro krecic. Poprostu ma ona pewna bezwladnosc i nie nalezy jej pozbawiac
          smarowania.
      • Gość: Wadziu Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: 192.168.1.* / 212.106.173.* 21.10.01, 23:45
        Gość portalu: Bryku napisał(a):

> Zrobiles bardzo dobry wybor. Ja jezdze taka Octavia od lutego. Zrobilem dotad
        > ponad 25 tys. km. Z samochodem nie mam najmniejszych problemow. Zeby Ci dlugo
        > Octavia sluzyla to przez pierwsze pare tys. km nie wyzywaj sie bardzo na niej.
        > Dbaj o turbosprezarke. Po uruchomieniu zimnego silnika daj mu sie troche
        > rozgrzac i nie ruszaj od razu z kopyta. Podobnie przy goracym silniku: nie gas
        > go od razy tylko zaczekaj parenascie sekund. Niech pochodzi na wolnych
        > obrotach. !
        kazdy twierdzi zeby sinik pochodzil na wolnych obrotach. czyli jesli parkuje
        na tlocznym pakingu, to wytsarczy ten czas zeby ochlodzic turbinr

• Gość: Bruner Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: 10.85.10.* / *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 09:06
      Wszystko to prawda co inni napisali. Ja mam Octavię 1.9 TDI SLX (obecnie
      Elegance). Przjechałem 25 tys km czyli stosunkowo niedużo. Też mogę powiedzieć,
      że jestem zadowolony. W pierwszym roku użytkowania wywaliłem firmowe głośniki z
      przodu i w firmie Klinika Dźwięku zamontowałem głośniki zdecydowanie wyższej
      klasy, wytłumiono dodatkowo przednie drzwi oraz zamontowano dość dobrej klasy
      CD-radio. Nie wdając się w szczegóły nagłośnienie jest teraz przyzwoite.
      W tym roku wymieniłem chip sterujący wtryskiem w celu zwiększenia mocy silnika.
      Muszę powiedzieć, że efekt jest bardzo widoczny.
      Ogólnie silnik na razie bez zarzutu. Jedynie mógłby być cichszy w zakresie
      prędkości do 80 km/h.
      Najważniejsze wady dostrzeżone przeze mnie to:
      - brak tylnej wycieraczki (w czasie deszczu do tyłu ledwo co widać)
      - wąskie i krótkie przednie fotele (bardziej jak stołek niż fotel)
      - ciasno z tyłu (jak w kompakcie)
      - fatalnie uformowany i wyprofilowany schowek przed pasażerem. Osoby o średnim
      wzroście mimo odsunięcia fotela do tyłu walą w niego kolanami.
      (Jeździłem swego czasu Seatem Leon 1.9 TDI i to było rozwiązane znacznie lepiej)

Poza tym samochód jest naprawdę OK,

Pozdrawiam
      • Gość: Bryku Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: 212.160.138.* 19.10.01, 11:05
        Gość portalu: Bruner napisał(a):

> W pierwszym roku użytkowania wywaliłem firmowe głośniki z
        > przodu i w firmie Klinika Dźwięku zamontowałem głośniki zdecydowanie wyższej
        > klasy, wytłumiono dodatkowo przednie drzwi oraz zamontowano dość dobrej klasy
        > CD-radio. Nie wdając się w szczegóły nagłośnienie jest teraz przyzwoite.

Czy moglbys powiedziec ile trzeba wydac na porzadne glosniki+ wytlumienie w
        Klinice Dzwieku? Zastanawiam sie nad taka operacja.

Pozdrawiam.
        • Gość: Burak Re: Do Brunera IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 11:20
          W jakiej firmie robiłeś chip-tuning i czy wiesz jaki jest teraz moment
          obrotowy i moc?
          • Gość: Bruner Re: Do Brunera IP: 10.85.10.* / *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 15:31
            Chip tuning został zrobiony w firmie V-tech w Krakowie. Maksymalny moment
            obrotowy powinien oscylować gdzieś na poziomie 265 Nm przy 1900 obr.
            Trzebaby pomierzyć. Ale i bez mierzenia czuje się znaczną różnicę.
        • Gość: Bruner Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: 10.85.10.* / *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 15:28
          Jeśli chodzi o całą tę operację to w zeszłym roku zapłaciłem coś około 1500 zł
          za dobre głośniki z wytłumieniem. Głośniki wysokotonowe to Inside Audio, wg.
          nich jedne z najlepszych w swojej klasie. Wytłumienie samo w sobie nie jest
          specjalnie drogie 200-300 zł czy coś koło tego.
      • Gość: R Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: 66.40.17.* 25.10.01, 07:15
        Fotele zmienione w nowym modelu ,chiping to ciekawe rozwiazanie i latwe bo TDI
        jest dlugo i wiele firm znanych robi dobre i latwe tunningowe
        alternatywy.
        Radio wymieniaja nawet sami sprzedwcy SKOD w Czechach. Czesto na Sony kp-
        ca 600 .
        Ciekawe czy kradna Skody lub czesci jak lusterka itd.?
    • Gość: POOL Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 13:35
      114 000 km Oct. TDI. 90 KM, wtedy 110 KM nie oferowali. Serwisować regularnie.
      Pozatym nic. Lać dobre oleje Magnatec, Mobil 1. Wycieraczki firmowe zastąpić
      pożądnym modelem BOSCHA. Miłego użytkowania.
    • Gość: R Dlaczego wysiada czujnik powietrza w TDI i jakie sa objawy ? IP: 66.40.17.* 20.10.01, 09:27
      Slyszalem ze kosztuje 900 pln ? Sa zmienniki?
      • Gość: R Re: Dlaczego wysiada czujnik powietrza w TDI i jakie sa objawy ? IP: 213.8.144.* 21.10.01, 23:04
        Gość portalu: R napisał(a):

> Slyszalem ze kosztuje 900 pln ? Sa zmienniki?

• Gość: POOL Re: Dlaczego wysiada czujnik powietrza w TDI i jakie sa objawy ? IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.01, 12:40
        Nie ma zamienników. Kosztuje 980PLN.Z wymianą 1080PLN. Samochód jest mułowaty,
        powoli przyśpiesza nie ma tzw. ciągu, brak mocy.
        • Gość: R Re: Dlaczego wysiada czujnik powietrza w TDI i jakie sa objawy ? IP: 66.40.17.* 23.10.01, 07:34
          Dzieki Pool za odpowiedz .
          • Gość: Ibex Re: Dlaczego wysiada czujnik powietrza w TDI i jakie sa objawy ? IP: *.unregistered.formus.pl 23.10.01, 10:29
            No właśnie mam TDI 90 KM i już dwa razy wymieniałem przepływomierz. Na
            szczęście na gwarancji dlaczego on tak często pada. Mam przejechane 60 tyś.
            • Gość: POOL Re: Dlaczego wysiada czujnik powietrza w TDI i jakie sa objawy ? IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.01, 22:54
              Gość portalu: Ibex napisał(a):

> No właśnie mam TDI 90 KM i już dwa razy wymieniałem przepływomierz. Na
              > szczęście na gwarancji dlaczego on tak często pada. Mam przejechane 60 tyś.
              To tak jak ja, ale musiałem raz zapłacić, padł po 2 miesiącach i wymienili na
              nowy w ramach reklamacji.
    • Gość: Chaladia Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: 212.69.73.* 24.10.01, 00:01
      Uwaga, Panowie na polskie drogi.
      To jest relatywnie delikatne zawieszenie i bardzo ciężka jednostka napędowa.
      Jak nie chcecie mieć kłopotów z zawieszeniem - ostrożnie na "śpiących
      policjantach" i podobnych górkach, jakich pełno u nas, a których np. w
      Niemczech prawie nie znają. Zwróćcie uwagę, że większość 1,9 TDI po 100 000 km
      lekko (lub bardziej) "siedzi" na przodzie. Niektóre wczesniej.
      A poza tym i poza brakiem wycieraczki z tyłu (na stronach interentowych Skody
      już są zdjęcia z wycieraczką (!) - np. w "akcesoria - spoiler" można coś
      takiego zobaczyć - to jest samochód niemal idealny i stosunkowo niedrogi.
      • Gość: R Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: 66.40.17.* 24.10.01, 08:14
        Gość portalu: Chaladia napisał(a):

> Uwaga, Panowie na polskie drogi.
        > To jest relatywnie delikatne zawieszenie i bardzo ciężka jednostka napędowa.
        > Jak nie chcecie mieć kłopotów z zawieszeniem - ostrożnie na "śpiących
        > policjantach" i podobnych górkach, jakich pełno u nas, a których np. w
        > Niemczech prawie nie znają. Zwróćcie uwagę, że większość 1,9 TDI po 100 000 km
        > lekko (lub bardziej) "siedzi" na przodzie. Niektóre wczesniej.
        > A poza tym i poza brakiem wycieraczki z tyłu (na stronach interentowych Skody
        > już są zdjęcia z wycieraczką (!) - np. w "akcesoria - spoiler" można coś
        > takiego zobaczyć - to jest samochód niemal idealny i stosunkowo niedrogi.

Zamawiajac samochod w Czechach mozna zamowic dodatkowo wzmocnione zawieszenie
        na "specne cesty" ,czyli niedobre drogi .
        Pomaga na wybojach i nierownosciach.

• Gość: Waldek Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ IP: 213.8.144.* 26.10.01, 14:02
      Gość portalu: Wil napisał(a):

> No właśnie. To mój pierwszy TDI, dzisiaj odebrany z salonu. Wcześniej tylko
      > benzyna. Wrażenia z jazdy - bardzo pozytywne (poza żle umocowaną przez serwis
      > tablicą rejestracyjną - tłucze jak diabli). Proszę wszystkich gości Forum -
      > posiadaczy Octavii - o podpowiedzi. Moja Octa to 1,9 TDI 110 KM,
      > climatronic,Elegance. Jak ją używać by dobrze sie spisywała ?
      > Pozdrawiam
      Pozdrawiam jak tam twoja Skoda sie spisuje ???

• zbik Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ 30.10.01, 21:47
        Wyczytalem ze ta Octavia z 1.9 TDI PD 74KW to ma zmiane oleju po 50 000 km
        lub 2 lata .
        Czyli przeglady nie sa czeste w tym samochodzie , ale jak inne czynnosci
        serwisowe ?
        • Gość: Robert 50 000 km do przegladu czy to prawda ? IP: 213.8.144.* 01.11.01, 13:58
          zbik napisał(a):

> Wyczytalem ze ta Octavia z 1.9 TDI PD 74KW to ma zmiane oleju po 50 000 km
          >
          > lub 2 lata .
          > Czyli przeglady nie sa czeste w tym samochodzie , ale jak inne czynnosci
          > serwisowe ?

To prawda tak pisze na niemieckiej stronie www.skoda.de w danych tech ale nie
          wiem czy to tez skody sprzedawane w kraju maja takie km do przegladu .

• puls Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ 12.11.01, 23:20
        Gość portalu: Waldek napisał(a):

> Gość portalu: Wil napisał(a):
        >
        > > No właśnie. To mój pierwszy TDI, dzisiaj odebrany z salonu. Wcześniej tylk
        > o
        > > benzyna. Wrażenia z jazdy - bardzo pozytywne (poza żle umocowaną przez ser
        > wis
        > > tablicą rejestracyjną - tłucze jak diabli). Proszę wszystkich gości Forum
        > -
        > > posiadaczy Octavii - o podpowiedzi. Moja Octa to 1,9 TDI 110 KM,
        > > climatronic,Elegance. Jak ją używać by dobrze sie spisywała ?
        > > Pozdrawiam
        > Pozdrawiam jak tam twoja Skoda sie spisuje ???
        Co z ta Skoda ,jeszcze nie ukradli?
        >

• dado Re: Kupiłem brand new Octavię 1,9 TDi - jak użytkować by dobrze jeździ 20.11.01, 16:11
          puls napisał(a):

> Gość portalu: Waldek napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: Wil napisał(a):
          > >
          > > > No właśnie. To mój pierwszy TDI, dzisiaj odebrany z salonu. Wcześniej
          > tylk
          > > o
          > > > benzyna. Wrażenia z jazdy - bardzo pozytywne (poza żle umocowaną prze
          > z ser
          > > wis
          > > > tablicą rejestracyjną - tłucze jak diabli). Proszę wszystkich gości F
          > orum
          > > -
          > > > posiadaczy Octavii - o podpowiedzi. Moja Octa to 1,9 TDI 110 KM,
          > > > climatronic,Elegance. Jak ją używać by dobrze sie spisywała ?
          > > > Pozdrawiam
          > > Pozdrawiam jak tam twoja Skoda sie spisuje ???
          > Co z ta Skoda ,jeszcze nie ukradli?
          > >
          >

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka