Dodaj do ulubionych

Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego)

IP: 195.94.193.* 19.10.01, 12:18
Zastanawiam sie nad zakupem samochodziku do 60tys, i biore pod uwage:
- 307 (1.6 albo HDI)
- nowy Civic (3d ladniejszy)
- Corolla (a moze poczekam na nowa)
- moze jakis Seat
- Fabia TDi

Co doradzacie szanowni Automaniacy. Jakie auto brac pod uwage, jakie od razu
odrzucic.
Dzieki za uwagi

Jar
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: 192.168.1.* / *.pl 19.10.01, 12:28
      Poczekaj na kolejnego vana: fiat stillo.
      • Gość: Krzysiek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.toya.net.pl 19.10.01, 12:36
        Z tymi nowosciami u Wlochow to bym uwazal. Nich ktos inny go testuje.
    • Gość: Krzysiek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.toya.net.pl 19.10.01, 12:49
      Ale dolozyles. Niech mi ktos udowodni, ktory jest tak naprawde lepszy, bo ja
      nie wiem. Nowa Civic 3d troche traci tandeta jak na ta marke, nowej Corolli
      nikt nie widzial, a Peugeot calkiem fajny, tylko klamka wewnetrzna
      przyszczypala mi palec.
      • Gość: Jar Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: 195.94.193.* 19.10.01, 12:59
        Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Ale dolozyles. Niech mi ktos udowodni, ktory jest tak naprawde lepszy, bo ja
        > nie wiem. Nowa Civic 3d troche traci tandeta jak na ta marke, nowej Corolli
        > nikt nie widzial, a Peugeot calkiem fajny, tylko klamka wewnetrzna
        > przyszczypala mi palec.

nie do konca chodzilo mi o takie opinie, nie prosze o udowadnianie, ze ten to
        taki a tamten siaki i jeszcze tamten najlepszy,
        prosze o opinie uzytkownikow ww samochodzikow na ich temat, opinie osob, ktore
        mialy podobny dylemat

Jar

PS zycze szybkie zdrowienia (przycietego palca)
        • Gość: Krzysiek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.toya.net.pl 19.10.01, 13:04
          Ja ma tez taki dylemat co wybrac. Chyba bede musial zasiegnac opinii mojej zony.
          • Gość: Franek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.mannesmann.de 19.10.01, 14:48

> Ja ma tez taki dylemat co wybrac. Chyba bede musial zasiegnac opinii mojej zony

najgorsza z mozliwosci... ja swojej narzeczonej przedstawiam wybrany samochody tylko do tzw acceptance test,
            czyli pytam: podoba sie? jak tak to biore jak nie to rozmawiamy az powie tak:)))
    • Gość: Krzysiek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.toya.net.pl 19.10.01, 13:19
      Teraz calkiem powaznie. Poniewaz cala ta trojka jest ok nalezy kierowac sie
      przeslanka auto ma byc dla ciebie, a nie ty dla auta. Nalezy rozumiec to tak:
      1. masz sie w nim dobrz czuc
      2. ma sie nie psuc (te raczej sie nie psuja)
      3. nie powinno byc chetnie kradzione
      4. ma miec dobry serwis
      Dlatego radze Ci przyjzec sie serwisom w twojej okolicy. W Lodzi tylko Toyota
      ma prawdziwy serwis.
    • Gość: MW! Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: 193.178.164.* 19.10.01, 15:18
      307 polecam z całą pewnością!!! Moje doświadczenia ograniczają się do 306 ale
      byłem z niej zadowolony i pod wzgllędem tehnicznym i wizualnym!!!
      • Gość: Sławek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: 192.168.3.* / *.trzebinia.net 19.10.01, 16:36
        Przy rozsądnie zkalkulowanej cenie (narazie ?) Fiat Stilo.

pozdro
    • Gość: Jarek dorzuce do pieca! A co?! Jak wszyscy, to wszyscy! IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 19.10.01, 17:10
      Gość portalu: Jar napisał(a):

> Zastanawiam sie nad zakupem samochodziku do 60tys, i biore pod uwage:
      > - 307 (1.6 albo HDI) cena miedzy 51-58 tys. PLN
      > - nowy Civic (3d ladniejszy)cena okolo 52 tys. PLN
      > - Corolla (a moze poczekam na nowa) cena okolo 54 tys. PLN
      > - moze jakis Seat cena ciezka do ustalenia
      > - Fabia TDi cena okolo PLN 54 tys. PLN
      >
      > Co doradzacie szanowni Automaniacy. Jakie auto brac pod uwage, jakie od razu
      > odrzucic.

Cytat z AutoSukcesu nr 11/2001 Artykul "Wzorzec diesla - Skoda Fabia Kombi 1,9
      TDi" str. 33:
      "Jak sie okazuje, za cene niewiele wyzsza od kosztow zakupu Fabii Kombi TDI,
      mozna nabyc o klase wiekszego Citroena Xsare Break z silnikiem HDi. Jest sie nad
      czym zastanawiac." ;-)

Za 52 tys. mozesz miec duze i pakowne kombi - Nubire.
      Zastanow sie nad pojazdami Fiata z silnikami JTD (Punto, Brava).
      A moze "skosnookie" (bez urazy) Hyundai Lantra, czy Kia Shuma ponizej 50 tys. PLN?
      Za 56 tys. mozesz miec juz Miesia A 140!
      Uwaga - Carisma 1,6 za 53 tys. - duze autko, a moze raczej Space Star - jeszcze
      bardziej pakowne?
      Jak myslisz o 307, czy Civic'u, to dlaczego pomijasz Almerke?
      Dla milosnika diesla moze Clio 1,5 dCi (80 KM) za 55 tys.?

Jest nad czym sie zastanawiac!!!

pozdr
      • Gość: malko Re: dorzuce do pieca! A co?! Jak wszyscy, to wszyscy! IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 23.10.01, 11:52

Nawiązując do propozycji kolegów forumowiczów:
        Brava JTD to fajny samochodzik, ale ma kilka wad:
        - skrzynia biegów pasuje bardziej do 1.2 benzyna niż JTD - traci się dużo z
        przyjemności jazdy. Cięższa multipla z silnikiem jtd ma zdecydowanie lepiej
        zastopniowaną skrzynię biegów przez co przekłada się bezpośrednio na bardzo,
        ale to bardzo przyjemną i dynamiczną jazdę.
        - wspomaganie kierownicy jest takie sobie przy prędkościach powyżej 100km/h,
        jest ono trochę "za mocne" przez co kierowanie jest średnio precyzyjne i lekko
        stresujące
        - światła sa takie sobie, ale można założyć soczewy z maryśki (marea) takie jak
        w punto - świecą wtedy za horyzont :-) Koszt podobno ok 700PLN

Samochodzik ma też zalety:
        - dość przestronny i estetyczny
        - ergonomia pierwsza klasa (wygodniej i przyjemniej jak dla mnie jest tylko w
        ar 147)
        - cena - spore upusty ze względu na końcówkę produkcji (8-10% bez problemu) i
        przyzwoity wypas (2 jaśki, abs, klima, radio blaupunkt w standardzie, za
        niewielką dopłatą CD). Z chwilę w cenie podstawowej ma być Comfot Pack
        (spryskiwacze reflektorów, grzane siedzenia i lusterka i cośtam jeszcze -
        informacja z salonu z Bielska)

Nawiązując do tematu fiata informuję, że w Rzeszowie można kupić nówkę maryśkę
        weekend 2.0 155KM, full wersja za 56tys. PLN. Mają dwie takie granatowa i
        błękitna (!!!!!!) metalik. Naprawdę dobra cena i pewnie bym sam kupił, ale nie
        podoba mi się czteroramienna kierownica :-)

Sławek znowu namawia na Stilo - ja bym nie czekał. Na razie nie wiadomo co
        będzie w polskiej wersji. Sądzę że nie zejdą poniżej poziomu 307.

Civic i 307 - wybrałbym Civica pomimo że jest jednym z najpaskudniejszych
        samochodów jakie kiedykolwiek widziałem (a środek to już całkowita tragedia -
        jak w Trabancie). 307 jeździło mi się tragicznie, ale to moja subiektywna
        opinia.

Corolka - do nowej jescze daleko, a stara ma fajne silniki vvti, jest
        niezawodna i to tyle z zalet. Nic więcej mnie nie przekonuje do tego samochodu,
        a już najmniej to jak się prowadzi, oczywiście poza dynamiką bo ta jest niezła
        (znowu jestem subiektywny)

Niknejm proponował jeszcze Almerę - stylistyczny (nieudany) plagiat bravo.
        Z zewnątrz taki sobie, wewnątrz - jak nie japoniec - rewelacja (jak na japońca
        oczywiście). Silniki takie sobie, ani oszczędne ani dynamiczne. Jest klima w
        cenie - to plus.

KIA, Hyundai i tym podobne egzotyczne - ja bym nie zaryzykował. Znajomi przez
        dwa lata jeździli hyundayem który "tracił moc" przy przyspieszaniu -
        najczęściej przy wyprzedaniu. Kilka ASO nie mogło sobie z tym poradzić. Na plus
        mogę powiedzieć tylko tyle że Hyundaj Polska przedłużył im roczną jeszcze wtedy
        gwarancję w ramach rekompensaty. Perypetie właścicieli KIA już kilka razy
        opisywała prasa. Zdecydowanie odradzam.

SEAT - szwagier jest wajsprezesem w firmie, która sprzedawała i serwisowała
        przez kilka lat Seaty(teraz Daewoo i Renault). Gość odradza ze względu na
        awaryjność, twierdząc że SEAT nie dorasta pod tym względem do pięt DU.

Jazdy próbne!!!! Nie kupujcie samochodów bo ładnie wyglądają!!!! Tym się
        jeździ, a nie ogląda z okna!!!

Pozdrawiam Wszystkich.

• Gość: OrDo Re: dorzuce do pieca! A co?! Jak wszyscy, to wszyscy! IP: 195.94.193.* 23.10.01, 14:40
          A co powiecie na Focusa, czy brac go pod uwage w tym "rankingu"?
          • Gość: Jarek Re: dorzuce do pieca! A co?! Jak wszyscy, to wszyscy! IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 23.10.01, 15:32
            Gość portalu: OrDo napisał(a):

> A co powiecie na Focusa, czy brac go pod uwage w tym "rankingu"?

Alez oczywiscie! Moje przeoczenie, bo najtansze juz granicach 50 tys. PLN

;-)
    • Gość: Niknejm Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.pg.com 19.10.01, 17:42
      Gość portalu: Jar napisał(a):

Dobra, konkretnie i po kolei. Moje doświadczenia z poszczególnymi typami
      samochodów są różne, więc poziom szczegółowości też różny; poza tym mogłem wiele
      wad/zalet pominąć, więc zachęcam do dyskusji.

> Zastanawiam sie nad zakupem samochodziku do 60tys, i biore pod uwage:
      > - 307 (1.6 albo HDI)
      Plusy:
      - ładny
      - pojemny
      - ładnie wykończony w środku
      - z silnikiem 1.6 niezła dynamika
      Minusy:
      - nie wiadomo, jak z awaryjnością; Peugeoty nigdy nie były mistrzami w tej
      kategorii, choć i nie wyróżniały się pod tym względem szczególnie negatywnie.

> - nowy Civic (3d ladniejszy)
      Plusy:
      - bardzo dużo przestrzeni wewnątrz (zwłaszcza 5D - rozstaw osi 2680, ale i w 3D
      jest z tym dobrze - rozstaw osi 2620, więcej niż w wielu autach segmentu D)
      - dobra, jak na 1.4, dynamika; 1.6 VTEC o bardzo dobrej dynamice ma wejść na
      polski rynek 'na dniach'
      - bardzo dobre zawieszenie i trzymanie się drogi
      - wysoka trwałość i niezawodność (typowe dla Hond)
      - doskonałe hamulce (2 miejsce w klasie C, tuż za BMW 318)
      Minusy:
      - dla niektórych wygląd - zwłaszcza 5D
      - wnętrze o niższym standardzie wykończenia niż w poprzednim modelu (aczkolwiek
      jakości montażu nie można nic zarzucić)

> - Corolla (a moze poczekam na nowa)
      Nowa - nie radzę, bo lepiej nie kupować modelu dopiero wchodzącego na rynek
      światowy - nowa Honda Civic była już jakiś czas produkowana i sprzedawana poza
      Polską (niech inni będą beta-testerami dla Toyoty :-))
      Stara Corolla:
      Plusy:
      - bardzo trwała i niezawodna
      - nie najgorsza dynamika, nawet 1.4 VVTI, choć gorsza niż w 1.4 Hondy
      - dobre hamulce
      - spory bagażnik wersji liftback
      Minusy:
      - ciasnota wewnątrz, zwłaszcza z tyłu (miejsce na kolana i nad głową)
      - brzydkie plastiki wewnątrz (choć montaż bardzo OK)
      - zawieszenie nadające się w zasadzie tylko do spokojnej jazdy; tył ma tendencję
      do uciekania na zewnątrz zakrętu

> - moze jakis Seat

Z Seatami bywa różnie; jak trafisz na dobry egzemplarz - jest OK. Jak na kiepski -
      porażka.

> - Fabia TDi

Oceniana raczej dobrze... Tylko policz sobie, czy opłaca Ci się kupić TDI przy
      Twoich rocznych przebiegach. No i jest to raczej samochód mniejszy niż np.
      Peugeot.

Jak już ktoś radził - zastanów się też nad Almerką. Cechy podobne jak w Hondzie,
      jerdynie dynamika nieco słabsza w wersji 1.5 (trzebaby wziąć 1.8) i nieco
      ciaśniejsze wnętrze. Poza tym lepiej zrobione wnętrze niż w Hondzie (lepsze
      materiały). Zawieszenie lepsze w Hondzie niż w Nissanie.

Pozdrawiam,
      Niknejm
    • Gość: tylman Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.unregistered.formus.pl 19.10.01, 20:46
      myslę ze warty zastanowienia jest 307 hdi(diselek bardzo ok)
      civic to auto dla ludzi o specyficznym podejściu do stylistyki(dla mnie nie
      bardzo)
      corolla...obecna poprawna stylistycznie(generalnie niezawodna)
      ale opcja wziecia na wstrzymanie i poczekanie na nową corollę jest chyba
      najlepsza(tez będa do wyboru disle a jeśli będą za drogie to nowe vvti sa
      naprawde bardzo dobre)
      do tego pełna gama nadwozi .........tylko to czekanie jak dla mnie nieznośne

pozdr i wytrwałości

po
    • Gość: Krzysiek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.toya.net.pl 19.10.01, 21:03
      Bylem dzisiaj w salonie Peugota. Robi dobre wrazenie, choc moze przy ciezkie.
      Wykonczenie staranne. Pan z salonu troche kiepsko zorientowany, ale
      sympatyczny. Czekam na jazde probna, bo testowy samochod wlasnie rozbili.
      Najmniejszy silnik troche kiepski. Dopiero 1,6 ma jakies parametry (tylko
      troche lepsze osiagi od Corolli 1,4)
      • Gość: Strus Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.01, 21:31
        Wybieram w kat. benzyna Nissana Almere, klima i elektryka w standardzie za 50
        tys.Mozesz nieźle doposazyc. W dieslach 110 konna Xsara. Rewelacyjny silnik
        kotry mozna tanim kosztem ulepszyc (box tuning). Pozdrowki
        • Gość: Ryszard Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.abo.wanadoo.fr 21.10.01, 00:10
          Nie radze interweniowac chipami w hdi 110 w xsarze. To jest troche inny silnik
          niz tdi vw gdzie moc robiona jest chipem (przynajmniej byla 90 -110). Z wyborem
          nie mialbym problemu: tylko 307 hdi 90 lub 110 To jest rewelacyjnèy samochod i
          bedzie hitem jak 205, 206 jeszcze dlugie lata. pozdro. R.
          • Gość: Krzysiek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.toya.net.pl 21.10.01, 00:13
            Czy takim hitem jak opisywana na tym forum 206 i jej skrzynia biegow?
            • Gość: Ryszard Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.abo.wanadoo.fr 21.10.01, 09:59
              Nic nie slyszalem o skrzyni biegow w 206 pomimo, iz 206 tek tu od liku -
              wiadomo kraj producent. Byc moze sa problemy w wersjach podstawowych z
              najslabszym silnikiem benzynowym. Tych tu jednak prawie nie kupuja. Tylko hdi,
              hdi i hdi. To specyfika tego rynku i relacji cen benzyny i ropy. pozdr. R
              • Gość: Piotr Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.01, 20:42
                Ja bym wybral 307 HDI to najlepszy obecnie woz.
                • Gość: Krzysiek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.toya.net.pl 21.10.01, 20:53
                  Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Ja bym wybral 307 HDI to najlepszy obecnie woz.

A dlaczego?
                  Jak bys dodal wedlug mnie, to bylo by milej.
                  • Gość: orion Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.tele2.pl 22.10.01, 16:55
                    Zdecydowanie czekaj na nową Corollę. Nie słyszałem by toyoty chorowały w
                    dzieciństwie (a niestety peugeotom zdarzało się). Nie zgodzę się ze zdaniem że
                    nikt nowej Corolli nie widział bo zdjęcia są dostępne w sieci i nie tylko już
                    ponad miesiąc (np galeria w serwisie motoryzacyjnym portalu interia.pl).
                    Peugeot 307 jest ładny i ma szanse stać się przebojem co wcale nie zapewnia mu
                    jednak tak wysokiej niezawodności jaką ma Corolla. Jeżdżę Civic w pracy i
                    jestem pod wrażeniem, ale nie zmienia to faktu że i tak wolę moją prywatną 11
                    letnią Corollę diesel (honda niestety dużo pali i cieszę się że tankuje ją
                    firma). Doradzam więc poczekać na nową Corollę zwłaszcza na diesla a tymczasem
                    pooglądać jej zdjęcia.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Franek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.mannesmann.de 22.10.01, 17:47

> Zdecydowanie czekaj na nową Corollę. Nie słyszałem by toyoty chorowały w
                      > dzieciństwie (a niestety peugeotom zdarzało się). Nie zgodzę się ze zdaniem że
                      > nikt nowej Corolli nie widział bo zdjęcia są dostępne w sieci i nie tylko już
                      > ponad miesiąc (np galeria w serwisie motoryzacyjnym portalu interia.pl).

powiem wiecej ja ja widzialem na zywo na IAA jakis miesiac temu, jak dla mnie robila bardzo pozytywne wrazenie
                      (duzo bardziej wnetrze) poza tym to ona juz jakis czas jezdzi w japoni wiec ja bym sie nie bal o zadne choroby
                      zreszta to jest duzo przesady z tym (na liscie), czesto wychodza usterki po 2 i wiecej latach produkcji. tzn do tego
                      czasu nic nie kupywac?
                      • Gość: Strus Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.01, 18:29
                        Jesli mozesz pozwolic sobie na dłuższ czekanie, to w przyszłym roku pokaze sie
                        nowa Megan'a. Jestem pewien ze zdeklasuje wszystkie fury klasy kompakt. W
                        dziedzinie bezpieczenstwa na pewno. Laguna i Clio po liftingu udowadniaja
                        mozliwosci Renaulta. Mozesz liczyc na ciekawe diesle i benzyne, a takze rozne
                        wersje nadwoziowe. Jetem ciekaw wygladu tego auta, jednak wątek rozpoczety
                        przez Velsatisa bedzie kontynuwany. Nie wiecie czy mozna gdzies obejrzec
                        jakiekolwiek fotki ?
                    • Gość: Krzysiek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.toya.net.pl 22.10.01, 19:11
                      Ja juz zamowilem. Odbieram w styczniu.
                      • Gość: Michal Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.telia.com 22.10.01, 19:21
                        Dzisiaj widzialem Verso strasznie mnie sie podobal.Pzdr.Michal
                    • Gość: Niknejm Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.pg.com 23.10.01, 19:48
                      Gość portalu: orion napisał(a):

> Jeżdżę Civic w pracy i
                      > jestem pod wrażeniem, ale nie zmienia to faktu że i tak wolę moją prywatną 11
                      > letnią Corollę diesel (honda niestety dużo pali i cieszę się że tankuje ją
                      > firma).

Stare wersje Civica owszem - potrafiły wypić (zwłaszcza przy dynamicznej jeździe,
                      choć mój 1.8 VTi spala w mieście około 10.2-10.5 z klimą). Nowe są już znacznie
                      oszczędniejsze (zwłaszcza 1.4). Patrz test samochodów segmentu C na stronie Radia
                      Zet. Notabene w tym porównaniu Civic zajął pierwsze miejsce przed wieloma
                      cenionymi autami (np. Focus czy Golf). Oczywiście można kłócić się co do
                      kryteriów testu - zależy co dla kogo jest ważne.

Pozdrawiam,
                      Niknejm
    • Gość: 307 Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.univ.gda.pl 24.10.01, 15:28
      Mam tę przyjemność jeździć 307-ką od paru miesięcy i uważam, że jest to
      samochód, na który można wydać 60 tysiączków. Jest wygodny i przestronny (choć
      z zewnątrz wygląda zgrabnie). Dobrze się prowadzi i nieźle trzyma się drogi (a
      ja gazu za bardzo nie oszczędzam). Zdążyłem już parę razy przejechać nim pół
      Polski i przyznam, że jazda nie była męcząca. 307 to również dobry kandydat na
      samochód rodzinny. A jeśli ma do tego dobry silnik... to nie ma już o czym
      mówić.
    • Gość: Sławek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: 192.168.3.* / *.trzebinia.net 24.10.01, 15:58
      Zależy czy przemawia przez ciebie pragmatyzm i zdrowy rozsądek czy nie?
      Mój typ to 3-drzwiowy Fiat Stilo.Na zachodnich rynkach ma taki wypas (zwłaszcza
      za dopłatą),że wysiadają przy nim wszystkie w/w autka.Ergonomia sam szczyt!
      Pewnie i w Polsce w serii 2 lata gwarancji.Corolla i Civic dla mnie to
      wizualnie takie same autka,a w przypadku tej drugiej,jeden (góra dwa) silnik i
      zero wypasu(może sie myle) do wyboru to DRODZY HONDZIAZE policzek w twarz
      klienta.Na zdięciach Corolla tradycyjnie dla japońców (że nie wspomnę o
      korcarach!) ma za małe koła.Deska rozdzielcza 307 to porażka w stylu Astry
      II.Starych przechodzonych dojczuf :) nie warto brać pod uwage.

pozdro
      • Gość: bObO Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: 212.244.192.* 24.10.01, 16:15
        Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Zależy czy przemawia przez ciebie pragmatyzm i zdrowy rozsądek czy nie?
        > Mój typ to 3-drzwiowy Fiat Stilo.Na zachodnich rynkach ma taki wypas (zwłaszcza
        >
        > za dopłatą),że wysiadają przy nim wszystkie w/w autka.Ergonomia sam szczyt!
        > Pewnie i w Polsce w serii 2 lata gwarancji.Corolla i Civic dla mnie to
        > wizualnie takie same autka,a w przypadku tej drugiej,jeden (góra dwa) silnik i
        > zero wypasu(może sie myle) do wyboru to DRODZY HONDZIAZE policzek w twarz
        > klienta.Na zdięciach Corolla tradycyjnie dla japońców (że nie wspomnę o
        > korcarach!) ma za małe koła.Deska rozdzielcza 307 to porażka w stylu Astry
        > II.Starych przechodzonych dojczuf :) nie warto brać pod uwage.
        >
        > pozdro

Jako "DROGI HONDZIARZ" pozwolę sobie ustosunkować się do twojej opinii.

1. Silniki docelowo mają być 3: 1.4 90KM (osiągi na poziomie 1.6 w 307), 1.6
        110KM (poniżej 10s do setki, a więc podobnie jak 2.0 w 307) i 2.0 Type R 200KM
        (tylko wersja 3d). Wg mnie to niższe stany średnie jeśli chodzi o wybór, aha w
        przyszłym roku dojdzie pewnie jeszcze nowoczesny diesel.

2. Wypas: 2 poduchy, ABS+EBD, elektrycznie wspomaganie kierownicy, elektryczne
        szyby przednie, centralny zamek, radio, regulacja wys. fotela, reg. wys.
        kierownicy. Nie jest to mistrzostwo świata, ale to wszystko mamy w standardzie.
        Zastanów się jeszcze raz i nie pisz "zero wypasu".

A Fiat musi mieć porządne wyposażenie przy podobnej cenie, bo pod względem
        niezawodności jeszcze długo nie osiągnie poziomu japsów (może się mylę).
        • Gość: Franek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.mannesmann.de 24.10.01, 16:50

> 1. Silniki docelowo mają być 3: 1.4 90KM (osiągi na poziomie 1.6 w 307), 1.6
          > 110KM (poniżej 10s do setki, a więc podobnie jak 2.0 w 307) i 2.0 Type R 200KM
          > (tylko wersja 3d). Wg mnie to niższe stany średnie jeśli chodzi o wybór, aha w
          > przyszłym roku dojdzie pewnie jeszcze nowoczesny diesel.

diesel- widzialem go na IAA jest to 1,7 common rail 100 KM, gdzies wyczytalem ze jest to silnik robiony w
          polsce w jakiejs fabryce opla (nie jestem pewien czy nie isuzu-jest taka?)

> 2. Wypas: 2 poduchy, ABS+EBD, elektrycznie wspomaganie kierownicy, elektryczne
          > szyby przednie, centralny zamek, radio, regulacja wys. fotela, reg. wys.
          > kierownicy. Nie jest to mistrzostwo świata, ale to wszystko mamy w standardzie.

mogli by sie bardziej postarac, 2 jaski to nie za wiele

> A Fiat musi mieć porządne wyposażenie przy podobnej cenie, bo pod względem
          > niezawodności jeszcze długo nie osiągnie poziomu japsów (może się mylę).

fiat daje juz 2 lata gwarancji i pewnie wyskocza z tym jak wejda ze stilo na polski rynek (w germanii
          obejmuje ta nowa gwarancja wszystkie modele lacznie z sc, alfami i lancia)
      • Gość: malko Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 24.10.01, 16:52
        Przykro mi Sławku, ale Fiat dał od 1 września 2 lata gwarancji tylko w krajach
        UE. niestety my wciąż jesteśmy trzecim swiatem. Moim skromnym zdaniem to błąd
        ze strony Fiata ponieważ:
        - zwiekszyła by się sprzedaż, 2 lata gwarancji to jest argument przy wyborze
        oferty
        - klienci o rok dłużej jeździliby do ASO
        Nie ma się co podniecać wypasem Stilo, bo nie wiadomo jaki bedzie w polskiej
        wersji. Poza tym nic nie dają za darmo i za dodatki trzeba wywalić sporo kasy,
        a są one warte ok. 1/3 tego co musisz zapłacić. Stilo jak dla mnie jest
        niemieckim samochodem jeżeli chodzi o wygląd - zero finezji. Oczywiście wersja
        3d może się podobać, ale nie jest to jakaś fantazyjna i smiała linia - po
        prostu masywny i dynamicznie wyglądający samochodzik. W relacjach z pierwszych
        jazd dziennikarze informują że ma "francuskie" miękkie zawieszenie i mocno
        kładzie się na zakrętach. Jest to zupełnie niefiatowe zachowanie i ja osobiście
        nie lubię czegoś takiego, ale to kwestia gustu. Wracając do wypasu to każdy
        nowy model bedzie miał lepszy od swoich poprzedników - normalka. Sam mam fiata
        i uważam że nie należy przepłacać za sam znaczek na klapie, ale w przypadku
        stilo widzę kilka minusów:
        - wersja 1.2 nie będzie chciała jeździć
        - bujające zawieszenie
        - toporny design (kwestia gustu)
        Tak naprawdę to jest trochę za wcześnie na pełną ocenę tego samochodu. Pojeżdżę
        to ocenię. Na razie uważam, że nie ma się co podniecać, a także czekać aż stilo
        wejdzie do sprzedaży. Jeżeli ktoś potrzebuje samochodu to niech kupuje to co
        jest, bo za chwilę zapowiedzą kolejny model i co wtedy? Wypadałoby poczekać...

Czy wiesz czy silnik 1,6 w stilo ma zmienne fazy rozrządu? W którymś opisie był
        przy silniku indeks VR, czy coś takiego. Z tego co wiem Fiat szykuje silnik 1,4
        ze zmiennymi fazami i ma w produkcji 1,8 z tym bajerem (fajna sprawa, jest
        bardzo elastyczny, na 2 biegu jechałem barcchetą 110km/h)

Pozdrowienia dla miłośnika Fiata i użytkownika Cytryny (dobrze pamiętam?)
        • Gość: Sławek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: 192.168.3.* / *.trzebinia.net 24.10.01, 20:33
          Gość portalu: malko napisał(a):

Przyznaje,że w kwestii zmiennych faz rozrządu mnie zaskoczyłeś aczkolwiek dziwi
          mnie,że Fiat zajął się tym dopiero teraz (podobno Lanos 1.6 16v 106 ps ma coś w
          tym stylu-może się myle,czytałem o tym dawno).Nie podniecam się Stilo-bynajmniej
          lecz jest to moja odpowiedz na podniecanie się Civicem (okrzykniętym najbrzydszym
          Civicem w dziejach) oraz bodaj największą niewiadomą Corollą.Swoją drogą
          uważam,że stylizacja Stilo choc pozornie przyciężkawa wyznacza nowe trendy (jak
          zwykle),a wygląd tak Civica jak i Corolli jest zbliżony do siebie i sprawia
          wrażenie niedopracowanego.Stilo jest ładniejsze (kwestia gustu) choć nie rzuca na
          kolana jak kiedyś jego starsza siostra Alfa 156.

serdecznie pozdrawiam

> Przykro mi Sławku, ale Fiat dał od 1 września 2 lata gwarancji tylko w krajach
          > UE. niestety my wciąż jesteśmy trzecim swiatem. Moim skromnym zdaniem to błąd
          > ze strony Fiata ponieważ:
          > - zwiekszyła by się sprzedaż, 2 lata gwarancji to jest argument przy wyborze
          > oferty
          > - klienci o rok dłużej jeździliby do ASO
          > Nie ma się co podniecać wypasem Stilo, bo nie wiadomo jaki bedzie w polskiej
          > wersji. Poza tym nic nie dają za darmo i za dodatki trzeba wywalić sporo kasy,
          > a są one warte ok. 1/3 tego co musisz zapłacić. Stilo jak dla mnie jest
          > niemieckim samochodem jeżeli chodzi o wygląd - zero finezji. Oczywiście wersja
          > 3d może się podobać, ale nie jest to jakaś fantazyjna i smiała linia - po
          > prostu masywny i dynamicznie wyglądający samochodzik. W relacjach z pierwszych
          > jazd dziennikarze informują że ma "francuskie" miękkie zawieszenie i mocno
          > kładzie się na zakrętach. Jest to zupełnie niefiatowe zachowanie i ja osobiście
          >
          > nie lubię czegoś takiego, ale to kwestia gustu. Wracając do wypasu to każdy
          > nowy model bedzie miał lepszy od swoich poprzedników - normalka. Sam mam fiata
          > i uważam że nie należy przepłacać za sam znaczek na klapie, ale w przypadku
          > stilo widzę kilka minusów:
          > - wersja 1.2 nie będzie chciała jeździć
          > - bujające zawieszenie
          > - toporny design (kwestia gustu)
          > Tak naprawdę to jest trochę za wcześnie na pełną ocenę tego samochodu. Pojeżdżę
          >
          > to ocenię. Na razie uważam, że nie ma się co podniecać, a także czekać aż stilo
          >
          > wejdzie do sprzedaży. Jeżeli ktoś potrzebuje samochodu to niech kupuje to co
          > jest, bo za chwilę zapowiedzą kolejny model i co wtedy? Wypadałoby poczekać...
          >
          > Czy wiesz czy silnik 1,6 w stilo ma zmienne fazy rozrządu? W którymś opisie był
          >
          > przy silniku indeks VR, czy coś takiego. Z tego co wiem Fiat szykuje silnik 1,4
          >
          > ze zmiennymi fazami i ma w produkcji 1,8 z tym bajerem (fajna sprawa, jest
          > bardzo elastyczny, na 2 biegu jechałem barcchetą 110km/h)
          >
          > Pozdrowienia dla miłośnika Fiata i użytkownika Cytryny (dobrze pamiętam?)

• Gość: orion Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.tele2.pl 24.10.01, 16:59
      Zdjęcia nowej Corolli, dane techniczne itd zobaczycie na www.carter.pl Śmiem
      twierdzić (subiektywnie) że nowa karolka jest śliczna i już!!!!
      • Gość: Jarek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 24.10.01, 17:19

> Zdjęcia nowej Corolli, dane techniczne itd zobaczycie na www.carter.pl Śmiem
        > twierdzić (subiektywnie) że nowa karolka jest śliczna i już!!!!

... no i w koncu cos z dieslemmmmmmmm
        ;-)
        • Gość: Niknejm Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.pg.com 24.10.01, 17:48
          Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Gość portalu: orion napisał(a):
          >
          > > Zdjęcia nowej Corolli, dane techniczne itd zobaczycie na www.carter.pl Śm
          > iem
          > > twierdzić (subiektywnie) że nowa karolka jest śliczna i już!!!!
          >
          > ... no i w koncu cos z dieslemmmmmmmm
          > ;-)

...I coś z benzynowym silniczkiem 1.8 - ponad 190 koni (ten od Celici - prawie
          jak w Civicu TypeR) :-))) Ale czy w PL będzie dostępny?

Pozdrawiam,
          Niknejm

• Gość: bObO Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: 212.244.192.* 24.10.01, 17:58

> Zdjęcia nowej Corolli, dane techniczne itd zobaczycie na www.carter.pl Śmiem
        > twierdzić (subiektywnie) że nowa karolka jest śliczna i już!!!!

Przyznaję, wygląda o niebo lepiej niż aktualny model. Gdyby tylko wersja 3d była
        sporo niższa...
        • Gość: Pawel Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze jeszcze cos innego) IP: *.bbnplanet.com 25.10.01, 09:14
          ludziom to sie nigdy nie dogodzi :)))
    • Gość: abrams Re: Peugot 307 vs nowy Civic IP: *.wroc.gazeta.pl 30.10.01, 16:04
      Dla ciekawych - na stronach Autobild.de, jest test porównawczy Golfa, 307 i
      Civica.
      Wzystkie 1.6, 105-110 KM, 5 drzwiowe, no i oczywiście z wypasem na rynek
      niemiecki (np. Golf i Civic maja w serii po 4 poduszki, a 307 aż 6).
      Wynik porównania:
      1.307,
      2.Golf,
      3.Civic
      Pewnie bedzie za jakis czas w AŚ, to będzie można poczytać po polsku.

Oczywiscie Autobild-AŚ nie jest dla mnie żadna wyrocznią i do tego co piszą
      podchodzę z duuuużą rezerwą, ale uważam że warto czerpać wiedzę z różnych
      źródeł, więc dorzucam do tego wątku i "ich" punkt widzenia.
      • Gość: Niknejm Re: Peugot 307 vs nowy Civic IP: *.pg.com 30.10.01, 16:09
        Gość portalu: abrams napisał(a):

> Dla ciekawych - na stronach Autobild.de, jest test porównawczy Golfa, 307 i
        > Civica.
        > Wzystkie 1.6, 105-110 KM, 5 drzwiowe, no i oczywiście z wypasem na rynek
        > niemiecki (np. Golf i Civic maja w serii po 4 poduszki, a 307 aż 6).
        > Wynik porównania:
        > 1.307,
        > 2.Golf,
        > 3.Civic
        > Pewnie bedzie za jakis czas w AŚ, to będzie można poczytać po polsku.
        > Oczywiscie Autobild-AŚ nie jest dla mnie żadna wyrocznią i do tego co piszą
        > podchodzę z duuuużą rezerwą, ale uważam że warto czerpać wiedzę z różnych
        > źródeł, więc dorzucam do tego wątku i "ich" punkt widzenia.

He, he, no to nieźle, bo Auto Świat podał:
        1. 307
        2. Civic
        3. Golf

Czyli Golf traci na wartości po przekroczeniu naszej granicy, a Civ zyskuje. Ale
        jaja! :-) (dla niewtajemniczonych: AutoBild.de=AutoŚwiat.pl).
        Aha, nie wiem, jak w wersji niemieckiej, ale w AŚ testowano Cifka 1.4. Golf i 307
        były 1.6, a osiągi mimo tego były porównywalne.

Pozdrawiam,
        Niknejm
        • Gość: Niknejm Re: Peugot 307 vs nowy Civic IP: *.pg.com 30.10.01, 16:13
          Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> He, he, no to nieźle, bo Auto Świat podał:
          > 1. 307
          > 2. Civic
          > 3. Golf
          >
          > Czyli Golf traci na wartości po przekroczeniu naszej granicy, a Civ zyskuje. Al
          > e
          > jaja! :-) (dla niewtajemniczonych: AutoBild.de=AutoŚwiat.pl).
          > Aha, nie wiem, jak w wersji niemieckiej, ale w AŚ testowano Cifka 1.4. Golf i 3
          > 07
          > były 1.6, a osiągi mimo tego były porównywalne.

Aha, i w Civicu 1.4 tylko 2 poduszki w wersji testowanej w AŚ. Widać, że Civic
          zyskuje w miarę spadku mocy silnika i ubożenia wyposażenia :-))

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: orion Re: Peugot 307 vs nowy Civic IP: *.tele2.pl 30.10.01, 17:13
            w najnowszym Auto Motor i Sport w teście porównawczym Golf, Civic, 307 i Alfa
            147 kolejność była taka: 307, Civic, Golf, 147
            Zobaczcie www.mpp.pl
            • super-mario Re: Peugot 307 vs nowy Civic 30.10.01, 18:10
              a może lepiej coś lepszego, ale kilkuletniego?
        • abrams Re: Peugot 307 vs nowy Civic 31.10.01, 09:14
          Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> He, he, no to nieźle, bo Auto Świat podał:
          > 1. 307
          > 2. Civic
          > 3. Golf
          >
          > Czyli Golf traci na wartości po przekroczeniu naszej granicy, a Civ zyskuje. Al
          > e
          > jaja! :-) (dla niewtajemniczonych: AutoBild.de=AutoŚwiat.pl).
          > Aha, nie wiem, jak w wersji niemieckiej, ale w AŚ testowano Cifka 1.4. Golf i 3
          > 07
          > były 1.6, a osiągi mimo tego były porównywalne.
          >
          > Pozdrawiam,
          > Niknejm

wydaje mi się , ze test o którym pisałem (czyli cała trójka z silnikami 1.6)
          będzie dopiero w kolejnym numerze AŚ - bo w 44 jest jego zapowiedź ze zdjęciem
          pozdr.
          • Gość: Niknejm Re: Peugot 307 vs nowy Civic IP: *.pg.com 31.10.01, 09:28
            abrams napisał(a):

> wydaje mi się , ze test o którym pisałem (czyli cała trójka z silnikami 1.6)
            > będzie dopiero w kolejnym numerze AŚ - bo w 44 jest jego zapowiedź ze zdjęciem

I słusznie, bo się pomyliłem :-) Kupiłem ostatnio AŚ i AMS razem. Okazało się, że
            test, o którym mówiłem, był w AMS. Sorry.
            Jednakowóż opinie w AMS na ogół są bardziej wiarygodne, niż te, które przedstawia
            AŚ, w którym zaleta jednego samochodu jest wadą innego. Zresztą o tym już
            wielokrotnie na Forum dyskutowaliśmy.

Pozdrawiam,
            Niknejm
            • abrams Re: Peugot 307 vs nowy Civic 31.10.01, 09:39
              Widzę, że mamy przed sobą te same gazetki :)
              Co do opinii na temat poziomu obu tytułów - pełna zgoda;
              choć jak sobie przypomnę pierwsze numery AŚ, to jednak postęp jest widoczny -
              wtedy od "Auto International" (bo tak się kiedys nazywał "AMiS") dzieliła ich
              prawdziwa przepaść.
              pozdrawiam
        • Gość: KR$ Re: Peugot 307 vs nowy Civic IP: *.ipt.aol.com 01.11.01, 21:33
          Mam znajomego dealera Hondy (Niemca) - twierdzi on z cala stanowczoscia iz
          testy porownawcze przeprowadzane w Europie mowia nie tyle o tym ktory samochod
          jest lepszy ile o tym, ktory producent zaplacil testujacemu. Przychylam sie do
          jego opinii...
    • Gość: Sławek Re: Peugot 307 vs nowy Civic vs Corolla (a moze j IP: *.aries.com.pl 24.07.02, 22:03
      Przypomniałem sobie o pewnej wadzie nowego Civica.W teście świateł mimo,że są
      wielkie i wyłupiaste wypadają zdecydowanie najgorzej.Rzecz szalenie ważna dla
      kierowców podróżujących nocą.

pozdrawiam
    • the-besciak Jar-co kupiłeś???????????? 25.07.02, 14:10
      Jar
      napisz co w koncu kupiles
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka