Dodaj do ulubionych

silnik 1.8T from VW

22.05.06, 14:36
witam,
chciałbym prosić o podzielenie się informacjami nt silnika 1.8T montowanego w
octaviach, chodzi mi tak naprawę jak wygląda spalanie w mieście i w trasie
przy normalniej jeździe jak również jeżeli się daje mu (silnikowi) bardziej w
d...
interesujące będą również inne właściwości tego silnika.
Obserwuj wątek
    • javus Re: silnik 1.8T from VW 22.05.06, 14:53
      powiem ci szczerze ja jezdze w duzym gorzystym miescie gdzie jazda przez miasto
      zwykle wychodzi srednio 20km/h wiecej stoje niz jade pali 14/100 jak nie ma
      korka schodzi do 9-10/100 zaznaczam ze nie daje mu popalic w trasie bardzo
      delikatna jazda 7/100 - dawanie w pi...e 14/100 ale srednio okolo 9-10l/100.
      Silnik jest ok ale ma swoje wady jedna z nich jest duze spalanie druga z nich
      jest turbina ktory przy zlym uzytkowaniu lubi sie zepsuc(mi sie nie zepsula) .
      Moje auto mialo robiona juz uszczelke pod glowica. Aha jezdze passatem a nie
      skoda ale to chyba bedzie tak samo. Co do plusow to jak na moj gust strasznie
      duza moc :)
      No i wygoda w aucie ale to juz nie zasluga silnika.
      Pozdrawiam
      Piotr P.
      • mike68 Re: silnik 1.8T from VW 22.05.06, 20:37
        ja jeżdżę głównie w trasach i minimalne jakie miałem wczoraj na trasie 90km -
        były korki wiec piórko na gazie - wyszło 7,4 , średnio licze mu 8,5 / 100km bop
        to sprawdzone na trasie 1500 km - miasto srednio - przejazd przez Kraków - 11L
        w lecie a ogólne miesieczne spalanie od resetowania komputera wychodzi mi od
        8,5 do 9 L / miesiąc / z przyczepą 10L - przy 160km/h 9,5 - 10,5
        Audi A4 Avant 1.8T - 190KM / bez quattro /
        • javus Re: silnik 1.8T from VW 23.05.06, 15:02
          wiesz co mike68 po przeczytaniu paru twoich postow o oszczednej jezdzie z
          slinikiem 1.8T zaczelem sie doszukiwac u mnie problemu ale jak sie okazalo
          polecam www.forum.vw-passat.pl to nie mam problemu tylko moje spalanie jest
          odpowiednie do tego silnika.
          A ty albo masz jakas super ekonomiczna wersje albo jak wiekszosc polakow jestes
          fantasta. Moj kuzyn mial kiedys nissana sunny i twierdzil ze mu pali 4-5l -
          fantastyka.
          • mike68 Re: silnik 1.8T from VW 23.05.06, 19:47
            podaję realne zuzycie u mnie w aucie przy czym zaznaczam ze u mnie jazda
            miejska praktycznie nie istnieje więc dlatego , w zimie miałem trochę jazd
            miejskich a wtedy srednie zuzycie / trasa + miasto / było ok 10 litrów
            wiec nie tak mało - nie mam powodu do celowego zaniżania zużycia u mnie
            ale mogę dopisac jedno , w serii 150KM palił mi wiecej jak teraz moze dlatego
            że mam nisko max moment obrotowy i ok 290Nm dostepnych już przy nieco ponad
            2000 obr/min
    • mameja21 Re: silnik 1.8T from VW 22.05.06, 15:02
      Posiadałem Octavię z tym silnikiem.Przejechałem nią 62 tys.km i sprzedałem
      znajomemu.On dociągnął do 140 tys.km i jeździ dalej.Silnik do tej pory
      nie miał najmniejszej usterki.
      Średnie spalanie 9 do 10 litrów.
      Największa wada auta: zawieszenie.Po prostu silnik był za szybki do tego
      zawieszenia.
    • marbitek Re: silnik 1.8T from VW 22.05.06, 17:09
      czesc, jezdzilem taka oktawia 4 lata - ponad 200 tys km, dalej jest w rodzinie,
      zadnych problemow poza przwodami podcisnienia rozszczelnily sie okolo 150 tys
      km ale naprawa nie byla droga - wymienilem komplet w aso za jakies 600 - 800
      pln (dokladnie nie pamietam), poza tym moj egzemplarz objety byl akcja
      serwisowa - wymienili cewki z wloskich na boscha - na szczescie nie mialem
      zadnych problemow z tego powodu, spalanie w miescie 8-11 zalezy od ruchu, w
      trasie tak normalnie okolo 7,5 przy ostrzejszej jezdzie 9 przylagodnej 6,5,
      autosrada to bylo sporo - ile fabryka dala i okolo 13-14 litrow, normalnie
      jadac okolo 8 l. co do turbo zadnych problemow i wymieniaj rozrzad czesciej niz
      pisza w ks.serw.
    • leon.zbowidowiec Re: silnik 1.8T from VW 22.05.06, 20:41
      Bardzo fajny silnik (mimo kilku problemow - jak wspomniane cewki czy problemy w
      pierwszych wersjach przed 2001 rokiem z zacierajacym sie turbo).
      Po "poprawkach" tj. wymianie cewek praktycznie bezawaryjny. Bardzo podatny na
      chip tuning - bez zadnych innych przerobek i praktycznie bez szkody dla
      trwalosci (ale jednak ze szkoda dla spalania) mozna go podkrecic do 175 km i
      265 Nm. Polecam - duzo radosci z jazdy. W miescie pali 12 -14 l w zaleznosci od
      temperamentu w trasie ok. 8l. W A4 bez problemu po chip tuningu rozpedza sie do
      240 km/h w octawii pewnie z 250 pociagnie :)
      • uki145 Re: silnik 1.8T from VW 22.05.06, 21:36
        Witam!passat 1.8 T(150 KM). srednio da sie osiagnac spalanie na poziomie 9- 10
        l /100 KM bez specjalnych problemów (lato ,działajaca klima). zima ,w tych
        samych warunkach bierze około 11. trasa (predkosci 100-150 ) około 8 l.
        minimalne w trasie 6.8 ,ale to była jazda praktycznie cały czas 90-110.
        maxymalne spalanie w miescie w granicach 13 l .srednio z ciezka przyczepa(13,5
        l/100 km) . reasumujac ,jak na mase pojazdu ,dobrą elstycznosc i
        przyspieszenie, spalanie jest stosunkowo niskie. silnik jest jednak bardzo
        wrazliwy na zaniedbania eksploatacyjne i kosztowny w serwisie(obecnosc łancucha
        i paska rozrzadu jednoczesnie) . problemy z turbinami nie sa wynikiem jedynie
        złej eksploatacji ,ale wady fabrycznej (złe umieszczenie rurki doprowadzajacej
        olej do turbiny). reasumujac(nowa octavia ,jak najbardziej ,uzywana z tym
        motorem to pojazd sporego ryzyka,wiec warto dokładnie sprawdzic stan silnika)
        Pozdrawiam Łukasz
        • devote Re: silnik 1.8T from VW 22.05.06, 22:22
          mam taki silnik od miesiaca.kupilem nowego golfa gti 4 generacji z ostatniego
          roku produkcji.moj jest AWP o mocy 180km i skrzynia tiptronic. mam przejechane
          900 mil wiec nie moge za wiele powiedziec poza tym ze samochod smiga jak
          rakieta.na ostanim zbiorniku mialem srednie spalanie 25mpg.nie wiem jak to
          przeliczyc na l/km.

• devote Re: silnik 1.8T from VW 22.05.06, 22:27
            www.onlineconversion.com/fuel_consumption.htm

25mpg to jest 9.4 l/100km

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka