Dodaj do ulubionych

Rosja zakazala importu gratow

30.05.06, 12:10
gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3380692.html
Prosze... 9 latek z EU to szrot, 8 z Japoni tez, no i 10 z USA podobnie.

A u nas? U nas "ciemnogrod" i programy w TVN Turbo z cyklu "Z importu"
wychwalajace "pod niebiosa" auta 10 i 15 letnie...
Obserwuj wątek
    • programistajava Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 12:11
      wspolczuje ubozszej czesci obywateli Rosji...
      • jay_z Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 12:11
        A ja Polsce, bo Niemcy gdzies wraki utylizowac musza...
        • waskes29 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 12:21
          jay_z napisał:

> A ja Polsce, bo Niemcy gdzies wraki utylizowac musza...

Piszesz tak jakbys w swojej naiwnosci wierzyl ze takie ograniczenia maja
          cokolwiek wspolnego z ekologia i dbaniem o srodowisko.A to zwykle
          interesy pewnych grup i to wszystko.
          Mnie najbardzie wkurw**ja takie osoby co to napierw wyja ze sa pelna geba
          za liberalnym rynkiem , obnizeniem podatkow a w druga strone wyja zeby
          ograniczac sprowadzanie zlomu z zagranicy, bo ich stac na nowy samochod a
          tych ktorych nie stac to niech woza autobusy.Takie frajerskie zachowanie
          i wlasnie takich ludzi najbardziej nienawidze.
          Jestes taki proekologiczny to zapi**dalaj rowerem wtedy bedziesz mial
          prawo do takich komentarzy.
          • konrad022 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 14:24
            W polsce tez mamy uzywane samochody wiec poco sprowadzac z niemiec.
            Zastanawiales sie ile pieniedzy ktore mogly stworzyc nowe miejsca pracy
            wyplynelo przez to z polski?
            • waskes29 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 14:57
              konrad022 napisał:

> W polsce tez mamy uzywane samochody wiec poco sprowadzac z niemiec.
              > Zastanawiales sie ile pieniedzy ktore mogly stworzyc nowe miejsca pracy
              > wyplynelo przez to z polski?

A ty zastanowiles sie dlaczego ludzie wola kupic samochod z zachodu
              zamiast kupic ten uzywany "krajowy".
              Takim tokiem myslenia powinnismy zamknac kompletnie granice na wszystko
              i dalej produkowac polonezy ,Maluchy, telewizory Jowisz ,pralki Franie.
              Mysl troche , to wlasnie sztuczne blokowanie przez tyle lat granicy
              doprowadzilo do takich sytuacji ze ludzi nie bylo stac na samochody i
              jezdzili latanymi do granic mozliwosci gratami ,a ceny samochodow
              nowych mamy powyzej sredniej europejskiej.Teraz nie pisalbys na
              internecie bo komputer ktory kupiles tez nie jest polski prawda? ,ani
              monitor nawet lacze pewnie masz obcego kapitalu.Gdyby kazdy tak mysla
              glupio jak ty , to dalej bysmy zyli w socjalizmie.
              • konrad022 Re: Rosja zakazala importu gratow 31.05.06, 08:53
                Mysl ty!
                Argumentuj neutralnie gdyz zawsze opisujesz wszystko bardzo stronniczo.
                Jestes jak chlop ze wsi "Sady sadami a sprawiedliwosc musi byc po naszej
                stronie"
            • sturmgewehr44 Re: Rosja zakazala importu gratow 31.05.06, 09:47
              a wiesz po co .... bo najzwyklej , uzywki jeżdżace po polsce to ruiny w
              zawyżonych cenach ....

zobacz jak staniały samochody... przed majem 04 za 10 papiera mogłeś kupić
              poloneza 98-00 -z doświadczenia...

kolejna sprawa spadła kradzież samochodów niemieckich z tych roczników czyli od
              90-00 ,

a na koniec powiem ci ze twoja analiza nowych miejsc pracy jest totalną bzdurą.

lepiej mniej ale mądrze.
      • gls1 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 17:06
        To teraz Ci "przecietni rosjanie" będą jeżdzili nowoczesnymi 20-to
        letnimi "Żiguli" i innymi super furami a Audi A4 z 2000 roku z Niemiec to
        faktycznie szrot na szroty....PZDR!!
        • des4 Re: Rosja zakazala importu gratow 31.05.06, 07:35
          gls1 napisał:

> To teraz Ci "przecietni rosjanie" będą jeżdzili nowoczesnymi 20-to
          > letnimi "Żiguli" i innymi super furami a Audi A4 z 2000 roku z Niemiec to
          > faktycznie szrot na szroty....PZDR!!

Na miłość boską, przecież ty mowa jest o autach starszych, czy naprawdę nie
          umiecie starannie czytać...?
    • iberia30 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 12:13
      smiech na sali:-DDDDDDDDDDDDDDDD chyba sam przyznasz, ze lepsze 10-15 letnie
      BMW niz 25 letnia lada zyguli????

Jezdze autem 8 letnim i jakos nie czuje sie gorsza od jezdzacych autami nowymi,
      majac stosowny budzet i tak nie kupilabym auta nowego.
      • programistajava Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 12:17
        A ja majac dana kase wole gorszego nowszego niz starego, samo AC od danej kwoty
        za starszy rocznik jest wyzsze, bo zwieksza sie % wart. samochodu. Oczywiscie ma
        to znaczeni jak masz do wydania .=40K ....
    • iberia30 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 12:14
      p.s. czy mozesz autorze watku przypomniec jaki to nowka z salonu smigasz?
      • computerland1 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 12:33
        jay_z nie pisz bzdur, bo sam w to nie wierzysz. tu nie chodzi o ekologie, a o
        czysty interes pewnych grup. po pierwsze nie wszystkich stac na nowy samochod i
        tacy nie beda jezdzic wcale. po drugie - jesli mam do wyboru nowa pande z
        pelnym wyposazeniem, to pewnie musze wywalic okolo 50 tysi. za 50 tysi to mozna
        kupic 4-letnie bmw 3 czy jakikolwiek samochod wyzszej klasy. nawet jesli chcemy
        kupic 5-letniego golfa zamiast nowego, to to nasza sprawa. i nie ma znaczenia
        czy nas stac na nowego czy nie. to jest MOJ wybor, co chce kupic, a nie
        bzdurnyc przepisow. a jak dbasz o ekologie - wprowadzic koniecznosc
        katalizatorow i odpowiednie badania (bez brania w lape u Pana Zdzisia).

pzdr

abc.
        • des4 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 13:05
          Trochę racji jest po obu stronach. Faktem jest, że za sprowadzaniem używek
          przemawiają przede wszystkim niskie dochody u kilkuletniego z dobrym
          wyposażeniem i w dobrym stanie ma sens, to jednak ogromną większość importu
          używek stanowią kilkunastoletnie zlomy, nie spełniające norm, spawane,
          szpachlowane itd, których klientelę stanowią w dodatku osobnicy których można
          zaliczyc do grupy "wysokiego ryzka". Inną rzeczą jest, że te samochody dają
          pracę rzeszy warsztatów "pana Henia", a i popyt na tanie cześci też w ten
          sposób jest kreowany. Taka jest prawda i faktycznie coś z zalewem tego zlomu
          trzeba zrobić...

Uwagę o Pandzie za 50 K traktuję jako humoreskę, zgodnie z taką "logiką" nie
          powinienem jeździć Focusem Gold tylko ST, no ale to częsta opinia na tym forum,
          że do użytkowania dróg mają prawo wyłącznie kierowcy hypersuperboluduff z full
          wypasem....
          • llukiz Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 14:13
            to jednak ogromną większość importu
            > używek stanowią kilkunastoletnie zlomy, nie spełniające norm, spawane,

proponuję zakazać posiadania samochodów starszych niż 10 lat (bo to złom). Jak
            będzie zakaz posiadania takich samochodów to nie dość że nikomu nie będzie się
            opłacało ich sprowadzać, to jeszcze wszyscy będą mieli nowe samochody.
            • des4 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 14:21
              llukiz napisał:

> proponuję zakazać posiadania samochodów starszych niż 10 lat (bo to złom).
              Jak
              > będzie zakaz posiadania takich samochodów to nie dość że nikomu nie będzie się
              > opłacało ich sprowadzać, to jeszcze wszyscy będą mieli nowe samochody.

No bo wszyscy wiedzą że to co do nas przyjeżdza to panie wyłącznie samochody po
              dziadku z Bawarii, raz w tygodniu na mszę jeździł, resztę czasu zakonserwowane
              w garażu, 20 K przebiegu, oczywiście nie bite panie....

Ja z kolei proponuję aby nie produkować nowych samochodów tylko wyłacznie
              używane - tańsze od od nowych, z lepszym wyposażeniem, w lepszym stanie
              technicznym....
            • iberia30 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 14:28
              llukiz napisał:

>> proponuję zakazać posiadania samochodów starszych niż 10 lat (bo to złom).
              Jak
              > będzie zakaz posiadania takich samochodów to nie dość że nikomu nie będzie się
              > opłacało ich sprowadzać, to jeszcze wszyscy będą mieli nowe samochody

mozesz podac zrodlo finansowania nowych samochodow?
              zakladam, ze to co napisales to zart.
          • swoboda_t Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:05
            Temat wałkowany wiele razy i w zasadzie to już mi się nie chce, ale coś
            skrobnę. Widać jak wielu ludzi, nawet mających się za wykształconych, światłych
            itp. nie ma pojęcia jak funkcjonują rynki. Przypomnę tylko, że i u nas
            obowiązywał swego czasu taki zakaz - max 10 lat. Skutek?? Auta używane były w
            Polsce droższe niż na zachodzie, auta stare (kilkanaście i więcej lat) były
            KILKAKROTNIE droższe niż za granicą. Łatano je w nieskończoność, wyciągano spod
            tirów, ściągano z drzew i prostowano, lub przemycano z zagranicy i wstawiano
            numery z już zarejetstrowanych w Polsce aut np. spalonych. Dziwnym trafem
            kradzieży było wtedy więcej niż teraz. Wszystko dlatego, że miało to sens
            ekonomiczny, dzięki światłym, mądrym, proekologicznym (czytaj profiatowskim)
            przepisom.
            • swoboda_t Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:08
              No i oczywiście nie było wyboru - brało się co popadło, a jak się ktoś zawahał,
              to już auto znikało, bo inny się nie miał dylematu, że krzywy czy coś...
      • jay_z Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 14:47
        Ponoc twierdzisz, ze jestes "sprytna" itp... jak widac kiepsko z tym sprytem.
        Jak bys naprawde byla to bys sie zorientowala...
        • iberia30 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:06
          jay_z napisał:

> Ponoc twierdzisz, ze jestes "sprytna" itp...

gdzie tak napisalam???daruj sobie osobiste wycieczki.

>jak widac kiepsko z tym sprytem.
          > Jak bys naprawde byla to bys sie zorientowala...

wybacz, ze tak doglebnie nie sledze forum, ale mam w zwyczaju nie zasmiecac
          swojego umyslu takimi malo znaczacymi informacjami....
    • edek40 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 13:03
      A najfajniejsza jest forma. To klasyczny carski ukaz. PiS tez chcialby tak rzadzic, ale TK mu przeszkadza.
    • emes-nju Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 13:25
      jay_z napisał:

> gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3380692.html
      > Prosze... 9 latek z EU to szrot, 8 z Japoni tez, no i 10 z USA podobnie.
      >
      > A u nas? U nas "ciemnogrod" i programy w TVN Turbo z cyklu "Z importu"
      > wychwalajace "pod niebiosa" auta 10 i 15 letnie...

Pokrecilo?

Bylem w Rosji dwa lata temu. Nasze szroty, to przy ich szrotach lux lymuzyny. Zamkniecie rynku dla choc troche swiezszej krwi spowoduje dojezdzanie ich "floty" do stanu kompletnej ruiny. Czyli nie ma NIC wspolnego z ekologia!!! Z bezpieczenstwem zreszta tez.

To efekt SKUTECZNYCH (w odroznieniu od naszych - na szczescie) naciskow grup interesu. Nic wiecej!
    • emes-nju Jeszcze jedno 30.05.06, 13:27
      "Rosja wprowadziła zakaz importu z UE samochodów wyprodukowanych przed 1997 rokiem. Czy zwiększy to napływ starych używanych aut do Polski?"

Czy tego (...) redaktorka pokrecilo?! Co ma import aut do Rosji do importu aut do Polski?! Fahowjec sie, (...), znalazl!
      • programistajava Re: Jeszcze jedno 30.05.06, 13:31
        Moze wiecej dla naszych zostanie :D
      • waskes29 Re: Jeszcze jedno 30.05.06, 13:31
        emes-nju napisał:

> "Rosja wprowadziła zakaz importu z UE samochodów wyprodukowanych przed 1997
        rok
        > iem. Czy zwiększy to napływ starych używanych aut do Polski?"
        >
        >
        > Czy tego (...) redaktorka pokrecilo?! Co ma import aut do Rosji do importu
        aut
        > do Polski?! Fahowjec sie, (...), znalazl!

Jak by tak dobrze pomyslec to moze to i miec jakis wplyw ale raczej
        niewielki.Jesli rosjanie przestana kupowac uzywane samochody na
        zachodzie to byc moze one tam zaczna taniec a dalej to juz chyba nie
        musze...
        • emes-nju Re: Jeszcze jedno 30.05.06, 14:32
          waskes29 napisał:

> emes-nju napisał:
          >
          > > "Rosja wprowadziła zakaz importu z UE samochodów wyprodukowanych przed 1997
          > > rokiem. Czy zwiększy to napływ starych używanych aut do Polski?"
          > >
          > > Czy tego (...) redaktorka pokrecilo?! Co ma import aut do Rosji do importu
          > > aut do Polski?! Fahowjec sie, (...), znalazl!
          >
          > Jak by tak dobrze pomyslec to moze to i miec jakis wplyw ale raczej
          > niewielki.

Symboliczny. Rynek nie dal rady wchlonac jeszcze aut z pierwszej fali importu po wstapieniu do UE, to dlaczego teraz mialby chciec "swiezej krwi"? O ile samochody w Niemczech musialyby staniec, zeby "cos drgnelo"?
    • llukiz Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 14:19
      > A u nas? U nas "ciemnogrod" i programy w TVN Turbo z cyklu "Z importu"
      > wychwalajace "pod niebiosa" auta 10 i 15 letnie...

no bo polacy to kretyni którzy nie wiedzą co jest dla nich dobre i sami sobie
      szkodzą. Dobrze że rządzą nimi mądrzy politycy którzy też takie zakazy im wprowadzą
    • jay_z Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 14:52
      Widzicie, ONI, czyli Rosja, zakazali importu auto PRZEKRACZAJACYCH pewien wiek
      i nie spelniajacych "pewnych" norm. Ja nie jestem za zakazem sprowadzania, i
      kupowania uzywanego - wiem, ze nie kazdego stac, BA, sam moj 1 samochod kupilem
      jako uzywany, nie sprowadzono co prawda, bo auto "z rodziny", ale byl to
      uzywany.

Mi chodzi o to, ze mogli by postawic jakis KONKRETNY prog na wiek auta oraz
      norme emisji jaka powinno spelniac. Moze to byc i 10 lat. Ale jak by postawili
      na 7 latach, to ceny tych aut takze by spadly - musialy by, bo tak by dyktowal
      rynek. No bo jesli byly by dostepne maksymalnie 7 latki, za 10k, i nikt by nie
      kupil, to sila rzeczy sprzedajacy by musial "zejsc" z ceny.

O tym szanowni koledzy nie pomysleli... chyba.
      • edek40 Pomysleli 30.05.06, 15:04
        Pomijajac niezgodnosc takich uregulowan z prawem UE, jest to rowniez niezgodne ze zdrowym rozsadkiem. Bo jesli dzis, w drodze wyjatku, zakaze sie importu okreslonych rocznikow, to nie mozna nigdy zagwarantowac, ze kolejny rzadny wladzy urzedas, rowniez w drodze wyjatku, zakaze importu np. telewizorow sony. Bo tak! Albo jest wolny rynek bez wykluczen, albo przechodzimy na handel wymienny czyli paciorki i perkal. Tzw. trzeciej drogi nie ma, choc cale stada oszustow twierdza, ze jest, a naiwniaczki glosuja.
        • tomi_22 Re: Pomysleli 30.05.06, 15:08
          To ja ci odpisze bardzo oglonie.

Czechy, Slowacja, Wegry, Slowenia, Estonia, Lotwa - ile sprowadzonych sie tam
          sprzedaje? Dokladnych danych nie mam, ale widzialem je niedawno. PRaktycznie
          nie oplaca sie sprowadzac starszego niz 5 latech, no chyba, ze przesiedlenie
          mienia...

Litwa - tu podobnie jak w Polsce, ale takze nie oplaca sie sprowadzac starszego
          niz 10 latek.

I o to wlasnie mi chodzi. Zatrzymac WRAKI.
          • jay_z Re: Pomysleli 30.05.06, 15:11
            tomi_22 napisał:

> I o to wlasnie mi chodzi. Zatrzymac WRAKI.

Wreszcie jakas sensowna propozycja!
          • edek40 Re: Pomysleli 31.05.06, 11:16
            Po pierwsze pisalem o samowoli urzedniczo-rzadowej, a nie o konkretnych rozwiazaniach.

Po drugie nie chce mi sie zagladac do rocznika statystycznego, ale odnosze silne wrazenie, ze wymienione przez Ciebie panstwa licza w SUMIE podobna ilosc obywateli, jak Polska.

Po trzecie: ww. panstwa nie sa tak ubogie jak Polska. Istotna i naturalna bariera w imporcie starych strucli jest zamoznosc spoleczenswtwa. Zwroc laskawie uwage na to, ze wprawdzie mnostwo sie tego sprowadzilo, ale sporo mniej sprzedalo. A najciezej schodza wbrew pozorom najstarsze i najgorsze auta. Oczywiscie problemem jest ekologia. Niesprzedane auta trzeba zutylizowac. Wystarczy zrobic naprawde skuteczne, a nie papierowe, przepisy, wg ktorych taki gosc, ktory sprowadzil i nie zarejestrowal jest zobowiazany do utylizacji na swoj koszt powiedzmy po roku. Skonczyloby sie sprowadzanie "na zapas", ktore tak straszliwie podciaga statystyki sprowadzania i zanieczyszcza srodowisko naszego kraju.

Po czwarte: nawet bardzo stary samochod nie musi byc wrakiem. I tu znowu, po polsku, zaostrzyc przepisy, grzmia maluczcy i naiwni. A ja uwazam, ze jak zwykle, wystarczy wyegzekwowac istniejace. Ale tak solidnie. Jesli np. policjant z drogowki technicznej zbada, ze auto, ktore mialo chwile temu badania, nie ma katalizatora, ze przekracza normy emisji, ze stan techniczny budzi watpliwosci, to, poza zatrzymaniem samochodu, musi skierowac wniosek o odebranie uprawnien diagnoscie, ktory wraka dopuscil do ruchu. I juz. Po co macic i psuc prawo, ktore, wobec mnogosci przepisow i uregulowan, dla cwaniakow i tak jest latwe do obejscia. Ja wiem, ze to trudne dla mas ludu pracujacego miast i wsi, bowiem lata psucia prawa wg. zasady: przepis nie jest egzekwowany wiec nalezy go zaostrzyc spowodowalo, ze obywatele dopiero wtedy czuja sie dopieszczeni, gdy PiS grzmi z ambony, ze pozabija wszystkich zlodzei.
        • des4 Re: Pomysleli 31.05.06, 07:35
          edek40 napisał:

> Pomijajac niezgodnosc takich uregulowan z prawem UE, jest to rowniez
          niezgodne
          > ze zdrowym rozsadkiem. Bo jesli dzis, w drodze wyjatku, zakaze sie importu
          okre
          > slonych rocznikow, to nie mozna nigdy zagwarantowac, ze kolejny rzadny wladzy
          u
          > rzedas, rowniez w drodze wyjatku, zakaze importu np. telewizorow sony. Bo
          tak!
          > Albo jest wolny rynek bez wykluczen, albo przechodzimy na handel wymienny
          czyli
          > paciorki i perkal. Tzw. trzeciej drogi nie ma, choc cale stada oszustow
          twierd
          > za, ze jest, a naiwniaczki glosuja.

To rosja jest w UE????
      • iberia30 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:08
        jay_z napisał:

> Widzicie, ONI, czyli Rosja, zakazali importu auto PRZEKRACZAJACYCH pewien
        wiek i nie spelniajacych "pewnych" norm. Ja nie jestem za zakazem
        sprowadzania, i kupowania uzywanego - wiem, ze nie kazdego stac, BA, sam moj 1
        samochod kupilem jako uzywany, nie sprowadzono co prawda, bo auto "z rodziny",
        ale byl to uzywany.

no chyba zartujesz?

>
        > Mi chodzi o to, ze mogli by postawic jakis KONKRETNY prog na wiek auta oraz
        > norme emisji jaka powinno spelniac.

dobra,ustalmy prog na 8 lat ale rownoczesnie ustalmy tez najnisza pensje
        krajowa na adewkatnym poziomie, tak zeby sie nie oplacalo kupowac aut uzywanych
        tylko z drugiej strony ciekawe co bysmy z nimi robili, bo nowe kiedys bedzie
        tez uzywanym...
        • jay_z Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:10
          Wystarczy prog 10 letni.
          • iberia30 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:25
            jay_z napisał:

> Wystarczy prog 10 letni.

i zapomniales dodac:najnizsza krajowa na poziomie....no wlasnie jakim?
          • niknejm Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:27
            jay_z napisał:

> Wystarczy prog 10 letni.

A nie lepiej po prostu dopuszczać do ruchu samochody SPRAWNE technicznie?
            Chyba, że założymy, że 10-letnia Łada Samara czy Tavria jest na pewno lepsza
            niż 12-letnia Honda ;-) Wychodzą absurdy.

Pzdr
            Niknejm
            • jay_z Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:30
              A jak uporasz sie z Ekologia? Mozna dowalic oplate Extra, tak jak na zachodzie,
              ze autami wiekowymi zajmuja sie naprawde pasjonaci, ktorych na to stac.
              • iberia30 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:57
                jay_z napisał:

> A jak uporasz sie z Ekologia? Mozna dowalic oplate Extra, tak jak na
                zachodzie, ze autami wiekowymi zajmuja sie naprawde pasjonaci, ktorych na to
                stac.

proponuje przesiasc sie na rower, pod warunkiem, ze bedzie spelnial normy Euro.
              • niknejm Re: Rosja zakazala importu gratow 31.05.06, 10:52
                jay_z napisał:

> A jak uporasz sie z Ekologia? Mozna dowalic oplate Extra, tak jak na
                > zachodzie,
                > ze autami wiekowymi zajmuja sie naprawde pasjonaci, ktorych na to stac.

I znowu myślenie w stylu 'jak wprowadzimy nowy zakaz albo podatek, będzie
                super' ;-)
                Jak się uporać z kwestią zanieczyszczenia środowiska przez szroty? Bardzo
                łatwo. Wystarczy zrobić porządek - dopilnować wykonywania JUŻ ISTNIEJĄCYCH
                przepisów. Ktoś te straszliwie dymiące stare Kamazy, Autosany, Żuki i
                zajeżdżone osobówki dopuszcza do ruchu 'za flaszkę', prawda? A wystarczyłoby:
                1. Wyłapywać najgorsze szroty na kontroli drogowej - i zatrzymywać dowody
                rejestracyjne (żeby wyłapać najgorszych 'zadymiarzy' nie trzeba nawet
                przyrządów - wielkie chmury dymu i kopcia widać gołym okiem ;-))
                2. Jeśli dany szrot został dopuszczony do ruchu przez daną stację kontroli
                pojazdów - robić prowokację policyjną właśnie w tej stacji (propozycja łapówki
                dla diagnosty). Jak diagnosta weźmie, za kratki go, a stacji odbierać
                uprawnienia do 'stemplowania dowodów rejestracyjnych'.

Powyższe jest bardzo proste do przeprowadzenia, tylko nie ma woli politycznej.
                A dlaczego? Ano dlatego, że elektorat Samoobrony i PiSu mógłby najwięcej
                oberwać ;-))

Pzdr
                Niknejm
      • swoboda_t Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:13
        Głupoty piszesz, że aż starch pomyśleć, że masz prawa wyborcze. Limity wieku i
        inne ograniczenia działają dokładnie odwrotnie niż piszesz - powodują wzrost
        cen i starzenie się parku. Przerabialiśmy to w latach 90-tych, gwałtowny import
        po wejściu do UE jest skutkiem tamtych sztucznych ograniczeń.
        • jay_z Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:20
          A pomyslales o NASYCENIU rynku wtedy a teraz?
          • swoboda_t Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 16:34
            Jeśli rynek jest nasycony, to ograniczenia są niepotrzebne (już pomijam, że
            niezgodne z UE). Jeśli rynek nie jest nasycony, to ograniczenia są szkodliwe.
      • emes-nju Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:30
        jay_z napisał:

> Widzicie, ONI, czyli Rosja, zakazali importu auto PRZEKRACZAJACYCH pewien
        > wiek i nie spelniajacych "pewnych" norm. (...)
        >
        > Mi chodzi o to, ze mogli by postawic jakis KONKRETNY prog na wiek auta oraz
        > norme emisji jaka powinno spelniac. Moze to byc i 10 lat. Ale jak by
        > postawili na 7 latach, to ceny tych aut takze by spadly - musialy by, bo tak
        > by dyktowal rynek.

Rynek, ktory steruje podaza, przestaje byc rynkiem. Skoro jest podaz aut STARYCH, to znaczy, ze jest na nie popyt! A popyt na stare auta nie wynika z kretynizmu wspolobywateli (jak to ktos byl uprzejmy napisac, samemu wyjmujac sie ze spoleczenstwa!), tylko z biedy. Zahamowanie doplywu aut w wieku/cenie odpowiedniej do "zamoznosci" obywateli, zaowocuje dramatycznym pogorszeniem stanu istniejacego na danym rynku parku samochodowego. Bo sprzedaz nowych aut ani w Rosji, ani w Polsce nie nasyci rynku samochodow uzywanych. Glownie z powodu dramtycznego rozwarstwienia spoleczenstwa, zblizajacego nas do republik bananowych, a nie do Europy...

> No bo jesli byly by dostepne maksymalnie 7 latki, za 10k, i nikt by nie
        > kupil, to sila rzeczy sprzedajacy by musial "zejsc" z ceny.

Nie! Potencjalny sprzedajacy musi wyjac z auta dosc pieniedzy, zeby, po dolozeniu odpowiedniej (i zwykle mocno zaoszczedzonej!) kwoty, mogl odkupic nowe/nowsze. Jezeli nie dostanie odpowiedniej kwoty, nie sprzeda auta i bedzie go dojezdzal. Spadnie wiec podaz uzywanych aut - ceny znowu wzrosna, zdecydowanie za to spadnie jakosc. Jak to w KAZDYM recznie regulowanym rynku!
        • jay_z Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:34
          Kolejny, ktory nie wzial pod uwage najwazniejszego czynnika jakim jest obecne
          NASYCENIE rynku.
          • emes-nju Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:43
            jay_z napisał:

> Kolejny, ktory nie wzial pod uwage najwazniejszego czynnika jakim jest obecne
            > NASYCENIE rynku.

Zwazywszy na klase aut nasycajacych nasz rynek, doplyw nowych "zlomow" jest niezbedny dla zachowania przynajmniej sredniej wieku. Jezeli ten doplyw zostanie zahamowany, srednia wieku aut w Polsce (i w Rosji) bedzie coraz wyzsza, a jakosc aut coraz gorsza.
            • klemens1 Re: Rosja zakazala importu gratow 31.05.06, 08:24
              Żeby było śmieszniej, podobno po sprowadzeniu szrotów średnia wieku samochodu w
              Polsce się zmniejszyła, czyli Polacy zaczęli jeździć NOWSZYMI samochodami.

Żeby Polacy jeździli jeszcze nowszymi samochodami, należy podnieść poziom
              życia.
              Żeby utrzymać stan obecny, nie należy ograniczać importu.
              Żeby Polacy jeździli coraz starszymi samochodami należy ograniczyć import.
    • ss85 Rosja ich nie musi importować 30.05.06, 14:58
      Sami robią takie jako nowe:) Ponoć jeszcze produkują Ładę 2107!!!
      • jasiek-23 Re: Rosja ich nie musi importować 30.05.06, 15:07
        Niestety w takich informacjach nie ma najważniejszych rzeczy,mianowicie: kto
        chce wypuścic troche bubli na miejscu za zawyżoną cene,kto w stosownym
        ministerstwie przyjął kase,ile kasy kosztuje taka ustawa,kto zapłacił...a
        podniecasz sie banialukami dla frajerów...
    • niknejm Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:04
      Otóż byłem tam nie raz i powiem tak:
      1. W Rosji tak naprawdę rządzi prezydent za pośrednictwem biurokracji.
      Biurokracja (i sam prezydent też) ulega jednak naciskom różnych grup interesów
      (i oligarchów). Widocznie oligarchowie będący właścicielami lokalnych fabryk
      aut akurat mają silny 'wpływ' na biurokratów. I tyle. Ekologii w tym zero.

2. Na drogach Rosji (zwłaszcza poza Moskwą i Petersburgiem) dominują stare
      samochody produkcji krajowej. Nie mogąc kupić 10-letniego Golfa, tamtejsza
      ludność będzie 'podtrzymywać przy życiu' 15-letnie (i starsze) Moskwicze i
      Żiguli. Baaardzo ekologiczne.

W ogóle, w krajach w miarę normalnych (jak Polska) nie ma prostych recept na
      to, żeby ludzie nie jeździli szrotami. Jedyny sposób to po prostu zwiększenie
      zamożności społeczeństwa. A tego nie da się rozwiązać nawet dekretem prezydenta
      Kaczyńskiego ;-))

Pzdr
      Niknejm
      • jasiek-23 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:09
        a jak pokazuje ostatnia historia z ministerstwa finansów albo cena za stosowną
        ustawe była za wysoka albo za dużo gostków do podziału...
    • tomi_22 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:12
      A mi sie wydaje, ze wysatrczy nie dopuszczac do ruchu wrakow. Zmniejszyc stacje
      kontroli pojazdow, pozamiatac ten caly bajzel.
      • jasiek-23 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:19
        Stacje kontroli-jak małe będą dobre ,proponuje całkiem miniaturowe w walizeczce
        + pan inspektor z pieczęcią,bajzel-masz na myśli dealerów na dworcu centralnym?
        • jasiek-23 Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:38
          Nie obraź sie ale to czy auto jest ekologiczne czy biezpieczne -to są
          piardy...Tu idzie o konkretne (naprawde duże) pieniążki które przechodzą nagle
          do rączki.to tak jakbyś miał trafić ze 3 szóstki w totka naraz ...a Ty tu o
          jakiejś ekologii..Urwałeś sie z choinki czy jak?
      • swoboda_t Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:21
        I to jest jedyne rozwiązanie - egzekwować już istniejące przepisy dotyczące
        dopuszczania pojazdów do ruchu. Wiek auta nie ma nic do rzeczy - może być
        bezpieczny 20 latek i niebezpieczny 2 latek (poskładany po zderzeniu z
        pociągiem), weryfikować powinny to SKP. Ale zaprowadzenie w nich porządku jest
        trudniejsze niż wydanie ukazu i nie wpisuje się w żywotne interesy określonych
        grup nacisku. Sztuczne regulowanie rynku zawsze odbija się na nim
        niekorzystnie - tyle lat to przerabialiśmy, za komuny, przez większość III RP,
        a ludzie nadal wieżą w sprawczą moc przepisów.
        • swoboda_t Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 15:23
          Sorry za byki i literówki :P
    • ktbb Re: Rosja zakazala importu gratow 30.05.06, 16:19
      Nareszcie odetchniemy i do Polski coś lepszego ze złomu sprowadzą.
      Bo tak to wszystko hurtem leciało do ruskich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka