Gość: miki NIE KUPUJCIE TYCH FRANCUSKICH ZŁOMÓW!!! IP: *.brzesko.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 10:50 Zaraz sie rozlatuja! Link Zgłoś
Gość: tszy OKO za OKO IP: *.centrala.kbsa / 172.20.6.* 16.01.03, 11:12 A ja się obraziłem i wszystkim polecam się obrazić i kupować to co jest w Polsce produkowane. Wyjdzie nam to na zdrowie i może będzie za co drogi budować. Podziękujmy Oplowi i Fiatowi, że jeszcze chce u nas inwestować i płacić podatki. Kupujmy OPLE i FIATY i niech się żabojadom i skośnookim czkawką odbija, że tak NAS OLALI (i jescze Niemcom, że nam kraj Fabią zaśmiecają) !!! Ale się zdenerwowałem ! Link Zgłoś
Gość: maf Poland - Slovakia IP: ensgs* / 47.211.0.* 16.01.03, 11:13 I'm writing here, because once I read a comment in www.sme.sk submitted by one of Gazeta Wyborcza reader. As he said, we needed the investment as much as you did. Slovakia is celebrating, and this decision is surely gonna bring some benefit. But there are huge risks too. Volkswagen is already accounting for very important part of Slovak exports. When managers in this company decide to stop production even for a month, or are in the middle of upgrades, you can see the efect on Slovak trade balance straight away. In the future Slovakia will be even more dependend on car industry and who knows how many more cars markets can swallow. This decision was very close. It reflects on similities of our countries. As the article says Radomsko is still a very good investment region and it won't surely get unnoticed for long. Wish you all the best in the future. Warm greetings to Polsko. Link Zgłoś
Gość: Wojtie Best wishes to Slovakia ! IP: proxy / *.iry.warszawa.supermedia.pl 16.01.03, 11:54 Still friends :))) Link Zgłoś
Gość: Frequent Visitor Re: Best wishes to Slovakia ! IP: proxy / *.de.ihost.com 16.01.03, 16:41 Gość portalu: Wojtie napisał(a): > Still friends :))) Best friends. Link Zgłoś
Gość: Nati Re: Polska przegrała ze Słowacją rywalizację o fa IP: *.dial.matav.net 16.01.03, 11:59 Niekompetencja urzędników i brak wspacia ze strony rzadu w tak trudnej sytuacji na rynku pracy poprostu az szokuje . Brak słów o rolnictwo rzad walczy jak o złotą gałąz gospodarki nie podajac iz do niego tylko dokładamy a o branże które powoduja wzrost potencjału intelektualnego jak i technologi na swiatowym poziomie nie zabiegamy. Link Zgłoś
Gość: chłop Re: Polska przegrała ze Słowacją rywalizację o fa IP: *.energopomiar.com.pl 16.01.03, 12:19 Gość portalu: Nati napisał(a): > Niekompetencja urzędników i brak wspacia ze strony rzadu w tak > trudnej sytuacji na rynku pracy poprostu az szokuje . Brak słów > o rolnictwo rzad walczy jak o złotą gałąz gospodarki nie podajac > iz do niego tylko dokładamy a o branże które powoduja wzrost > potencjału intelektualnego jak i technologi na swiatowym > poziomie nie zabiegamy. Może wreszcie Kalinowski zrozumie, chyba głąb nie zrozumie, że przez niego straciliśmy te 700mln EURO, a za tym kolejne pieniądze i miejsca pracy. Ale dla niego ważny jest tylko interes Śmietanki, Guzowatego i kilku kolesiów (wielkoobszarowców) z PSL. Niech ktoś mi powie w jaki sposób polski rolnik posiadający co najwyżej 10 ha ziemi (razem z lasem) zarobi na rzepaku skoro skupem zajmują się kolesie kolesiów z PSL. Czy ktoś nie może zbadać po co Guzowaty wybudował sobie tę gorzelnie zarządzaną przez Śmietanko nim jeszcze powstała ustawa? Panie Prezydencie Pan jest mądrym i rozsądnym człowiekiem i może wsłucha się Pan przedewszystkim w głos kierowców, rolników (nie psl-owców, i Serafin-owców), którzy nie chcą takiej ustawy. Panie Prezydencie jest Pan przecież Prezydentem wszystkich Polaków i niech tak zostanie. Link Zgłoś
Gość: Wojtek Przemo-Zrzeda "fachowiec" IP: *.216.186.195.dial.bluewin.ch 16.01.03, 12:05 Widze ze doskonale znasz sprawe. Szkoda ze widzisz tylko to co zle u nas. Jezeli mialbys troche wieksze pojecie, to odnosilbys sie do tego spokojniej. Link Zgłoś
m21 MODA NA NIE FRANCUSKIE 16.01.03, 12:40 Trudno, mozna miec pretensje do rzadu, ale tez dlaczego mamy miec zawsze do siebie pretensje. Owszem mogli bardziej sie zaangazowac, ale dlaczego zawsze sie mamy winic :)) Do ust nie wezme francuskiego wina, mialem ochote kupic citroena, juz wiem nie zrobie tego chocby nie wiem jakie byly promocje. Promujmy to co przynajmniej w czesci jest robione w tym kraju, kupujmy od tych, ktorzy tu inwestuja Przykre jest to, ze w zeszlym roku na tracacym rynku motoryzacyjnym wzrost sprzedazy zanotowali wlasnie francuzi !!!(takze japonczycy). Gratuluje Slowakom nowej inwestycji, ale teraz POLACY NIE POWINNI KUPOWAC FRANCUSKICH AUT. W kontekscie przegranego przetargu zakup przez ministra lapinskiego nowego Peugoeta to kurestwo. Namawiajcie swoich znajomych do bojkotu francukich aut. Decyzja o fabryce dla naszej gospodarki to jest jakis cios, ale szkoda, ze dla wiekoszsci polskich konsumentow to nie ma znaczenia, a powinno. Nie chce namawiac do ksenofobii jak narodowcy rodem z RM i LPRu, nie chce zamykania granic, izolacji kraju, badzmy otwarci na europe, na swiat, ale robmy swiadome wybory konsumenckie ... Link Zgłoś
Gość: graf GŁUPI POLACY I TAK KUPIĄ PEUGEOTY i CITROENY IP: 62.233.138.* 16.01.03, 17:42 To przykre ale taka jest prawda. Gdyby Polacy częściej kupowali w Polsce produkowane towary, ze świadomością, że w ten sposób pomagają także sobie Francuzi wybraliby 38 mln- rynek, a nie Słowację z 5 mln mieszkańców. BOJKOTUJ PSA!!!!! także dla własnej przyszłości. Link Zgłoś
Gość: Wowgin liberał i Renault,i Fordy,i Hondy...proponuję inaczej... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 16.01.03, 21:16 Patrz co kupujesz! Podstawowa zasada obywatelska konsumentów będąca w dobrym tonie, a obowiązująca w Niemczech, Skandynawii, Austrii, Francji, USA, Kanadzie, Włoszech, trochę mniej w Beneluksie, Brytanii, Hiszpanii i biedniejszych (może częściowo właśnie dlatego?) krajach. Każdy kupując porównuje jakość produktu, czy odpowiada moim oczekiwaniom ("tania szynka", lub też "szynka wytwarzana wyłącznie naturalnymi metodami", itd.) a potem sprawdza, gdzie produkt wytworzono i kupuje krajowy, lub wytworzony z krajowego kapitału. Dlaczego? Gdyż utrzymuje swoją świadomą decyzją konsumencką miejsca pracy w swoim kraju, a zatem zwiększa potencjalny popyt na swoją własną pracę, zwiększa zdolność kasy swojego Państwa, co kiedyś umożliwi obniżkę podatków, a zatem i korzyść dla niego. A w dalszej konsekwencji postępowanie takie mobilizuje handle do współgrania w dobieraniu produktów. 590 to produkt krajowy, z reguły każdy produkt który konsumuję wytwarzany jest już w kraju, oststnio zastąpiłem CILIT do łazienki, TYTANEM - dzięki tej próbie odkryłem rewelacyjny polski produkt! Inne się nie umywają! Samochody: W decyzjach biorę pod uwagę samochody koncernu Fiata (Fiat, Alfa Romeo, Lancia ... może kiedyś Maserati ;-)) GM (Opel, Saab) i VW (Skoda, VW, Seat, Audi). Sądzę, że w palecie produktów koncernów, które u nas dużo zainwestowały można zrealizować większość oczekiwań. Pierwszy mój nowy samochód to był Peogeot 206. Potem zdecydowałem moimi zasadami objąć także pole motoryzacyjne i zacząłem brać pod uwagę Fiata Punto II i VW Polo - stara Corsa odpadała. Kupiłem Punto II 16V ...i byłem zdecydowanie bardziej zadowolony - samochód dynamiczny, cichy i po 30 mies. i 46 tys. km niemal bezawaryjny!!! Teraz jeżdżę, również służbowo, wspaniałą Alfą Romeo 147 i po 66 tys. km (w 18 miesięcy!) jestem zachwycony - jedyny mankament, to że regularnie przepalają się żarówki w światłach mijania. Przemyślcie! Włodek z Poznania nowak.flexibord@gmx.net Link Zgłoś
Gość: pikot porazka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 12:46 Tak sie sklada, ze mam kontakt z osobami zainteresowanymi inwestowaniem w Polsce. W poniedziałek przesłałem do PAIZ-u prośbę o przesłanie mi opracowania na temat inwestowania w Polsce. Nie wiem dlaczego opracowanie to nie jest umieszczone na stronie tej instytucji, ale trzeba specjalnie przeslac maila. Do tej pory nie dostałem żadnej odpowiedzi. Wszelki komentarz zbedny. Szczerze mowiac nie dziwie sie inwestorom, ktorzy stad uciekaja. Link Zgłoś
Gość: bydzia Re: francuzi lekcewaza Polske IP: *.euv-frankfurt-o.de 16.01.03, 13:18 francuzi lekcewaza Polske, bo przeciez biurokracja, strajki, korupcja, wysokie koszty pracy nie sa tylko polskim fenomenem, maja tego pod dostatkiem w swoim kraju, no coz "klient nasz Pan" producentow aut nie dotyczy, to oni dyktuja warunki. A swoja droga rzed Millera tez moglby przedzurawic balon z nadetymi podatkami i pojsc np. droga Irlandii. Link Zgłoś
Gość: Leon Przyczyny bogactwa narodu IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 16.01.03, 13:19 W czasie kiedy wysiłek elit koncentruje się wyłącznie na tworzeniu czy wyjaśnianiu afer nie sposób oczekiwać, że coś takiego będzie magnesem dla inwestorów. Warto pamiętać, że tzw. afera Rywina dotyczy kilku/kilkunastu osób, podczas gdy inwestycja której nie będzie mogła poprawić sytuację kilku/kilkunastu tysięcy Polaków. Czerwona kartka także dla dziennikarzy - warto porównać z jaką częstością afera Rywina i inwestycja za ok. 3 mld zł pojawiają się w mediach. Link Zgłoś
Gość: coola Re: Przyczyny bogactwa narodu IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 17:09 Jako dziennikarz przyznaję rację. Jednocześnie proponuję obejrzeć dziś serwisy wieczorne i sprawdzić co i kto o tym powie. Może być ciekawie- szczególnie w publicznej Link Zgłoś
Gość: bydzia francuzi lekcewaza Polske IP: *.euv-frankfurt-o.de 16.01.03, 13:20 francuzi lekcewaza Polske, bo przeciez biurokracja, strajki, korupcja, wysokie koszty pracy nie sa tylko polskim fenomenem, maja tego pod dostatkiem w swoim kraju, no coz "klient nasz Pan" producentow aut nie dotyczy, to oni dyktuja warunki. A swoja droga rzed Millera tez moglby przedzurawic balon z nadetymi podatkami i pojsc np. droga Irlandii. Link Zgłoś
Gość: oburzony To nie burdel - To pożar w burdelu !!! IP: 213.186.89.* 16.01.03, 13:42 Przegrany "Wrocław" Przegrane "Zakopane" Przegrana "Toyota" Przegrany "Peguot" Przegrany "Olsztyn" Przegrane mecze !!! I kim właściwie jesteśmy,czy będziemy wchodząc do Europy. "Skansen" - takie opinie pokutują na zachodzie - dobra Polish wodka i popieprzone drogi - zgraja pośredników na wschód. Do takiej roli sprowadzi nas m.in Francja, i Niemcy. Róbta tak dalej - tutaj nie ma szans - ostatni gasi światło!!! nawet to w tunelu które od kilku lat oddala nam się dzięki tak idiotyczej i partykularnej polityce tych co u żłobu. Wskrzesić Lenina, zaczynamy od nowa !!! - Do roboty !!! Link Zgłoś
Gość: zbyszek BOJKOT CITROENA I PEUGEOTA! IP: *.chello.pl 16.01.03, 14:23 Logiczna konsekwencja tej decyzji bylby bojkot samochodow obu marek. Zreszta z wlasnego doswiadczenia nie polecam samochodow Citroena i Peugeota. Sa bardzo awaryjne. Po prostu przestanmy kupowac Peugeoty i Citroeny. Nie ma w tym nic dziwnego. Po prostu cos za cos. Link Zgłoś
Gość: polak Re: Polska przegrała ze Słowacją rywalizację o fa IP: *.proxy.aol.com 16.01.03, 14:32 To jest rewanz za wybranie F-16. Stracilismy zaufanie UE jako partnera UE i bedziemy za to placic wiekszym bezrobociem i bieda. Jak sie nie potrafi docenic sasiada to sa tgo takie skutki Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Polska przegrała ze Słowacją rywalizację o fa IP: *.tele2.pl 16.01.03, 15:05 NIC PROSTSZEGO - ZBOJKOTOWAĆ PEUGOTA I CITROENA - AUTA I TAK SĄ KIEPSKIE WIĘC MAŁA STRATA Link Zgłoś
Gość: Longislander Re: Polska przegrała ze Słowacją rywalizację o fa IP: *.freqelec.com 16.01.03, 15:09 Przynajmniej polowa postow to wezwania do bojkotu. A czy gdyby ten przetarg wygrala Polska to czy uznalibyscie za sluszne by w Czechach, na Wegrzech i na Slowacji rozpoczeto bojkot francuskich wyrobow. Wegry nie kupuja F-16 a mimo to nie dostaly kontraktu od Peugota. W wiekszosci wypowiedzi nie ma zadnej logiki. Po porostu, jedne inwestycje dostaje polska a inne ida do innych krajow regionu. Link Zgłoś
Gość: wels Re: Polska przegrała ze Słowacją rywalizację o fa IP: 62.233.138.* 16.01.03, 18:00 Czlowieku jakie inwestycje w Polsce ????????? Chyba tylko banki i supermarkety. Tylko kto będzie w nich kupował??? No może Czesi, Słowacy i jakiś Węgier wpadnie od czasu do czasu. Nigdy nie kupię ich samochodu. To jest walka, my albo oni. Muszą pożałować tej decyzji. Głupota nawet Polaków ma swoje granice. Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Polska przegrała ze Słowacją rywalizację o fa IP: *.tele2.pl 16.01.03, 15:07 NIC PROSTSZEGO - ZBOJKOTOWAĆ PEUGOTA I CITROENA - AUTA I TAK SĄ KIEPSKIE WIĘC MAŁA STRATA - CZY TO ZA F 16 CZY Z INYCH POWODÓW OLALI RYNEK POTENCJALNIE 2 - 3 MILIONÓW NABYWCÓW Link Zgłoś
Gość: HENRYK Re: ANALFABETYZM EKONOMICZNY SZANOWNI DYSKUTANCI IP: *.acn.waw.pl 16.01.03, 15:31 A niby dlaczego Francuzi mieliby zainwestowac w Polsce skoro doszli do wnisoku ze bardziej oplaca im sie w Slowacji? Takie inwestycje podejmuje sie pod dokladnej analizie ekonomicznej. Smiesza mnie glosy zawarte w tej dyskusji o bojkocie kupowania tych marek samochodow. Jestem gotow sie zalozyc, ze nawet jednego na 10-ciu nie stac na te samochody. Dlaczego mieliby inwestowac w Polsce przy takich kosztach pracy? Jezeli pracodawca ma np. w kodeksie pracy obowiazek placenia za 30 dni chorobowego w ciagu roku. Gdyby taki kodeks pracy wprowadzic w USA to po pol roku najdalej padla by cala potega gospodarcza Stanow Zjednoczonych. Niemcy rozbuchali sobie swiadczenia socjalne i maja wielkie problemy i wyjda z tego dopiero wtedy jezeli to zmienia. Gospodarka opiera sie na twardych zasadach a nie na poboznych zyczeniach analfabetow ekonomicznych. ZAPAMIETAJCIE SOBIE SZANOWNI ROZMOWCY, ZE NIC NIKOMU SIE NIE NALEZY!!!!! NALEZY SIE TYLKO TYLE ILE KAZDY SOBIE WYPRACUJE WLASNYMI REKOMA LUB SWOJA GLOWA!!! Zycze zdrowego rozsadku. Link Zgłoś
Gość: roman.g Re: ANALFABETYZM EKONOMICZNY SZANOWNI DYSKUTANCI IP: proxy / 217.8.186.* 16.01.03, 15:48 Gość portalu: HENRYK napisał(a): > A niby dlaczego Francuzi mieliby zainwestowac w Polsce skoro > doszli do wnisoku ze bardziej oplaca im sie w Slowacji? Takie > inwestycje podejmuje sie pod dokladnej analizie ekonomicznej. > Smiesza mnie glosy zawarte w tej dyskusji o bojkocie kupowania > tych marek samochodow. Jestem gotow sie zalozyc, ze nawet > jednego na 10-ciu nie stac na te samochody. > Dlaczego mieliby inwestowac w Polsce przy takich kosztach pracy? > Jezeli pracodawca ma np. w kodeksie pracy obowiazek placenia za > 30 dni chorobowego w ciagu roku. Gdyby taki kodeks pracy > wprowadzic w USA to po pol roku najdalej padla by cala potega > gospodarcza Stanow Zjednoczonych. Niemcy rozbuchali sobie > swiadczenia socjalne i maja wielkie problemy i wyjda z tego > dopiero wtedy jezeli to zmienia. Gospodarka opiera sie na > twardych zasadach a nie na poboznych zyczeniach analfabetow > ekonomicznych. ZAPAMIETAJCIE SOBIE SZANOWNI ROZMOWCY, ZE NIC > NIKOMU SIE NIE NALEZY!!!!! NALEZY SIE TYLKO TYLE ILE KAZDY SOBIE > WYPRACUJE WLASNYMI REKOMA LUB SWOJA GLOWA!!! Zycze zdrowego > rozsadku. Henryku, masz rację, ale są też inne warunki, które mogły przeważyć na polską stronę. Nie umieliśmy ich sprzedać, albo źle argumentowaliśmy. Też uważam, że za dużo chcieliśmy. Link Zgłoś
Gość: szparki Re: ANALFABETYZM EKONOMICZNY SZANOWNI DYSKUTANCI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 23:40 sam jestes analfabetom, gdybys mowil prawde, to Peugeot juz dawno wyprowadzilby swoja produkcje z Francji do np. Portugalii. Ale jest jeszcze aspekt polityczny. Skoro buduje sie fabtyke z mysla glownie o rynku polskim (chca tu sprzedawac 100tys wkrotce, teraz 30tys - zrodlo PSA) to powinna powstac w Polsce, a nie obok. Inaczej (w normalnym kraju) trzebaby sie liczyc z powaznym odzewem. Skad sie biora tacy kretyni jak ty??? Link Zgłoś
Gość: SLOVAK Re: Nazor zo Slovenska IP: *.ynet.sk / 147.175.168.* 16.01.03, 15:50 Chapem vas hnev. Peugeot si vybral Slovenso pretoze je tu lacnejsia pracovna sila ako v Polsku. Pevne verim ze o par rokov Slovensko aj Polsko bude stavat svoje fabriky na Ukrajine a v Cine. Vsetko dobre bratom Poliakom Link Zgłoś
Gość: Rudy Re: Nazor zo Slovenska IP: WAWPLC* / 217.153.29.* 16.01.03, 16:59 Vies, ja tu zijem uz tri roky a ked citam niektore nazory tych nasich "bratov" to ma parom berie. Poliaci strasne precenuju ten svoj kraj. Velmi sa tesim ze PSA vybralo Slovensko Link Zgłoś
Gość: pp Re: Nazor zo Slovenska IP: proxy / *.de.ihost.com 16.01.03, 17:09 Gość portalu: Rudy napisał(a): > Vies, ja tu zijem uz tri roky a ked citam niektore nazory tych > nasich "bratov" to ma parom berie. Poliaci strasne precenuju ten > svoj kraj. > Velmi sa tesim ze PSA vybralo Slovensko Opinie internautów nie są reprezentatywne! Link Zgłoś
Gość: wowgin z Poznania Nazor zrozum nas -kochamy nasz kraj, gdyż dlugo... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 16.01.03, 21:37 Zrozum nas - kochamy nasz kraj, gdyż dlugo go nie mamy, a długo na niego czekaliśmy. Nasz stosunek, ze względu na nasz a tradycję i historię, jest znacznie bardziej emocjonalny i mniej pragmatyczny niż Wasz. Pozdrawiam, Link Zgłoś
Gość: pp Re: Nazor zrozum nas -kochamy nasz kraj, gdyż dlu IP: *.visp.energis.pl 16.01.03, 22:03 Gość portalu: wowgin z Poznania napisał(a): > Zrozum nas - kochamy nasz kraj, gdyż dlugo go nie mamy, a długo na niego > czekaliśmy. Nasz stosunek, ze względu na nasz a tradycję i historię, jest > znacznie bardziej emocjonalny i mniej pragmatyczny niż Wasz. > Pozdrawiam, Weź pod uwagę że Słowacy czekali na swoje Państwo aż 1000 lat! Poprzednio byli pod rządami węgierskimi i tak byli przez naszych bratanków traktowani jak my traktowaliśmy Ukraińców. Powody do emocji mają jeszcze większe, ale są pragmatykami. Poza tym to bardzo życzliwi ludzie. Mam tam przyjaciół. Link Zgłoś
Gość: szparki Re: Nazor zo Slovenska IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 23:46 Gość portalu: SLOVAK napisał(a): > Chapem vas hnev. Peugeot si vybral Slovenso pretoze je tu > lacnejsia pracovna sila ako v Polsku. Pevne verim ze o par rokov > Slovensko aj Polsko bude stavat svoje fabriky na Ukrajine a v > Cine. > Vsetko dobre bratom Poliakom masz racje, ale jestesmy wk******, bo poki co to my moglismy to wygrac spokojnie. Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: Polska przegrała ze Słowacją rywalizację o fa IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 17:04 Ludzie to oczywiste że przegrywamy i będziemy przegrywać skoro przez kilkanaście lat transformacji rządzący tym krajem nie potrafili zadbać o odpowiednią infrastrukturę a to właśnie autostrady , kolej, transpoet rzeczny itp napędzają gospodarkę. U nas tego nie ma , za to są politycy tacy jacy są pierdoły o krótkim rozumku myślący tylko o własnych interesach najczęściej też krótko okresowych Link Zgłoś
Gość: opek POKAŻMY FRANCUZOM ŻE NIE MOŻNA NAS OLEWAĆ IP: 62.233.138.* 16.01.03, 18:44 Polska gospodarka idzie w dół. Komuna tłumaczy że to przez kryzys w niemczech. dlaczego wiec inne kraje naszego regionu również uzależnione on eksportu do niemiec rozwijają się szybciej, mają mniejsze bezrobocie więcej inwestycji zagranicznych na mieszkańca itd. Polacy dokonują bardzo złych wyborów, od wyborów towarów do tych przy urnie. Podatek liniowy zaproponowany przez rząd buzka mógł dać nam duży bodziec do rozwoju,jednak nasz powiązany z kolesiami prezydent zniweczył przez niepodpisanie ustawy tą wielką szansę. "fachowcy" z SLD chyba już sami nie wierzą że mogą coś pozytywnego zrobić. Tylko patrzeć jak ewakuują się w odpowiednim momencie do brukseli. tam czekają na nich ciepłe posadki, a pewnie i z Polski z pustymi rękami nie wyjadą. niestety ale niepowodzenie z inwestycją francuzów spada na ich konto. a my szaraki możemy co najwyżej ponażekać i zastanowić się nad swoją bezmyślnością. Pokażmy choć francuzom, że i oni pomylili się tak nas olewając. BOJKOT FRANCUSKICH TOWARÓW to nasza jedyna broń. Link Zgłoś
Gość: Solana Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie IP: *.sn.g.bonet.se 16.01.03, 18:51 Na co Wy się pienicie jak do Unii to cały rząd z Millerem na czele pędzi z wyciągniętą ręką aż wstyd. Ale samoloty to kupują z USA, Europa jest naszym miejscem i tu powinniśmy inwestować. Myślicie to przypadek a to, że Szwecja zawsze życzliwa swoim sąsiadom zapowiedziała wczoraj że nie będzie pracy zaraz po przystąpieniu do Unii. Jasno można było wyczuć o co chodzi na pewno w pierwszym rzędzie utrudnią Polakom. Niech Amerykanie inwestują choć nic nie mam przeciwko nim ale założeniem Unii jest przeciwwaga potędze USA i Japonii. Polak potrafi mieszać z sąsiadami i tak jak w jednym z poprzednich postów ktoś napisał: ZAPAMIETAJCIE SOBIE SZANOWNI ROZMOWCY, ZE NIC NIKOMU SIE NIE NALEZY!!!!! NALEZY SIE TYLKO TYLE ILE KAZDY SOBIE WYPRACUJE WLASNYMI REKOMA LUB SWOJA GLOWA!!! Zycze zdrowego rozsadku. Link Zgłoś
tytus.de.zoo Re: Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie 16.01.03, 19:15 Kurde, oczywiscie, ze naszym rzadzacym brak wiedzy i kompetencji, oczywiscie, ze jestemy zadupiem europy, oczywiscie, ze jest biurokracja, korupcja, ale glupie sa takie wypowiedzi, ktore to oznajmiaja i juz. Krzyczenie, ze rzad dal dupy i na kogo glosowaliscie debile niewiele zmienia. Sa tez wypowiedzi, ze to wina Balcerowicza, albo ze to dobrze, bo inwestorzy maja zerowe podatki a my Polacy nie. Dziwne to. Wielu ludzi pisalo o rzadzie SLD, komuchach, ze dali dupy, ale pokazcie mi inna partie, ktora pokieruje tym krajem, poprzednicy nie byli lepsi, nie byli tez bardzo gorsi, a tez sęk w tym, ze jak nie ci, to moga przyjsc niezli oszolomi. W rankingach popularnosci depcza im po pietach ultraprawicowcy i debile od Leppera. To swiadczy tez o tym, ze jestesmy potwornie zadufani w sobie, bo to te partie zdobywaja popularnosc na obronie rzekomo zabijanej polskosci polakow. Wciaz mamy nasrane w glowach o naszej wielkosci i wspanialosci. Moze czas spokorniec, zaczac myslec i uczciwie pracowac. Nie szukac wciaz nowych, bo moga przyjsc gorsi. Moze z czasem i nasza klasa polityczna ucywilizuje sie i zacznie byc skuteczniejsza. Moze zacznijmy patrzec im na rece, chodzic na glosowania, interesowac sie tym co sie dzieje, sprawic zeby politycy czuli, ze sie na nich patrzy. Wiekszosc to teraz ma w dupie. Wybory samorzadowe mialy znikoma frekwencje, wiekoszsc nie wie kto jest ich radnym, ba nawet poslem. Przy takim stanie rzeczy mozna krasc i byc wybieranym po raz drugi lub bezpiecznie skakac z jednej partii do innej nowszej partii. Moze dziwne, ale tam gdzie jest dobrze istnieja od lat te same ugrupowania politczyne. Nie szuka sie nowych, ale patrzy na rece tym co sa. Zbliza sie referendum unijne. Bedzie w czerwcu, pojedziemy na weekendy i wiekosc nie zaglosuje. Zaglosuja za to babcie od dyrektora i moze byc tak, ze bedziemy nawet poza Europa, z niedouczona klasa polityczna zmieniajaca sie co sezon bez zadnych konsekwencji, z biurokracja i korpucja. Chyba trzeba nam ten kraj przewietrzyc. Chyba musi tu przyjsc ta Europa, bo sami nie pokazalismy zbyt wielkiej klasy. Czas by zamieszkali miedzy nami Niemcy, Holendrzy, wprowadzili poczucie konkurencji, gospodarnosci i odpowiedzialnosci, bo tam jakos te pojecia maja sens. Problem w tym, ze tu zyjemy i tu mamy zyc i glupie to pisanie, ze wyjazd - ostatni gasi swiatlo, nie tedy droga. Szkoda fabryki, szkoda miejsc pracy, podatkow, wplywow z exportu, ale tez w sumie mam nadzieje, ze dla peugeota bedzie to mialo negatwny wplyw. Polscy konsumenci powinni wybierac inne marki. Bez oszolomstwa, ale sprzyjajmy tym, ktorzy tu inwestuja, bo tu zyjemy czy chcemy czy nie, mozna miec pretensje do nas za nasz polski burdel, ale jak rzad nie umie to niech 38 milionow konsumentow ma tu swoj glos! Ktos wczesniej napisal, ze po co francuzi maja tu inwestowac skoro i tak kupujemy ich samochody, tyz prawda :) Link Zgłoś
Gość: przemek Re: Polska przegrała ze Słowacją rywalizację o fa IP: 62.233.173.* 16.01.03, 19:32 Sprawa jest prosta - Nie kupujmy Peugeot'ów! Inwestorzy muszą wiedzieć, że inwestowanie w Polsce się opłaca bo to gwarantuje sprzedaż. A F-16 wybraliśmy bo są lepiej sprawdzone i powszechnie używane, to nasza sprawa. Link Zgłoś
Gość: Bez podpisu. Re: Polska przegrała ze Słowacją rywalizację o fa IP: debian:* / 192.168.0.* 16.01.03, 19:38 Fabryka, fabryką, a sonda Gazety jest też taka sobie- cóż to- 'czy wpłynie'? Jak nie zamierzałem kupić cit/peug, tak nie zamierzam :-)- nie wpłynie. Link Zgłoś
Gość: Solana Na złość mamie odmrożę sobie uszy. IP: *.sn.g.bonet.se 16.01.03, 20:24 Proponuję nic nie sprzedawać Francuzom, nie odwiedzać Paryża, odmawiać każdą pomoc z ich strony. W podręczniku geografii wymazać ten kraj, odwołać wszystkie loty do Francji, do śmietnika wywalać ich jedzenie. Położyć się na granicy z rozpiętą koszulą i nie wpuścić żadnego Francuza pokazać im, nikt nie będzie pomiatał takim narodem Link Zgłoś
Gość: zennon Re: Na złość mamie odmrożę sobie uszy. IP: 62.233.138.* 16.01.03, 22:30 Gość portalu: Solana napisał(a): > Proponuję nic nie sprzedawać Francuzom, nie odwiedzać Paryża, > odmawiać każdą pomoc z ich strony. > W podręczniku geografii wymazać ten kraj, odwołać wszystkie loty > do Francji, do śmietnika wywalać ich jedzenie. > Położyć się na granicy z rozpiętą koszulą i nie wpuścić żadnego > Francuza pokazać im, nikt nie będzie pomiatał takim narodem Można sobie robić żarty gdy się ma pracę i nie mieszka się np w Radomsku, wtedy można mieć taki cięty języczek, że wszyscy będą pokładać się ze śmiechu, może poza tymi kilkoma tysiącami ludzi których życie mogło się diametralnie zmienić, a teraz nawet nadzieja odeszła w siną dal. Link Zgłoś
Gość: Solana Do pana Zenona IP: *.sn.g.bonet.se 16.01.03, 23:55 > > Można sobie robić żarty gdy się ma pracę i nie mieszka się np w Radomsku, wtedy > > można mieć taki cięty języczek, że wszyscy będą pokładać się ze śmiechu, może > poza tymi kilkoma tysiącami ludzi których życie mogło się diametralnie zmienić, > > a teraz nawet nadzieja odeszła w siną dal. Szanowny panie Zenonie to nie są żarty. Od kilku lat współpracuję z polską firmą i to był mój największy błąd teraz, trudno mi się wycofać bo nie chcę aby w mojej firmie domyślili się, że dla mnie to katorga. Jestem też Polakiem i co mam po prostu powiedzieć, że popełniłem błąd kogo to obchodzi to moim obowiązkiem jest ocena sytacji od początku. To nie Polska mam się obrazić a może zastrajkować - robię mądrą minę do głupiej gry. Tragedii nie ma ale nie mogę zrozumieć tej mentalności żadnej wizji, zadawalanie się przeciętnością wystarczy ładny samochód i trochę więcej niż sąsiedzi. Mój kolega Irlandczyk z tej samej firmy co ja bije nas na głowę taniej, lepiej, szybciej i w terminie produkują w Irlandii i wszystko się opłaca. Dlatego wcale mi nie jest Was żal ja proszę się o wykonanie w Polsce a tamci bombardują mojego kolegę ofertami i wszystko co najlepsze dla siebie. To zupełnie inna kultura inne podejście do pracy to chęć tworzenia a nie powielanie, chętnie sam nawiązałbym kontakt z jakąś Słoweńską firmą i gdybym znał dobrze ten język od razu bym to zrobił. Całe szczęście, że sam nic nie zainwestowałem i nigdy tego nie zrobię . Z poważaniem Solana Link Zgłoś
Gość: Wowgin liberał Nie bojkotujmy tego, czy innego - pomyślmy inaczej... IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 16.01.03, 21:20 Patrz co kupujesz! Podstawowa zasada obywatelska konsumentów będąca w dobrym tonie, a obowiązująca w Niemczech, Skandynawii, Austrii, Francji, USA, Kanadzie, Włoszech, trochę mniej w Beneluksie, Brytanii, Hiszpanii i biedniejszych (może częściowo właśnie dlatego?) krajach. Każdy kupując porównuje jakość produktu, czy odpowiada moim oczekiwaniom ("tania szynka", lub też "szynka wytwarzana wyłącznie naturalnymi metodami", itd.) a potem sprawdza, gdzie produkt wytworzono i kupuje krajowy, lub wytworzony z krajowego kapitału. Dlaczego? Gdyż utrzymuje swoją świadomą decyzją konsumencką miejsca pracy w swoim kraju, a zatem zwiększa potencjalny popyt na swoją własną pracę, zwiększa zdolność kasy swojego Państwa, co kiedyś umożliwi obniżkę podatków, a zatem i korzyść dla niego. A w dalszej konsekwencji postępowanie takie mobilizuje handle do współgrania w dobieraniu produktów. 590 na początku kodu kreskowego, to produkt krajowy. Z reguły każdy produkt, który konsumuję wytwarzany jest już w kraju;zacząłem 3 lata temu, a ostatnio zastąpiłem CILIT do łazienki, TYTANEM - dzięki tej próbie odkryłem rewelacyjny polski produkt! Inne się nie umywają! Samochody: W decyzjach biorę pod uwagę samochody koncernu Fiata (Fiat, Alfa Romeo, Lancia ... może kiedyś Maserati ;-)) GM (Opel, Saab) i VW (Skoda, VW, Seat, Audi). Sądzę, że w palecie produktów koncernów, które u nas dużo zainwestowały można zrealizować większość oczekiwań. Pierwszy mój nowy samochód to był Peogeot 206. Potem zdecydowałem moimi zasadami objąć także pole motoryzacyjne i zacząłem brać pod uwagę Fiata Punto II i VW Polo - stara Corsa odpadała. Kupiłem Punto II 16V ...i byłem zdecydowanie bardziej zadowolony - samochód dynamiczny, cichy i po 30 mies. i 46 tys. km niemal bezawaryjny!!! Teraz jeżdżę, również służbowo, wspaniałą Alfą Romeo 147 i po 66 tys. km (w 18 miesięcy!) jestem zachwycony - jedyny mankament, to że regularnie przepalają się żarówki w światłach mijania. W przyszłości, za 9-18 miesięcy myślę o nowych od września Audi A3 lub Alfie Romeo Sprint Przemyślcie! Włodek z Poznania nowak.flexibord@gmx.net Link Zgłoś
Gość: 130rapid Autor! Autor! IP: *.visp.energis.pl 17.01.03, 00:29 Wnioskuję o Nobla dla Przema za temat, który dał 199 postów w ciągu 10 godzin. Rekord Forum!!! Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Polska przegrała ze Słowacją rywalizację o fa IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 11:04 Pycha,zarozumiałość,nieudolność,siermiężność,oderwanie od realizmu życia szarego Polaka wszystko to charakteryzuje Millera i jego wybrańców.Brak tej i innych inwestycji jest tego przykładem. Miller i jego wybrańcy to są ludzie z czwartej ligi- niedouczeni,nieobyci,często małostkowi i głupi,bez wizji na przyszłość - dlatego takie inwestycje będą nam przepadać. Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Polska przegrała ze Słowacją rywalizację o fa IP: *.telia.com 18.01.03, 11:09 W polityce i handlu podobnie. Nie chcieliscie Mirage?,no to Citroen`a tez nie dostaniecie. A moze by tak zaczac bojkotowac Francuzkie `szampany`? . Link Zgłoś