Gość: Witek IP: *.gn.ae.wroc.pl 24.10.01, 10:16 Wlasnie, Gdy jade moim Polonezem sciaga mnie bardzo w lewo... co sie popsulo? Jak to naprawic? Prosze o pomoc? Pozdrawiam, Witek Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Niknejm Re: Polonez sciaga w lewo - co sie popsulo? IP: *.pg.com 24.10.01, 10:37 Przyczyn może być kilka. Po pierwsze sprawdź na postoju, czy kiedy kierownicę masz do jazdy na wprost, to koła są nieskręcone. Jeśli są skręcone, trzeba najprawdopodobniej po prostu wyregulować układ kierowniczy lub nawet ustawienie koła kierowniczego(serwis). Jeśli ściąga Cię tylko w czasie hamowania, to jest różnica w hamowaniu między kołami lewymi i prawymi. Znowu polecam serwis w takim przypadku. Jeśli po przejechaniu kilku-kilkunastu km jedna z felg jest silniej rozgrzana niż pozostałe, to może oznaczać to po prostu zapieczenie się klocka hamulcowego tak, że pozostaje on przy tarczy i nie wycofuje się. Wtedy oczywiście klocek będzie się rozgrzewał, a co za tym idzie - felga. W następnej kolejności trzebaby sprawdzić i ew. naprawić (serwis) geometrię podwozia. Mogła ulec skrzywieniu na skutek uderzenia w coś... nawet kołem w krawężnik i to niezbyt mocno. Podobno bywa też, że ściąganie jest spowodowane przez niewłaściwe wyważenie kół. Ale osobiście się z tym nigdy nie spotkałem. Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: no i może jeszcze ciśnienie w ogumieniu? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 24.10.01, 10:41 ... a moze Poldek jest "lewicowiec"??? Link Zgłoś
Gość: Michal Re: no i może jeszcze ciśnienie w ogumieniu? IP: *.telia.com 24.10.01, 10:47 Jarku Poldek pochodzi od tamtych to nie ulega watpliwosci,badz tak dobry i zacznij od sprawdzenia cisnienia we wszytkich kolach a potem to co Ci przykazal Niknejm,Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Niknejm Qrczę, jasne... najbardziej oczywiste...:-)) (n/t) IP: *.pg.com 24.10.01, 11:29 Link Zgłoś
Gość: Gostek Re: Polonez sciaga w lewo - co sie popsulo? IP: *.univ.gda.pl 24.10.01, 15:05 Niedawno moj wujek mial ten sam problem w poldku. Okazalo sie, ze przednia opona miala guza od wewnetrznej strony. Lepiej to sprawdzic. Link Zgłoś
Gość: Pitz Re: Polonez sciaga w lewo - co sie popsulo? IP: 217.153.119.* 24.10.01, 15:23 Gość portalu: Gostek napisał(a): > Niedawno moj wujek mial ten sam problem w poldku. Okazalo sie, ze przednia > opona miala guza od wewnetrznej strony. Lepiej to sprawdzic. Nie musi byc guza - mi popekaly kiedys kordy w srodku (niech zyje Debica Vivo) i na zewnatrz nic nie bylo widac, a autko ciagnelo w lewo. Takie rzeczy powie ci zaklad wywazajacy kolka. Link Zgłoś
Gość: JONAS Re: Polonez sciaga w lewo - co sie popsulo? IP: 150.254.215.* 29.10.01, 09:49 Miałem to samo. Mechanik był bezradny. Wizyta u wulkanizatora rozwiązała problem: tkwiło cos w oponie (wczesniej mechanik wymienil mi kola - zaczelo sciagac w druga stronę) Link Zgłoś