Dodaj do ulubionych

Rafineria Gdanska leje biopaliwo, Orlen tez

IP: 195.94.204.* 17.01.03, 14:38
Prezydent zawetowal przymusowe lanie biopaliwa, a tu jednoczesnie ochotniczo:

"W ubiegłym roku prawie połowa benzyny produkowanej na polski rynek przez
Rafinerię Gdańską zawierało 4,5-5 procent biokomponentów. Natomiast PKN
Orlen - największy krajowy producent paliw - do każdego litra swojej benzyny
dodawał 3 procent eteru, co odpowiada mniej więcej 1,5 procent bioetanolu."
info.onet.pl/630818,10,item.html
Ciekawe jak tam silniki tankujacych w RG?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Rafineria Gdanska leje biopaliwo, Orlen tez IP: *.telia.com 18.01.03, 11:16
      U nas to leli jeszcze w wiekszym stosunku,ze wzgledu na inny podatek od
      rozpusczalnikow.Byly problemy z ukladami wtryskowymi i cholernie wzroslo
      zuzycie paliwa wiecej niz litr na sto/km,spadla moc silnikow,axy wogole nie
      bylo,ludziska szybko wyniuchali ktore stacje to posiadaly i byly omijane jak
      zaraza.Szybko sie przestawili na stan normalny zamiast zyskow poniesli
      wielomilionowe straty.Ja naprzyklad do dzisiaj do takiej stacji nie podjade za
      nic w swiecie.Widze ich marke dostaje drgawek.Nie tylko ja ,ale Ci wszyscy
      oszukani.Takze uwazajcie koncerny naftowe "Nec Herkules Contra Plures" i
      herkules dupa kiedy ludzi kupa.Pzdr.Michal
      • Gość: Henry Re: Rafineria Gdanska leje biopaliwo, Orlen tez IP: *.telia.com 18.01.03, 11:33
        Wiadomosc ze od kilku lat mieszano alkochol do polskich benzyn,u mnie i wielu
        moich nowych rodakow spowodowala,ze do Polski tak ale autobusem,albo samolotem,
        efekt?,zmotoryzowany turysta 1/3 swojej urlopowej kasy przeznacza na przejazdy
        swoim samochodem,na parkingi,na przydrozne zajazdy,na "upominki" od policji
        drogowej,itp. konieczne wydatki.Tych pieniedzy do skarbu panstwa RP bedzie
        wplywalo mniej,gdy turysta nie bedzie mial wyboru i "ekologiczna" benzyne
        wlewac bedzie musial-nikt rozumny nie zaryzykuje dobra swego samochodu,raczej w
        innym kraju urlop swoj spedzi.
        • Gość: Michal Re: Rafineria Gdanska leje biopaliwo, Orlen tez IP: *.telia.com 18.01.03, 14:25
          Heniu ja juz od 3 lat nie przyjezdzam na urlop do kraju.Poprostu za duzo nerwow
          czlowiek traci,kiedy musi ryzykowac kazdy kilométr przejechany po szosie,
          zyciem,stan drog,koszty cholerne w w zamian nic,poprostu turysta czuje sie
          oszukany.Czy myslisz, ze Wlosi to robia inaczej, taksamo , ale zyciem nie
          ryzykujesz,do kazdego pokoju dadza Ci toalete z lazienka,sa mili uprzejmi, no i
          samochodu tak szybko sie nie pozbedziesz jak w Polsce lub szyby i zawartosci
          auta.Czlowiek teskni to przyjezdza tylko na uroczystosci rodzinne sam.Nikt z
          rodziny niechce jezdzic wiecej.Cala ich mlodosc , wozilem pokazywalem,potem
          nerwy powroty bez szyb,trzymanie sie za kieszenie przy kazdym zwiedzaniu czegos.
          Teraz dzieci podorastaly jezdza ze swoimi kolegami po swiecie,jedni juz
          mieszkaja w innych krajach EU ot i kazdzy sobie rzepke skrobie.Niedllugo czas
          bedzie odejsc, autostrada do Warszawy juz chyba nie pojade.To bylo moim
          najwiekszym marzeniem Od granicy niemieckiej w trzy i pol godziny do W-wy.Jezeli
          bedzie bio paliwo to silnik powinien wyeskplodowac przy tej predkosci juz pod
          Poznaniem.
          Pzdr.Michal
          • Gość: Henry Re: Rafineria Gdanska leje biopaliwo, Orlen tez IP: *.telia.com 19.01.03, 11:25
            Gość portalu: Michal napisał(a):

> Heniu ja juz od 3 lat nie przyjezdzam na urlop do kraju.Poprostu za duzo
            nerwow
            >
            > czlowiek traci,kiedy musi ryzykowac kazdy kilométr przejechany po szosie,
            > zyciem,stan drog,koszty cholerne w w zamian nic,poprostu turysta czuje sie
            > oszukany.Czy myslisz, ze Wlosi to robia inaczej, taksamo , ale zyciem nie
            > ryzykujesz,do kazdego pokoju dadza Ci toalete z lazienka,sa mili uprzejmi, no
            i
            >
            > samochodu tak szybko sie nie pozbedziesz jak w Polsce lub szyby i zawartosci
            > auta.Czlowiek teskni to przyjezdza tylko na uroczystosci rodzinne sam.Nikt z
            > rodziny niechce jezdzic wiecej.Cala ich mlodosc , wozilem pokazywalem,potem
            > nerwy powroty bez szyb,trzymanie sie za kieszenie przy kazdym zwiedzaniu
            czegos
            > .
            > Teraz dzieci podorastaly jezdza ze swoimi kolegami po swiecie,jedni juz
            > mieszkaja w innych krajach EU ot i kazdzy sobie rzepke skrobie.Niedllugo czas
            > bedzie odejsc, autostrada do Warszawy juz chyba nie pojade.To bylo moim
            > najwiekszym marzeniem Od granicy niemieckiej w trzy i pol godziny do W-
            wy.Jezel
            > i
            > bedzie bio paliwo to silnik powinien wyeskplodowac przy tej predkosci juz pod
            > Poznaniem.
            > Pzdr.Michal
            Skad te czarne mysli Michale,ja tez do tych najnowszych modeli sie nie zaliczam
            i po dwoch by-pass operacjach,ale do Polski jeszcze pojade,tym razem autobusem
            "baltic Express Buss" mam b.dobre polaczenie z Ystad do Wroclawia-wygodna podroz
            ,bez stresu,i mniej mnie to bedie kosztowac niz jazda wlasnym autem.Czy z Itali
            nie ma polaczen autobusowych do W-wy?,sprobuj chociaz raz jechac bez urlopowego
            stresu.
            Pozdrowienia z Szwecji dla Ciebie i Forumowiczow wszystkich sle; Henry(k)
            • Gość: ugh Re: Rafineria Gdanska leje biopaliwo, Orlen tez IP: *.acn.waw.pl 19.01.03, 13:33
              Gość portalu: Henry napisał(a):

> > zyciem,stan drog,koszty cholerne w w zamian
              > ,bez stresu,i mniej mnie to bedie kosztowac niz
              mówienie do siebie jest przejawem choroby, wiesz o tym ?
    • Gość: s-raper Niektorzy poslowie Tez "tankuja" biopaliwa... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.03, 11:58
      • Gość: maniek opal IP: *.wrzesnia.sdi.tpnet.pl 19.01.03, 13:48
        A ja mam pytanie:co sadzicie o autach jezdzacych na oleju opalowym?Czy lejac
        takie "biopaliwo" mozna uszkodzic diesla, czy jezdzi sie tym jak na normalnej
        ropie.Wiem,ze takie rzeczy sa praktykowane w Polscie,wiec osoby ktore mialy z
        tym do czynienia,albo znaja sie na tym prosze o wypowiedz.
        • Gość: Michal Re: opal IP: *.telia.com 19.01.03, 17:20
          Jest inna liczba cetanowa tego opalowego paliwa,nastepnie szybko koksuje sie
          silnik plus uklad wydechowy.Mowiac silnik mam na mysli uklad
          wtryskowy,konkretnie wtryski.najwieksze szkody ponosza Ci co jezdza na paliwie
          do kutrow rybackich.
          Nie wiem jak u Was,ale tutaj jezeli udowodnia ze miales paliwo ogrzewcze sa
          bardzo wysokie kary.
          Pzdr.Michal
    • Gość: Adam Już wiem dlaczego.... IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 19.01.03, 19:04
      kiedy tylko zatankowałem w Auchan w Piasecznie (zdecydowanie taniej niż u
      złodzieji z Orlenu)obserwowałem podwyższone spalanie tj.ok. litra na 100/km i
      zdecydowany spadek mocy. Przy kasie jest nalepka, że paliwa pochodzą z RG.

To samo miałem kiedy nieopatrznie zatankowałem w RG na Sikorskiego także już
      wiemy, gdzie leży problem. Niech się Kalinowski p.........li ze swoimi
      biopaliwami.
      • Gość: macra Re: Już wiem dlaczego.... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.01.03, 23:20
        Gość portalu: Adam napisał(a):

> kiedy tylko zatankowałem w Auchan w Piasecznie (zdecydowanie taniej niż u
        > złodzieji z Orlenu)obserwowałem podwyższone spalanie tj.ok. litra na 100/km i
        > zdecydowany spadek mocy. Przy kasie jest nalepka, że paliwa pochodzą z RG.
        >
        > To samo miałem kiedy nieopatrznie zatankowałem w RG na Sikorskiego także już
        > wiemy, gdzie leży problem. Niech się Kalinowski p.........li ze swoimi
        > biopaliwami.

orlen tez "uszlachetnia" swoje paliwo bio-dodatkami. najwyrazniej w tym wypadku
        zadzialalo to bardziej na twoja podswiadomosc anizeli na silnik twojego
        samochodu.
        • Gość: sylas Re: Już wiem dlaczego.... IP: 153.19.102.* 20.01.03, 10:13
          Gość portalu: macra napisał(a):

>>
          > orlen tez "uszlachetnia" swoje paliwo bio-dodatkami. najwyrazniej w tym
          wypadku
          >
          > zadzialalo to bardziej na twoja podswiadomosc anizeli na silnik twojego
          > samochodu.

Orlen "uszlachetnia" w ten sposób znacznie mniejszy odsetek swoich paliw, więc
          dużo trudniej na takie paliwo z Orlenu trafić.
    • remo29 Re: Rafineria Gdanska leje biopaliwo, Orlen tez 20.01.03, 11:26
      Kolega Śpiąca Królewna? Przecież wiadomo od dawna, że w Płocku miesza się
      paliwo z czymkolwiek... Teraz się wszyscy nagle obudzili... A myślicie że taki
      aral to skąd ma paliwo? Wozi je w beczkach z Niemiec? Trochę realizmu panowie!
      • Gość: macra Re: Rafineria Gdanska leje biopaliwo, Orlen tez IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 15:36
        wszyscy przeciez wiedza ze wiekszosc paliw na stacjach statoil, bp, shell, etc.
        pochodzi od polskich potentatow, pomijajac v-power i tym podobne (swoja droga
        chore ceny maja za 99+)! nie jestem zwolennikiem biopaliw ale wypowiedz ze
        zatankowalem w auchan, bylo napisane ze maja paliwo z rafinerii gdanskiej czy
        orlenu i w zwiazku z tym poczulem spadek mocy jest po prostu smieszne! nagle
        wszyscy zauwazaja negatywny wplyw bio-komponentow na dynamike silnika... a to
        predzej inne swinstwo, woda czy cokolwiek innego co dolali do paliwa!
        • Gość: Adam To nie tak !!!! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.01.03, 19:19

ale wypowiedz ze
          > zatankowalem w auchan, bylo napisane ze maja paliwo z rafinerii gdanskiej czy
          > orlenu i w zwiazku z tym poczulem spadek mocy jest po prostu smieszne! nagle
          > wszyscy zauwazaja negatywny wplyw bio-komponentow na dynamike silnika... a to
          > predzej inne swinstwo, woda czy cokolwiek innego co dolali do paliwa!

O tankowaniu w Geant i Auchan i związanych z tym objawami pisaliśmy wątki już
          bardzo dawno temu (poszukaj i sprawdź). Wtedy kiedy stwierdziłem podwyższone o
          litr spalanie na 100km nikt jescze nie słyszał o "dobrodziejstwie" biopaliw.

Pozdrawiam,
          • Gość: macra Re: To nie tak !!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 20:20
            a tak swoja droga natknalem sie gdzies na artykul o stacji auchan czy geant
            (ktoras z sieci marketow) gdzie kilkanascie samochodow uleglo awariom na skutek
            wody dodawanej do paliwa! w wyniku przeprowadzonej insepcji odkryto kilkunasto
            procentowe stezenie wody w zbiornikach stacji.. tlumaczyli sie awaria systemu
            czysczenia zbiornikow, ale pokryli koszty napraw samochodow ktore zatankowaly
            owe paliwo i zafundowali po zbiorniku paliwa gratis kazdemu z poszkodowanych!
            dobre i to, ze sie przynajmniej do winy przyznali i "jakies" koszty poniesli a
            nie wykrecali kota ogonem!
            • hp_kowary Re: To nie tak !!!! 22.01.03, 09:05

> a tak swoja droga natknalem sie gdzies na artykul o stacji auchan czy geant
              > (ktoras z sieci marketow) gdzie kilkanascie samochodow uleglo awariom na
              skutek
              >
              > wody dodawanej do paliwa! w wyniku przeprowadzonej insepcji odkryto
              kilkunasto
              > procentowe stezenie wody w zbiornikach stacji.. tlumaczyli sie awaria systemu
              > czysczenia zbiornikow, ale pokryli koszty napraw samochodow ktore zatankowaly
              > owe paliwo i zafundowali po zbiorniku paliwa gratis kazdemu z poszkodowanych!
              > dobre i to, ze sie przynajmniej do winy przyznali i "jakies" koszty poniesli
              a
              > nie wykrecali kota ogonem!

*******************************************************************************
              hp_kowary
              Po przeczytaniu Waszych wpisow dot.powszechnie spotykanega oszusta na stacjach
              paliwowych w Polsce,jeszcze bardziej utwierdzilem sie w moim przekonaniu ze,
              do Polski na urlaup swoim wlasnym samochodem jezdzic sie nie powinno-chyba ze
              pozyczonym.
              Mam nadzieje Szanowni wspol forumowicze ze nie bedziecie mi mieli za zle gdy
              Wasze spostrzezenia w tej materji opublikuje w prasie Skandynawskiej-by uchronic
              od nieplanowanych,duzych wydatkow zwiazanych z remontem silnikow ich samochodow
              po skad innat udanym urlaupie w Polsce. W imieniu wlasnym i zmotoryzowanej
              spolecznosci,dziekuje ze chcieliscie podzielic sie waszymi doswiadczeniami
              dotyczacymi jakoscia paliw w Polsce . Pozdrawiam H.P.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka