Dodaj do ulubionych

Czy warto sprowadzic auto z USA ???

IP: *.dyn.optonline.net 20.01.03, 02:13
Porosze o rade czy warto sprowadzic auto z USA.Jest to 3 letnie BMW 323i
automatic.Jestem pierwszym wlascicielem auto z salonu z przebiegem 20.000
tys. mil.
Prawdopodobnie musze zaplacic wysokie clo oraz podatek vat. lub jezdzic na
amerykanskich numerach ( czy jest taka mozliwosc ) ???
Dzieki za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.oc.oc.cox.net 20.01.03, 02:50
      Jesli mieszkasz w USA a samochod jest Twoja wlasnoscia
      wiecej niz 6 miesiecy to mozesz go sprawadzic jako mienie
      przesiedlencze bez cla. Ale bardzo wazne jest te 6 miesiecy.
      • devote Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? 20.01.03, 03:23
        dokladnie
        skontaktuj sie z polskim konsulatem i zalatw papierkowe sprawy i juz
    • Gość: volica Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.TNNAS2.USIT.NET 20.01.03, 04:56
      mozesz tez zarejestrowac auto na kogos innego w stanach, i jezdzic na
      amerykanskich blachach, tyle ze co roku musisz oswiezac naklejke na tablicach
    • Gość: volica Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.TNNAS2.USIT.NET 20.01.03, 04:57
    • Gość: volica Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.TNNAS2.USIT.NET 20.01.03, 04:59
      • Gość: Tomek Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.oc.oc.cox.net 20.01.03, 05:10
        A w jakim celu takie oszustwo?
        • Gość: volia Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.TNNAS2.USIT.NET 20.01.03, 15:38
          zeby cla nie placic i sie z urzedami nie pieprzyc.
      • Gość: Jankes Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: 5.2.1R1D* / *.gepower.com 24.01.03, 15:16
        Gość portalu: volica napisał(a):
        To co radzisz to najwieksza mozliwa glupota, bo auto zostanie blyskawicznie
        skonfiskowane przez Urzad celny badz skarbowy i orzeczony zostanie przepadek
        jego, jako ze jesli poslki obywatel jezdzi w polsce autem na zagranicznych
        numerach to jest to przestepstwo celne. Chyba ze posiada obywatelstwo kraju w
        ktorym auto jest zarejestrowane.
        Pozdrawiam
        JANKES
        > mozesz tez zarejestrowac auto na kogos innego w stanach, i jezdzic na
        > amerykanskich blachach, tyle ze co roku musisz oswiezac naklejke na tablicach
        • Gość: volica Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.TNNAS2.USIT.NET 16.04.03, 06:37
          to nie moge towniez wypozyczyc auta w Holandii na przyklad i do Polski nim
          przyjechac? Tez skonfiskuja?
    • bart_ Facet, otrząśnij się to nie czasy komuny z lat 70 20.01.03, 09:14
      my tu w polsce też mamy takie auta, nawet lepsze.

Siedzi taki w usa na azbestach albo robi na skiefrach, ciuła na 15 letniego
      hundaja albo tercelkę rzęcha a potem zciąga do polski 20-letniego pontiaca albo
      jakiegoś chevroleta camaro za 1,5 tys. USD, który nadaje się tylko na złom i
      myśli że przyszpanuje sąsiadowi.

Tu w polsce już są nie tylko nowe lepsze auta, mamy też centra handlowe
      (galerie) nie gorsze niż te po niujorkiem albo bostonem i supermerkety, mamy
      już proszki na półkach, miecho do bólu i w kolejkach stać nie trzeba.
      A kierowcy na stołecznych drogach brechają, jak jedzie taki powracający
      amerykan rzęchem i dziwnie się dookoła ogląda na nowe bmw, fordy, volkswageny,
      i tym podobne, za które za kałużą trzeba jarnąć jak za zboże.
      Jak kolege nie stać na nowy to mamy tu też bardzo dużo okazji z "sekendhendu",
      lepsze to niż zciąganie 323 zza morza z niewiadomym przebiegiem i bez "migaczy".

Obudźcie się ludzie... to już inna polska. Teraz to wy jesteście 10 lat do tyłu
      od nas. Jak patrze na te programy Chicago albo relacje z greenpointu to brecham
      sie, kobity polki chodza tam jak wieśniary w stylu późnych lat 80-tych, o
      większości facetów nie wspomnę, bo dajej chodzą w 15-letnim ortalionie, butach
      z dermy przepasani czarną "monterką" (tobra na 2 kanapki i małpkę).

Zostawcie złomy tam daleko a do polski przyjedźcie lepiej z forsą.

Szacunek!
      • Gość: Kierowiec Facet, naucz sie czytac IP: proxy / 212.6.124.* 20.01.03, 16:24
        Cale pytanie z poczatku watka:

Porosze o rade czy warto sprowadzic auto z USA.Jest to 3 letnie BMW 323i
        automatic.Jestem pierwszym wlascicielem auto z salonu z przebiegem 20.000
        tys. mil.
        Prawdopodobnie musze zaplacic wysokie clo oraz podatek vat. lub jezdzic na
        amerykanskich numerach ( czy jest taka mozliwosc ) ???
        Dzieki za odpowiedz

Bart odpowiada:
        > my tu w polsce też mamy takie auta, nawet lepsze.

Szczegol pytania:
        >auto z USA.Jest to 3 letnie BMW 323i
        > automatic.

Bart odpowiada:
        > Siedzi taki w usa na azbestach albo robi na skiefrach, ciuła na 15 letniego
        > hundaja albo tercelkę rzęcha a potem zciąga do polski 20-letniego pontiaca
        > albo
        > jakiegoś chevroleta camaro za 1,5 tys. USD, który nadaje się tylko na złom i
        > myśli że przyszpanuje sąsiadowi.

Szczegol pytania:
        >Jestem pierwszym wlascicielem auto z salonu z przebiegem 20.000
        > tys. mil.

Bart odpowiada:
        > lepsze to niż zciąganie 323 zza morza z niewiadomym przebiegiem i
        > bez "migaczy"

> Zostawcie złomy tam daleko a do polski przyjedźcie lepiej z forsą.
        >
        > Szacunek!

Jak widac, umiejetnosc czytania nie ogranicza sie do mozliwosci odcyfrowania
        liter. Trzeba te litery polaczyc w slowa, a slowa w zdania. Czasem i kilka zdan
        tworzy zespol, zwany akapitem.
        Proby zrozumienia tekstu na podstawie 5 % slow kluczowych sa skazane na
        niepowodzenie, jak widac powyzej.

Z zyczeniami jak najszybszej nauki czytania
        Pozdr.
        K.
    • Gość: Marcel Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.med.umich.edu 20.01.03, 16:37
      Gość portalu: Dominik napisał(a):
      > Porosze o rade czy warto sprowadzic auto z USA.
      Wszystko zalezy od tego jak bardzo to auto lubisz. W Polsce bedziesz mial z nim
      mase klopotow. Z tego co pamietam:
      - modyfikacja swiatel,
      - swiadectwo autentycznosci (albo jakos tak),
      - ksiazka wozu (to nowosc i nie jestem pewien),
      - badania dopuszczenia do ruchu,
      - rejestracja,
      - byc moze clo i podatki (zaleznie od tego jak sprowadzisz auto),
      - oplata za przewoz (morzem ok. $1k, samolotem chyba ok. $3-4k).

> jezdzic na amerykanskich numerach ( czy jest taka mozliwosc )
      Istnieje, ale tylko jesli masz podwojne obywatelstwo i w razie kontroli
      drogowej bedziesz legitymowal sie paszportem amerykanskim. W Polsce obywatel
      Polski nie moze prowadzic auta na obcych blachach. Jest to przestepsto celne i
      groza za to spore kary. Nie jest to zreszta polska specyfika. Identycznie
      wyglada sprawa pomiedzy Kanada a US.

Nie daje glowy za to co powyzej napisalem. Juz mnie powoli pamiec zawodzi, a i
      przepisy zmieniaja sie jakby szybciej.
      • Gość: Dungood Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: 57.67.177.* 20.01.03, 17:36
        A jak z ponowną odsprzedażą tego auta po sprowadzeniu na mienie? O ile się
        orientuję nie można sprowadzonego auta sprzedać przez 3 lata od dnia odprawy
        celnej.
        • wowo5 Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? 20.01.03, 20:42
          Wedlug Kelley Blue Book twoj 323 jest wart okolo $24-25k, na zlotowki to okolo
          91-95k. Za te pieniadze mozna juz kupic cos znosnego w Polsce. Nie koniecznie
          BMW (kupilbys co najwyzej 316 i 318 hatchback). Moglbys kupic na przyklad
          Mondeo z przyzwoitym wyposazeniem i automatem, a nawet w zaleznosci od wersji
          zostala by kasa na paliwo i ubezpieczenie. Zalety: mniej problemow (swiatla,
          papiery, transport), rok gwarancji, wiecej miejsca w srodku, tak nie kradna jak
          BMW. Wady: to jednak nie BMW. Najlepsze wyjscie: sprzedaj Bimera, kup Impreze
          WRX, przywiez do Polski, uzywaj przez 3 lata, sprzedaj za wiecej niz zaplaciles
          za nowke. Zalety: masz szybszy samochod niz BMW 323, lepsze hamulce, naped na 4
          kola, bijesz system. Wady: bol glowy (paperkowa robota, swiatla, transport),
          gorsze wnetrze niz w BMW, manual (dla wielu to zaleta). Wybor nalezy do ciebie.
          • devote Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? 20.01.03, 22:31
            wowo5 napisał:

>Najlepsze wyjscie: sprzedaj Bimera, kup Impreze
            > WRX, przywiez do Polski, uzywaj przez 3 lata, sprzedaj za wiecej niz
            zaplaciles
            >
            > za nowke.

to byl zart czy na serio?
            z tego co pamietam to za komuny stare samochody byly drozsze od nowych
            • cardriver Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? 16.04.03, 08:20
              wydaje mi sie, ze taki uklad bylby mozliwy - subaru w usa jest tansze niz u nas
              (kwestia 35% cla na japonczyki w PL).

wiec kupienie subaru w usa i jego sprzedaz w PL jako mienie przesiedlencze po 3
              latach powinno zaowocowac odzyskaniem pelnej kwoty wydanej na nowke w usa
        • Gość: Marcel Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.med.umich.edu 20.01.03, 20:45
          Gość portalu: Dungood napisał(a):
          > A jak z ponowną odsprzedażą tego auta po sprowadzeniu na mienie? O ile się
          > orientuję nie można sprowadzonego auta sprzedać przez 3 lata od dnia odprawy
          > celnej.
          Chyba ciagle jest wlasnie tak jak piszesz. Wydaje mi sie, ze jest/byl? projekt
          zmiany okresu karencji na jeden rok. Nie wiem jednak jaki jest stan aktualny.
          Ten 3 letni okres to jakas paranoja. Szczegolnie dla kogos kto nie jezdzi autem
          dluzej niz 3 lata, a moze przywiesc auta nie mlodsze niz polroczne.
          Jak juz na tym forum bodajze Marek zauwazyl, bardziej oplaca sie przywiesc na
          mienie przesiedlencze samolot. Lepsze przebice ;-)
    • Gość: Dominik Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.dyn.optonline.net 20.01.03, 21:48
      Dzieki wszystkim za konkretne i dobre rady skorzystam z tego i auto sprzedam w
      Stanach.
      Szczegolne dzieki dla osobnika ps."Bart" choc nie jestem pewien czy zdola
      zrozumiec co pisze bo mial problemy ze zrozumieniem mojego pytania.Tak to jest
      jesli edukacje zakonczylo sie w szkole podstawowej.Napewno w Stanach nie byles
      i z opowiadan slyszales o Chicago, Brooklynie(Greenpoint) ,bo coz bys tu
      robil ??? .
      O aucie uzywanym mowi sie used lub pre-owned jesli chciales dodac watek
      angielski.
      Pozdrowienia
      Dominik

• Gość: noras Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: sunserver:* / 212.244.59.* 21.01.03, 11:58
        Zastanów się jeszcze, bo nie do końca diabeł taki straszny jak go malują.
        Szczególnie jeśli chodzi o przeróbki - Ciebie to nie dotyczy, bo BMW to auto
        europejskie, więc ma pomarańczowe migacze i światła takie jak w Europie.
        Książka wozu dotyczy tylko pojazdów nowych (ty zaś przywozisz używane - co
        prawda przez Ciebe, ale używane), świadectwo autentyczności zaś to przepis
        jeszcze martwy. Rejestracja, to czynność przez którą i tak będziesz musiał
        przejść, czy auto przywieziesz, czy kupisz nowe, czy używane w Polsce.
        Co do szczegółów opłat celno-skarbowych poszukaj strony www Głównego Urzędu
        Ceł, ewentualnie się z nimi skontaktuj i niech Ci konkretnie wyliczą jaki
        haracz będziesz musiał zapłacić.
        Co do okresu karencji - można sprzedać wcześniej (tylko trzeba cło zapłacić),
        można też użyczyć, a potem sprzedać...
        Porównaj też na www.trader.pl ile byś musiał w PL za takie auto zapłacić i czy
        warto.
        Pdzr.
        • Gość: Dungood Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: 57.67.177.* 21.01.03, 13:59
          Jestem sam zainteresowany tym tematem, bo w lutym przeprowadzam sie z Belgii do
          Polski i zastanawiam się czy sprzedać auto, czy przywieźć je na mienie do
          Polski z późniejszym zamiarem odsprzedania. Okres 3 lat karencji jest, jak
          ktoś już zauważył, kompletną paranoją, rok jestem w stanie zrozumieć. Czy ktoś
          ma może trochę więcej konkretów na temat zmian ustawy? A jak funkcjonuje ta
          instytucja "użyczenia"?
          Pzdr
      • Gość: Marcel Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.med.umich.edu 21.01.03, 18:08
        Obawiam sie, ze BMW w wersji amerykanskiej ma jednak inne swiatla przednie niz
        w wersji europejskiej. Ale wymiana swiatel faktycznie nie jest strasznym
        problemem. Bedziesz musial rowniez dolozyc boczne kierunkowskazy, byc moze
        przelaczyc zasilanie swiatel pozycyjnych... zmiany zaleza od poszczegolnych
        marek i modeli. W Polsce jest jednak sporo warsztatow, ktore beda wiedzialy co
        zrobic. Warto jednak wczesniej sprawdzic czy Twoje BMW nie rozni sie jeszcze
        innymi szczegolami, ktore pozniej ze wzgledu na brak czesci na rynku, moga stac
        sie bardzo bolesne. Najprawdopodobniej masz inne zderzaki, byc moze rowniez
        inne zawieszenie - ale moga to byc zmiany bardzo drobne typu inne amortyzatory.
        Upewnij sie tez, ze silnik jest taki sam jak w model europejskim.
        Zarejestrowanie takiego auta w Polsce jest mozliwe! Musisz tylko wiedziec, ze
        nie bedzie to zupelnie bezpolesny proces. Powazniejsze klopoty mialbys gdybys
        przywiozl auto w Polsce nieznane. Wtedy chyba dochodza jeszcze sprawy
        homologacji. Jedyne co moge Ci zasugerowac to poslanie kogos w Polsce do
        Wydzialu Komunikacji, Urzedu Skarbowego, ubezpieczyciela (kiedys mieli
        specjalne stawki na auta z US), warszatu zajmujacego sie przerobkami i byc moze
        do PZMOT z pytaniami co i za ile w przypadku Twojego auta.
        Co do mozliwosci uzyczenia... chyba jest to rowniez zabronione, ale przepisy
        sie zmieniaja i zmieniaja... Ale jesli uzyczasz komus zaufanemu to nie musisz
        miec na to papieru.
        • Gość: Marek Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.atlanta.ga.us 21.01.03, 18:15
          Polska jest dziwnym krajem. Z jednej strony sa wszystkie
          te zasady, prawa, homologacje itp. A z drugiej w czasie
          ostatniego pobytu w Wawie widzialem Dodge'a Intrepid z
          czerwonymi kierunkowskazami z tylu i zupelnie warszawska
          rejestracja. Nie mial szans dostac homologacji czy tez
          przegladu rejestracyjnego, ale jakos rejestracje mial i
          jezdzil po drogach. Mialem ochote zapytac sie wlascicela
          jak to zalatwil, ale nie udalo mi sie go zaczepic.

A wracajac do tego nieszczesnego BMW. Moim zdaniem lepiej
          jest niestety ale zrezygnowac z przyjemnosci mienia
          przesiedlenczego i kupic cos w Polsce. Po pierwsze BMW
          3-ke Ci zaraz ukradna a po drugie moze sie okazac ze
          realia Polski nie pozwola Ci na utrzymanie tego pojazdu
          ubezpieczene). A do tego lepiej sie nie wyrozniac bo
          mozna po glowie dostac, dziecko Ci porwia albo cos podobnego.
      • Gość: alek Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.ras12.gaatl-i.alerondial.net 22.01.03, 00:30

> Szczegolne dzieki dla osobnika ps."Bart" choc nie jestem pewien czy zdola
        > zrozumiec co pisze bo mial problemy ze zrozumieniem mojego pytania.Tak to
        jest
        > jesli edukacje zakonczylo sie w szkole podstawowej.Napewno w Stanach nie
        byles
        > i z opowiadan slyszales o Chicago, Brooklynie(Greenpoint) ,bo coz bys tu
        > robil ??? .
        > O aucie uzywanym mowi sie used lub pre-owned jesli chciales dodac watek
        > angielski.
        > Pozdrowienia
        > Dominik

Stary, "bart" to swietny rym do "fart" A co to znaczy po angielsku chyba wiesz.
        Czego wiec wymagasz ??
      • bart_ 'Pre-used' :-P 24.01.03, 13:36
        > Dzieki wszystkim za konkretne i dobre rady skorzystam z tego
        > i auto sprzedam w Stanach.
        > Szczegolne dzieki dla osobnika ps."Bart" choc nie jestem pewien czy zdola
        > zrozumiec co pisze bo mial problemy ze zrozumieniem mojego pytania.
        > Tak to jest jesli edukacje zakonczylo sie w szkole podstawowej.

Po wysłaniu swego postu nie spodziewałem się bynajmniej pochlebnego odzewu bo
        sama moja wypowiedź być może niektórych uraziła. Niemniej jednak tak właśnie
        postrzegam sporą część "powracających" rodaków, przynajmniej tych którzy
        spędzili nieco więcej czasu niż potrzebne jest na skonsumowanie np. stypendium.
        A ty Dominiku, no cóż cieszę się że jesteś kimś więcej, że potrafisz pisać, że
        potrafisz używać komputera oraz że stać cię było na bmw. To świetnie. Widzę
        przed Tobą nowe szerokie horyzonty i możliwości jakie stoją otworem w naszym
        kraju. Jesteś wybrańcem z "praktyką" z usa a więc pewnie będziesz jednym z
        pierwszych na stosie cv w najlepszych pracodawców o jakich mozna marzyć. Sądzę,
        że możesz w ciemno zgłosić się do niejakiego "kierowieca", to facet który
        otwiera oczy wszystkim niedowiarkom (przynajmniej tu na forum) i Tobie też z
        pewnością jeszcze nie raz pomoże ;-P.
        Ja tymczasem po napisaniu ninijeszego postu zabiorę się znowu za ładowanie
        węgla do naszej zakładowej palarni, bo temperartura spadła i kierowniczka
        stołówki znowu wydzwania do mnie. Może w przyszłym miesiącu dostanę ekwiwalent
        za herbatę i dodatkową parę gumiaków ?

> Napewno w Stanach nie byles i z opowiadan slyszales o Chicago, Brooklynie
        > (Greenpoint) ,bo coz bys tu robil ??? .

Fakt, o Chicago tylko słyszałem i to sporo, ale na Greenpoincie mieszkałem
        prawie przez dwa lata, tak dokładnie to na Williamsburgu koło stacji Bedford
        Av. linii "L". Co ram robiłem ? No cóż, wykorzystując przerwę na rodzimej
        uczelni nieźle się bawiłem, kolego. Skąd taki sarkazm w mojej pierwszej
        wypowiedzi ? No cóż tak jak poprzednio widząc weekendowe wypady rodaków z
        położonej niżej manhattan ave. do pobliskiego, przy bedford parku z 2-litrowymi
        butelkami coca-coli w których tylko 1 litr to był słodki napój ;-) reszty można
        się domyślić, nie byłem dumny z tego jak żyje się moim ziomkom w tym "lepszym
        kraju".

> O aucie uzywanym mowi sie used lub pre-owned jesli chciales dodac watek
        > angielski.

Sory, ale na telewizyjnym kursie nie było zajęć z tej branży więc być może mi
        to umknęło. Postaram się na przyszłość poprawić. W każdym razie w przerwach
        między kolejnymi taczkami uzupełnię swój kajet o nowy "zamorski" idiom ;-P

> Pozdrowienia
        > Dominik
        >
    • Gość: Centaur Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 22.01.03, 00:43
      wejdz na ---> www.clenie.hg.pl i www.unfallwagen.net a tam do
      archiwum i poczytaj

Pozdr.
    • Gość: polishAM Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.nas40.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 22.01.03, 03:27
      Ja sprowadzilem Isuzu Troopera na przesiedlenie w 1977 roku. Musialem poprawic
      przednie lampy bo milicjanci z daleka widzieli, ze nie sa one oddzielone jak
      tego wymaga prawo. Kosztowalo mnie to grosze i przerabial mi to gosc w Poznaniu
      zachowujac stare lampy. Ale teraz mam pytanie do innych. Odwiedzajac Polske w
      samochodzie na plakach zachodnich, jakie trzeba wykupic papiery (ubezpieczenie
      itd.) i gdzie sie to robi, czy na granicach. Jednym slowem, o jakie papiery
      musi starac sie osoba zagraniczna odwiedzajaca Polske samochodem.
      • Gość: Kierowiec Na zagranicznych numerach IP: proxy / 212.6.124.* 22.01.03, 07:50
        Gość portalu: polishAM napisał(a):

> Ale teraz mam pytanie do innych. Odwiedzajac Polske w
        > samochodzie na plakach zachodnich, jakie trzeba wykupic papiery
        > (ubezpieczenie
        > itd.) i gdzie sie to robi, czy na granicach. Jednym slowem, o jakie papiery
        > musi starac sie osoba zagraniczna odwiedzajaca Polske samochodem.

Trzeba (koniecznie) miec zielona karte (miedzynarodowe potwierdzenie
        ubezpieczenia od odp. cywilnej, international motor insurance card). Pytaja
        czasem nawet na granicy, a podczas kontroli drogowej to juz prawie zawsze. Brak
        zielonej karty to niecaly tysiac baksow do tylu. Mozesz AFIK wykupic na
        granicy, o ile Twoj ubezpieczyciel o czyms takim nie slyszal.

Wbrew ogolnemu mniemaniu nie trzeba miec gasnicy.

I to by bylo na tyle.

Pozdr.
        K.
        • Gość: polishAM Re: Na zagranicznych numerach IP: *.nas40.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 22.01.03, 09:02
          Dziekuje Kierowco za informacje. Bardzo dla mnie istotna. Pozdrowienia.
        • bart_ Do Kierowi(e)ca... 24.01.03, 12:34
          Dziwi mnie, że będąc 'geniuszem' zdolnym do odpowiedzi na kazdy temat marnujesz
          swój cenny czas siedząc przy kompie, zamiast założyć kancelarię porad w
          stylu "jak, gdzie, którędy". Niestety jesteś mocny w gębie tylko na forum, więc
          pozostają ci tylko cyniczne docinki w moją stronę na które też tracisz swój
          bezcenny czas i zdolności. Czy geniusza takiego jak ty stać na zaśmiecanie
          forum, jak np. zwykłego nieuka z podstawówki jakim wg. ciebie jestem ja ?
          W kazdym razie obserwując twoje wypowiedzi, rysuje mi się coraz wyraźniejszy
          portret psychologiczny egocentrycznego forumowego maniaka wciskającego swoje 3
          groszy tam gdzie nie powinien, a przynajmniej nie musi. Rób tak dalej pacanie,
          z pewnością to rozbawi innych.
          :-P
    • Gość: Fikol Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: *.state.gov 24.01.03, 16:26
      3 letnie BMW 323i

Dominik, zanim zaczniesz jakakolwiek przeprawe z clami, podatkami oraz innymi
      naleznosciami dla naszego skarbu panstwa dowiedz sie czy BMW w Polsce jest w
      stanie wydac dla Twojego modelu samochodu tzw. "Zaswiadczenie dla Kompletnego
      Pojazdu". Jest to dokument stwierdajacy, iz chociaz Twoj samochod nie zostal
      sprzedany w sieci dealerskiej w Polsce to spelnia europejskie warunki
      homologacyjne w zakresie emisji zanieczyszczen w spalinach. To nie jest wymog
      techniczny tylko ADMINISTRACYJNY !!!! Czyli potrzebny jest papier a nie wynik
      badan technicznych. Bez tego dokumentu nie zarejestrujesz samochodu w Polsce, a
      opcje jezdzenia na amerykanskich tablicach mam nadzieje, ze juz chyba
      odpusciles.
      To jest powaznie pierwszy krok jaki powinienes zrobic. Reszta jest do
      zalatwienia, ale jak nie nasz tego dokumentu to nic z tego.
      Pzdr.
    • Gość: robert nie warto IP: *.acn.pl 16.04.03, 10:06
    • Gość: Marek Ja bym sie zastanowil IP: *.atlanta.ga.us 16.04.03, 13:50
      Bo ostatnio slysze o coraz powszechniejszym procederze
      zakupu pojazdow tu, wysylania ich do Niemiec, przejazdu
      do Polski, sprzedazy na "czarno" i powrotu. Niestety taki
      manewr mozna raz do roku zrobic, ale zarabia sie pare
      tys. USD na tym (w zaleznosci od pojazdu). Wynikaloby z
      tego ze taki pojazd da sie zarejestrowac w Polsce bez
      kosztownych przerobek. Niestety nie znam szczegolow...
      • Gość: pawel Re: Ja bym sie zastanowil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.03, 23:31
        Wcześniej ktoś napisał o bocznych kierunkowskazach. Wymagane one są wyłącznie
        gdy chcesz założyć hak. Natomiast obowiązkowe jest światło przeciwmgielne, o
        którym nikt w Ameryce nie słyszał. No i ta nieszczęsna rura wydechowa. Nie
        może być na prawą stronę. Wczoraj się policjant przyczepił o to do mojego 4
        Runnera.
    • hans111 Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? 17.04.03, 10:45
      A co z naprawami? Podobno w europejskich samochodach sprzedawanych za oceanem
      całe wymiarowanie (śruby, gwinty, rozmiary) sa w calach, więc nawet np. Golfa
      stamtąd nie naprawisz u nas nawet w warsztacie dealera VW. Czy jest to prawda?
      Może ktos coś wie na ten temat?

pozdr.

Hans

• Gość: Dungood Re: Czy warto sprowadzic auto z USA ??? IP: 195.94.210.* 17.04.03, 12:43
        W poniedziałek sprowadziłem auto na mienie przesiedleńcze i też myślałem, że
        okres karencji wynosi 3 lata. Okazało się, iż zmieniono przepisy i auto można
        sprzedać już po 12 miesiącach. Myślę więc, że spokojnie opłaca się sprowadzić
        auto i, tak jak było to już powiedziane, sprzedać za znacznie wyższą wartość
        niż w USA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka