Dodaj do ulubionych

Fabia v Thalia

22.01.03, 09:16
Prosze o rzeczowe opinie uzytkownikow nt. powyzszych wynalazkow. Mam spory
dylemat na co sie zdecydowac. Dzieki.
Obserwuj wątek
    • Gość: robert no to teraz zaczna sie jaja:))))))) IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 22.01.03, 09:18
    • Gość: Sławek Re: Fabia v Thalia IP: *.aries.com.pl 22.01.03, 09:51
      Jeśli chodzi o wygląd to wybór między ospą,a dżumą...

pozdrawiam
      • kasia_mm Re: Fabia v Thalia 22.01.03, 09:59
        fabia zdecydowanie
        thalia wygląda jak za przeproszeniem zlepek syrenki bosto i duzego fiata -
        koszmar - w środku ciasnota
        a skoda to skoda, chociaż wolę toyoty:)
    • Gość: lux Re: Fabia v Thalia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 09:55
      wstyd podobny, lepsze jest aktualnie tansze, znany mi rekord to 28 300 za Fabie
      w zeszłym roku
    • remo29 Re: Fabia v Thalia 22.01.03, 10:20
      Zastanawia mnie dlaczego w obliczu "sprzedawalności" takich stylistycznych
      pokrak jak fabia sedan i renault thalia, toyota nie wprowadziła do sprzedaży
      modelu echo... To jeden z nielicznych udanych przypadków przerobienia
      hatchbacka na sedana.
      www.tundrasolutions.com/photopost/showphoto.php?photo=3337
      • Gość: marekggg Re: Fabia v Thalia IP: *.acn.waw.pl 22.01.03, 10:52
        ta toyota niewyglada o wiele lepiej niz thalia...forma tego doklejonego
        bagaznika i pochylenie tylnej szyby dokladnie takie samo
    • Gość: marekggg Re: Fabia v Thalia IP: *.acn.waw.pl 22.01.03, 10:56
      thalia jest chyba tansza niz fabia, ma wiekszy bagaznik. fabia kombi jestr
      jednak ladniejsza i dorownoje bagazniku thalii.
      thalia moze miec pozniej problemy z czesciami zapasowymi - juz teraz sa drogie
      i jest ich malo. to z kolei mozemiec wplyw na ilosc kradziezy samochodow ze
      wzgledu na duza liczbe.
      co do silnikow - thalia ma podobno lepsze.
      niektore info mam od czlonka rodziny pracujacego w renault
    • Gość: Greg Re: Fabia v Thalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.03, 12:35
      Ja jezdze Fabia i jestem zadowolony, juz trzeci rok bez usterki..
    • qrakki999 Qrka wodna - czemu juz ładnych nie robią? 22.01.03, 13:12
      A przynajmniej 'nie-pokracznych'!
      Jak popatrzę na mającą swoje lata konstrukcje Suzuki jaką jest Swift w wersji
      4d - to widzę samochód i to całkiem zgrabny!
      A te samochodziki dla państw rozwijających się są jakieś takie garbate!/Thalia,
      Fabia sedan, Siena teraz Albea/ Nie można zmniejszyć bagaznika o 50 - może 100
      l /wtedy i tak będą większe niż w hatchbackach klasy C a przynajmniej jakiś
      wygląd sympatyczny będą miały???

co o tym sądzicie?

W sumie poprzednia Cordoba też trochę garbata była ale nie rzucała się tak w
      oczy! podobnie Polo Classic - nie za piękne ale 'ujdzie w tłoku'!

pzdr.
      Q.

• Gość: malko Re: Fabia v Thalia IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 14:26
      Fabia - jest przestronniejsza. Podstawowe silniki w obu sa do bani. Talia ma
      spory bagażnik, ale w bagażniku się nie jeżdzi. Plusem thalii są plastikowe
      błotniki nie wgniatające się przy lekkich kontaktach z przeszkodami. Wypasu nie
      porównywałem. Z wyglądu - raczej fabia - srebrna, albo biała. Pamiętaj ze przed
      wyjazdem z salonu skody należy zapłacić 500pln za przegląd przedsprzedażny.
      • gsmndg Re: Fabia v Thalia 23.01.03, 13:18
        Gość portalu: malko napisał(a):

> Thalia ma spory bagażnik, ale w bagażniku się nie jeżdzi.

Ale wozi się koło zapasowe po montażu instalacji gazowej :)
        I zostaje jeszcze całkiem sporo miejsca.

> Plusem thalii są plastikowe błotniki nie wgniatające się przy lekkich
        > kontaktach z przeszkodami.

Zgadza się - gdy miałem małą stłuczkę, to błotnik został cały (wrócił do
        pierwotnego kształtu) a nadkole pod błotnikiem pękło :)
    • Gość: sylas Re: Fabia v Thalia IP: 153.19.102.* 22.01.03, 20:10
      Nie chce mi się już po raz n-ty wypisywać szczegółowo swojej opinii o Thalii
      (poszukaj - nie dawniej jak dwa tygodnie temu odpowiadąłem na podobnego posta),
      napiszę więc tylko, że opinia ta jest jak najbardziej pozytywna i poparta 14-
      miesięczną eksploatacją i 33000 przebiegu. Jedyną jej wadą wg. mnie jest nieco
      zbyt kontrowersyjny wygląd, ale... przyjrzyjcie się nowej Vectrze :))))

I tak zaraz znajdą się "eksperci", którzy tylko na podstawie wyglądu, gdzieś
      tam zasłyszanej opinii bądź uprzedzenia do marki zjadą Thalię na całego...
      Przykład - silniki, mam w swojej Thalii najsłabszy 75KM 8V a i tak zdecydowana
      większość innych aut nie ma w konfrontacji z Thalią większych szans. Dynamika i
      kultura pracy (bardzo cichy!) bez zarzutu. Ale oczywiście są już tacy,
      którzy "gdzieś tam słyszeli" że ten silnik byle jaka jednostka itp. dyrdymały.

Mam propozycję - idź do salonu Renaulta i Skody, przejedz się obudwoma autami i
      oceń sam. Ja tak zrobiłem i wybrałem bez zastanowienia Thalię.
      • Gość: sylas Re: Fabia v Thalia IP: 153.19.102.* 22.01.03, 20:40
        Pozwolę sobie jeszcze powtórzyć fragmenty dyskusji o Thalii sprzed kilku
        tygodni (www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?
        f=20&w=4210250&a=4210250&v=2&strona=0):

> Thalia jest brzydka jak noc,

Pudło. Noc jest bardzo piękna wg. mnie :))))))) W każdym bądź razie duuużo
        piękniejsza od dnia.

> wiecej tego modelu nie wznowia.

Czyżbyś pracowała w dziale projektowym Renaulta, że masz takie
        informacje? :)))))))))))))

> Karykatura ktora bedzie za 5 lat wytykana palcami.

Napisz jeszcze, że to "pożal sie Boże samochód" albo inne bzdury. Chciałbym w
        tym momencie byc trochę złośliwy, ale... daruję sobie. Widac, że nigdy Thalią
        nie jechałaś.

> Poza tym Renault ma wady... usterki np. nie
        > domykajacy sie bagaznik przy dzisiejszych mrozach. Widzialma jest klnie moj
        > sasiad.

Taaaaaaa.... inne samochody na szczęście żadnych wad nie mają :))))))))))))
        Mówimy tu m.in. o Yarisie. A przeciez nie dalej jak kilka miesięcy temu była
        zbiorowa akcja naprawy Yarisów, bo coś tam z układem hamulcowym było nie tak.

No, ale oczywiście dużo poważniejszą wadą jest nie domykający się na mrozie
        bagażnik u Twojego sąsiada... Na tej podstawie rzeczywiście jestes upoważniona
        twierdzić, że "Renault ma wady... usterki". Zgadza się, Renault Twojego sąsiada
        ma :)))))))))))))). Pewnie kiedyś był zły na swoją sąsiadkę ;) i za mocno
        trzasnął klapą i teraz ma za swoje :))))))))

A może to tylko ja mam szczęście i trafiłem na jedyny dobry egzemplarz Renaulta
        na świecie :))))))))))))) Chyba jednak nie, kilka dni temu, gdy na dworze
        było -27 stopni mrozu, moja Thalia holowała niejedno auto z tzw. wyższej półki
        i to moi sąsiedzi klęli :)))))) Wśród tych aut nie było na szczęście żadnego
        Renaulta.

Ale na wszelki wypadek może pójdę sprawdzić ten bagażnik ;)))))))))

Rok temu, gdy kupiłem Thalię, m.in. na tym forum straszono mnie: będziesz
        stałym klientem serwisów a i tak niczego nie naprawią, lakier odpadnie po roku,
        korozja od razu zeżre blachy a w aucie nie da się wytrzymać ze względu na
        trzeszczące plastiki, ponadto ze względu na wady konstrukcyjne będziesz miał
        łyse opony i auto wyleci na pierwszym zakręcie bo ma dobudowany sztucznie
        kufer, wszyscy będa się śmiać na sam widok auta itp. podobne rzeczy.

Minął rok i 2 miesiące, na liczniku 32000 km, wychodzę na parking i oczom nie
        wierzę. Lakier nie odpadł, opony wykazują normalne zuzycie (wulkanizator orzekł
        25% zuzycia), nigdzie nie rdzewieje, w środku słychać tylko miły głos silnika
        (tylko powyżej 3000 obrotów - poniżej nie słychać). Dodatkowo pokonywałem autem
        zakręty z prędkościa sporo wyższą od dozwolonej i jakoś jeszcze żyję... No i
        dodatkowo niestety nie jeżdżę po najlepszych drogach, moje auto z niejedną
        dziurą zawarło bliższą znajomośc...

No fakt, byłem raz w serwisie - wymienili coś tam z układu poduszki
        powietrznej, bo zaświeciła się kontrolka. Naprawili od ręki. I to byłoby na
        tyle moich kontaktów z serwisem. No, byłem jeszcze na darmowej kontroli po
        10000km.

A zatem nie kierujmy się stereotypami, potęgowanymi dodatkowo przez przypadkowe
        spostrzeżenia, gdy np. zobaczymy sąsiada grzebiącego przy bagażniku w renówce.
        Gdy mojej siostrze popsuła się prawie nowa Corsa (przeciekały pierścienie), to
        po pierwsze nikt o tym nie wiedział (sąsiedzi są do dziś przekonani o
        bezawaryjności auta), bo naprawa była przeprowadzona w ASO, a dodatkowo fakt
        ten nie wpłynął w żaden sposób na moją opinię o Corsach - po prostu każdemu
        producentowi może się przytrafić gorszy egzemplarz.

Fabią jeździłem tylko kilkanaście minut podczas jazdy próbnej, więc nie moge
        się tu o niej wypowiedzieć dokładniej.
      • Gość: Birbant Re: Fabia v Thalia IP: *.iz.poznan.pl 27.01.03, 12:50
        Sylas, tak trzymac. Jezdze thalią już półtora roku, kraj i zagranica. Zero
        usterek, spalanie ustabilizowalo sie na przyzwoitym poziomie, a do tego moge
        zabrac kupe maneli do tego "bagażnika, którym się przecież nie jeździ". Wygląd
        zewnętrzny rzeczywiście głupkowaty, ale auto ma slużyć do jeżdżenia a nie
        wożenia. Pewnie, wolałbym mieć np. passata. Dwa razy lepszy, z pewnością, ale
        dlaczego aż trzy razy droższy? Natomiast z tej półki, która mnie interesowała,
        tj. 30-35 tys. (przyzwyczaiłem się np. dpo wspomagania, elektrycznie
        podnoszonych szyb etc), musiałem wybrać thalię. Skalkuluj sobie wszystkie za i
        przeciw i otrzymasz wynik. Musisz jednak ustalić własną hierarchię wartości.
        Nie mam zamiaru potępiać osób, dla których w tej hierarchii prestiż zajmuje
        czołową pozycję.
    • rb13 Re: Fabia v Thalia 22.01.03, 20:35
      Thalia 1,4 16 V - bije wszystkie Fabie na głowę z ich zabytkowymi silnikami.
      Co ,że Thalia brzydka - Fabia też. Przejechałem 29.000 km i nic. Cichutki
      silnik o pieknym momencie max (elastyczność!) i jaki odjazd na skrzyżowaniu.
      Lubie patrzeć na te miny wspaniałych kierowców w pięknych blachach z
      silnikiem o mocy 60 KM.A na zakopiance hulaj dusza tylko póżniej te rozmowy z
      drogówka troche przykre.
      A tak na marginesie Opel Astra Ii ma identyczna blache jak Thalia. Ten sam łuk
      i ten sam kąt pochylenia i ta sama wielkośc. Ale o gustach się nie dyskutuje.
      Samochód jest do jeżdżenia ,a nie do patrzenia.
      Pozdrawiam miłośników Thalii - łączmy sie !
      • kolja Re: Fabia v Thalia 23.01.03, 09:49
        Dzieki za te informacje. Liczyłem właśnie na opinie dotyczące eksploatacji a
        nie wyglądu, bo to raczej potrafie sam ocenić. Bardzo prosze o dalsze, rzeczowe
        (!!!) opinie. Dodam tylko, że bardziej skłaniam się ku Thalii, ale zaniepokoiła
        mnie informacja o cenach części. Czy faktycznie części do Fabii są znacząco
        niższe? Na korzyść Fabii przemawia natomiast głownie niższa cena zakupu i forma
        płatności 70+30. Jeszcze raz dzieki za pomoc. Pozdrawiam.
        Ps. Jeszcze jedno pytanie, moze ktos sie orientuje czym nalezy tlumaczyc fakt
        ze Clio jest drozsze od Thalii a Fabia w podstawowej wersji nadwozia jest
        tansza od tej wersji z kufrem ?
        • Gość: Henry Re: Fabia v Thalia IP: *.telia.com 23.01.03, 10:07
          kolja napisał:

> Dzieki za te informacje. Liczyłem właśnie na opinie dotyczące eksploatacji a
          > nie wyglądu, bo to raczej potrafie sam ocenić. Bardzo prosze o dalsze,
          rzeczowe
          >
          > (!!!) opinie. Dodam tylko, że bardziej skłaniam się ku Thalii, ale
          zaniepokoiła
          >
          > mnie informacja o cenach części. Czy faktycznie części do Fabii są znacząco
          > niższe? Na korzyść Fabii przemawia natomiast głownie niższa cena zakupu i
          forma
          >
          > płatności 70+30. Jeszcze raz dzieki za pomoc. Pozdrawiam.
          > Ps. Jeszcze jedno pytanie, moze ktos sie orientuje czym nalezy tlumaczyc fakt
          > ze Clio jest drozsze od Thalii a Fabia w podstawowej wersji nadwozia jest
          > tansza od tej wersji z kufrem ?
          ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
          Chcesz jezdzic bez problemowo? to kup Fabie ale z Czeskim motorem (68HM) -
          rakieta to nie jest,ale problemow zwiazanych z ew.peknieciem paska zebatego(wal
          rozrzadu,reg.zawory)tez mial nie bedziesz-service tego modelu tez jest duzo
          nizszy niz modeli z starymi motorami Made in VW.Zprawdz jaki model Fabi
          sprzedaje sie w Niemczech.Zycze udanego (rozsadnego) zakupu auta.
        • Gość: lux Re: Fabia v Thalia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 11:50
          pachnie druidem
        • Gość: sylas Re: Fabia v Thalia IP: 153.19.102.* 23.01.03, 13:05
          kolja napisał:

> Czy faktycznie części do Fabii są znacząco niższe?

Kupowałem do Thalii zderzak przedni (jakiś ćwok na parkingu przydzwonił w mnie
          z dość dużą prędkością). Nowy kosztował 300 zł na giełdzie, a mogłem kupić za
          200 zł używany (w ASO-1000 zł). No i oczywiście lakierowanie i robocizna.
          Wydałem w sumie 1200 zł (lakierowanie 3 elementów, bo lakier metalizowany) a
          odszkodowanie dostałem o 1100 zł wyższe (ale musiałem walczyć z TU Allianz o
          VAT). Kupowałem ponadto filtr powietrza - 25 zł i filtr oleju za 18 zł, żarówka
          HB3 - 15 zł. A więc ceny porównywalne z innymi markami, o ile kupuje się w
          normalnych sklepach, a nie w ASO (w ASO filtr oleju - 36 zł, żarówka - 45 zł).
          Innych części nie musiałem kupować i mam nadzieję jeszcze jakiś czas tego nie
          robić :)

> ze Clio jest drozsze od Thalii.. ?

No cóż, Thalia jest po prostu gorzej wykonana od Clio. Może na pierwszy rzut
          oka tego nie widać, ale np. w Thalii widac gąbkę w siedzeniu (!), plastiki sa
          inne (ale nie trzeszczą na szczęście) no i nie ma kilku "popierdółek", jak np.
          impulsowe otwieranie szyb, wskaźnika poziomu oleju na konsoli itp.
        • iffona Re: Fabia v Thalia 02.04.03, 11:25
          kolja napisał:

> Dzieki za te informacje. Liczyłem właśnie na opinie dotyczące eksploatacji a
          > nie wyglądu, bo to raczej potrafie sam ocenić. Bardzo prosze o dalsze,
          rzeczowe
          >
          > (!!!) opinie. Dodam tylko, że bardziej skłaniam się ku Thalii, ale
          zaniepokoiła
          >
          > mnie informacja o cenach części. Czy faktycznie części do Fabii są znacząco
          > niższe? Na korzyść Fabii przemawia natomiast głownie niższa cena zakupu i
          forma
          >
          > płatności 70+30.

w thalii też jest ten sam wariant 70% a po roku 30% bez odsetek

Jeszcze raz dzieki za pomoc. Pozdrawiam.
          > ze Clio jest drozsze od Thalii a Fabia w podstawowej wersji nadwozia jest
          > tansza od tej wersji z kufrem ?
    • Gość: EE Re: Fabia v Thalia IP: *.nfosigw.gov.pl / 192.168.2.* 23.01.03, 10:03
      Mam ten samochód 17 miesięcy (37 tys przejechane). Wersja 1.4 8v RT. Bez zadnych usterek. Ostatnio zapaliła sie
      kontrolka poduszek (zarazem jest to kontrolka napinaczy). Okazało sie, iż kostka umieszczona pod przednim
      siedzeniem pasażera lekko sie rozłaczyła (czesto przesuwam fote lpasazera bo montuje fotelik dziecku na tylnej
      kanapie). W kazdym razie wystarczyło scisnać kostkę palcami i po sprawie.
      Samochód nie jest piekny - to fakt. Ale jezeli kogos to wali i traktuje samochód tylko jako narzędzie służace
      przemieszczaniu sie,w miare bezpieczne i niedrogie to jest to auto godne polecenia. Wszystko zalezy jakie masz
      potrzeby (tzn. czy potrzebny Ci taki bagaznik). Uwazam, że główną wadą tego samochodu jest dyskomfort przy
      wsiadaniu na tylne siedzenia. Trzeba nisko pochylac głowę.
      Jednak na pewno wyposażenie i silniki przemawiają za Thalią niz za Skodą.
    • Gość: Pap Re: Fabia v Thalia IP: *.globalintech.pl 23.01.03, 14:44
      Witam!

Rowniez mialem dylemat, Thalia, Clio, Punto czy Fabia.
      W sumie wybralem Fabie SDI Combi. Nie bede sie rozwodzil czemu - skomplikowane
      uwarunkowanie. Chce tylko napisac ze z Fabii jestem jak na razie bardzo
      zadowolony. Przebieg wprawdzie maly (9 tys jak dotad) ale autkiem jezdzi sie
      wysmienicie, malo pali i jest w miare obszerne. Na razie zero awarii , ale przy
      takim przebiegu to raczej zaden z nowych samochodow sie nie psuje :)

Pozdrawiam,
      Pap

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka