Dodaj do ulubionych

po ile zupa ?

20.06.06, 07:55
wczoraj w poludnie,po raz pierwszy widzalem na szylcie "Bilisten"
12:00sek/litr 95OKT to w przeliczeniu:- jeden litr=5,03 zl.

www.forex.se/
Polen PLN 1 - kupno2,2414 sprzedaz2,3850 - 100sek41,93pln
Obserwuj wątek
    • fuiio Re: po ile zupa ? 20.06.06, 09:57
      tam macie zupe z ciężarówek po 1.5 PLN (znajpmy kupuje od polskich kierowców
      ciężarowek -to paliwo nie jest w szwecji wogóle chodliwe)to po gwinta jezdzisz
      na benzynie i narzekasz? co innego u nas..
      • odin-2 Re: po ile zupa ? 20.06.06, 10:07
        fuiio napisał:
        ... to po gwinta jezdzisz na benzynie i narzekasz? co innego u nas.

dam Ci przyklad "po gwinta" , u nas placi sie podatek drogowy raz w roku:

VOLVO V70 benzyna 2435cc - 2001 sek podatku

VOLVO V70 diesel 2401cc - 6930 sek podatku

róznica: podatek drogowy diesla jest 3,46 razy drozszy ,-trzeba naprawde b.duzo
        jezdzic by sie podatek oplacil,nie mówiac ze diesel jezt o ok.23 000 sek
        drozszy w zakupie.
        • fuiio Re: po ile zupa ? 20.06.06, 11:00
          to zarejestruj auto na wujka w kielcach a on Ci je pożyczy do jazdy.Dla
          ułatwienia dodam,ze za drobną opłatą będziesz miał wujków w dowolnym
          mieście ..właściwie każdy może być Twoim wujkiem..
          • franek-b Re: po ile zupa ? 20.06.06, 15:54
            > to zarejestruj auto na wujka w kielcach a on Ci je pożyczy do jazdy.Dla
            > ułatwienia dodam,ze za drobną opłatą będziesz miał wujków w dowolnym
            > mieście ..właściwie każdy może być Twoim wujkiem..

Myslicielu, dowod rejestracyjny jest dowodem wlasnosci auta - moze
            zarejstrujesz swoje auto na mnie?
            • fuiio Re: po ile zupa ? 21.06.06, 01:52
              Nie musze na nikogo rejestrowac bo mam samochód na f-me.Niemiecki ,wygodny,ma
              niezłe odejście,pali ok 30l. benzyny po mieście a w trasie zalezy jak mi sie
              śpieszy..fakture oczywiście biore również na f-me.Na siebie nie
              zarejestrowałbym nawet motoroweru
    • edek40 Re: po ile zupa ? 20.06.06, 10:22
      Jakos mnie to nie wzrusza nadmiernie. Wprawdzie jestem zagorzalym przeciwnikiem obdzierania obywateli z kasy w celu fundowania im najdrozszych, bo pozbawionych konkurencji, "darmowych" uslug, ale sa panstwa, gdzie za te zdarte pieniadze obywatel cokolwiek dostaje. Chcialbym miec w Polsce cene 5,03 zl/litr gdyby poziom techniczny drog byl taki, jak w Szwecji. Przypuszczam, ze kazdy obywatel Polski placi w efekcie duuuuuzo wiecej za paliwo, bo samochody doslownie rozsypuja nam sie na naszych traktach bitych. Co wiecej, mam powazne podejrzenie, ze w Szwecji na stacjach sprzedaja benzyne, a u nas wiadomo, ze czesto ta mikstura jest mocno modyfikowana. Kwestie wysokosci zarobkow w ogole pomine, bo takie ujecie jest nieuczciwe. Wszak gdybysmy wybierali lepsze rzady to juz zarabialibysmy wiecej. Dotychczas najwieksza troska rzadzacych bylo dostosowywanie cen (tylko w gore) do poziomu unijnego.
      • odin-2 Re: po ile zupa ? 20.06.06, 13:56
        Re:edek40 20.06.06, 10:22

to prawda ,drog z dziurami u nas niewiele ale ...,nie tylko Polak Potrafi ...-
        narzekac,wiec narzeka sie ze kruszywo w asfalcie zbyt gruboziarniste,ze auta
        ktore w np.Francji sa ciche u nas hucza itp. narzekania ...

jeszcze pare lat temu ,tuz przed i w czasie urlopow wszystkie stacje obnizaly
        ceny paliw-wedlog zasady -skoro tani wiec wiecej kupia -i tak bylo , sezon
        urloåpowy tuz tuz a obnizki cen paliwa jeszcze niewidac .., ciekawi mnie cena
        owsa w Polsce,moze kupie Kunia i bryckie ?-moze bedzie taniej ?
        • edek40 Re: po ile zupa ? 20.06.06, 14:02
          Zapewne jestesmy mistrzami narzekania. Najgorsze jest jednak to, ze najbardziej narzekaja ci, ktorzy swoimi wyborami lub zaniechanem funduja nam (aktualnie) radio z ryjem, faszystow i przestepcow w randze premiera itp, a przedtem roznej masci czerwonych zlodziei.

A z tym kruszywem to nie wiem o czym mowisz. U nas tez sa rozne drogi. Takie gruboziarniste tez. I szutry, na ktorych nasi mistrzowie od drog asfaltowych mogliby uczyc sie rzetelnej roboty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka