Dodaj do ulubionych

MAZDA 323F

26.06.06, 18:37
Chce kupić samochód, byłem w komisie, trafiłem na fajną Mazde 323F, silnik
1.6 16V, rocznik 1993, ABS,centr. zamek, elektryczne szyby,szyberdach, rok w
kraju, bezwypadkowa, cena 7,200 złotych opłaca sie to kupić?:)licze na
szczere podpowiedzi.Dzięki
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: MAZDA 323F 26.06.06, 20:35
      Sam bym kupil taka i z takim wyposazeniem. To bardzo trwaly samochod, choc nie mozna przeceniac. W tym wieku czasem cos trzeba bedzie zrobic, ale nie powinno Cie to zrujnowac. Kilka lat temu moja kobieta miala takie auto. Niestety zaczelismy budowe domu i kombiak byl bardziej wskazany. Oczywiscie mazda :))))
      • mawik16 Re: MAZDA 323F 26.06.06, 20:45
        no właśnie;) a to będzie moje pierwsze autko więc myśle że nie jest złe jak na
        początek ;) a może ktoś ma jeszcze jakieś uwagi?
    • ps845 Re: MAZDA 323F 26.06.06, 22:02
      kolego...madrego posłuchaj..racja ze samochod ze stazem trzeba cos
      pogrzebac...pierwsze! japonskie samochody sa najmniej niezawodne..a co lepsze
      im starsze tym mnej sie psuja..bo te nowe samochody nawet toyoty to juz cos tam
      szwankuje ..a stare sa super..Sam miałem japonski samochodzik..i UWIERZ! nie do
      zdarcia..inny sprzet np..niemicki nie przezyłby tego co ten przezył! ja ci go
      polecam a jesli chodzi o mazde 323F REWELACJA... tylko mysle ze to juz ten bez
      chowanych swiateł...pozdrawiam
    • dr.verte Re: MAZDA 323F 26.06.06, 22:05
      to jest jescze ten z otwieranymi reflektorami?
      • ps845 Re: MAZDA 323F 26.06.06, 22:08
        hmmm. tez dobry...myslałem ze juz ten bez ramek w dzwiach..ale i tak
        polecam ..jezeli jest utrzymany w srodku to ok.. ile ma przejechane?
    • maboo Re: MAZDA 323F 27.06.06, 11:14
      Witam,

Po pierwsze posiadam Mazdę 323F GT w budzie BG, z tym że z silnikiem BP-DOHC a
      nie B6 tak jak ta potencjalnie Twoja. Mojej Mazdy szukałem pół roku aż
      znalazłem bezwypadkowy egzemplarz z oryginalnym lakierem, sprowadzony z
      Niemiec, no i co najważniejsze z silnikiem 1.8 DOHC. Tak więc jestem pewnie nie
      obiektywnym doradcą, aczkolwiek według mnie potrafię zachować zdrowy rozsądek
      przy podpowiadaniu w takich sprawach.

Musisz obejrzeć dokładnie, ten egzemplarz, ponieważ każdy samochód nie zależnie
      od tego czy to jest Niemiec, Japończyk, Koreańczyk o Francuzie ;-) nie
      wspominając można zarżnąć i skutecznie zdemolować przez te 13 lat.

Samochód ten nie powinien miec żadnych wielkich ognisk rdzy - o ile nie był
      robiony. Oczywiście jakieś drobiazgi mogą się zdarzyć. Obejrzyj od dołu drzwi i
      tylna klapę oraz ranty tylnych błotników i szyberdach bo to sa pierwsze
      elementy które zaczynaja rdzewieć w tym modelu.

Cena którą podajesz nie jest szczególnie atrakcyjna więc wszystko musi być w
      najlepszym porządku. Tak się składa że te Mazdy nie są szczególnie drogie i
      troche ich jest więc zawsze cos znajdziesz, szczególnie jeśli może to być 1.6.

Co do silnika to siedzi tam 16 zaworowe 1.6 o mocy 88KM i tutaj nie sugeruj
      się, że to niby tylko 88KM, ponieważ ten samochód bardzo przyzwoicie zasuwa. Ja
      mam tylko 128KM, ale po drobnych modyfikacjach przy głowicy i kolektorach kręcę
      czasy rzędu 7,5 sek do 100 (mierzone profesjonalnym sprzętem). Z tyego co wiem
      to 1.6 kręci czasu około 10sek a to jest zupełnie dobry wynik jak na ta klasę
      samochodu i co ważne podkreślenia charakterystyka tych silników Mazdowskich nie
      jest stereotypowo "japońska", czyli nie trzeba kręcić wysoko silnika żeby
      jechał, ponieważ ma on zupelnie przyzwoity dół. Do tego wszystkiego trzeba
      dodac to że pomimo nadwozia 5D jest to stosunkowo lekki samochód, co też ma
      znaczenie.

Generalnie jeśli ogólnie podoba Ci się to auto, jest w przyzwoitym stanie, to
      potarguj sie trochę i kupuj. Na pewno jest to nie banalny samochód z wyglądu,
      pomimo że jest to tylko zwykły i niemłody kompakt Mazdy.

Argument decydujący: Zobacz jak reagują dzieci jak sie im zamruga światłami. ;-)

Na koniec proponuję poszperać po www.mazdaspeed.pl, w szczególności po forum i
      myslę że będziesz Maździarzem ;-) a jak nie to tylko jakas starsza Honda ;-)

Kurczak

PS. Jeszcze angielskie forum: www.popuplights.co.uk
      • maboo Re: MAZDA 323F 27.06.06, 11:21
        Jeszcze jedna rzecz, bo dopiero teraz zauważyłem słowo KOMIS. Po piersze nikomu
        tam nie ufasz, po drugie nikomu tam nie ufasz i po trzecie... sam wiesz co.
        niestety spora część, tego typu "instytucji" robi bardzo złą renomę pozostałej,
        chyba mniejszej części przyzwoitych komisów. Tak więc cofanie licznika,
        jeździła kobieta, sprowadzony, drugi właściciel i bezwypadkowa, stan bardzo
        dobry to jest opis 90% samochodów z komisów. Tak więc zachowaj czujność, bo jak
        ide ze znajomymi oglądać coś w komisie i oczywiście gram zainteresowanego laika
        i mam radochę z tego, że np.fajnie mrugają światła i jest to "sportowy"
        samochód, to 80% sprzedawców komisowych podchwytuje temat i takie bzdury gada,
        że się nóż w kieszeni otwiera.
        • pagarl Re: MAZDA 323F 28.06.06, 01:16
          Pytanie do maboo: ile warto dać za 323F BG DOHC w dobrym (zadbanym) stanie?
          • maboo Re: MAZDA 323F 28.06.06, 08:35
            Cięzko powiedzieć ile można - to zależy indywidualnie od Ciebie i zależy jak
            długo będziesz szukał danego modelu. Jak sie patrzy na ogłoszenia to nie
            powinno się dać więcej niż 7tyś, no i raczej mniej niż 5tyś ta wersja nie
            powinna kosztować.

Problemem 323F GT 1.8 DOHC, jest często zajeżdżona skrzynia biegów, no i bardzo
            ciężko znaleźć bezwypadkowy egzemplarz (sytuacja podobna do CRX). Kolejny
            problem to 3/4 1.8 z ogłoszeń które mają miec niby 128KM to wersje 103KM.
            Teoretycznie GT powinno mieć zawsze spojler (ja świadomie nie mam).
            Co do skrzyni to można zrobic swapa od wersj 1.6, ponieważ jest to samo
            przełożenie główne, 1 i 2 są minimalni krótsze, 3 podobna, 4 i 5 minimalnie
            dłuższe, czyli autko lepiej zbiera się spod świateł i szybciej pojedzie. W
            praktyce wygląda to podobnie jak przy oryginalnej skrzyni.

Warto wiedzieć, że na początku 1991 roku był face-lifting i z 140KM pod maską
            zrobiło się 128KM (wstawiono kata, w praktyce osiągi się nie zmieniły).
      • edek40 Re: MAZDA 323F 27.06.06, 11:31
        Silnik 1,6 jest w Polsce bardziej popularny. Jako pierwszy samochod wiec chyba bardziej wskazany. Szczegolnie, ze jak piszesz, a ja potwierdzam, to 1,6 calkiem niezle sobie radzi z masa autka. Dobrze, ze ma ABS, bo nowicjuszowi moze sie przydac. Oby tylko jej za szybko nie zepsul. Moja 323f poszla do ludzi i ten ludz dokumentnie ja skasowal po mniej wiecej miesiacu uzytkowania. Bo przesiadl sie z kadeta 1,6 diesel...
    • odin-2 Re: MAZDA 323F 28.06.06, 07:36
      mawik16 napisał:

> Chce kupić samochód, byłem w komisie, trafiłem na fajną Mazde 323F, silnik
      > 1.6 16V, rocznik 1993, ABS,centr. zamek, elektryczne szyby,szyberdach, rok w
      > kraju, bezwypadkowa, cena 7,200 złotych opłaca sie to kupić?:)licze na
      > szczere podpowiedzi.Dzięki

.. z 1,6 silnikiem zadnych problemow, z 1,8 byly pekniecia karoseri i
      platformy - ponoc jakies napiecia materialu i wibracje,sprawdz mechanike
      podnosnikow "powiek" na reflektorach ,,, pozatem to calkiem OK auto.
    • jasiek-23 Re: MAZDA 323F 28.06.06, 09:04
      wartość realna takiego czegoś to max 150-200eur a nie 7200pln. Za 200eur
      (niemiecka cena rynkowa )bardzo fajna-za 7200 PLN to prawie 10x za dużo..Auta
      przy przekraczaniu granicy (podobno już w UE ich niema!!!)aż tyle nie
      zyskujuą ,no może jeśli chodzi o wywózke do bangladeszu...
      • edek40 Re: MAZDA 323F 28.06.06, 16:22
        No badz tak dobry i daj mi jakies info. Od reki kupie sprawna i zadbana mazde 323f w opisanym wyzej wyposazeniu za, niech strace, 250 euro! Dotychcasz gdy szukalem sobie jakiejs mazdy w Niemczech to albo byl to szrot (ale tez nie za te pieniadze), albo byly drozsze niz w Polsce.

A czego dokladnie w UE juz nie ma, bo skladnia zdania nie jest jednoznaczna?
    • chris62 Re: MAZDA 323F 28.06.06, 16:07
      Koniecznie zmierz czy nie promieniuje alfa i beta :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka