ps845 17.07.06, 23:34 kupuje SEATA Ibize 2002r..Piekńy CZARNY "Wszystko...BEZ KLIMY!!" dziwne ale prawdziwe..moje pytanie..czy mozna kupic cześci klimatyzacji do tego modelu zebym miał NAprawde Full Opcje..Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
frequentflyer Re: SEAT KLIMA!!! 17.07.06, 23:44 czarny bez klimy to wyjątkowo trafny zestaw. nie wiem jak w ibizie ale w większości europejczyków dokładanie klimatyzacji to roboty i kosztów od metra. co innego yaris, corolla czy micra, dwie godziny ze sprawdzeniem, i nic nie zostaje. w tanich europejczykach dokładasz inną dmuchawę, zostaje ci niepotrzebna już oryginalna, i tak w paru miejscach. dnia nie starczy. przemyśl tę ibizę, zwłaszcza że czarna. Link Zgłoś
ps845 Re: SEAT KLIMA!!! 18.07.06, 09:08 moze i masz racje..ale patrzyłem klime do Yarisa-3600zł a gdzie jeszcze robota..japończyki są drogie..Fart jeszcze Czarna..ale lakier to ...jakby stał w salonie..juz sie na niego napaliłem i go kupie.. a do tego diesel...rewelacja.. 4L/100km.. dołoze tylko klime toi tak mi sie opłaci..20000zł to nie drogo ..nie nawet niech klima 3000zł to i tak jest okazja..i bede miał full opcje..hehe Pozdrawiam Link Zgłoś
waskes29 Re: SEAT KLIMA!!! 18.07.06, 09:22 Mozesz poszukac takiego zestawu kompletnego z jakiegos rozbitego samochodu ,Seata, skody , VW ale elementy wnetrza musza juz pochodzic z seata.Za taki kompletny zestaw zaplacisz od 1- 2 tys zl i jakies 500- 800zl zamontowanie.Mysle ze lepiej takia oryginalna klmatyzacje niz jakis kombinowany i dokladany zamiennik.Z kupnem czesci nie ma problemu trzeba tylko poszukac i najlepeij caly komplet odrazu. aukcja.onet.pl/show_item.php?item=115320892 Link Zgłoś
edek40 Re: SEAT KLIMA!!! 18.07.06, 10:16 100% racji. Tylko oryginalny, uzywany. Dokladany zestaw kosztuje drozej, a Polsce kroluja do tego zestawy z pieknego kraju producenta fijatow. Klima nie jest tak awaryjnym podzespolem, aby obawiac sie uzywanego zestawu. Jezeli samochod nie byl uderzony przodem to hydraulika nie powinna zawodzic. Bywa, ze sa problemy ze sprezarka, ale jest to z reguly latwo i niedrogo naprawialne. I co najwazniejsze wiesz kto i do czego to wyprodukowal. Kit, jak sie zepsuje, moze byc trudniejszy w naprawie. Chocby dlatego, ze np. po dwoch latach importer zmieni swoje zainteresowania i zacznie sprzedawac kosiarki do trawy (tez wloskie). Moga byc wiec problemy z pozyskaniem czesci. Oczywiscie mozna wtedy rzezbic i wymieniac na oryginaly. Tylko czy ma to sens? Link Zgłoś
ps845 Re: SEAT KLIMA!!! 18.07.06, 11:29 oczywiscie ze che orginalny uzywany do seata..to oczywiste..czyli miejsce na te rzeczy pod maska bedzie..bo chłodnica to akurat na wymiane a ta sprezarka i rurki? mysle ze to wszystko bedzie sie trzymało kupy..to kolega dał namiar na kompletna klime i za 1500zł..ale czy to bedzie pasowac do ibizy?? moga sie roznic..chocby wielkoscia np.chłodnica... hmm Link Zgłoś
waskes29 Re: SEAT KLIMA!!! 18.07.06, 11:41 ps845 napisał: > oczywiscie ze che orginalny uzywany do seata..to oczywiste..czyli miejsce na te > > rzeczy pod maska bedzie..bo chłodnica to akurat na wymiane a ta sprezarka i > rurki? mysle ze to wszystko bedzie sie trzymało kupy..to kolega dał namiar na > kompletna klime i za 1500zł..ale czy to bedzie pasowac do ibizy?? moga sie > roznic..chocby wielkoscia np.chłodnica... hmm Jesli to bedzie od takiej samej ibizy to pasowac musi ,jezeli od innego modelu to poszczegolne elementy moga nie pasowac.Najlepiej szukac zestawu z dokladnie takiego samego rocznika modelu i wersji silnikowej . Calkiem mozliwe ze wszytkie mechaniczne elementy pasuja od Skody Fabii czy VW Polo ale ja tego juz nie wiem dokladnie.Popytaj moze na forum seata tam beda wiedziec lepiej moze ktos zakladal ,jesli zestaw bedzie pochodzil z dokladnie takiej samej ibizy to bedzie pasowal na 100% ,i tu nie bedzie problemow. Link Zgłoś
edek40 Re: SEAT KLIMA!!! 18.07.06, 11:44 To, co przed chlodnica wody nazywa sie skraplacz. Najwazniejsze jest to, czy zmiesci sie przed chlodnica wody. Z reguly klima wymaga drugiego wiatraka chlodnicy. We wnetrzu znajduje sie parownik i z nim jest najwiekszy problem. Caly podzespol musi pasowac mechanicznie do istniejacej drogi powietrza czyli musi pochodzic z wlasciwego auta. Sprezarka musi dac sie zamocowac na silniku w taki sposob, abys pasek napedowy kupowal wg. marki samochodu, a nie na "metry". Cala reszta klimy to juz detale, ktore w ostatecznosci mozna przerobic lub dorobic. Warto jednak poszukac takiej, ktora pasuje idealnie i posiada np. wlacznik na desce. Oszczedzisz na montazu/przerobkach u fachowca. Link Zgłoś
lugiwrc Re: SEAT KLIMA!!! 18.07.06, 13:25 miałem ten sam problem i dołozyłem klimatronik. I co moge ci poradzic. Oczywiści musisz kupic absolutnie kompletny zestaw od tego modelu. Najlepiej aby przy zakupie byla osoba która od dawna w temacie siedzi i która będzie montowała klime. Unikniesz sytuacji w jakiej sie znalazłem- okazało sie ze wiazka elektryczna nie była kompletna i monter miał wielkie problemy. Pozniej jeszcze musiałem kilka razy jezdzic na poprawki, bo raz to, raz tamto...Dosłownie połowa samochodu była rozebrana. W przypadku klimatronika jest to duza ingerencja w układ elektryczny samochodu, jest wiele miejsc gdzie mozna popełnic błąd. Proponowałbym klime manualna- tansza, łatwiejsza w montazu i mniej do "rozwalania" w samochodzie. Generalnie lepiej kupic auto z klima niz dokładac. Chyba ze jak mówie- kupisz komplet i zamontuje Ci to człowiek który zna sie na temacie. Link Zgłoś