• kszyrztow Re: stłuczka 20.07.06, 12:04
      tiaaaa, to smutne...
      • naiwny4 Re: stłuczka 20.07.06, 12:43
        kszyrztow napisał:

> tiaaaa, to smutne...
        >
        >
        Sorka ale nadusiłem enter zamiast zmienić kursorem stąd pierwsza strona jest pusta
    • naiwny4 stłuczka 20.07.06, 12:41
      Witam wszystkich. Mam prośbę o pomoc w takiej sytuacji.:
      Kilka miesięcy temu, gdy jechałem sammiałem stłuczkę( klasyczne najechanie na
      tył- wina oczywista). Kierowca (też sam w aucie,łysy-dresiarz) chciał wypisać
      oświadczenie i pożegnać się. W pierwszym momencie chciałem się zgodzić lecz po
      przejrzeniu dokumentów wezwałem policję (pr. jazdy zniszczone, nieczytelne; auto
      na tablicach rejestracyjnych z innego województwa; OC na ten pojazd- nr.nadwozia
      lecz inne nr.rejestracyjne i właściciel). W czasie oczekiwania na przyjazd
      "drogówki", zjawili się kumple winowajcy, a ten gdzieś zniknął. Zaczęli mnie
      przekonywać bym odwołał wezwanie ewentualnie wskazał innego kierowcę jako
      winowajcę. Nie zgodziłem się. Po przyjeździe policji nadal nie było
      "prawdziwego" kierowcy o czym poinformowałem władzę. Jakież było moje
      ździwienie, gdy okazało się, że 2 osoby z przyjezdnych twierdzą uparcie, że to
      oni jechali samochodem sprawcy: 1- prowadził, 2- pasażer. Policja uwieżyła im
      twierdząc, że to są świadkowie zdarzenie: 2 słowa przeciw mojemu i że mogą to
      odnotować ale po co włuczyć się po sądach itd.więc lepiej jakbym odpuścił i
      przyznał rację ich słowom(chyba się trochę wzbogadzili ). Na tak postawioną
      sprawę trudno się było upierać i przystałem na to.
      Dalej wszystko normalnie- balonik, spisanie danych "kierowcy" itd. itp.
      Później zjawiłem się w mojej ubezpieczalni i zgłasiłem szkodę wybierając:
      "wypłatę gotówki". Miła pani poinformowała mnie, że policja w ciągu 30 dni
      prześle protokół zdarzenia do inspektoratu i po następnych 7 dostanę pieniądze.
      Minęło 40 dni dzwonię dowiedzieć się i słyszę, że "szukają właściciela polisy",
      bo auto zostało sprzedane do komisu i polisa jest nieważna, na koniec
      usłyszałem: "proszę zadzwonić za tydzień". Dzwonię i słyszę to samo i tak 4 razy.
      Po 3 miesiącach zbywania pracownik ubezpieczalni stwierdził, że nie mogą ustalić
      właściciela auta, a co za tym idzie auto sprawcy nie ma polisy OC i
      ubezpieczalnia nie wypłaci odszkodowania, ponieważ nie poczuwa się do takiego
      obowiązku i że mogę ubiegać się o wypłatę sądownie.
      Zdarzenie jest odnotowane na policji, a winnych nie ma. Od tego momentu sam się
      zastanawiam po co płacę OC, skoro nawet w czasie stłuczki nikt nie wie auto nie
      jest ubezpieczone.
      Poradźcie mi co robić mam?
      • iberia30 Re: stłuczka 20.07.06, 12:46
        i chyba w takich przypadkach warto miec DAS'a.
        Wspolczuje, nie pozostaje nic innego jak walczyc na drodze sadowej.
        • naiwny4 Re: stłuczka 20.07.06, 12:51
          Co to jest DAS? Ile kosztuje i co daje?
          • tiges_wiz Re: stłuczka 20.07.06, 12:54
            takimi sprawami powinien sie chyba zajac fundusz gwarancyjny.
          • iberia30 Re: stłuczka 20.07.06, 12:56
            www.das.pl/doc.php
            Jeszcze nie mam u nich ubezpieczenia ale juz sie zdecydowalam.
            Nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze w Twoim przypadku mogliby sie zajac
            wystapieniem na droge sadowa tylko pytanie przeciw komu:ubezpieczycielowi o nie
            wyplacenie odszkodowania czy policji-za nie sciganie sprawcy a moze sprawy,
            ktorego -sek w tym, ze takowego wlasciwie nie ma.
            • tiges_wiz zadania funduszu gwarancyjnego 20.07.06, 12:56
              Zadania Funduszu

I.

Podstawowym zadaniem Funduszu jest wypłacanie odszkodowań i świadczeń z tytułu
              obowiązkowych ubezpieczeń odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów
              mechanicznych i rolników posiadających gospodarstwa rolne:

1. za szkody na osobie, gdy posiadacz pojazdu mechanicznego, którego ruchem
              tę szkodę wyrządzono, nie został zidentyfikowany,
              2. za szkody na mieniu i osobie:

• gdy posiadacz zidentyfikowanego pojazdu mechanicznego, którego ruchem szkodę
              tę wyrządzono nie był ubezpieczony obowiązkowym ubezpieczeniem OC posiadaczy
              pojazdów mechanicznych,

• rolnik, osoba pozostająca z nim we wspólnym gospodarstwie domowym lub osoba
              pracująca w jego gospodarstwie rolnym wyrządzili szkodę, której następstwem jest
              śmierć, uszkodzenie ciała, rozstrój zdrowia bądź też utrata, zniszczenie lub
              uszkodzenie mienia, a rolnik nie był ubezpieczony obowiązkowym ubezpieczeniem OC
              rolników.

Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny nie wypłaca odszkodowania poszkodowanym,
              jeżeli mogą oni zaspokoić roszczenia na podstawie umów ubezpieczenia
              dobrowolnego (np. AC, ubezpieczenie mienia w transporcie, itp.). W takich
              przypadkach Fundusz wyrównuje szkody w części nie zaspokojonej z umów
              ubezpieczeń dobrowolnych.
              Za szkody spowodowane osobom zagranicznym, z państw w których biura nie są
              sygnatariuszami Jednolitego Porozumienia między Biurami Międzynarodowymi –
              Regulaminu Wewnętrznego, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny wypłaca
              odszkodowania na zasadach wzajemności.
              • naiwny4 Re: zadania funduszu gwarancyjnego 20.07.06, 13:25
                Czyli jeśli ja mam AC, to nie dostanę nic z funduszu gwarancyjnego? To bez
                sensu, bo jestem poszkodowany, a przy następnym obliczaniu składki AC
                ubezpieczyciel zwiększy ją, bo musiał mi wypłacić pieniądze!
                No i najważniejsze pytanie: gdzie się zgłośić lub wysłać pismo do F.G.?
                • tiges_wiz Re: zadania funduszu gwarancyjnego 20.07.06, 13:26
                  nie ... jezeli jest winny i on nie ma OC, to placi fundusz, a oni juz sobie
                  wlasciciela znajda.
                  • tiges_wiz errata i link 20.07.06, 13:27
                    faktycznie posiadacze AC sa tu poszkodowani

www.ufg.pl/
        • marcinc3 DAS TO LIPA 28.08.06, 10:26
          i jednorazowka i przy trudnych sprawach sie wypina
          • iberia30 Re: DAS TO LIPA ??? 28.08.06, 17:12
            marcinc3 napisał:

> i jednorazowka i przy trudnych sprawach sie wypina

jeszcze nie sprawdzalam i mam nadzieje, ze jednak nie bedzie mi dane aby sie o
            tym przekonac.Rozumiem, ze ty masz zle doswiadczenia z autopsji?
      • etom Re: stłuczka 20.07.06, 13:29
        naiwny4 napisał:

> Po 3 miesiącach zbywania pracownik ubezpieczalni stwierdził, że nie mogą
        > ustalić właściciela auta, a co za tym idzie auto sprawcy nie ma polisy OC i
        > ubezpieczalnia nie wypłaci odszkodowania, ponieważ nie poczuwa się do takiego
        > obowiązku i że mogę ubiegać się o wypłatę sądownie.

Jezeli nie moga ustalic wlasciciela to TU nie wyplaca odszkodowania,ale POWINNI
        Cie poinformowac ,ze wtedy odszkodowanie wyplaca fundusz gwarancyjny.
        Jest tylko jedno ale - fundusz gwarancyjny tez nie wyplaci odszkodownia ,jezeli
        masz AC.Ewentualnie wyplaci tylko za szkody nie objete AC.
        Jezeli nie masz AC to (chyba?) nic nie dostaniesz.
        • naiwny4 Re: stłuczka 20.07.06, 13:47
          ...Ewentualnie wyplaci tylko za szkody nie objete AC.
          Jezeli nie masz AC to (chyba?) nic nie dostaniesz...
          etom, czy możesz to przetłumaczyć? Mam AC i OC, dostanę pieniądze z funduszu
          gwarancyjnego czy nie?
          • tiges_wiz Re: stłuczka 20.07.06, 13:51
            mysle, ze najlepszym pomyslem jest skontaktowanie sie z pracownikiem funduszu i
            przedstawienie mu sprawy.
          • etom Re: stłuczka 20.07.06, 14:00
            Z tego co zacytowal tiges_wiz wynika jasno ,ze jak masz AC to fundusz zaplaci
            tylko za szkody nie objete ubezpieczeniem AC(np. za uszczerbek na zdrowiu itd.)
            Ty dostaniesz oczywiscie odszkodowanie ze swojego AC.
            Dla pewnosci lepiej jednak to sprawdzic.

Poza tym uwazam za dranstwo ,ze w TU nie poinformowali Cie o mozliwosci
            skorzystania z FG.

---
            * Polskę poćwiartowano na trzy nierówne połowy.
            * Po zebraniu makulatury sprzedaliśmy ją razem z panią.
            • tiges_wiz Re: stłuczka 20.07.06, 14:05
              byc moze zwyzka AC zostanie potraktowana jaki "szkoda niezaspokojona z umowy AC"
              ale niestety watpie :/
              • naiwny4 do etom itiges_wiz 20.07.06, 14:43
                czy wg. was mam szanse w sądzie cywilnym przeciwko pracownikowi TU lub TU za
                nie poinformowanie mnie o FG i oczywiście przeciwko sprawcy, za straty wywołane
                podczas stłuczki jak i późniejsze (zwyżka AC) + straty moralne+ strata czasuna
                załatwienie całej sprawy (mój czas jest drogi). Jakie mogą być koszty sądowe,
                czy warto brać prawnika czy może wcześniej wymienione DAS?
                • tiges_wiz Re: do etom itiges_wiz 20.07.06, 14:51
                  niestety nie jestem w stanie ci odpowiedziec na to pytanie :(
                  • naiwny4 stłuczka 20.07.06, 14:53
                    Dzięki wszystkim szczególnie etom i tiges za pomoc
                • iberia30 Re: do etom itiges_wiz 20.07.06, 14:52
                  na DAS jest juz za pozno- w momencie szkody nie miales ich ubezpieczenia.
                  Co do szans-musialby Ci na to jakis prawnik odp.
                • etom Re: do etom itiges_wiz 20.07.06, 15:09
                  naiwny4 napisał:

> czy wg. was mam szanse w sądzie cywilnym przeciwko pracownikowi TU lub TU za
                  > nie poinformowanie mnie o FG...

to zalezy czy maja taki obowiazek prawny

> ....i oczywiście przeciwko sprawcy, za straty wywołane
                  > podczas stłuczki jak i późniejsze (zwyżka AC) + straty moralne+ strata czasuna
                  > załatwienie całej sprawy (mój czas jest drogi).

Przeciwko sprawcy zawsze taka masz mozliwosc - w procesie cywilnym.
                  Gdyby jednak zalozyc ,ze UFG wszystkie te zadania uwzgledni jako "szkody
                  niezaspokojone" (czyli wyplaca za zwyzki z AC + straty moralne + strata czasu)
                  wtedy nie ma juz o co "walczyc" :-)

www.ufg.pl/kontakt.html
                  • etom kontakt do UFG 20.07.06, 15:11
                    zapomnialem :-(
                    www.ufg.pl/kontakt.html
      • iberia30 Re: stłuczka -i jaki finał? 28.08.06, 08:05
        Jako, ze ostatnio kupowałam ubezpieczenie w DASie, to zapytalam rowniez o ten
        przypadek i potwierdzili, ze sprawa nadaje sie dla prawnika.
        Napisz co dalej, czy udalo Ci sie jakos z tego wyplatac?
      • marcinc3 to bajka 28.08.06, 10:24
        jezeli nie to firma ktora nie moze poniesc odpowiedzialnosci bo np polisa jest
        nie wazna lub lewa itp kieruje to automatycznie do funduszu gwarancyjnego -
        chyba ze jest jeszcze jedna mozliwosc ze ponosi odpowiedzialnosc i cie sciemnia
        • marcinc3 Re: to bajka 28.08.06, 10:29
          jezeli masz ac to z funduszu dostaniesz tylkopokrycie dodatkowych strat za auto
          nie dodatkowe to uszczerbek na zdrowiu ale zaliczaq sie tez np wyrownanie
          zwyzki na AC
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka