Dodaj do ulubionych

Jaki program do diagnostyki silnika ... ?

19.08.06, 20:18
Jaki według was jest najlepszy program diagnostyczny do silników japońskich, i ile taki program kosztuje, pytam się dlatego że prowadzę mały zakład naprawy samochodów i pasowało by wejść już w 21 wiek:)
Obserwuj wątek
    • rodman21 Re: Jaki program do diagnostyki silnika ... ? 20.08.06, 10:17
      up up ponawiam pytanko
    • mary_elx a czy wiedzę o naprawie samochodów.... 20.08.06, 10:40
      Też czerpiesz z forum GW? Teraz już wiem, skąd takie pytania - jak wymienic
      kompletny rozrząd w maździe albo jak zdjąć łozysko piasty przedniegio koła w
      hondzie...
      • sum_tzw_olimpijczyk Re: a czy wiedzę o naprawie samochodów.... 20.08.06, 12:14
        Co prowadzisz? Warsztat do japońskich wozów? To one w ogóle się psują? :)
        • rasiauskas Re: a czy wiedzę o naprawie samochodów.... 20.08.06, 23:50
          Nawet nie masz pojecia jak bardzo.
    • devote Re: Jaki program do diagnostyki silnika ... ? 20.08.06, 23:54
      rodman21 napisał:

> prowadzę mały zakład naprawy sa
      > mochodów i pasowało by wejść już w 21 wiek:)

lepiej omijac taki warsztat
      ciekawe jak robiles diagnostyke do tej pory
      • skyddad Re: Jaki program do diagnostyki silnika ... ? 21.08.06, 14:52
        Firmy prowadzace sprzedaz czesci samochodowych,oferuja dla swoich kilentow czyli
        tylko warsztatow caly sprzed potrzebny do diagnostyki on jest wypozýczany ale za
        programn trzeba zaplacic.programy obejmuja wszystkie auta np jakie znajduja sie
        na terenie Szwecji tzn sa zarejestrowane. Taka zabawa kosztuje mniejwiecej 140
        tys koron.Wplacasz i masz.Jest zabezbieczone aby tego nieskopiowac.Jak masz duzo
        pracy to sie zwraca w ciagu paru miesiecy.
        Pracowalem osobiscie na pierwszych wersjach w latach 2003 to musze stwierdzic ze
        bylo pomocne ale praktyka i wiedza byla na pierwszymn miejscu.
        Pamietam byl problem kiedys z Oplem Calibra z paliwem.Komp wyramnie mowil
        zymienic rele do pompy paliwowej.Niestety nie pomagalo.Kiedys wpadlem ze powodem
        jest spadek napiecia.Pomierzylem i faktycznie byl a opowodemn byly zasniedziale
        gdzie indziej styki.Takze komp niezawsze wskaze jak trzeba ale to bylo 3 lata
        temu ,wtej dziedzinie jest olbrzymi postep i w programach rowniez.Obecnie
        programny sa ulepszone i co rok wymieniane.Juz takie buble sie niezdazaja.
        Problem jest ze mechanicy obslúgujacy te úrzadzenia niestety nie reprezentuja
        jakiegos poziomu ztej dziedziny i wiele rzeczy nie rozumieja wco sie bawia.
        Doslownie dochopdzi do czystej galkologi (jest to dziedzina opanowania krecenia
        galkami), oczywiscie niezdajac sobie sprawy co tam zachodzi.
        Pzdr.Sky.
        • rodman21 dzięki skyddad !!! 21.08.06, 18:32
          Odpowiadam reszcie - mam bardzo małą działalność gospodarczą (na życie wystarcza , a i klienci maja raczej o mnie niezłe zdanie bo ciągle polecają mnie swoim znajomym, w reklame jescze nie inwestowałem)poprostu do tej pory jeśli uszkodzeniu uległa elektronika to nawet się za to nie brałem i dlatego chciałbym nadrobić zaległości, no ale widzę że spora część forumowiczów tylko śmiać sie potrafi.

skyddad - to że jeszt ogromny postęp w oprogramowaniach diagnostycznych to zdaję sobie z tego sprawe, ale kiedyś kumpel napomniał mi o programie WOW czy cos takiego, instalowany jest na laptopie i do każdego modelu samochodu kupuje (dostaje się od producenta oprogramowania) sie cos w rodzaju wtyczki komunikacyjnej kturą z kolei łączy się z pseudokomputerem w samochodzie (program jest aktualizowany przez internet i posiada bardzo wiele funkcji diagnostycznych).
          Chciałem jeszcze zapytać czy są wykonywane szkolenia po kupnie takiego programu czy też szkolenia muszę pokryć z własnej kieszeni. I ile średnio taki programik z reszta wyposarzenia kosztuje (wiadomo że bez kompa, pewnie z 10-15 tys złotych)
    • voivod696 Re: Jaki program do diagnostyki silnika ... ? 21.08.06, 20:53
      zobacz tu:
      www.allegro.pl/item122054232_diagnostyka_profesionalna_po_polsku_obd_can.html
      i tu
      www.allegro.pl/item120607210_interfejs_vag_audi_vw_opel_bmw_obd2_nowosc_.html
      • logis_on_line Re: Jaki program do diagnostyki silnika ... ? 22.08.06, 09:34
        Sprzęt do zaledwie 20% sukcesu.
        Trzeba jeszcze zainwestować w literaturę, szkolenia (zdobywając ja samodzielnie
        zabraknie Ci czasu na zarabianie) oraz niezbędny sprzęty do diagnozy
        (multimetr, oscyloskop i różnego rodzaju inne mierniki do pomiarów wartości
        fizycznych)

Pozdrawiam
        • skyddad Re: Jaki program do diagnostyki silnika ... ? 22.08.06, 11:28
          Rodman21 i Logis_on_line,
          W Szwecji tak dostaje sie pelne szkolenie w tej cenie.Glownie praktyczne gdyz
          komputery sa opanowane od dziecka u wszystkich oprocz mnie gdyz jestem tej
          starszej daty. Ale coz dzieci jak byly male to tate nauczyly takze operuje juz
          kompemn od ponad 14lat.
          Tak ekstra mierniki sa potrzebne lecz ostatnie wyroby tz tej branzy sa
          fantastyczne .mam multimetr z ekranem na cieklych krysztalach gdzie kazda
          wartosc moge podgladac na ekranie tzn otrzymuje krzywa i widac czy jest
          prawidlowa lub cos nie tak.Operuje sie odczytem na osi X i Y czyli wartosci sa
          widoczne wzrokowo ajak chce wiedziec ile dokladnie to mam obok pokazane w
          cyfrach.Ostanie programy maja te funkcje takze dokonac kontroli nie trzeba nic
          przelaczac ani podlaczac tylko trzeba sie znac.Niestety przecietny dobry
          mechanik niema pojecia a trudno jest jego nauczyc gdyz to jest wiedza niestety
          juz polna pol zwiazana z elektronika i elekrycznoscia.Tak komunikacja z kompem
          samochodowym jest problemem.Dostaje sie uniwersalne wtyki ale czasami trzenba
          pol auta rozebrac zanim sie dostanie do magistrali.
          Mowa jest o programnach dla wszystkich aut.
          PROGRAMNY W ASO GDZIE SIE ROBI JEDNA MARKE CALY CZAS wyglada to zupelnie inaczej.
          Logis ma racje najprosciej dochodzic samemu majac wiedze podstawowa, wyrobic
          sobie swojego nosa nauczyc sie obslugiwac i ciagle poglebiac swoje
          umiejetnosci.-Tak zycia moze nie starczyc.
          Ciesze sie ze zostawilem te branze juz innym.Chodze czasami odwiedzam sa nowe
          kompy nowe programny ale chlopcy sie bawia i nic nie rozumieja.Sa po szklólach
          mechanicznych lub przyczeni do zawodu.W dalszym ciagu jest to czarna
          magia.Klienci lgna jak widza taka fachowa aparature.Jedynie ich szef sie nauczyl
          i rozumie co robi. Czasami widze jak maszyna kaze to i to ,oni robia i nie
          pomaga.Wtedy jest bardzo doswiadczony kolega,ktory spoglada poslucha i bez
          maszyny odrazu wskazuje blad.A ze zajmuje sie ostanie lata tylko takimi autami,
          daje sobie rade bezblednie.Czasami jak maja ciezki problem z autem i z VAG
          przysylaja z ASO gdzy rady juz nie moga sobie dac,wtedy On po przejrzeniu
          rozbierze przeczysci spirytusem styki i kontakty tam gdzie trzeba i juz
          funkcjionuje.ASO nie bedzie czyscic stykow gdyz oni tylko wymieniaja
          komponenty.Takie jest zycie.
          Rodmnan inwestuj,niech stoi niech widza czasem podlacz zrob madra mine ,ale
          najwazniejsze aby klienci byli zadowoleni i ich auta poprawnie dzialaly.
          Pzdr.Sky.
          • logis_on_line Re: Jaki program do diagnostyki silnika ... ? 22.08.06, 12:07
            Dodatkowe mierniki niestety są konieczne – zwykły pomiar wysokiego napięcia na
            oscyloskopie - tester diagnostyczny nie posiada odpowiedniej sondy czy
            sprawdzenie drożności układy wydechowego. Uniwersalne testery niestety są
            drogie i nie do końca dobrze oprogramowane, są także problemy z
            polskojęzycznymi wersjami (źle albo b. źle tłumaczone) itp. itd...

> Rodmnan inwestuj,niech stoi niech widza czasem podlacz zrob madra mine...

Tu należy uważać, podłączenie w skrajnych przypadkach może doprowadzić do
            unieruchomienia auta, wtedy nic innego nie pozostaje jak udać się do speca. Tu
            bez wiedzy lepiej niczego nie podłączać – słyszałem, że ściągnięty z netu
            program diagnostyczny w złośliwy sposób kasował zawartość ECU w aucie – powrót
            do poprzedniej zawartości pamięci komputera wymaga stosownych haseł i
            olbrzymiej wiedzy.

To jest dziedzina, w której wiedza cząstkowa na niewiele się przydaje – trzeba
            przekopać wiele książek (w naszym języku jest ich niewiele) i wiele czasu
            potrzeba by cokolwiek zrozumieć o co w tym wszystkim idzie.
            Chce się powiedzieć za Młynarskim – róbmy swoje.

Pozdrawiam
            • skyddad Re: Jaki program do diagnostyki silnika ... ? 22.08.06, 13:11
              Logis,
              Swieta prawda.
              Pzdr.Sky.
              • lucj Re: Jaki program do diagnostyki silnika ... ? 22.08.06, 16:55
                Spróbuj tutaj:
                www.ekolab.ig.pl/Fast_Box.html
                dobra cena i niezła skuteczność w działaniu.Nie blokuje się jak skończy się
                abonament
                • logis_on_line Re: Jaki program do diagnostyki silnika ... ? 22.08.06, 18:38
                  Proponuję forum na OBD2 obd2.pl/obd2/index.php
                  Poczytasz i sam zdecydujesz.
                  Jeżeli jednak chcesz wydać forsę to kup sobie zwykły czytnik kodów usterek -
                  tani, niczego nie zepsujesz a wrazenie na kliencie zrobisz.

Pozdrawiam
                  • rodman21 Dzięki !!! 22.08.06, 20:22
                    Zdaję sobie sprawę że od zaraz wszystkiego nie opanuję, ale powiem wam że cholernie mnie to ciekawi i nie spocznę dopuki tego nie ogarnę przynajmniej w stopniu podstawowym:) (oczywiście doświadczenie w tej dziedzinie ma ogromne znaczenie, może od razu zatrudnię jakiegoś znającego sie na rzeczy fachowca)
                    Dzieki za wszystko teraz wszystko zależy tylko odemnie i od moich 2-uch pracowników;).
                    Właśnie czekam na oferty z paru tych firm produkujących ten sprzęt i oprogramowanie z którymi sie skontaktowałem, zobaczymy co z tego wyniknie??
                    • logis_on_line Re: Dzięki !!! 22.08.06, 21:46
                      > Właśnie czekam na oferty z paru tych firm produkujących ten sprzęt i
                      oprogramow
                      > anie z którymi sie skontaktowałem, zobaczymy co z tego wyniknie??

Polegaj na opinii z formu OBD2 - oni znają się na rzeczy i uważaj na sprytnych
                      prestawicieli handlowych. Kolega kupił sobie za całe 18 tys. zł tester i klnie
                      na czym świat stoi. Zanim dasz się naciągnąć to przez miesiąc oddaj się
                      lekturze z forum OBD2 i potem podejmij decyzję.

Powodzenia i daj znać co kupiłeś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka