markus119 05.09.06, 09:35 Dzisiaj pękł przewód hamulcowy. Wiem że po wymianie trzeba jakoś odpowietrzyć, ale nie wiem jak bo ja zawsze byłem tym pompującym. Link Zgłoś Obserwuj wątek
marcint844 Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 05.09.06, 09:54 Witam. Jedna osoba pompuje ze 3 razy i trzyma pedał hamulca ale pewnie to juz wiesz. Natomiast przy tarczach hamulcowych badź bebnach znajduje się taki zaworek nie daleko przewodu hydraulicznego. W momencie gdy osoba trzyma hamulec druga osoba odkręca na chwilę ten zaworek(powinno z niego ujsć powietrze). Należy powtarzać proces do momentu gdy przestanie lecieć powietrze a zaczie płyn hamulcowy. Przypominam iż po takim zabiegu zazwyczaj należydolać płynu hamulcowego do zbiorniczka Link Zgłoś
fredoo Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 05.09.06, 10:05 Można odpowietrzyć samemu.Wystarczy poluzować zaworek odpowietrzający i poczekać aż będzie sączył się z niego płyn bez powietrza. Link Zgłoś
black_code Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 05.09.06, 17:52 fredoo napisał: > Można odpowietrzyć samemu.Wystarczy poluzować zaworek odpowietrzający i > poczekać aż będzie sączył się z niego płyn bez powietrza. Ty chyba nigdy nie odpowietrzales hamulcow ,piszesz bzdury kazdy mechanik ciebie wysmieje a ja zaczynam jako pierwszy. Link Zgłoś
loyezoo Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 05.09.06, 18:35 black_code z całym szacunkiem ale tak da się odpowietrzyć hamulce i widziałem jak robią tak warsztaty (jak nie ma np.komu pomóc)tylko że to b.długo trwa ale płyn poleci i wypcha powietrze.Poza tym nie napisaliście koledze najważniejszego.Odpowietrza się (zaczyna) od najdalszego koła od pompy.Potem kolejno te coraz bliżej.Pzdr. P/S warsztaty biorą za to 20-30zł warto się bawić? Link Zgłoś
crannmer Nie czytaj ignorantow powyzej... 05.09.06, 10:35 ... bo doprowadzisz do niedzialania hamulcow. 1. Wariant bezpieczny: przewod wymienia i hamulce odpowietrza warsztat. 2. Wariant ryzykowny (o ile nigdy nie robiles tego z kims, kto sie zna) Potrzebny jest przewod z tworzywa, pasujacy na odpowietrzniki, przezroczysta butelka (najlepiej plastikowa), 1 nowe opakowanie plynu hamulcowego i osoba do pomocy. Do butelki wlewa sie troche plynu i zanurza w nim koniec przewodu nasadzonego na odpowietrznik. W zbiorniczku plynu nalewa sie nowego plynu pod korek. Pomocnik siada za kierownica. Luzuje sie troszke odpowietrznik i daje komende "nacisnij hamulec i trzymaj". Podczas naciskania luzuje sie nieco wiecej, aby plyn mogl wyplynac wezykiem do butelki. Jak pedal osiagnie podloge, przykreca sie odpowietrznik, aby wytloczony plyn nie zostal zassany. Komenda "pusc pedal". Po czym komenda "nacisnij i trzymaj", luzowanie, dociagniecie, "pusc pedal" itd itd az z wezyka wyplynie czysty plyn bez banieczek powietrza. Co kilka nacisniec nalezy sprawdzic poziom w zbiorniczku pompy hamulcowej, albowiem moze go tam braknac. W przypadku niskiego poziomu dolac nowego. MfG C. Link Zgłoś
gogggo Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 05.09.06, 20:14 Posłuchaj frodoo.Najprosciej i co wazne -do wykonania samodzielnie. P.S. Wygrałes plebiscyt na post miesiąca.Określenie -byłem pompującym-bardzo mi się podoba.Dla mnie bomba. Link Zgłoś
loyezoo Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 05.09.06, 21:08 gogggo napisał: > Posłuchaj frodoo.Najprosciej i co wazne -do wykonania samodzielnie. > P.S. Wygrałes plebiscyt na post miesiąca.Określenie -byłem pompującym-bardzo mi > > się podoba.Dla mnie bomba. Mi też się podoba twój bo to nie fredoo napisał ten post,więc czytaj uważniej a potem oceniaj.Pzdr. Link Zgłoś
swoboda_t Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 05.09.06, 21:17 Gogggo napisał do markusa119, żeby ten posłuchał fredoo, a nie, że to fredoo napisał pierwszy post. Więc czytaj uważniej a potem oceniaj ;P Link Zgłoś
swoboda_t Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 05.09.06, 21:20 Wg. mnie powinieneś zastosować metodę opisaną przez Crannmera - jest chyba anjszybsza i najbardziej efektywna. Sprawdzone ;) Jest też opisana w bodaj każdej książce obsługi. Metoda fredoo mnie zaciekawiła, ale jakoś nie przekonuje. Link Zgłoś
loyezoo Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 05.09.06, 21:35 swoboda to jest dobra metoda ale zanim płyn wyprze powietrze samoczynnie schodzi naprawdę sporo czasu:) i nie jest to 15 minut.Kolejna sprawa że "marnujesz" dużo więcej płynu niż przy "normalnym" odpowietrzaniu. Link Zgłoś
skyddad Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 06.09.06, 16:42 Wszytko cacy cacy ale jak pekl przewod hamulcowy to niezle byl skorodowany system hamulcowy.Na ogol w takich ukkladach nie da sie normalnie odkrecic nipelka do odpowietrzania.Trzeba najpierw dokladnie obejrzec i sie zastanowic jezeli wlozymy klucz na nipel na ogol No-9 lub 8 sa nawet 7mm. Iczaczniemy przekrecac i stwierdzimy ze poszlo ale nipel zostal wkluczu po prostu sie ukrecil. Czy to byl tyl samochodu czy przod i jaki system hamulcow z tylu tarczowe czy bebnowe? Na zaciskach hamulcow tarczowych jest latwiej odkrecic skorodowany nipel.Zakladamy wlasciwy numer klucza sztorcowego dlugiego, gdzy ten lapie cala powierzchnia i jest w stanie odkrecic.Na ogol niema problemu w autach japonskich´i niemieckich. Najgorzej jest z francuskimui i wloskimi. Jez<eli mamy podejrzenbie ze beda problemy nalezy malym mloteczkiem lekko stuknac w nipel prostopadle.Jak nie pomaga to sie lekko i szybko podgrzewa palnikiem.Na ogol puszcza.jezeli urwiesz niestey musisc kupic nowy cylinderek w hamnulcach benowych a tarczowych nowy zacisk.pzdr.Sky. Link Zgłoś
skyddad Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 06.09.06, 16:55 Plynu hamulcowego sie nieoszczedza przy opdpowietrzaniu.Tyle razy sie robi ile wymaga ta operacja,dobrze jest wogole zmienic plyn wcalym sýstemie hamulcowym. Najprostrza metoda zmiany to najpierw poluzowanie wszystkich nipli do odpowietrzania tak ze wiemy ze mozna je odkrecic i zakrecic. Ogladamy zbiorniczek wyrownawczy jezeli jest brudny zdejmujemy i najpierw dokladnie go czyscimý.czysty zakladamy na pomope przez wcisniecie.Zalewmy czystym plynem i zaczynamy od najdalszego kola czyli prawe tylne pozniej lewe pozniej prawe przednie i nakoncu przednie od strony kierowcy.Najprosciej jest z wezykiem do sloiczka.Pamietajcie ze plyn hamnucowy jest trujacy i niekorzystnie wplywa na skore ludzka i przenika do krwi.Po kazdym kole dolewamy plynu do zbiorniczka wyrownawczego.Odpowietrzamy az bedzie lecial czysty zlotty plyn. To bedzie udana wymiana i odpowietrzanie. pzdr.Sky. Link Zgłoś
dewulot1 Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 06.09.06, 18:06 Dobre firmy robia plyn hamulcowy w dwoch kolorach, na przyklad czerwony i zielony. Przy wymianie plynu dajesz nowy plyn w innym kolorze i latwo widzisz kiedy jeszcze wyplywa stary a kiedy juz nowy plyn. Zaczynanie od najdalszego kola jest niepotrzebne (mit miejski), robisz kola w obojetnie jakiej kolejnosci. Zakrecasz nipel tam gdzie juz leci plyn bez babelkow i tyle. Najczesciej prawe tylne kolo jest ostatnie. Link Zgłoś
gogggo Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 06.09.06, 17:02 Nie przekonuje bo jej nie stosowałeś.Nie 15 min a góra 3 wystarcza-na 1 koło.Odpowietrzanie polega na usunięciu powietrza z układu i na tym warto skupić uwagę.A nie oszczędzaniu płynu.Pozdrawiam. Link Zgłoś
loyezoo Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 06.09.06, 17:51 gogggo napisał: > Nie przekonuje bo jej nie stosowałeś.Nie 15 min a góra 3 wystarcza-na 1 > koło.Odpowietrzanie polega na usunięciu powietrza z układu i na tym warto > skupić uwagę.A nie oszczędzaniu płynu.Pozdrawiam. Nie czytasz ze zrozumieniem.Napisałem że bez "pompowania" zajmuje dużo czasu aczkolwiek z pompowaniem jak starsze auto to życzę ci powodzenia w 3min na jedno koło. Link Zgłoś
fredoo Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 06.09.06, 18:25 Jescze jedna uwaga.Gdy się coś wymienia w układzie hamulcowym np.przewód lub cylinderek to dobrze jest podeprzeć np.kołeczkiem drewnianym pedał hamulca i wówczas płyn hamulcowy nie wycieknie z układu hamulcowego(pompa znajduje się w środkowym położeniu i blokuje wypływ).To są dobre warsztatowe metody i jeśli ktoś zna lepsze to graruluję.Do odpowietrznia oczywiście usuwamy blokadę i trwa ono kilkadziesiąt sekund.Pozdrawiam. Link Zgłoś
skyddad Re: Jak odpowietrzyć hamulce? 06.09.06, 20:15 lepiej czesciej wymienic plyn niz jezdzic na zlewkach,tak sie wykonuje w szwecji. Firmy szanujace sie kupuja plyn hamulcowy na beczki i nie oszczedzaja jak male warsztaciki aby na wszystkim zarobic.Swiezy plyn max stary dwa lata to jest bezpieczenstwo zachowane.Nikt nie nadmienil ze czesta wymiana plynu przedluza zywotnosc calego ukladu hamulcowego o 90%.na ogol po 12latach fiaty i francuskie krocej trzeba wiele elemntow wymienic jak zaciski,lub tylnie tloczki wbebnach lub cale pompy hamulcowe.jak jestswiezy plyn towszystko nienagannie sie sprawuje. pzdr.Sky. Link Zgłoś