Dodaj do ulubionych

Dacia Logan

20.09.06, 14:01
Proszę o wypowiedzi użytkowników Dacii Logan, zwłaszcza z silnikiem Diesla

poniżej link do tekstu, który być może wielu malkontentom otworzy oczy

Pozdrawiam

www.kleine.at/allgemein/automotor/170140/index.do
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Dacia Logan 20.09.06, 14:07
      www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=2&id2=221

Niby pytasz o opinie, a tak naprawdę błagasz o słowa pocieszenia w tych
      ciężkich chwilach zakupu tego wyrobu, ewentualnie słowa zachwytu nad tym
      wehikułem.
      • stonkastonka Re: Dacia Logan 20.09.06, 14:15

> Niby pytasz o opinie, a tak naprawdę błagasz o słowa pocieszenia w tych
        > ciężkich chwilach zakupu tego wyrobu, ewentualnie słowa zachwytu nad tym
        > wehikułem.

nie oczekuję ani pocieszenia, ani słów zachwytu - pytam o opinie, malkontentom
        podsunąłem jedno z wielu źródeł, Logana nie kupuję i nie jestem w trakcie
        podejmowania decyzji dotyczącej mojego przyszłego samochodu

po prostu mi żal, że Czesi mają skodę - wyśmiewaną przez Polaków, Rumunii
        logana, wyszydzanego przez Polaków a Polacy - którzy kpią ze wszystkich dookoła
        mają Intrall Lubo...
        • wallenrode Re: Dacia Logan 20.09.06, 14:44
          a co ma piernik do .....

logan jest francuski a to ze robia go w rumunni nic nie ma do rzeczy.

to nasz jest lanos , matiz , i inne.

a VW poszedł do skody bo skoda ma większa tradycję niż nasze FSO zresztą to
          inna historia.

pomyśl ile państw w europie nie ma swojej marki.

nie potrzebnie jest ci żal, nie miej żalu.
      • programistajava Re: Dacia Logan 20.09.06, 14:44
        3 zwiezdy to nie tragedia w przypadku Logana mysle ze tego nalezalo sie
        spodziewac...
    • robert888 Re: Dacia Logan 20.09.06, 14:19
      to idealne auto dla tych, którzy jak twierdza dbają wyłącznie o "przeniesienie
      się z pkt A do pkt B". Powinni je kupwać na kopy.
      Testował to Walter Rohlr? TEN Rohlr?
      • stonkastonka Re: Dacia Logan 20.09.06, 14:34

> Testował to Walter Rohlr? TEN Rohlr?

:)))
        dlaczego od razu "to"?? :)
        chyba, że deprecjacja nie była zamierzona... :)

właśnie wydaje mi się, że chodzi o TEGO Walter'a Röhrl'a

• wallenrode Re: Dacia Logan 20.09.06, 14:38
      nie jestem i nie byłem i nie będę uzytkownikiem tej marki i tego modelu.

stylistyka wnętrza i uzyte materiały odrzucają na kilometr.

ale co kto lubi.
    • a-ndrzej Re: Dacia Logan 20.09.06, 14:51
      Ten samochod jest zalosny. Siedzialem nawet w srodku to wiem-)
      Swoja droga zal mi ludzi ktorych samochod ma tylko przewiezc na wyznaczonej
      trasie, i nie wazne jak wyglada.
      Dla mnie ma znaczenie jak wyglada samochod ktorym jezdze, pioro ktorym pisze,
      ubranie w ktorym chodze, teczka ktora nosze, kolor pokoju w ktorym sypiam,
      itd,itp. Zaraz sie odezwa glosy tych dla ktorych jest tylko byc, a nie miec.
      Zastanawiam sie tylko czasem czy jak ktos faktycznie nic w zyciu nie ma, to
      jest tym za ktorego chcialby uchodzic. Pisze o tym bo zwykle ci ktorych stac
      jedynie na starego grata pisza ze samochod to przyrzad do jezdzenia i
      podniecanie sie jego wygladem nie ma sensu. Spedzam w aucje duzo czasu i Dacia
      Logan nie wchodzi w gre.
      Zabrzmi to brutalnie, ale wstydzilbym sie tym jezdzic-)
      • a-ndrzej Re: Dacia Logan 20.09.06, 14:53
        nie aucje, tylko aucie oczywiscie. Paluszek nie tu puknal-)
      • stonkastonka Re: Dacia Logan 20.09.06, 14:55

> Zabrzmi to brutalnie, ale wstydzilbym sie tym jezdzic-)

ja też bym się raczej wstydził
        i co więcej - obawiał złośliwców, którzy dla czystej uciechy - na widok tego
        samochodu porysują lakier albo oberwą lusterka, kiedy auto stoi na parkingu

to prawda, lepiej mieć piękne rzeczy i piękne auta, które sprawiają radość z
        jazdy
        ale to nie znaczy, że logan nie powinien był powstać...
        • ppo Re: Dacia Logan 20.09.06, 15:05
          > i co więcej - obawiał złośliwców, którzy dla czystej uciechy - na widok tego
          > samochodu porysują lakier albo oberwą lusterka, kiedy auto stoi na parkingu

"Skąd ty mieszkasz", że się tak zapytam? U mnie w Mieście takie "złośliwości"
          skończyły się 15 lat temu :)
      • chris62 Re: Dacia Logan 20.09.06, 14:57
        a-ndrzej napisał:

> Zabrzmi to brutalnie, ale wstydzilbym sie tym jezdzic-)

No i zapewne są tacy co wstydziliby się jeździć Twoim autem taka kolej rzeczy...
        • a-ndrzej Re: Dacia Logan 20.09.06, 15:01
          Pewnie masz racje.
          Pocieszam sie jedynie tym, ze na 100% wiecej ludzi wstydziloby sie jezdzic
          loganem niz MLem-))
          • sowik85 Re: Dacia Logan 20.09.06, 15:17
            No tak, nie ma to jak na koncu watku udowodnic swoja wyzszosc bo ma sie MLa. Po
            co komu ta informacja?? Nie wystarczyło po prostu napisac ze ma sie lepsze auto?
            Nie, bo ML to nie auto dla plebsu, to auto elit, do których przedmówca chce sie
            wepchac na siłe. Prawdziwe elity nie mówia ot tak ze jezdza tym a tym autem i ze
            maja worek forsy. Takie informacje zachowuje sie dla siebie, bo w dyskusji na
            ten temat przechwalanie sie zwyczajnie nie przystoi. Pozdrawiam
            • stonkastonka Re: Dacia Logan 20.09.06, 15:43
              kurczę, a ja chciałem się tylko dowiedziec z pierwszej ręki, od własiciciela
              najlepiej, jak się jeździ Loganem dci...

i pomimo, że nie chcę go na razie kupować (poczekam jeszcze z rok/dwa żeby się
              dowiedzieć, jak się spisują te auta po ok. 50 tys km) to dobrze jest zbierać
              opinie...

poszukam na innym forum
              • wallenrode Re: Dacia Logan 20.09.06, 15:56
                nie znam się ale widaję m isie ze reno ma pewnie ten silnik w clio.

więc moze zacznij od właścicieli renówek?
              • cc_2004 Re: a ktoś kupił już tego dyzla? 20.09.06, 17:23
                sprzedali choć 100 szt. takiej wersji silnikowej, żeby oczekiwać, że ktoś
                słyszał o kimś, kto zna kogoś, kto to kupił?
            • glide22 Re: Dacia Logan 20.09.06, 16:15
              czlowieku, to ktos inny nawiazal do jego auta. Zazdrosc Cie wziela, przyznaj
              sie ;)
              • sowik85 Re: Dacia Logan 20.09.06, 16:19
                Mnie? Skąd!? Pewnie ze fajnie byloby sie powozic MLem, ale nie zazdroszcze innym
                lepszych samochodów. I rozsmieszyla mnie wypowiedz, ze raczej 99% ludzi nie
                wstydziłoby sie jezdzic jego Mercem.
            • a-ndrzej Re: Dacia Logan 20.09.06, 19:03
              Nie badz niepowazny. Stan konta jest zawsze osobista tajemnicą, ale przeciez
              kazdy widzi jakim samochodem jezdzisz wiec nie bardzo rozumiem. Poza tym net-
              niestety- zapewnia pewną anonimowosc. Mam MLa wiec tak napisalem. Rownie dobrze
              moglem napisac ze mam prywatny odrzutowiec. Nie mialo to nic wspolnego z
              udowadnianiem swojej wyzszosci nad kimkolwiek. Jezeli bedzie Ci lzej, to ML
              jest w leasingu i jeszcze go nie splacilem-))
              • sowik85 Re: Dacia Logan 20.09.06, 22:41
                Nie mówie ze stan konta nie jest tajemnica, ale to ze ktos jezdzi MLem moze juz
                dawac jakies wyobrazenie o jego stanie. Nie biore pod uwage osób które Cie znaja
                osobiscie i widza czym jezdzisz. Internet zapewnie anonimowosc- fakt, ale jakbys
                napisał ze masz np odrzutowiec to pewnie nikt by nie uwierzył;) Po prostu Twoje
                zdanie zabrzmiało dla mnie dziwnie/smiesznie w kontekście prowadzonej dyskusji.
                Jak przechwałka, ale to moze byc tylko moje odczucie. Pozdrawiam
          • myrkgrav Re: Dacia Logan 20.09.06, 15:38
            Ale masz powody do satysfakcji życiowej..
          • chris62 Re: Dacia Logan 22.09.06, 09:52
            -ndrzej napisał:

> Pewnie masz racje.
            > Pocieszam sie jedynie tym, ze na 100% wiecej ludzi wstydziloby sie jezdzic
            > loganem niz MLem-))

No cóż jakbym miał MLa t owstydziłbym się czytac wątki o Loganie a co dopiero
            nim jeździć.
            Tak więc zaparkuj teraz swojego Ml'a do pudełka żeby sięnie zakurzył i idź na
            ....rowerek z podpórkami
            • mameja21 Re: Dacia Logan 22.09.06, 10:09
              chris62 napisał:

> -ndrzej napisał:
              >
              > > Pewnie masz racje.
              > > Pocieszam sie jedynie tym, ze na 100% wiecej ludzi wstydziloby sie jezdzi
              > c
              > > loganem niz MLem-))
              >
              > No cóż jakbym miał MLa t owstydziłbym się czytac wątki o Loganie a co dopiero
              > nim jeździć.
              > Tak więc zaparkuj teraz swojego Ml'a do pudełka żeby sięnie zakurzył i idź na
              > ....rowerek z podpórkami

Fakt, ten a-ndrzej to jakiś wyjątkowy burak.
            • a-ndrzej Re: Dacia Logan 24.09.06, 20:44
              Skad na swiecie tylu powalencow typu jakies chrisy czy mameje?
              Nie miesci wam sie w glowie, ze nie kazdy jest tokarzem i moze sobie kupic auto
              dla was niedostepne pewnie nigdy w zyciu? Jak wyjedziesz jeden z drugim od
              siebie ze wsi na "asfalt", to zauwaz ze po swiecie jezdzi cos wiecej niz wasze
              Polonezy na gaz. Czy naprawde wierzycie ze ktos pisze tu ze ma np. ML-a zeby
              wam zaimponowac? Wasze zdanie na moj temat obchodzi mnie mniej niz sraczka
              polarnego niedzwiedzia w berlinskim zoo. Wez sie jeden z drugim do roboty i
              kupisz sobie kiedys tez jakis lepszy samochod. Przy poziomie frustracji jaki
              macie przed czterdziestką przestanie wam kuśka stawac.
              Pozdrawiam czule wszystkich leni-zawistnikow. Jakie to polskie.
              • chris62 Re: Dacia Logan 25.09.06, 09:49
                -ndrzej napisał:

> Skad na swiecie tylu powalencow typu jakies chrisy czy mameje?
                > Nie miesci wam sie w glowie, ze nie kazdy jest tokarzem i moze sobie kupic auto
                >
                > dla was niedostepne pewnie nigdy w zyciu?
                PO PIERWSZE NIE WISZ KIM JESTEśMY I NA CO NAS STAć A JEDYNE CO NAM SIę NIE
                MIEśCI W GłOWIE TO TO żE WłAśCICIEL MLA WPADA NA WąTEK O DACII LOGAN I WYśMIEWA
                TEN SAMOCHóD - NA CO LICZYSZ ZE KTOś ZAINTERESOWANY TYM WOZIDłEM KUPI SOBIE ML'A?

Jak wyjedziesz jeden z drugim od
                > siebie ze wsi na "asfalt", to zauwaz ze po swiecie jezdzi cos wiecej niz wasze
                > Polonezy na gaz.
                NA WSI TO ML'E JEżDżą Z BURAKAMI W śRODKU.

Czy naprawde wierzycie ze ktos pisze tu ze ma np. ML-a zeby
                > wam zaimponowac? Wasze zdanie na moj temat obchodzi mnie mniej niz sraczka
                > polarnego niedzwiedzia w berlinskim zoo.
                A MNIE TWOJE ZDANIE G.. OBCHODZI A IMPONOWAć NIE MASZ CZYM DZIECIAKU.

Wez sie jeden z drugim do roboty i
                > kupisz sobie kiedys tez jakis lepszy samochod. Przy poziomie frustracji jaki
                > macie przed czterdziestką przestanie wam kuśka stawac.

SPóźNIONA TA RADA
                > Pozdrawiam czule wszystkich leni-zawistnikow. Jakie to polskie.

POLSKIE TO WYśMIEWAć BIEDNIEJSZYCH OD SIEBIE I POPISYWAć SIę "CO TO JA NIE
                JESTEM" BO MAM AUTO NA KREDYT NA 20 LAT - JESTEś żAłOSNY.
                WIDZIAłEM JUż NIE JEDNEGO TAKIEGO BIZNESMENA OD SIEDMIU BOLEśCI KTóREMU TAKIE I
                LEPSZE BRYKI KOMORNIK SKONFISKOWAł.
                • a-ndrzej Re: Dacia Logan 25.09.06, 17:09
                  > Wez sie jeden z drugim do roboty i
                  > > kupisz sobie kiedys tez jakis lepszy samochod. Przy poziomie frustracji j
                  > aki
                  > > macie przed czterdziestką przestanie wam kuśka stawac.
                  >
                  > SPóźNIONA TA RADA
                  No to w koncu mamy jasnosc-)) Jako impotentowi wybaczam ci wszystko. Rozumiem
                  ze to musi bolec.
      • flamengista to auto jest zwyczajnie za drogie 20.09.06, 17:24
        Jak na jakość, którą oferuje ta cena nie jest do przyjęcia. Faktycznie samochód
        koszmarnie brzydki i choć całkiem spory i wygodny, to kupienie go zuepłnie się
        nie opłaca.

Mając 29 tys. zł (najtańsza wersja) można kupić coś dużo lepszego, tyle że
        używanego. Np. 6-letnią Avensis, którą pojeździ się jeszcze długo, wygodniej,
        bezpieczniej i bezobciachowo.
        • grotoskat Re: to auto jest zwyczajnie za drogie 20.09.06, 20:42
          Obciach? Obciacg to kilkunastoletni golf lub astra.Po co Niemcy i Francuzi
          kupują Logana ? Tylko po to, by nie jeździć takimi trupami.
          • flamengista mamy różne definicje obciachu:-) 20.09.06, 20:49
            W dodatku ja mówię o 6-letniej Toyocie Avensis, ty o kilkunastoletniej Astrze.
            Jest delikatna różnica.

Nie wiem, czy wogóle jacykolwiek Niemcy kupili Logana. Co do Francuzów to nigdy
            nic nie wiadomo.

Ja pisze tylko, że za 29 tys. złotych można zamiast nowej Dacii Logan kupić
            bardzo dobre używane auto, które jeszcze długo pojeździ.

Natomiast nie wiem, czy za parę lat znajdą się amatorzy na 8-9 letnie Logany.
            Pewnie ceny będą takie, jak Lanosów.
            • schmidtke Re: mamy różne definicje obciachu:-) 21.09.06, 22:52

> Nie wiem, czy wogóle jacykolwiek Niemcy kupili Logana.

Owszem, Niemcy kupują Logana

www.1ro.de/dacia/forum/
              nie są ich może tysiące, ale jeżdżą i sobie chwalą...

• wallenrode Re: mamy różne definicje obciachu:-) 21.09.06, 23:08
                a czy niemcy są dla nas wyrocznią?

tam logana moga kupowac jako 2 tanie auto.

a pojęcie gustu/obciachu jest zbliżone.

dla jednego obciach to będzie używant smaochód z lat 90 a dla drugiego nowy
                logan zupełnie bez proporcji ,bez jakości ale jest nowy.

• chris62 Re: to auto jest zwyczajnie za drogie 22.09.06, 10:01
          Może inaczej, co masz nowego w ofercie bo nowa Avensis to 3x tyle i więcej a
          6-cio letnia nierówna innej 6-cio letniej.
          Pewnie Panda albo inny maluch wartają powyżej 30 tys. PLN Twoim zdaniem?
          • flamengista Re: to auto jest zwyczajnie za drogie 22.09.06, 22:28
            Nowego chyba nic. Ale za te pieniądze - jeśli brzydzisz sie autem 6-letnim
            możesz od biedy kupić prawie nową Skodę Fabię (z 2005 roku).

Moim zdaniem roczna Fabia jest o niebo lepsza od nowej Dacii. Podobnie jak 6
            laetnie Avensis w dobrym stanie, rzecz jasna.
            • chris62 Re: to auto jest zwyczajnie za drogie 25.09.06, 10:01
              flamengista napisał:

> Nowego chyba nic. Ale za te pieniądze - jeśli brzydzisz sie autem 6-letnim
              > możesz od biedy kupić prawie nową Skodę Fabię (z 2005 roku).
              >
              > Moim zdaniem roczna Fabia jest o niebo lepsza od nowej Dacii. Podobnie jak 6
              > laetnie Avensis w dobrym stanie, rzecz jasna.
              Skodę z 2005 roku 1,2 HTP?
              Dziękuję.
              Tak czy inaczej nowe to nowe a aużywane to używane to inny temat.
              To samo można powiedzieć o każdym innym tanim nowym samochodzie nie tylko tym.
              Każdy ma prawo wyboru. Jeżeli ktoś decyduje sie na nowy tani samochód to po co
              mu wciskać drogi uzywany?
              Kupno auta to dopiero początek studni bez dna a ktoś kto kupi auto 6-cio letnie
              powinien wiedzieć że wkrótce sporo do niego dołoży, to tylko w reklamach garnki
              same się myją auta się nie psują proszki same piorą itd.
              Paradoksalnie więc na używane auto trzeba mieć więcej kasy.
    • nautilus.pompilius Re: Dacia Logan 20.09.06, 16:31
      Łojezu wielki problem ideologiczny. Logan - tanie, paskudne w środku i zewnątrz
      toczydło. Jak ktoś ma 30 tysięcy na samochód, chce mieć nowe na gwarancji, wozić
      siebie, babę i dziecko to kupuje sobie takiego Logana i jeździ.
    • programistajava Re: Dacia Logan 20.09.06, 20:46
      www.autocentrum.pl zakladka na gorze opinie i testy keitowcow
      • loyezoo Re: Dacia Logan 20.09.06, 21:06
        Hmm ML typowa bulwarówka zresztą uważana (w różnych testach i opiniach
        uzytkowników)za taki "kibel" MB.Widać to chociażby po cenie w porównaniu z G-
        classe (roczniki 2000-2002 średnio o 30-50tys droższe)Oczywiście rzecz gustu bo
        G jest "kwadratowy".Na szczęście (moje:)) nie uznaję wogóle nowych aut a tylko
        oldtimery.Poza tym każdy ma to co lubi lub to co na co go stać.Jak ktoś
        wspomniał małą ma konkurencje Logan w tej klasie za te pieniądze.

P/S nie chciałem tą wypowiedzią obrazić kogokolwiek tymbardziej właściela/i ML-
        a bo opinia jest subiektywna lub/i oparta na poszlakach:))) Pzdr.
        • speedone Re: Dacia Logan 20.09.06, 22:24
          dla mnie samochod ma byc prawidlowo zaprojektowany niemuszi byc polotu ale logan
          jest brzydki ! np. siena ani ladny ani brzydki ale poprawny
    • rasiauskas Re: Dacia Logan 20.09.06, 23:49
      Przy niskiej cenie i nowym samochodzie poszedlbym raczej w strone Fiata Albei
      czy tez troszeczke drozszej ale juz kompletnej Hondy City
      • seth11 Re: Dacia Logan 21.09.06, 00:23
        Ładne mi troszeczkę:)))
        Jakieś 15.000pln
        Niektóży z tego forum nie mają auta za takie "troszeczkę".

Ps. Mój brat chodzi do szkoly średniej, i mówi że najlepszy jest golf.
        Podobno wszyscy tak uważają w jego szkole.
        Dlatego wiem skąd się biorą na tym forum niektóre wypowiedzi.
      • programistajava Re: Dacia Logan 22.09.06, 09:04
        > Przy niskiej cenie i nowym samochodzie poszedlbym raczej w strone Fiata Albei
        > czy tez troszeczke drozszej ale juz kompletnej Hondy City
        1.mo co do kompletnosci to Albea oferuje wiecej za mniejsze pieniadze :D
        Mam Nowa Albee i na razie jest ok, w ofczy nie kluje nawet mi sie podoba, choc
        nie przecze ze jakbym mial kase to bym sobie nowego ciffa sprawil :D.
        Klima Abs 2poduchy elektr przednie szyby wspomaganie czyli wszystko czego
        potrzebowalem , no i w miare dobry kredyt u dilera...czego chciec wiecej? Kazdy
        ma swoje gusta mi i mojej zonce Logan i Thalia po prostu sie nei podobaly ....
        nie ogladalem tych wozow i nie bede porownywal do Albei.
    • fredoo Re: Dacia Logan 22.09.06, 08:02
      Facet zapytał o opinie użytkowników a dowiedział się,że paru facetów umie się
      wymądrzać w temacie motoryzacji.
      • robert888 Re: Dacia Logan 22.09.06, 10:23
        no bo wreszcie każdy posiadacz skrzynki na kołąch w postaci matiza, albea,
        jarisa itepe ma wreszcie okazję odreagować i się odstresować:)
        • bokaj Re: Dacia Logan 22.09.06, 22:23
          przed wakacjami kupowałem nowe auto i własnie szukałem w tym segmencie. dwa razy robiłem jazdy próbne Loganem i naprawde nic temu autku nie mozna od tej strony zarzucić: fajnie sie jeździ, jak na auto za ok. 30 tys.
          pozostaje wygląd.
          już, już byłem prawie zdecydowany na Logana, gdy do naszego salonu Fiata przywieźli Albeę. ot tak, z ciekawości wszedłem, rozejrzałem się po wnetrzu, zrobiłem próbną jazdę - i wiedziałem czego nie chcę.
          przestałem myślec o Loganie.
          dla pewnego minimum komfortu wystrój wnętrza ma znaczenie - a tutaj Logan został strasznie w minionej epoce.
          różnica w cenie nie jest duża (kilka tys. zł), wrażenia z jazdy - zupełnie odmienne. na niekorzyść Logana - ze względu na to, jak się czułem we wnętrzu. bo technicznie to Loganem jeżdzi się ok.
          (pozostaja jeszcze detale Logana, np. sztywna, nie składana kanapa, odsłonięte zawiasy w bagazniku - itp.)
          konkludując: nie żałuję, że z Logana zrezygnowałem - ale czy mam rację, może okazać się za dwa-trzy lata (bo nie wiem, które auto trwalsze...)
          • wallenrode Re: Dacia Logan 22.09.06, 22:29
            a brałes na kredyt czy za gotówkę.

bo jezeli na kredyt to ważne jest oprocentowanie.... teoretycznie jedne będzie
            tańszy ale w ogólnym rozrachunku moze wyjsć drozej ... itp.
            pzdr.
          • stonkastonka Re: Dacia Logan 24.09.06, 19:46
            W sobotę przyjrzałem się dokładniej Loganowi i Palio - przy czym Loganowi tylko
            na ulicy a Palio "odwiedziłem" wprzy okazji przechodzenia obok w salonie.
            Jesli wziąć pod uwagę, że różnica w cenie jest dość nieznaczna, to w
            bezpośrednim porównaniu na pierwszy rzut oka Palio znacznie wygrywa. Bo właśnie
            tak bardzo "w oczy nie kłuje" - ale jestem przekonany, że za jakiś czas logan
            też się opatrzy i będzie tak jak z Pandą albo Twingo - ma początku wyglądały co
            najmniej dziwnie, teraz już nie drażnią swoim wyglądem
            • expertyzer Palio? 24.09.06, 20:36
              Palio czy albea?
              • stonkastonka Re: Palio? 24.09.06, 20:57
                Albea :)
    • stonkastonka Re: Dacia Logan 24.09.06, 19:51
      dla uzupełnienia

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=49085132
      www.logan.fora.pl/index.php
      logan.blox.pl/html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się