Dodaj do ulubionych

Które nowe kupić?

24.09.06, 14:08
Zdecydowałem się na zakup nowej Astry II, ale jak się okazuje w wyprzedaży
rocznika w podobnej cenie lub nieco droższe mogą być modele nowszej generacji
(C 4, 307, Lacetti, Almera). Może lepiej troche dołożyć i kupić auto cichsze,
o lepszym zawieszeniu, wykończeniu i stylistyce? A może jednak Asterka daje w
tym zestawie sobie radę? Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • kodem_pl Re: Które nowe kupić? 24.09.06, 14:16
      Ile robisz rocznie km, ile chcesz trzymac auto, jakie dls niego zastosowanie?
      307 jest spoko jak dbasz o auta. Jak katujesz to wez cos starszej generacji.
      • dx771 Re: Które nowe kupić? 24.09.06, 16:51
        Bardzo jestem ciekaw jak sprawuje się astra w porównaniu z nowymi modelami jeśli
        chodzi o parametry o których wspomniałem wcześniej. O samochody dbam, robię 15
        tyś. auto na 10 lat.
    • trug Re: Które nowe kupić? 24.09.06, 17:13
      Coś się uczepił tej astry? Odpuść te stare wozidło i kup coś nowszego.
      Zresztą policz sobie, czy przypadkiem wykupując karnet w korporacji taxi (Twój
      przebieg 15 tys. rocznie), nie wyjdzie taniej? Kto wie? Policz wszystko:
      ubezpieczenie ac/dc, paliwo, oleje, myjki, itd.
      A kasę na samochód zainwestować radzę.
      • dx771 Re: Które nowe kupić? 24.09.06, 18:32
        To jest narzedzie bez którego nie dojadę do pracy do pracy więc jest to w pewnym
        sensieinwestycja która się zwróci po roku.
    • expertyzer Re: Które nowe kupić? 24.09.06, 19:43
      A bierzesz pod uwagę Corollę?
      Na początku roku wchodzi nowy model, także stary model na pewno będzie
      przeceniony z racji tego i z racji rocznika.
      Najtańsza Corolla 5D kosztuje katalogowo 58.500zł , także kto wie czy na
      początku przyszłego roku nie przecenią np o 15.000zł , czyli na 43.500zł
      Może to tylko moje dywagacje, ale kto wie.
      • dx771 Re: Które nowe kupić? 24.09.06, 20:39
        Za takie informacje powinienem Cię ozłocić! Bede badał sprawę.
        • andy85 Re: Które nowe kupić? 24.09.06, 21:48
          Nie wiem czy toyota będzie aż tak hojna. Sam się czaję na wyprzedaż Corolli,
          ale nie liczę na więcej niż 5000.
          Astra II to jest dobry wóz i z pewnością przejeździsz nim 10 lat. Sam jeżdżę
          Astrą I od 6 lat i nie mam z nią żadnych problemów. Przejechała ponad 100000 i
          wymieniony był ostatnio tłumik, rozrząd i klocki. Poza tym żarówki i.... nic
          więcej nie przychodzi mi do głowy. Ale przyszedł czas na wymianę i rozglądam
          się za czymś bardziej nowoczesnym niż np. II, która jest trochę spartańska i za
          wszystkie dodatki, a nie ma ich zbyt wielu , trzeba zapłacić. Z tego co się
          orientuję to dają chyba symboliczny upust 4000 za praktycznie golasa. Za ok.
          52000 masz C-4 w zasadzie tylko bez alarmu. Za 55000-60000 gama znacznie sie
          rozszerza. Za tą cenę masz niemalże wszystkie kompakty, może nie zawsze z
          klimą, radiem, elektrycznymi szybami czy lusterkami, ale wybór jest dość duży.
          Nawet można już kupić Xsarę Picasso albo Scenica.
          • dx771 Re: Które nowe kupić? 24.09.06, 22:25
            Masz rację znalazłem ogłoszenie wyprzedaży corolli z zeszłego roku i upust był w
            granicach 5 - 6 tysięcy i to cześciowo dostawało sie dodatkowe wyposażenie.
            Gdybym mógł wydać 55 - 60 tysiecy to nie interesowałbym się forum tylko gnałbym
            do salonów.
            • andy85 Re: Które nowe kupić? 24.09.06, 22:32
              Gdybyś miał 55-60 też byś pewnie szukał na forum, tylko z innej półki. Takie
              życie.
      • mary_elx obnizka w tojocie???? 25.09.06, 11:31
        Wierzysz w cuda? Może i obnizą, ale o parę groszy albo bedą dodawać tradycyjne
        dywaniki za darmo. Dilernie tojoty to jedne z najbardziej zadufanych i
        przekonanych i wyższości własnej marki. W dodatku z dość chamowata obsługą, w
        której łaskę robią klientowi, że sprzedają mu tak tanio tak niezawodny i
        wspaniały samochód. Zreszta obecną Corollę, jeżeli chodzi o wielkość
        prztynajmniej, to trzeba będzie zacząć porównywać bardziej z nową Corsą, Grande
        Punto albo nowym Clio. Wiec nawet te 43 tys. to będzie cena powiedzmy sobie
        niewygórowana, ale nie jakaś superatrakcyjna. Ot po prostu - średnia. No i
        jeszcze względy etyczne. Skoro do tej pory sprzedawali po 58, a zaczęli by po
        43, to znaczy, że te 15 brali wyłącznie za znaczek na masce.... Czy rąbali
        klientów analnie, bo nie wierzę, żeby zaczeli nagle dokładać do interesu
        sprzedają "takie superfury" poniżej kosztów.
    • wielki_czarownik Auto na 10 lat. 24.09.06, 22:45
      Jeżeli chcesz solidnego auta to nie bierz ani C4 ani 307 bo to jeżdżące usterki. Obejrzyj oprócz Astry jeszcze takie cosiki:
      - Nissan Note
      - Nissan Almera
      - Honda Civic
      - Suzuki Liana
      - Skoda Octavia
      W okolicach 50-55 tys. się zmieścisz.
      • lol_niezly Re: Auto na 10 lat. 24.09.06, 23:23
        Civic w tej klasie cenowej? Sedany hasaja od 70 0000.
        • wielki_czarownik Spoko 24.09.06, 23:30
          Trzeba pochodzić po salonach, popytać, potargować się. Można kupić np. auto pokazowe (takie co było gdzieś wystawiane) o jakieś 10-15 tys. taniej. Sam widziałem Leona pokazowego - 10 tys. poniżej ceny katalogowej (miał chyba 4 tys km na liczniku i 8 miesięcy).
          • dx771 Re: Spoko 25.09.06, 07:22
            Z tych usterek rezygnuję.
      • koljax Re: Auto na 10 lat. 25.09.06, 09:46
        Na poczatku tego roku przymierzalem sie do AstryII, ale ostatecznie kupilem
        FocusaII i jak na razie nie zaluje. Astra wyszlaby prawie 10 tys taniej, ale
        slyszalem ze jakosc tych astr z Gliwic, nie jest zbyt dobra. Poza tym jest
        nieco mniej miejsca w srodku i troche mniejszy bagaznik (bralem pod uwage tylko
        hachbacki). Focusa kupilem, bo jezdzilem wczesniej focusemI i nie mialem z nim
        zadnych problemow.
        Co do tej roznicy w cenie (10 tys) to jest to troche naciagane, bo astraII
        miala 1.4 i byla jednak gorzej wyposazona niz Focus (w Foce jest silnik 1.6, bo
        1.4 nie radzi sobie z Focusem, kory jest znaczaco ciezszy od astry - ale cos za
        cos - ma 5* w tesach i to sie przeklada na wage samochodu). Astra mialaby tylko
        2 poduszki, ABS i klime. Focus ma elekryczne szyby, regulacje wysokosci fotela,
        dwuplaszczoznowa regulacje kierownicy itp. (bo to bylo w promocyjnym pakiecie
        wyposazenia, gdybym mial za to ekstra doplacac - jak w astrze, to raczej bym
        zrezygnowal). Po jezdzie probnej, nie mialem watpliwosci ze lepszym wyborem
        jest focus.
        Jesli jednak cena jest podstawowym kryerium wyboru, to chyba warto zaryzykowac
        z ta astra. Z zewnatrz wyglada calkiem przyjemnie (gorzej w srodku...).

Co do tej ponizszej listy, to:
        Nissan Nolte - to nizsza polka. Almera jest konstrukcyjnie zblizona do AstryII
        (astra bedzie miala za to czesci latwiej dostepne i tansze). Pozostale: Civic i
        Oktawia są na pewno drozsze - lepiej kup focusa, ktory jest lepszy i tanszy od
        oktawi a co do Civika, to nowy model i za krotko jest na rynku, zeby go
        oceniac, a na pewno jest znacznie drozszy. Co do Liany to sie nie wypowiadam,
        bo nie mialem zadnego kontaktu z tym samochodem.
        Zycze udanego wyboru.
        • antyzlom Re: Auto na 10 lat. 25.09.06, 11:18
          A wiesz gdzie wyprodukowali Twojego Focusa? W Petersburgu (Rosja) Ci to się dopiero przykładają do jakości prawie jak japończycy.
        • mary_elx Focus 1.4 25.09.06, 11:36
          Ciekawe, że tak pierniczą o tym, że 1.4 jest za słaby do Focusa... Jakoś do
          fusiona jest OK. Debilne pierniczenie dilerów. 1.4 jest tak samo dobry do
          focusa, jak i do fusiona, bo samochody ważą podobnie. Inna sprawa, że i tu i tu
          jest za słaby... ale bez przesady. Do miasta dla jednej osoby wystarczy. A dla
          emeryta to i w dalsze trasy jest OK. Znajomy 70-latek jezdzi już drugim focusem
          1.4. Pierwszym zrobił ponad 100 tys. km i kupił drugiego takiego samego...
          • programistajava Re: Focus 1.4 25.09.06, 12:00
            Fusion benzyna duuuzo pali .
          • pawels03 Re: Focus 1.4 25.09.06, 12:46
            Jako użytkownik FF2 potwierdzam to pierniczenie. 1.4 jest za słaby do FF2. 80KM
            na 1250kg to zdecydowanie za mało. Ja mam 1.6/100KM i to również jest ciut za
            mało (zwłaszcza przy pełnym obciązeniu: 4 osoby + bagaż + klima). A tak na
            marginesie nie polecam tego samochodu. W środku badziew bije w oczy -
            królestwo tandetnego plastiku. Marne wyposażenie standardowe. Dodatkowe opcje
            straaasznie drogie. Silnik benzynowy dużo pali. No more ford
            • mary_elx Re: Focus 1.4 25.09.06, 13:28
              > Jako użytkownik FF2 potwierdzam to pierniczenie.

Ale ja nie staram się przekonać nikogo, że 80 KM w samochodzie o takiej masie
              to jest wystarczajaco. Dziwi mnie, że sprzedawcy z takim samym przekonaniem
              głoszą, że 1.4 jest za słaby w Focusie, a idealny w Fusionie, skoro obydwa
              modele ważą mniej więcej tyle samo.

Moim zdaniem osiagi obu modeli z tymi silnikami są marne. Uważam jednak, że
              jeżeli ktoś byłby gotów kupić sobie fusiona 1.4 to wcale nie powinien się
              obawaiać kupna focusa 1.4. Będzie miał po prostu takie same osiagi jak we
              fieście 1.2, a samochód będzie miał wiekszy...
              • dx771 Re: Focus 1.4 25.09.06, 14:40
                Czy zawieszenie, poziom chałasu itp. Astry II konkuruje z nowszymi modelami?
                Napewno nie z focusemII lecz może daje rade z almerą, corollą, c4 lub 307?
            • koljax Re: Focus 1.4 25.09.06, 16:18
              Nie chce nikogo przekonywac do zakupu focusaII. Ja uznalem ze jest to dla mnie
              optymalny wybor biorac pod uwage to co sie dostaje za te cene i po ponad pol
              roku uzytkowania tego samochodu nie zmienilem zdania i dziele sie swoimi
              odczuciami. Przed zakupem ogladalem wiele samochodow (wspomnianą juz astreII,
              almere, corolle, C4, 307, Megane itp. a nawet ...fiata stillo).

Co do "badziewia bijacego z oczy" w srodku focusa, to kwesia gustu a poza
              tym "widzialy galy co braly". Nie trzeba szczegolnej wnikliwosci, zeby przy
              pierwszym kontakcie ocenic czy wnetrze jest badziewiaste czy nie (czy jest
              plastikowe czy skorzane - to widac na pierwszy rzut oka). Mozna sie naciac np.
              na awaryjnosc samochodu, ale trudno narzekac, ze sie kupilo swiadomie samochod,
              ktory wyglada badziewnie (no chyba ze sie ten samochod dostalo w prezencie od
              taty i nie mialo sie wplywu na wybor, ale to juz inna sprawa).

Ja tez uzytkuje 100KM i nie narzekam. Praktycznie kazdy samochod moglby miec
              lepsze przyspieszenie, ale bez przesady. Jechalem tym 115KM i nie poczulem
              jakiejs wielkiej roznicy w przyspieszeniu, natomiast silnik ten jest wyraznie
              glosniejszy od 100-konnego i oczywiscie odczuwalnie drozszy. Byc moze mniej
              pali, ale tego nie mialem okazji zweryfikowac.
              Co do spalania w moim focusie, to jest srednio. Ostatnio w trasie, przy w miare
              spokojnej jezdzie (Krakow - Kolobrzeg via Wroclaw, tzn. na autostradzie
              trzymalem ok 150km/h, a poza autostrada, oczywiscie wolniej), i wyszlo mi w
              granicach 7ltr (w duzej czesci trasy z wlaczona klima). Po miescie pali ok
              9ltr, ale ja mam tylko 6 km do pracy, po drodze prawie zawsze są mega korki,
              wiec tez nie jest tragicznie z tym spalaniem. Wczesniej jezdzilem przez pewien
              czas Micra 1.0 i palila mi na tej trasie 8ltr (wiec trudno narzekac na focusa).

Natomiast ciekaw jestem skad informacje ze focusII jest produkowany ...w Rosji
              (z tego co wiem o focusyII sa robione w Niemczech, ale byc moze sie myle ?).
        • swoboda_t Re: Auto na 10 lat. 25.09.06, 16:31
          "slyszalem ze jakosc tych astr z Gliwic, nie jest zbyt dobra" - jakość wozów z
          Gliwic jest najlepsza ze wszsytkich fabryk. Żródło: Adam Opel A.G.
          • dx771 Re: Auto na 10 lat. 25.09.06, 16:47
            Niestety focusa II można dostać (przed chwilą dzwoniłem) w cenie ok. 50000 z
            klimą a AstręII ok. 42000, a moja graniczna cena wynosi ok.45000. Focus odpada.
            Rzeczywiście silnik 1,8 jest bardziej paliwożerny od 1,6 ( 1,8 ma szwagier) a
            wcale nie ma lepszych osiągów (1,6 ma kolega).
    • misza36 Re: Które nowe kupić? 25.09.06, 17:15
      ja bym ci polecil seat leon 1.6 poprzedniej generacji widzialem takiego w
      salnie za 45 000 wyzej wymienione deklasuje wszystkim wygladem , kosztami
      eksploatacji, niezawodnoscia, wyposazeniem i imageem marki , pozatym swietnie
      sie prowadzi a francuskich nigdy nie kupuj , znajkpomy ma lagune nie radze
      • dx771 Re: Które nowe kupić? 25.09.06, 17:24
        Leonów to już chyba nie ma.
    • misza36 Re: Które nowe kupić? 25.09.06, 17:25
      gdzieniegdzie mozesz znajsc popytaj sie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka