Dodaj do ulubionych

Kobiety malujące sie w aucie - MANDAT

27.09.06, 14:39
Jestem ciekaw czy za malowanie sie w aucie pod czas jazdy czy tez stojąć na
czerwonym swietle kobiety sa karane mandatem, Ja uważam że powinny !
Skoro nie można spożywać napojów , czy tez posiłków to dlaczego można by było
sie malować a to jest napewno wiekszym zagrożeniem niż picie napoju.
Czy jest jakiś art mówiący o takiej sytuacji? ja nieznam... a powinien być!
Obserwuj wątek
    • b12.ie Re: Kobiety malujące sie w aucie - MANDAT 27.09.06, 14:47
      Rozumiem, że wzbudza to agresję. Ostatnio podczas przeprawy przez Cork w
      godzinach szczytu napotkałem na gigantyczny korek na ulicy jednopasmowej. Po
      ponad dziesięciu minutach dotarłem do jego przyczyny - trzydziestoletnia
      niewiasta rozwalona na siedzeniu swojego merca rozmawiająca przez komórkę.
      Tego typu sytuacje powodujące, że mówię: nie, to chyba niemożliwe to norma w tym
      kraju.
      Jeszcze jedna sprawa- kto ma to niby egzekwować?
    • foreks Re: Kobiety malujące sie w aucie - MANDAT 27.09.06, 14:53
      kiedys wracam z moja druga polowa jej nowym c2, patrzam, a on 70km/h jedzie i
      esemes sobie pisze. zwracam uwage, jest oczywiscie draka, ze ona sobie poradzi
      i powielam stereotyp. po miesiacu dzwoni misiu przyjesz wjechalam w pupcie
      panu. siegala na swiatlach do torebki.
    • mary_elx a nie wolno JEŚĆ podczas jazdy? 27.09.06, 14:55
      Tego nie wiedziałem. Jest przepis zakazujący jedzenia w czasie jazdy?
      Oczywiście zgadzam się, że malowaniee się/żarcie, gadanie prze ztelefon jest
      naganne, bo taki kierowca jest niebezpieczny dla innych uzytkowników drogi.
      Niemniej jednak uwązam, że nie wponno się karać za takie rzeczy, tylko za
      ewentualne wykroczenia popełnione w tym czasie. Co innego jest rozmawiać przez
      telefon w samochodzie z automatyczną skrzynią biegów, a co innego jest jeść
      kapiącego majonezem hamburgera i podtrzymywać kierownicę kolanami w samochdzie
      ze zwykłą skrzynią manualną (zmieniając biegi łokciem :-).
      • hybrydowy Re: a nie wolno JEŚĆ podczas jazdy? 27.09.06, 15:03
        Tu nie chodzi o automatyczna skrzynie jest zakaz bo to dekoncentruje kierowce.
        Człowiek kierujący pojazdem pracuje.
        POdobno jest tez albo ma wejsc zakaz palenia .
        A co do pytanie kto ma to egzekw. naturalnie ze Policja która tak samo wlepia
        mandaty za rozmawianie przez telefon.
        • mary_elx nie powtarzaj wszystkich głupot po innych 27.09.06, 15:41
          Tu nie chodzi o dekoncentrację. Rozmowa przez telefon nie dekocnetruje ani
          bardzie ani mnie niż rozmowa ze współpasażerem. Probleme jest to, że jak masz
          zajętą rękę, to nie możesz obsługiwać wszystkich rzeczy w samochodzie. Ale z
          automatem rzeczy do obsługi jest jakby trochę mniej.

Natomiast powodów do dekoncentracji moze być znacznie więcej niż rozmowa z kimś
          przez telefon, a niektórych nie da się uniknać (myślenie o zaległych rachunkach
          do zapłaty, pospiech, kłótnia z żoną rano, fajna cycata laska na przejściu dla
          pieszych....)
    • loyezoo Re: Kobiety malujące sie w aucie - MANDAT 27.09.06, 15:28
      hybrydowy napisał:

> Jestem ciekaw czy za malowanie sie w aucie pod czas jazdy czy tez stojąć na
      > czerwonym swietle kobiety sa karane mandatem, Ja uważam że powinny !
      > Skoro nie można spożywać napojów , czy tez posiłków to dlaczego można by było
      > sie malować a to jest napewno wiekszym zagrożeniem niż picie napoju.
      > Czy jest jakiś art mówiący o takiej sytuacji? ja nieznam... a powinien być!

Właśnie "przetrawiłem" KD i nie ma mowy że nie wolno spożywać posiłków.Poza tym
      McDrive by padł:))
      • hybrydowy Re: Kobiety malujące sie w aucie - MANDAT 27.09.06, 15:52
        Posiłkujesz sie KD aktualnym? wiesz co jest co chwila nowelizowane.
        Prawdopodobnie mają wejsc takie przepisy o zakazie jedzenia, picia i palenia.
        Co do dekoncentracji kolega ma troche racji ze jest wiele takich rzeczy które
        dekoncentruja i ze chodzi tez o zajętą ręke no bo przeciez rozmiawiać mozna
        tylko przez słuchawkowe zestawy lub głosnomówiące. Interpretacja Kodeksów
        czasami jest bardzo dziwna jak prawo w naszym kraju.

No ale co z tym tapetowanieM?:)
    • jusytka bzdura 27.09.06, 15:45

• jusytka Re: bzdura 27.09.06, 15:51

Nie wyobrażam sobie jak technicznie mozna malować sie podczas jazdy, moim
        zdaniem to niemożliwe, ale stojąc na światłach czy w korku moge sobie robić w
        aucie co mi sie podoba ...
        • hybrydowy Mylisz sie i to grubo !!!!!!!!!!!! 27.09.06, 15:54
          Mylisz sie ! dzisiaj w drodze do pracy jedna panna na kazdych swiatłach sie
          malowała i za kazdym razem ludzie na nia trąbili bo patrzac w lusterko i sie
          malujac nie widziała jak sie zmieniaja swiatła.
          Tak samo jak wlepiaja mandat za komórki tak samo powinni wlepiać za tapetowanie
          sie os tego jest łazienka w domu !
          • dr.rocco Re: Mylisz sie i to grubo !!!!!!!!!!!! 27.09.06, 16:06
            Mnie wnerwia to bardzo , ale nie bardziej jak musze sie zatrzymac za pajacem
            co stanal na srodku drogi i gada przez telefon albo robi cos innego , nawet
            jak nic nie robi tylko na kogos czeka , czemu takiecw..e nie zjada na pobocze ?
    • c-leg Nie cierpie kobiet za kierownica ;-) 27.09.06, 16:54
      Wczoraj jechala obok mnie na dwupasmowce taka kobieta. Twarz tuz przy lusterku
      i malowala sobie oczy.
      W pewnym momencie zaczela zjezdzac na moj pas wciaz zajeta makijazem.
      Tak sie przestraszylem, ze moja golarka elektryczna wypadla mi z reki wybijajac
      mi z drugiej reki kanapke.
      Kiedy kolanami probowalem utrzymac nadal kierownice, wymsknal mi sie spod ucha
      telefon komorkowy i wpadl prosto to kubka z goraca kawa, ktory trzymalem miedzy
      udami.
      Kawa oczywiscie sie rozlala, poparzylem sobie jaja, komorka zniszczona, a
      waznej rozmowy telefonicznej nie zdazylem dokonczyc.

Papierosa udalo mi sie jeszcze w ustach uratowac.

Nie cierpie kobiet za kierownica!
      • mainka Re: Nie cierpie kobiet za kierownica ;-) 27.09.06, 19:14
        a ja jechałam dzisiaj za rozpasionym Panem w mercedesie na warszawskich numerach
        który zatrzymał sie na środku drogi i pytał się przechodnia o jakąś ulicę,
        wyminąć go było nijak bo ruch w dwie strony duzy(godz 15) on spokojnie stał
        dokładnie wypytał się o drogę , zapalił papierosa i łaskawie ruszył w dupie
        mając wszystkich którzy za nim stali.Oczywiście gdyby miało to miejsce np . u
        niego w Warszawie i to on musiałby stać za kimś takim, ciekawe jak by to sie
        skończyło dla kierowcy.Brrrrrrrrrrrr strach pomysleć. U nas nikt nawet nie trąbnął.
        A kobiety też się nie malują.......
        nawet w korku..bo takich nie ma.I jeździ się cudnie(oczywiście po sezonie jak
        Warszawa wyjedzie)
        • grubym Nie zalapalas ??? 27.09.06, 20:39
          c-leg zrobil dowcip. I to niezly :))))
          • iberia30 Re: Nie zalapalas ??? 27.09.06, 21:31
            grubym napisał:

> c-leg zrobil dowcip. I to niezly :))))

raczej z dluuuga broda.....mogl sie bardziej postarac.
    • zalogowana_z_premedytacja Re: Kobiety malujące sie w aucie - MANDAT 27.09.06, 19:58
      GŁUUPOOTA!
      ale nie wszystkie takie są...;)
    • crannmer Wolno spozywac napoje i posilki 27.09.06, 21:57
      art. 63 ust. 5: mowi :
      "Kierującemu pojazdem silnikowym, który przewozi osobę, zabrania się palenia
      tytoniu lub spożywania pokarmów w czasie jazdy. Nie dotyczy to kierującego
      samochodem ciężarowym, który przewozi osobę w kabinie kierowcy, i
      kierującego samochodem osobowym, z wyjątkiem taksówki."

Czyli w samochodzie osobowym nie bedacym taksowka mozna pic, jesc i palic
      podczas jazdy.

MfG

C.
      • frequentflyer Re: Wolno spozywac napoje i posilki 27.09.06, 22:07
        natomiast dotyczy jak najbardziej kierowców autobusów, ale ich w praktyce żadne
        przepisy nie obowiązują - przynajmniej kierowców MZA w stolicy. jedzą, palą,
        gadają przez komórki, zajeżdżają drogę, blokują skrzyżowania wjeżdzając na już
        zapchane, i nic. chyba są z układu.
    • callafior Re: Kobiety malujące sie w aucie - MANDAT 28.09.06, 22:12
      Zawsze to można pod jakiś paragraf podsunąć - choćby niezachowanie ostrożności
      podczas kierowania pojazdem.
      Ja osobiście nierzadko trąbię na delikwentów/tki zajmujące się gadaniem przez
      komórę, malujące się itp. Nie zważam na płeć tylko pozwalam sobie zatrąbić. Raz
      udało mi się wystraszyć kierowcę manewrującą niemrawo na środku ulicy i gadającą
      przez "mobajla" tak, że zabaweczkę upuściła na podłogę. Nie po to piszę, żeby
      chwalić się czy co (nie ma czym), ale też mnie to denerwuje gdy kierowcy
      (nieważne jakiej płci) zajmują się podczas jazdy tym co nie należy.
      • mobile5 Re: Kobiety malujące sie w aucie - MANDAT 28.09.06, 22:24
        Niektóre kobiety powinny być pomalowane. Jedna zmiana świateł mnie nie zbawi.
        • login103 Re: Kobiety malujące sie w aucie - MANDAT 08.10.06, 15:57
          200 zł minumum za stwarzanie niebezpieczenstwa na drodze
    • milkaa55 Re: Kobiety malujące sie w aucie - MANDAT 08.10.06, 16:10
      ja maluję czasem usta, ale nigdy nie zagapiłam się na światłach; mam to
      opanowane do perfekcji; nie maluję się natomiast w czasie jaszdy, mam
      świadomość, że to byłoby przegięcie - mogłby być niebezpieczne dla innych...
      Karałbym tylko te panny, które nie potrafią się szybko i sprawnie pomalować na
      światłach;).
    • milkaa55 Re: Kobiety malujące sie w aucie - MANDAT 08.10.06, 16:19
      Na pewno dawałabym mandat facetom, którzy jadąc w korku (i nie tylko) jadą tak
      blisko, jakby zaraz mieli mi wjechać w tyłek! Nie cierpię tego!!!!!!!!!! Na
      początku mnie to stresowało, ale teraz już się przyzwyczaiłam - MANDAT 1000 PLN.
      • login103 Re: Kobiety malujące sie w aucie - MANDAT 08.10.06, 17:59
        jestes typowym przykładem "kupiłem prawko w kiosku RUCHU"

Mandat ze ktos blisko stoi ?? ale z ciebie idiotka , to nie jest stwarzanie
        zagrozenia.
        Malowanie sie , picie w aucie, jedzenie, to sa zagrozenia , telefon bez zestawu
        to jest zagrozenie .

Dajcie kobiecie prawko : odpali pojedzie ale zadnej wyobrazni a jak trzeba
        zarówke wymienic to w płacz lub 3 godziny stracone
        • milkaa55 Re: Kobiety malujące sie w aucie - MANDAT 08.10.06, 19:18
          mandat za to, że jedzie zderzak w zderzak... to rozprasza... powinno się
          zachować bezpieczną odległosć, a jak ktoś pędzi 100 km/h... a nie wisi tuż za
          mną... to nie jest normalna jazda!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka