Gość: maq IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.03.03, 12:44 Czy ktoś może mi polecić jakieś dobre żarówki H4 do reflektorów. Chciałbym, zeby świeciły na biało. I pytanie - czy białe światło rzeczywiście lepiej oświetla drogę niż żółte? Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: marco26 Re: Żarówki H4 IP: *.senet.pl 25.03.03, 13:44 W warunkach małej przejrzystości powietrza nocą np. podczas ulewnego deszczu, mżawki lub mgły światła żółte wywołują większy kontrast pomiędzy widocznymi obiektami na drodze oraz to że obiekty widoczne są w sposób trochę bardziej ostry. Powoduje to trochę łatwiejsze i szybsze rozpoznawanie przeszkód. Jednakże światła białe znacznie lepiej oświetlają drogę przy dobrej lub umiarkowanej widoczności w nocy, gdyż przy tych samych parametrach mają większy strumień świtlny. We Francji w zeszlym stuleciu samochody musiały być wyposażone w żółte śwatła. Jednak po kilkunastu latach istnienia tego przepisu porzucili ten pomysł. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Żarówki H4 IP: 143.26.81.* 25.03.03, 13:46 Gość portalu: maq napisał(a): > Czy ktoś może mi polecić jakieś dobre żarówki H4 do reflektorów. Chciałbym, > zeby świeciły na biało. I pytanie - czy białe światło rzeczywiście lepiej > oświetla drogę niż żółte? Maq, plizzz... Wałkowane 300 razy (nawet teraz), rozejrzyj sie po innych wątkach! Np. Osram Silverstar +50%. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: maq Re: Żarówki H4 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.03.03, 13:55 Sorki, zaraz poszukam w innych wątkach. Link Zgłoś
Gość: bernstein Re: Żarówki H4 IP: *.icpnet.pl 25.03.03, 21:13 mimo wszystko odpowiem ja uzywalem w poprzednim aucie (teraz xenon) Philipsa Blue Vision i bardzo dobrze sie spisywaly. Pozdrawiam Link Zgłoś
derwisz911 Re: Żarówki H4 25.03.03, 22:14 Nie kupuj ani osram silverstar, ani philips premium, blue vision itd. Może są bielsze, niż tanie odpowiedniki o tej samej mocy, ale realnie poza efektem sugestii nic nie dają. [ Zaraz przyczepi się ktoś, kto po takich żarówach doznał olśnienia ;-)] Chcesz dobrej widoczności we mgle, czy w deszczu - kup philips allweather. TO takie ni to fioletowe, ni to żółte. AL eto jedyne H4 ze znanych mi, które faktycznie lepiej oświetlają pole widzenia. Tylko jeżeli jesteś amatorem ksenonów i ksenopodobnych... NIestety się zawiedziesz - nie świecą na niebiesko ;) Ale BEZPIECZEŃSTWO i WIDOCZNOŚĆ chyba są dla Ciebie ważniejsze? pozdrawiam Link Zgłoś
marekpol Re: Żarówki H4 26.03.03, 00:20 Stary jesteś więc w błędzie.Dlaczego wciskasz kit koledze nie mając zielonego pojęcia? Sprawdzałeś to? Bądź obiektywny zanim się wypowiesz następnym razem. Generalnie w żarówkach typu +50% lub +30% stosowany jest trick polegający na zastosowanui włókna o cieńszym przekroju lub krótszego włókna co powoduje nieznaczne obniżenie napięcia znamionowego żarówki a więc wyszą temperaturę włókna, co przekłada się odpowiednio na większą wydajność swietlną.Nie ma jednak nic za darmo.Okupione jest to krótszą żywotnością wspomnianych żarówek. Link Zgłoś
derwisz911 Re: Żarówki H4 26.03.03, 16:33 Nie pisałem o "mierzalnej" wydajności świetlnej, tylko o poprawieniu widoczności. Badałem w jednym z moich samochodów wszystkie, które wymieniłem. A więc Osram silverstar +50% philips premium +30% philips blue vision tungsram 55/60 H4 philips allweather Zakładałem je nawet parami (tak, żeby świeciły dwie inne na raz). *tungsram 55/60 H4 - punkt odniesienia *Osram silverstar +50% - brak widocznej różnicy w oświetleniu drogi w porównaniu do stand. *philips premium +30% - brak różnicy *philips blue vision - bardziej biała, niż zwykła, jednakże tylko przez pierwszy miesiąc użytkowania *philips allweather - jasność ta sama co standard., ale mniej refleksów na kroplach i we mgle. Zakładam, że pisząc, iż nie mam racji dokonałeś przynajmniej takiego samego testu. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Żarówki H4 IP: 143.26.81.* 26.03.03, 16:42 Koledzy z Forum Hondapl.org zrobili test - postawili obok siebie 2 Accordy, jeden ze zwykłymi żarówkami, drugi Osram Silverstar +50%. Różnica była, według ich oceny, dramatyczna. Następnie wymienili żarówki na SS +50%. I wyrównało się. Z mojego, subiektywnego, punktu widzenia, odczułęm znaczną poprawe na Silverstarach +50%. Ale dokładnego testu nie robiłem... Patrz też tutaj: www.poweredbyhonda.prv.pl/ Dział 'Różne'... Pzdr Niknejm Link Zgłoś
marekpol Re: Żarówki H4 27.03.03, 10:30 Ja natomiast testowałem w jednym reflektorze standard. Philips (H7) a w drugim Osram SilverStar.Test najlepiej przeprowadzić naprzeciwko jakiejś białej ściany z odległości ok 5m, późnym popołudniem (brak promieni słonecznych).Różnica jest zauważalna gołym okiem! Wszystko jest przy założeniu że masz dobre odbłyśniki w reflektorach (które jak wiemy są podatne na UV).Jeśli ktoś ma 10-letnie reflektory to nie zauważy żadnej różnicy i żarówki te pomogą jak umarłemu kadzidło. Link Zgłoś
Gość: maq Re: Żarówki H4 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.03.03, 17:13 A czy masz może doświadczenia z Philips VisionPlus? www.philips.automotive.pl/produkty/zarowki_halogenowe.shtm kosztują 65 zł za parę, ale jeszcze się nie zdecydowałem. Pozdrawiam Link Zgłoś
derwisz911 Re: Żarówki H4 26.03.03, 17:31 Gość portalu: maq napisał(a): > A czy masz może doświadczenia z Philips VisionPlus? Wyglada na to ze to odpowiednik silverstara +50 osrama. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Żarówki H4 > Maq IP: *.telia.com 26.03.03, 08:28 Najnowsze test wskazuja ze General Electric H4 i H7 daja najwiecej swiatla i najdluzej swieca . Latem jezdij na bialych a jesienia/zima na zultych swiatlach - zawsze optymalne oswietlenie drogi. Troche to pracochlonne ale oplaci sie jezdzic bespiecznie . ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
Gość: zibii Re: Żarówki H4 IP: *.skarzysko.sdi.tpnet.pl 28.03.03, 09:42 Miałem w swoim Seicento Philipsa +30. Spaliły się po 2 i 3 miesiącach. W sklepie sprzedawca też je krytykował (H4 i H7) za małą trwałość (ok 6 miesięcy max). Efekt wizualny do standartowej minimalnie lepszy. Porównanie na drugim reflektorze z Osram, Tungsram. Teraz mam TESLA (na pudełku jest napis made in germany ponoc wykupili czechów), po 10 zł za sztukę i już ponad rok trzymają. Link Zgłoś