Gość: Nikolas IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.01, 21:45 Prosiłbym was o cenne rady jak eksploatować TDi np.Volkswagena. Zastanawialiście się nad montażem chipa lub boxa podnoszącego moc silnika o 20-30 KM. Z góry dzięki za rady. pzdr Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Jajacek Re: Jak dbać o TDi??? IP: *.kabel.telenet.be 20.06.01, 21:56 Jezdzilem BMW 525td i nie wiem co to problemy z samochodem nawet oleju nie dolewalem od zmiany do zmiany. Maske silnika otwieralem z czystej ciekawosci slowo honoru! A co do chipa -to na co ci to .Te samochody i tak sa szybkie i przyspieszenia niezle a to spory wydatek. Chyba ,ze masz zamiar sie gdzies scigac? Link Zgłoś
Gość: Nikolas Re: Jak dbać o TDi??? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.01, 22:02 Dzięki za odpowiedź. Problem w tym że ja mam 1,9TDi 90 KM w Octavii która waży prawie 1,5tony i jakieś 30 koni by się przydało. pzdr Link Zgłoś
Gość: Nikolas Re: Jak dbać o TDi??? IP: 213.76.24.* 20.06.01, 22:03 Dzięki za odpowiedź. Problem w tym że ja mam 1,9TDi 90 KM w Octavii która waży prawie 1,5tony i jakieś 30 koni by się przydało. pzdr Link Zgłoś
Gość: Jajacek Re: Jak dbać o TDi??? IP: *.kabel.telenet.be 20.06.01, 22:12 Nie wiem jle w Polsce kosztuje chip ja mieszkam w Belgi i tu kosztuje w przeliczeniu na nasza walute 2500do3500 tys.w zaleznosci od firmy. Nie wiedzialem ze ta skoda taka cierzka!Niewyglada. Link Zgłoś
sahel Re: Jak dbać o TDi??? 21.06.01, 14:18 > Dzięki za odpowiedź. Problem w tym że ja mam 1,9TDi > 90 KM w Octavii która waży prawie 1,5tony i jakieś 30 > koni by się przydało. 30 koni????? Kto Ci takich bzdur naopowiadal? Jak znajdziesz takiego chipa, ktory tak zwieksza moc to oddam Ci moj samochod. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Jak dbać o TDi??? IP: *.pg.com 21.06.01, 15:56 sahel napisał(a): > 30 koni????? Kto Ci takich bzdur naopowiadal? > Jak znajdziesz takiego chipa, ktory tak zwieksza moc to > oddam Ci moj samochod. Oddaj, oddaj, ja też chętnie wezmę :-) Aqrat w TDi można zwiększyć moc chip- tuningiem o 20-30%, więc te 30KM są właściwie realne. W autkach bez turbo różnice przed i po chip-tuningu są na ogół rzeczywiście minimalne. Z doświadczeń znajomych wiem, że bardzo profesjonalną usługę chip-tuningu robi firma Mejer (chyba tak się to pisze). Ale znajduje się ona chyba w Olsztynie. Za to w firmie tej nie wymieniają chipa na pałę, tylko dostrajają ustawienia do konkretnego egzemplarza samochodu. Trwa to cały niemal dzień, a biedne autko katowane jest pomiarami na hamowni. Ale ponoć efekty dużo lepsze, niż montaż chipa uniwersalnego. Słyszałem też pozytywne opinie o firmie Godula (http://www.godula.cc.pl) Co do eksploatacji, to w autkach z turbo najważniejsza zasada brzmi: przed wyłączeniem silnika odczekaj kilka-kilkanaście sekund na wolnych obrotach (bez gazu). Pozwoli Ci to cieszyć się bezawaryjną pracą turbiny przez lata, a element to bardzo kosztowny. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
sahel Re: Jak dbać o TDi??? 21.06.01, 16:32 tak sie akurat sklada, ze mam troche doswiadczenia w tuningu i faktycznie z silnikow diesla i jeszcze ze sprezarka mozna "troche" wykzesac. Ale nie mozliwe jest zwiekszenie mocy o 30% poprzez sam cheap. Taki ukladzik daje zwykle bardzo ladny przyrost momentu (w silnikach benzynowych w gornych granicach obrotow, a w dieslach troche nizej). I tak np. w golf 1.8 po cheapie byl odczuwalny przyrost mocy - momentu w granicach powyzej 5000 obrotow. To co moge doradzic, to faktycznie dobry cheap i moze cos z silnikiem (wersja GT?) Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Jak dbać o TDi??? IP: *.pg.com 21.06.01, 17:29 Akurat Godula obiecuje wzrost mocy w 1.9TDi (właśnie ten silnik) z 90 do 120KM (cena od 1800zł netto wzwyż). A dysponuje hamownią dzięki której może udokumentować osiągnięty rezultat. Co do Mejera - nie wiem, jak to wygląda w przypadku tego silnika. Ale fakt, 30KM to dość sporo. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
sahel Re: Jak dbać o TDi??? 22.06.01, 10:54 jak bylem na hmowni u Chojnackiego to widzialem taka Oktawie TDI po wersji gt i cheapie. Moment miala okolo 250 Nm niestety nie pamietam przy jakich obrotach. Daj znac co wybierzesz. Link Zgłoś
Gość: MARTIN Re: Jak dbać o TDi??? IP: 212.244.191.* 27.06.01, 00:00 Wejdź na HOGA.pl i zapytaj samego GODULĘ co o tym sądzi. Na forum Godula przerabiał już ten temat i w rzeczy samej z TDi 90 KM potrafi wykrzesać 126 KM a z TDI 110 KM - 146 KM. Niestety żadnych konkretów na temat żywotności takiego silnika nie podał. Ponoć to wcale nie rzutuje na żywotność ale np. mój znajomy jest mechanikiem w SERVISIE RENAULT i kategorycznie nie poleca przerabiania aut na gaz pomimo iż "GAZOWCY" głowe dali by se uciąć, że to silnikowi nic nie szkodzi. Natomiast on z "OBDUKCJI" zna przypadki TAKSIARZY, którzy jeżdżą LAGUNAMI po ponad 400 tyś kilosków i nic natomiast "GAZOWCY" mają już problemy średnio przy 160 tyś. 200 tyś. WIĘC ZASTANÓW SIĘ NAD CHIP-TUNINGIEM. JA MAM IBIZĘ TDi 110 KM I DLA MNIE W ZUPEŁNOŚCI WYSTARCZA POWIEM WIĘCEJ JEST BARDZIEJ ELASTYCZNA NIŻ IBIZA GTI - CHOĆ BRZMI TO NIEWIARYGODNIE. Link Zgłoś
Gość: altecola Re: Jak dbać o TDi??? IP: *.dh.casema.net 29.06.01, 14:29 Mam VW Passat TDI 90 KM. Zrobiłem mu tuning za cene ok. 2500 zł ( w Holandii). Polegało to na tym, że cały "management" wysłano do Wolsfburga i po 5 dniach dostałem nowy, robiony pod fabryczny nr. silnika, który zwiększył moc o ok. 25 KM(określono, że przy tym silniku tylko tyle mu można dodać). Zwiększyło się też zużycie paliwa, średnio 0,5/100 KM. Rzeczywiście, odjazd ma na II i III biegu taki jak benzyna. Przydało się to w Polsce przy wyprzedzaniu. Wolfsburg zapewnia, że nie wpływa to- tuning- na żywotność silnika, stąd zgodzili się na taką operację nawet w czasie ważnej gwarancji. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Nikolas Re: Jak dbać o TDi??? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.01, 00:00 Dzięki za tyle informacji. Słyszeliście może o firmie V-tech, zajmuje się tylko chip tuningiem i jest ponoć największa w Polsce. Koszt jakieś 2200zł. Co o tym sądzicie? pzdr Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Jak dbać o TDi??? IP: 192.229.17.* 25.06.01, 00:00 Gość portalu: Nikolas napisał(a): > Słyszeliście może o firmie V-tech, zajmuje się tylko > chip tuningiem i jest ponoć największa w Polsce. Koszt jakieś 2200zł. Co o tym > sądzicie? > pzdr Słyszałem opinie bardzo zróżnicowane. Od pozytywnych do negatywnych. Co do negatywnych - jeden ze znajomych stwierdził, że silnika raczej nie zniszczą, ale można u nich mocno przepłacić za mizerny efekt. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś