Dodaj do ulubionych

Opony - pilne

IP: *.local.pl / 172.16.202.* 31.03.03, 14:24
Saab 900 II 2.0 16V.Standardowe opony (letnie) 185/65 R15 już mi się kończą i
jestem na kupnie nowych.Pytanie:Czy to prawda,że zamiennikiem tej opony (w
tym samym rozmiarze felgi) jest opona 195/60 (czyli mniejszy profil a
szerkośc tylko o 10mm większa... - czy moze profil ma być ten sam czyli
65?).Jakie opony z najnowszych (względnie nowych) letnich na rynku polecacie
(do 400 zł za opone).Wybaczcie ze nie na forum eksploatacja ale nie mam czasu
się bawić w logowanie.Dzięki wielki.pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Opony - pilne IP: 217.153.142.* 31.03.03, 14:38
      Według znajomych oponiarzy można na daną felgę założyć o jeden rozmiar większe
      gumy. Chociaż takiej opcji nie polecają jeśli lubisz szybko fruwać.

Ja polecam Michelin'y, ale nie wydaje mi się, aby się mieściły w 400 PLN/szt.

;-)))
    • Gość: Fikoł Re: Opony - pilne IP: *.state.gov 31.03.03, 14:41
      Rubmurak, na tej stronie powinny być wszystkie zamienniki. Moim zdaniem dla
      Ciebie będzie 190/60.
      www.opony.com.plPZDR
      • Gość: Fikoł Re: Opony - pilne IP: *.state.gov 31.03.03, 14:54
        Przepraszam za pomyłkę, rozmiar opcjonalny dla Ciebie to 195/60 a nie jak
        napisałem 190/60.
        www.opony.com.pl
    • Gość: polokokt Re: Opony - pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.03, 16:01
      W szukanym przez Ciebie rozmiarze na zarowno na www.opony.com.pl jak i na
      www.baloon.pl i do tego w cenie do 400zl sa opony GoodYear Eagle F1 . Ja
      osobiscie uwazam ze to bardzo dobra opona, fakt ze z troche miekszej gumy, ale
      za to trzyma jak szalona. A cena uwazam ze jest dosc promocyjna (w ramach
      zdrowego rozsadku), bo ta opona normalnie w sklepie kosztowala w tamtym roku
      okolo 500zl
      Ja kupywalem w sklepie www.baloon.pl i w ciagu trzech dni kurier przywozi towar
      do domu a faktura przychodzi w ciagu dwoch tygodni. Ogolnie jestem bardzo
      zadowolony (juz dwa razy u nich robilem zakupy i za kazdym razem zero
      zastrzezen).
      Pozdrawiam
      • Gość: Lolo Re: Opony - pilne IP: 62.93.65.* 31.03.03, 16:13
        F1 to rewelacyjna guma, wygrywa wszystkie możliwe nagrody pism motoryzacyjnych.
        Znajoma ma takie na beemie piątce, którą nieżle ciśnie a trzymanie - rewelka.
        Nieco tańsza od niej jest nowość Dunlop Sport coś tam, nie pamiętam nazwy, ale
        wszędzie ją dostaniesz po promocyjnej cenie bo to nowość.

pozdro
        • Gość: Niknejm Re: Opony - pilne IP: 143.26.81.* 31.03.03, 16:27
          Gość portalu: Lolo napisał(a):

> Nieco tańsza od niej jest nowość Dunlop Sport coś tam, nie pamiętam nazwy,
          > ale
          > wszędzie ją dostaniesz po promocyjnej cenie bo to nowość.

Ale chyba nie chodzi o Dunlop SP Sport 9000, bo to znana i raczej high-endowa
          oponka (460zł za sztukę w rozmiarze 195/55/15 na www.opony.com.pl). Polecam,
          jest świetna. Tyle, że chyba nie ma jej w ofercie, jeśli chodzi o profil 60...
          Dostępna jest chyba tylko dla niższych profili, i w indeksie prędkości ZR...

Pzdr
          Niknejm
    • Gość: Pitz Re: Opony - pilne IP: *.u.mcnet.pl 31.03.03, 16:43
      Ja będę teraz kupował 205/60/15 z ineksem V (do 240 km/h) i zastanawiam się
      pomiędzy Continental Premium a Michelin Pilot Primacy. Cena - ok 25 PLN na
      sztuce na korzyść Continentala (tańszy). Z tego co wiem, to Continental
      wprowadził tę oponę w 2000 roku. Boję się, że zaraz zmienią model, a ja zostanę
      bez możliwości dokupienia w razie jakiegoś przypadku. Nie wiem ile czasu
      produkują już Michelina Premium Primacy. Brałem jeszcze pod uwagę GoodYear-a
      F1, ale odradzili mi goście, którzy w tym siedzą - cytuję: "opona super, ale
      nie na nasze drogi". Podobno strasznie szybko się zużywa.
      Może ktoś coś poradzić?
      • Gość: Michal Re: Opony - pilne IP: *.telia.com 31.03.03, 18:18
        Czesc Rumburrak!
        Najlepiej zrobisz jak zostaniesz przy tym rozmiarze ktory uprzednio podales
        185x65x15 z indexem T czyli do 190km/h.Zawieszenie jest obliczone do tych
        opon,Saab nie lubi przerobek,bedziesz mial problemy z zcinaniem obrzezy przy
        szerszych oponach szczegolnie kiedy to auto nie jest nowe.Samochod jest ciezki
        i zawieszenie pracuje w warunkach zblizonych do maxymalnych.Pamietam pare lat
        temu jak byly sciagane Saaby z ulicy,kiedy to mlodzi ludzie zakladajac szerokie
        opony i szrzujac wyrywali wahacze z miesem z nadwozia.To jest slaby punkt 900-
        setek.Przy malej korozji mozna sie nabawic niezlego problemu.Pzdr.Michal
        P.S pamietasz wakacje jak bedzie cieplo to "bedziem pisoc"
        • Gość: Rumburaak Do Michała i innych IP: *.local.pl / 172.16.202.* 31.03.03, 19:26
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Czesc Rumburrak!
          > Najlepiej zrobisz jak zostaniesz przy tym rozmiarze ktory uprzednio podales
          > 185x65x15 z indexem T czyli do 190km/h.Zawieszenie jest obliczone do tych
          > opon,Saab nie lubi przerobek,bedziesz mial problemy z zcinaniem obrzezy przy
          > szerszych oponach szczegolnie kiedy to auto nie jest nowe.Samochod jest
          ciezki
          > i zawieszenie pracuje w warunkach zblizonych do maxymalnych.Pamietam pare lat
          > temu jak byly sciagane Saaby z ulicy,kiedy to mlodzi ludzie zakladajac
          szerokie
          >
          > opony i szrzujac wyrywali wahacze z miesem z nadwozia.To jest slaby punkt 900-
          > setek.Przy malej korozji mozna sie nabawic niezlego problemu.Pzdr.Michal
          > P.S pamietasz wakacje jak bedzie cieplo to "bedziem pisoc"

Ale w sumie różnica 10mm pomiędzy 185 a 195 jest niewielka.Czy rzeczywiscie
          poczułbym róznice (na niekorzyść?).W takim razie jaki jest dobry rozmiar
          zamienny do Saaba?Nie chodzi mi o jakieś "bajeranckie" szerokie gumy ale ta
          szerokośc 185 w aucie klasy średniej to w umie niewiele.Dziękuje wszystkim za
          opinie
          • Gość: Rumburaak Jeszcze jedno... IP: *.local.pl / 172.16.202.* 31.03.03, 19:37
            Które z niżej wymienionych opon byście polecali.Wiem, ze cena niektórych
            przekracza 400zł ale chce znać waszą opinie.dzięki

Michelin Pilot Exalto

Michelin Pilot Primacy

Dunlop SP Sport 2000

Dunlop SP Sport 3000

Pirelli P 6000 Powergy

Pirelli P 7000

Uniroyal RALLYE 540

Goodyear NCT5

Vredestein Sportrac

Kleber DYNAXER HP

Bridgestone RE88

Firestone FHSZ40

Firestone FHSZ80

• Gość: polokokt Re: Jeszcze jedno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.03, 20:24

> Dunlop SP Sport 2000

Mam takie w Vw Polo (wiec samochod ciut mniejszy :) w rozmiarze 195/50/15. Na
              suchym asfalcie trzymaja jak szalone, w zakrecie naprawde mozna sobie poszalec
              (ale pewnie nie oto Tobie chodzi). Za to jak popada deszczyk to juz trzeba
              uwazac bo sie robia dosc sliskawe, ale tez bez przesady (niestety nie mam
              porownania do innych opon bo w tym samochodzie byly od zawsze takie tylko w
              innym rozmiarze). Co do glosnosci to mysle ze nie odbiegaja znacznie od
              konkurencji, ale tu mi sie trudno wypowiadac bo moje sa ciut szersze od
              fabrycznych wiecej szumu powoduja troche wiecej. Ale ogolnie polecam, mysle ze
              jesli znajdziesz za jakas dobra cene to warto wziac.
              Acha i jeszcze jedno, to jest model ktory na rynku jest od kilku ladnych lat,
              za to SP Sport 3000 jest chyba od niecalych dwoch lat (a przynajmniej byl
              odnawiany) wiec moze dorzucic kilka groszy i wziac ten model, bo to zupelnie
              inna konstrukcja bieznika, a co za tym idzie pewnie wlasnosci jazdnych tez.
              Pozdrawiam
    • Gość: Marek Zakladanie szerszych opon IP: *.atlanta.ga.us 31.03.03, 20:53
      Ja w moim malym pojezdzie mialem oryginalnie 195/65R15.
      Jak zmienialem to zalozylem 205/60R15 (bo byly
      tansze...). Zadnych problemow. Jezdzi jak jezdzil, nie
      dociera, komfort (a wlasciwie jego brak) sie nie zmienil.
      • Gość: polokokt Re: Zakladanie szerszych opon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.03, 21:08
        A najlepiej sprawdzic na jakich oponach byl wypuszczany dany model samochodu i
        wtedy wiadomo jakie opony mozna stosowac. W moim przypadku ja kupilem na
        oponach 185/55/14 ale wiem ze ten model samochodu wychodzil w topowej wersji
        (jesli tak mozna powiedziec) na opnach 195/45/15. Ale ja sie dowiedzialem ze
        profil 50 tez wchodzi wiec taki zalozylem (ze wzgledu na nasze drogi). i tak mi
        sie wydaje jest najprosciej, bo wtedy wiadomo ze nic nie bedzie opcieralo.
        Pozdrawiam
        • Gość: polokokt sorka za byka :) /ntxt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.03, 21:11
          to tak dla tych nadwrazliwych na punkcie pisowni :)
    • Gość: Wojtek Re: Opony - pilne IP: *.telia.com 31.03.03, 21:08
      Opony 185/65 R 15 mozesz z powodzeniem zamienic na 195/60 R 15 :sam to zrobilem
      i nie zaluje Opony 185 itp byly stosowane w najtanszej wersji 900 (od r94 )i
      fabryka w kazdej bogatszej wersji montowala rozmiar 195 . TO co pisze Michal
      mozesz olac bo facet nie siedzi w temacie i ma alergie jak slyszy (czyta) slowo
      SAAB .Osobiscie wymienilem kiedys tam dawno temu na Nokie NRV i nie zaluje
      opony dwa razy lepsze od samochodu i w Polsce tanie /www.opona.pl/
      • Gość: Rumburaak Re: Opony - pilne-do Wojtka IP: *.chello.pl 31.03.03, 22:04
        Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Opony 185/65 R 15 mozesz z powodzeniem zamienic na 195/60 R 15 :sam to
        zrobilem
        >
        > i nie zaluje Opony 185 itp byly stosowane w najtanszej wersji 900 (od r94 )
        i
        > fabryka w kazdej bogatszej wersji montowala rozmiar 195 . TO co pisze Michal
        > mozesz olac bo facet nie siedzi w temacie i ma alergie jak slyszy (czyta)
        slowo
        >
        > SAAB .Osobiscie wymienilem kiedys tam dawno temu na Nokie NRV i nie zaluje
        > opony dwa razy lepsze od samochodu i w Polsce tanie /www.opona.pl/

Sam juz wlasciwie nie wiem co z tymi oponami. Masz Saaba?
        • Gość: Wojtek Re: Opony - pilne-do Wojtka IP: *.telia.com 01.04.03, 16:33
          Oczywiscie ze mam saaba a nawet dwa . Inaczej tak zdecydowanie nie zabieralbym
          glosu w tej sprawie . Fabryczna instrukcja dopuszcza stosowanie takich
          opon ,byly fabrycznie montowane w kazdej wersji SE ktora od wersji S roznila
          sie tylko wyposazeniem , a pozniejszej odmianie 900 czyli starego 9-3 rozmiar
          195/60-15 byl standardem. Do 900 mozesz montowac tez rozmiar 205 ale fabryka
          zaleca wtedy inne sprezyny .Jak wymienisz w saabie 900 opony 185 na 195
          zobaczysz sam roznice jak poprawi sie trzymanie w zakretach co jest slaba
          strona 900 ( od roku 93 w gore ).Powodzenia
          • Gość: Rumburaak Re: Opony - pilne-do Wojtka IP: *.local.pl / 172.16.202.* 01.04.03, 16:52
            Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Oczywiscie ze mam saaba a nawet dwa . Inaczej tak zdecydowanie nie
            zabieralbym
            > glosu w tej sprawie . Fabryczna instrukcja dopuszcza stosowanie takich
            > opon ,byly fabrycznie montowane w kazdej wersji SE ktora od wersji S roznila
            > sie tylko wyposazeniem , a pozniejszej odmianie 900 czyli starego 9-3 rozmiar
            > 195/60-15 byl standardem. Do 900 mozesz montowac tez rozmiar 205 ale fabryka
            > zaleca wtedy inne sprezyny .Jak wymienisz w saabie 900 opony 185 na 195
            > zobaczysz sam roznice jak poprawi sie trzymanie w zakretach co jest slaba
            > strona 900 ( od roku 93 w gore ).Powodzenia

Dzieki za rady.Jeżeli masz 900 lub 9-3 to chętnie podziełbym sie ogólnymi
            wrażeniami i problemami z eksploatacji.Jeżeli nie masz nic przeciwko to moze
            przejdziemy na jakiegoś prive'a.Chetnie pomailuje, ale jeśli nie to i tak
            dzieki.Pzdr
            • Gość: Wojtek Re: Opony - pilne-do Wojtka IP: *.telia.com 01.04.03, 17:18
              jak mozesz zostaw e-maila na icq 570834
              Wojtek
    • Gość: Rumburaak Zostały 3.... IP: *.local.pl / 172.16.202.* 02.04.03, 14:39
      Dunlop SP Sport 01
      Pirelli P 6000 Powergy
      Kleber DYNAXER HP

Które oponki polecacie?Ja się chyba najbardziej skłaniam ku Kleberom, 2 miejsce
      Dunlop, na końcu pirellki ale moge zmienić zdanie pod wpływem waszych
      rewolucyjnych opinii :) Z góry dzięki za pomoc
      • Gość: Niknejm Re: Zostały 3.... IP: 143.26.83.* 02.04.03, 15:13
        Gość portalu: Rumburaak napisał(a):

> Dunlop SP Sport 01
        > Pirelli P 6000 Powergy
        > Kleber DYNAXER HP

Nie wiem jak te Klebery (to tańsza marka opon, ale moze coś w nich jest),
        natomiast co do Dunlopów i Pirelli: jeździłem na nich (co prawda Dunlop troszkę
        starszy model, SP Sport 9000), i polecam Ci jednak Dunlopy. Pirelli na suchym
        są super, ale na deszczu, zwłaszcza w koleinach, sprawują się znacznie gorzej.

Pzdr
        Niknejm
      • Gość: XP Re: Zostały 3.... IP: 213.77.31.* 02.04.03, 15:21
        Ja wybierałbym Pireli albo Dunlop, Klebery to tak jak nasze Kormorany, nic do
        nich nie mam, ale wydaje mi się, że to jest ten sam poziom obie firmy należa do
        stajni Michelin i nie przypuszczam żeby Michelin wchodził w nie z najnowszą
        technologią, chodzi o to żeby były one tanie a firma miała udział w mniej
        wymagajacym rynku.
      • Gość: Wojtek Re: Zostały 3.... IP: *.telia.com 02.04.03, 16:40
        pirelli p6000 powergy sa montowane fabrycznie w saabach obok michelin i
        goodyear a nokia NRV kosztuje tylko 309 zl(195/60-15) Obojetnie co z tych marek
        zalozysz na przednich kolach wytrzymaja 30000km jak opona ma oznaczenie V .
        Kleber jest u Swenssonow marka najtansza do starszych bryk
        • Gość: Rumburaak Zostały 2 IP: *.local.pl / 172.16.202.* 02.04.03, 20:33
          Jutro musze wybrać więc ,na moim miejscu co byście kupili dla swoich furek
          Dunlop Sp Sport 01 czy pirelli P 6000 Powergy.Kleber odpadł dzięki waszym
          opiniom i znajomych (także oponiarzy).Wg Auto Sukcesu ten model Dunlopa wszedł
          dopiero teraz na rynek więc niewatpliwie jest to opona nowa za to Pirelli jest
          sprawdzone i chyba lepiej sie trzyma na suchym.Pomóżcie po raz ostatni bo jutro
          już musze podjąć decyzje.Dzieki wszystkim.Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka