Dodaj do ulubionych

Automat, tiptronic i inne wynalazki

20.11.06, 18:27
Na czym polegają różnice? Kiedyś wszystko było proste - auto miało skrzynię
automatyczna lub manualną. Przy tej pierwszej dwa pedały. A jak to jest teraz?
Proszę o opis różnic między poszczegolnymi typami i które bardziej awaryjne.
Znalazłam ładne damskie autko C3 z sekwencyjna skrzynią biegów, tylko nie
wiem co to znaczy. Znajomy mówił , że to sie przełacza jak w manualnej tylko
bez sprzegła. Trzeba chodzic na specjalny kurs obsługi takiego pojazdu, czy
mozna tym od razu wyjechac w miasto?
Obserwuj wątek
    • mike68 Re: Automat, tiptronic i inne wynalazki 20.11.06, 20:08
      tiptronic to automat z możliwością ręcznej / sekwencyjnej / zmiany biegów , po
      prostu mało się z tego kożysta ale pomocne jest np. w terenie górskim , podczas
      holowania przyczepy bo zmieniaż biegi kiedy chcesz - popychając lewarek od
      biegów do góry lub na dół nie ujmując gazu - obecne skrzynie to nie te co
      kiedyś , nie są tak awaryjne i nie czuć przejścia miedzy biegami tylko widać po
      zmianie obrotów silnika - jak już dosiądziesz automatu to już z nim zostaniesz -
      w mieście idealny
      • frequentflyer Re: Automat, tiptronic i inne wynalazki 20.11.06, 21:22
        fakt, mało się korzysta, chyba że chcesz hamować silnikiem - bo na długich
        zjazdach on najchętniej jechałby na szóstce. do przyspieszania wystarczy
        kickdown (szybkie wciśnięcie pedału gazu do oporu - dla niewtajemniczonych), ale
        właśnie hamowanie silnikiem wymaga podpowiedzi.
        te skrzynie nawet w trybie ręcznym same zmieniają biegi gdy uznają że kierowca
        się zagapił i zapomniał zmienić. mam taką w forfourze - jak małżon da się
        przejechać.
        • mike68 Re: Automat, tiptronic i inne wynalazki 20.11.06, 22:40
          owszem,zmieniają , u mnie jest tak że jak przestawie na manual to jest na
          wyświetlaczu napis 'S' i wtedy kręci zdrowo do końca ale jak ją dam do przodu
          to zamiast tej cyfry 'S' pojawia się już M1/M2/M3/M4/M5 - te zjazdy za full
          automacie to faktycznie są do du** bo za szybku zwalnia auto - ja mam jeden
          dylemat , czy można podczas jazdy dać na 'N' ?? / neutral/ czyli po normalnemu
          wrzucić na luz?? pytam z czystej ciekawości - oraz co się stanie jak np. jade
          na sekwencyjnej z z M2 pomylę kierunki i wbiję na M1 ?? to jedynka przecież a
          odruch może taki być - czy wogóle się wbije czy zablokuje to przełożenie -
          pozatym jadza autem z tiptronikiem to czysta przyjemność:))
          • devote Re: Automat, tiptronic i inne wynalazki 21.11.06, 00:02
            po przyjezdzie do usa mowilem sobie ze nigdy nie bede jezdzil automatem bo to
            jest dobre dla inwalidow :)
            jednak gdy sprubowalem to polubilem i teraz nie mam zamiaru wracac do
            manuala.obecnie mam tiptronika w gti 1.8T i jest super.na co dzien jezdze na D
            ale czasami jak mam ochote sie pobawic to przelaczam na sekwencyjna
            zmiane.fajne do jazdy w gorach po kretych drogach.wlasnie w piatek sie wybieram
            w male gorki z kumplami pojezdzic sobie nieco i poogladac widoczki.

Hawks Nest,NY
            i48.photobucket.com/albums/f224/fantomasz/HawksNest046.jpg
            • leziox Re: Automat, tiptronic i inne wynalazki 21.11.06, 00:17
              Nie wiem jak u ciebie,ale wiele aut mysli juz za kierowce-czyli jesli wrzucisz
              przypadkiem za niski bieg,a obroty bylyby za wysokie dla silnika to samochód sam
              to ureguluje.Wiem ze taka opcja jest w audi,oraz merolach,co do innych nie chce
              sie wypowiadac.
            • drinexile Re: Automat, tiptronic i inne wynalazki 21.11.06, 11:03
              Jestem zwolennikiem pełnego automata, praktycznie nie używa się trybu innego
              niż D. Im większy silnik tym większa radość z jazdy, obecnie 3.0 V6. "Patykiem"
              już się w życiu nawajhowałem...
              • abe.be Re: Automat, tiptronic i inne wynalazki 21.11.06, 14:44
                Mój mąż jeździ od laty automatem w którym jest przycisk 'S' i jak go naciśnie
                wtedy auto ma przełożenia sportowe przełączając biegi na wysokich obrotach,.
                Ja chcę C3 z silnikiem 1,4 ale tam jest skrzynia sekwencyjna, więc pytałam jak
                to jest i okazuje się ze mozna niczego nie przełaczać, uzywając jak zwykłego
                automata i o to mi chodziło.
                Dziękuję chłopcy.
                • frequentflyer Re: Automat, tiptronic i inne wynalazki 21.11.06, 15:36
                  skrzynia sekwencyjna softouch w ForFourze nie ma przycisku S, ale gdy gaz
                  naciskac lekko, zmienia bieg na wyższy ok 2800 obrotów (CDi oczywista), gdy
                  wdepnąć do dechy, wykręca każdy bieg do oporu, prawie do 4000 rpm, więc tego
                  guzika mi jakoś nie brak. c3 z taką skrzynią nie znam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka