Dodaj do ulubionych

Saab Trailblazer

03.04.03, 20:59
www.autoexpress.co.uk

"GM To Build Saab 4x4

Saab is going off-road. Insiders at parent company General Motors have said
that a new SUV will soon be wearing the Swedish firm's badge.

However, Saab fans will be shocked to learn that the car will be based on
GM's new mid-sized SUV truck platform and built in the US. Currently GM
produces three models on this chassis: the Chevrolet Trailblazer, GMC Envoy
and Oldsmobile Bravada. But the phasing out of the Olds brand means the Saab
4x4 could slot in as the Bravada disappears.

The newcomer will be aimed at the US, and because it needs to hit the
showrooms as soon as possible, GM sources say only a few styling differences
will separate it from the three existing SUVs. That means it will have either
rear or four-wheel drive and a choice of a 290bhp 5.3-litre V8 or punchy
275bhp 4.3 straight-six. It's also likely to get the Oldsmobile's electronic
air suspension."

Widać, że GM ma już dość czekania na zyski.

Za jednym zamachem załatwili 5 spraw:
- napęd 4x4
- napęd na tył
- pierwszy SUV
- pierwszy R6
- pierwszy V8

Podejrzewam, że będzie jeszcze disel 3.0 V6.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Saab Trailblazer IP: *.atlanta.ga.us 03.04.03, 22:22
      Ciekawe ile osob da sie nabrac na placenie $5000 wiecej
      za napis Saab na Chevrolecie...
      • greenblack Re: Saab Trailblazer 04.04.03, 10:27
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Ciekawe ile osob da sie nabrac na placenie $5000 wiecej
        za napis Saab na Chevrolecie...

Nie wiem. A ile osób płaci co najmniej 30 tyś zł za napis SAAB 9-3 na Oplu
        Vectrze?

Pozdrawiam
        • Gość: Rumburaak Re: Saab Trailblazer IP: *.local.pl / 172.16.202.* 04.04.03, 13:44
          greenblack napisał:

> Gość portalu: Marek napisał(a):
          >
          > > Ciekawe ile osob da sie nabrac na placenie $5000 wiecej
          > za napis Saab na Chevrolecie...
          >
          >
          > Nie wiem. A ile osób płaci co najmniej 30 tyś zł za napis SAAB 9-3 na Oplu
          > Vectrze?
          >
          >
          > Pozdrawiam

Nie przesadzaj.Oplowska jest płyta podłogowa i zawieszenie (co jest akurat
          wielką zaletą bo Vectra ma świetne zawieszenie).Reszta jest saabowska.Przede
          wszystkim silniki (poza dieslem), wyglad zewnętrzny (gdzie tu brzydka Vectra?),
          i specyficznie ciekawe saabowskie wnętrze.Stosując twoją analogie można się
          zapytać po co ludzie kupują Jaguara X type skoro mogą kupić Forda Mondeo:) Pzdr
          • greenblack Re: Saab Trailblazer 04.04.03, 13:53
            Gość portalu: Rumburaak napisał(a):

Reszta jest saabowska.Przede
            > wszystkim silniki (poza dieslem),

A właśnie, że nie. Silnik 2.0 w 9-3 SS pochodzi z Vectry B 2.0. W starym 9-
            3/900 był rzeczywiście oryginalny silnik Saaba, ale w nowym jest 2.0, który w
            wersji wolnossącej montowano już dawno temu w Astrze, Vectrze, Omedze. Teraz
            wersję turbodołodawaną montują w Zafirze i Vectrze GTS.

wyglad zewnętrzny (gdzie tu brzydka Vectra?),
            >
            > i specyficznie ciekawe saabowskie wnętrze.

Co kto lubi.

Stosując twoją analogie można się
            > zapytać po co ludzie kupują Jaguara X type skoro mogą kupić Forda Mondeo:)

Bo nie ma Forda Mondeo 3.0 V6 4x4 automat. Według mnie Vectra daje znacznie
            więcej od 9-3 za znacznie mniej i ma 3.2 V6.

Pozdrawiam
            • Gość: Rumburaak Re: Saab Trailblazer IP: *.local.pl / 172.16.202.* 04.04.03, 15:57
              greenblack napisał:

> Gość portalu: Rumburaak napisał(a):
              >
              > Reszta jest saabowska.Przede
              > > wszystkim silniki (poza dieslem),
              >
              > A właśnie, że nie. Silnik 2.0 w 9-3 SS pochodzi z Vectry B 2.0. W starym 9-
              > 3/900 był rzeczywiście oryginalny silnik Saaba, ale w nowym jest 2.0, który w
              > wersji wolnossącej montowano już dawno temu w Astrze, Vectrze, Omedze. Teraz
              > wersję turbodołodawaną montują w Zafirze i Vectrze GTS.
              >
              > wyglad zewnętrzny (gdzie tu brzydka Vectra?),
              > >
              > > i specyficznie ciekawe saabowskie wnętrze.
              >
              > Co kto lubi.
              >
              > Stosując twoją analogie można się
              > > zapytać po co ludzie kupują Jaguara X type skoro mogą kupić Forda Mondeo:)
              >
              >
              > Bo nie ma Forda Mondeo 3.0 V6 4x4 automat. Według mnie Vectra daje znacznie
              > więcej od 9-3 za znacznie mniej i ma 3.2 V6.
              >
              >
              >
              > Pozdrawiam

Czy jestes pewien, że ten silnik - motoryzacja.interia.pl/news?
              inf=352757, to ten sam motor, który w 3 wersjach mocy napedza teraz Sportsedana?
              Sam jeżdze 900 II z silnikiem 2.0 saabowskim i porównując do Ecoteca 2.0 16V z
              Vectry B, to moim zdaniem silnik Saaba jest o wiele lepszy (Vectre z takowym
              motorem miałem okazję prowadzić).W związku z tym nie rozumiem dlaczego
              zastąpiono dobry (fakt, ze już niemłody ale można go było zmodernizować tak jak
              to robią BMW czy Mercedes modernizując swoje starsze,sprawdzone motory) silnik
              Saaba wiertarką od Opla?Nie wierze jakoś,że Saab mając takie tradycje i
              doświadczenie z silnikami doładowanymi pozwolił sobie wsadzić do następcy
              kultowego modelu silnik turbo Opla (a Opel z silnikami Turbo ma kiepskie raczej
              doswiadzczenia np sypiące się dwulitrowe, 200 konne turbo z Calibry).Ale w
              sumie z drugiej strony patrząc na dzisiejsze tendencje w branży motoryzacyjnej
              polegające na daleko posuniętej unifikacji i globalizacji (Saab-GM) możesz mieć
              rację coby tylko potwierzdało, ze Saab jako marka traci zupełnie swój styl i
              poprostu umiera....Pozdrawiam
              • Gość: Rumburaak Link raz jeszcze IP: *.local.pl / 172.16.202.* 04.04.03, 15:59
                motoryzacja.interia.pl/news?inf=352757
                Poprzedni link się chyba kiepsko wkleił>Sorki
              • greenblack Re: Saab Trailblazer 04.04.03, 16:57

>>
                > Czy jestes pewien, że ten silnik - , to ten sam motor, który w 3 wersjach
                mocy napedza teraz Sportsedana
                > ?

Tak, to ten sam. Silnik 2.0 w 9-5 i 2.0 w 9-3 to inne silniki. Zwróć uwagę na
                średnicę i skok tłoka. W 9-5 2.0 90mmx78mm, a w 9-3, Zafirze, Vectrze 86x86mm.
                Koszty...

Pozdrawiam
              • Gość: Wojtek Re: Saab Trailblazer do zielonoczarnego IP: *.telia.com 04.04.03, 21:02

> >
                > > A właśnie, że nie. Silnik 2.0 w 9-3 SS pochodzi z Vectry B 2.0. W starym 9
                > -
                > > 3/900 był rzeczywiście oryginalny silnik Saaba, ale w nowym jest 2.0, któr
                > y w
                > > wersji wolnossącej montowano już dawno temu w Astrze, Vectrze, Ome
                > az
                > > wersję turbodołodawaną montują w Zafirze i Vectrze GTS.
                > >

> jobb.saab.com/avdelningar/powertrain/e_fa.html
                tam mozesz uzyskac informacje u zrodel na temat podobienstwa silnika saaba 9-3
                o opla ,
                Chassikonstruktion
                Stefan Karlström, Sektionschef
                0520-847 51
                stefan.karlstrom@saab.com

a pod tym adresem odpowiedza na pytania o takie same zawieszenie saaba 9-3 i
                nowej vectry . A jak to nie wystarczy to proponuje przejechac sie jednym i
                drugim a nie piepszyc ludziom na forum glupoty .
                • greenblack Re: Saab Trailblazer do zielonoczarnego 05.04.03, 11:23
                  Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> tam mozesz uzyskac informacje u zrodel na temat podobienstwa silnika saaba 9-
                  3
                  >
                  > o opla ,

Właśnie wysłałem klilka maili, ale zważywszy na trwający weekend i tempo w
                  jakim odpowiada się na maile w takich firmach, odpowiedzi spodziewam się za
                  kilka dni.

> a pod tym adresem odpowiedza na pytania o takie same zawieszenie saaba 9-3 i
                  > nowej vectry .

Nie wiem, dlaczego tak trudno jest przyjąć do wiadomości, że Opel i Saab mają
                  wspólne silniki; W Porsche były i będą silniki (diesle!) Volkswagena; Audi ma
                  wiele silników wspólnych z Volkswagenem; w Bentleyach będą silniki VW; w
                  Mercedesie V280 był silnik z VW, a ostatnio Mercedes podpisał umowę z Hyundaiem
                  na dostawę V6; Jaguar ma silniki z Forda; Rolls-Royce z BMW. Czy Saab jest aż
                  tak wyjątkową marką, że wszsytkie silniki muszą być własne? Przecież V6 w 9-5
                  też jest z Opla Omegi. W 2001 roku Saab wyprodukował łącznie 123 tysiące
                  samochodów. Czy naprawdę sądzisz, że z taką produkcją mógłby sobie pozwolić na
                  samodzielne projektowanie i produkowanie najdroższych elementów auta?

>a nie piepszyc ludziom na forum glupoty .

Jeżeli koniecznie musisz uciekać się do przekleństw, to sprawdź chociaż ich
                  pisownię.

Pozdrawiam
                • greenblack Re: Saab Trailblazer do zielonoczarnego 12.04.03, 13:51
                  Dwukrotnie wysłałem maile do wszystkich ludzi odpowiedzialnych za Saaba 9-3SS,
                  wymienionych na stronach Saaba. 4 adresy (już?) nie istnieją. Po tygodniu
                  dostałem niesatysfakscjonującą mnie w pełni odpowiedź od jednego z polskich
                  dilerów Saaba. Widać konstruktorzy nie mają ochoty odpowiadać na pytania o
                  model, który ma być kołem rarunkowym całej marki. Cóż, ich wybór. Tylko po co
                  te adresy mailowe na oficjalnych stronach?

Oni przesłali mój list obcemu człowiekowi, to teraz ja mogę upublicznić jego
                  odpowiedź. Oto najważniejsze, merytoryczne fragmenty:

"Silniki z zapłonem iskrowym stosowane w Saab'ie 9-3 SS wywodzą się z rodziny
                  oznaczonej L850. Silniki należące do tej rodziny, w zasadniczej większości
                  wolnossące, były wcześniej stosowane w samochodach Opel."

"Silnik 2.0 stosowany w modelu 9-5 (wcześniej również w poprzedniej wersji 9-3)
                  różni się zasadniczo. Jest to konstrukcja własna Saab'a - tzw. silnik IV
                  generacji, wprowadzony do produkcji wraz z modelem 9-5 w 1997 roku."

"9-3 SS i Vectra były konstruowane w oparciu o tę samą platformę."

"Zawieszenie obydwu samochodów jest również bardzo podobne, jednak nie
                  identyczne."

Pozdrawiam
                  Greenblack

• Gość: Wojtek Re: Saab Trailblazer do zielonoczarnego IP: *.telia.com 13.04.03, 19:50
                    greenblack napisał:

> Dwukrotnie wysłałem maile do wszystkich ludzi odpowiedzialnych za Saaba 9-
                    3SS,
                    > wymienionych na stronach Saaba. 4 adresy (już?) nie istnieją. Po tygodniu
                    > dostałem niesatysfakscjonującą mnie w pełni odpowiedź od jednego z polskich
                    > dilerów Saaba. Widać konstruktorzy nie mają ochoty odpowiadać na pytania o
                    > model, który ma być kołem rarunkowym całej marki. Cóż, ich wybór. Tylko po co
                    > te adresy mailowe na oficjalnych stronach?
                    >
                    > Oni przesłali mój list obcemu człowiekowi, to teraz ja mogę upublicznić jego
                    > odpowiedź. Oto najważniejsze, merytoryczne fragmenty:
                    >
                    > "Silniki z zapłonem iskrowym stosowane w Saab'ie 9-3 SS wywodzą się z rodziny
                    > oznaczonej L850. Silniki należące do tej rodziny, w zasadniczej większości
                    > wolnossące, były wcześniej stosowane w samochodach Opel."
                    >
                    > "Silnik 2.0 stosowany w modelu 9-5 (wcześniej również w poprzedniej wersji 9-
                    3)
                    >
                    > różni się zasadniczo. Jest to konstrukcja własna Saab'a - tzw. silnik IV
                    > generacji, wprowadzony do produkcji wraz z modelem 9-5 w 1997 roku."
                    >
                    > "9-3 SS i Vectra były konstruowane w oparciu o tę samą platformę."
                    >
                    > "Zawieszenie obydwu samochodów jest również bardzo podobne, jednak nie
                    > identyczne."
                    >
                    >
                    > Pozdrawiam
                    > Greenblack
                    >
                    > W zwiazku z tym na oplu vectra nalezy tylko przykleic znaczek saab i
                    skasowac 30tys. wiecej AMEN

Tozsamosc silnika opla i saaba sprowadza sie do do tej samej srednicy tloka bo
                    juz skok jest inny a za tym pojemnosc . I jeszcze glowica i blok z aluminium ,
                    to jest wspolna plaszczyzna konstrukcji I dlatego mozna mowic jedynie o
                    podobienstwie a nie tozsamosci silnikow opla i saaba ( to nie to samo co
                    silniki 3.0 v6 i diesle ktore sa czysto oplowskie .Caly osprzet silnika, system
                    wtryskowy ,turbo(!!!)sa calkiem inne niz w oplu i charkterystyka silnika .
                    A zawieszenie ? podobne wachacze z tylu ale real axel system jest unikalny dla
                    saaba . Jezdziles juz jednym i drugim ? nie ? to zanim przykleisz znaczek saaba
                    na oplu poznaj jedno i drugie .Zas co do generalnego agenta w Polsce zasluguje
                    predzej na miano generalnego zlodzieja ze wzgledu na swoje ceny .
                    • greenblack Re: Saab Trailblazer do zielonoczarnego 13.04.03, 20:30
                      Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> W zwiazku z tym na oplu vectra nalezy tylko przykleic znaczek saab i
                      > skasowac 30tys. wiecej AMEN

Cóż więcej mogę dodać?;)

> Tozsamosc silnika opla i saaba sprowadza sie do do tej samej srednicy tloka
                      bo
                      > juz skok jest inny a za tym pojemnosc .

Jakim cudem dwulitrowy silnik z Opla może mieć inną pojemność niż dwulitrowy
                      silnika Saaba? Litr szwedzki i litr niemiecki są takie same. Średnica i skok
                      tłoka w silnika Zafiry 2.0 OPC - 86mmx86mm.
                      Średnica i skok silnika Saaba 9-3SS 2.0t - 86mmx86mm.

>I jeszcze glowica i blok z aluminium ,

To rzeczywiście mało istotne elementy.

> to jest wspolna plaszczyzna konstrukcji I dlatego mozna mowic jedynie o
                      > podobienstwie a nie tozsamosci silnikow opla i saaba ( to nie to samo co
                      > silniki 3.0 v6 i diesle ktore sa czysto oplowskie .Caly osprzet silnika,
                      system
                      >
                      > wtryskowy ,turbo(!!!)sa calkiem inne niz w oplu i charkterystyka silnika .

To przecież oczywiste, że oprogramowanie jest inne dla silnika wolnossącego, a
                      inne dla doładowanego. Z obecności turbosprężarki też zdaję sobie sprawę.
                      Jeżeli jednak chcesz mi powiedzieć, że silniki z Vectry GTS 2.0T 175 KM i 9-3SS
                      2.0t 175 są inne, to uznam Cię za człowieka niepoważnego.

> A zawieszenie ? podobne wachacze z tylu ale real axel system jest unikalny
                      dla
                      > saaba . Jezdziles juz jednym i drugim ? nie ? to zanim przykleisz znaczek
                      saaba
                      >
                      > na oplu poznaj jedno i drugie .

Jeździłem Vectrą GTS 3.2 automat i gdybym miał kupować samochód tej klasy, to
                      właśnie ten model. Jakość wnętrza, prowadzenie, wyciszenie, osiągi na
                      najwyższym poziomie, a wierz mi, że mam dobrą skalę porównawczą. Żaden
                      doładowany 2-litrowiec nie może się tu równać. Za cenę Vectry 3.2 automat z
                      absolutnie pełnym wyposażeniem mogę sobie kupić 9-3SS 175 KM z ręczną skrzynią,
                      bez ESP, kocem na fotelach, kuchennym radyjkiem, fotelami z zaawansowaną
                      technologicznie ręczną regulacją i halogenowymi lampami. Nawet ten "unikalny
                      real axel" nie przekonałby mnie do zmiany decyzji.

Zas co do generalnego agenta w Polsce zasluguje
                      > predzej na miano generalnego zlodzieja ze wzgledu na swoje ceny .

To już nie do mnie z pretensjami.

Pozdrawiam
                      • Gość: Rumburaak Re: Saab Trailblazer do zielonoczarnego IP: *.local.pl / 172.16.202.* 15.04.03, 19:56
                        greenblack napisał:

> Gość portalu: Wojtek napisał(a):
                        >
                        > > W zwiazku z tym na oplu vectra nalezy tylko przykleic znaczek saab i
                        > > skasowac 30tys. wiecej AMEN
                        >
                        > Cóż więcej mogę dodać?;)
                        >
                        > > Tozsamosc silnika opla i saaba sprowadza sie do do tej samej srednicy tlok
                        > a
                        > bo
                        > > juz skok jest inny a za tym pojemnosc .
                        >
                        > Jakim cudem dwulitrowy silnik z Opla może mieć inną pojemność niż dwulitrowy
                        > silnika Saaba? Litr szwedzki i litr niemiecki są takie same. Średnica i skok
                        > tłoka w silnika Zafiry 2.0 OPC - 86mmx86mm.
                        > Średnica i skok silnika Saaba 9-3SS 2.0t - 86mmx86mm.
                        >
                        > >I jeszcze glowica i blok z aluminium ,
                        >
                        > To rzeczywiście mało istotne elementy.
                        >
                        >
                        > > to jest wspolna plaszczyzna konstrukcji I dlatego mozna mowic jedynie o
                        > > podobienstwie a nie tozsamosci silnikow opla i saaba ( to nie to samo co
                        > > silniki 3.0 v6 i diesle ktore sa czysto oplowskie .Caly osprzet silnika,
                        > system
                        > >
                        > > wtryskowy ,turbo(!!!)sa calkiem inne niz w oplu i charkterystyka silnika
                        > .
                        >
                        >
                        > To przecież oczywiste, że oprogramowanie jest inne dla silnika wolnossącego,
                        a
                        > inne dla doładowanego. Z obecności turbosprężarki też zdaję sobie sprawę.
                        > Jeżeli jednak chcesz mi powiedzieć, że silniki z Vectry GTS 2.0T 175 KM i 9-
                        3SS
                        >
                        > 2.0t 175 są inne, to uznam Cię za człowieka niepoważnego.
                        >
                        >
                        > > A zawieszenie ? podobne wachacze z tylu ale real axel system jest unikalny
                        >
                        > dla
                        > > saaba . Jezdziles juz jednym i drugim ? nie ? to zanim przykleisz znaczek
                        > saaba
                        > >
                        > > na oplu poznaj jedno i drugie .
                        >
                        > Jeździłem Vectrą GTS 3.2 automat i gdybym miał kupować samochód tej klasy, to
                        > właśnie ten model. Jakość wnętrza, prowadzenie, wyciszenie, osiągi na
                        > najwyższym poziomie, a wierz mi, że mam dobrą skalę porównawczą. Żaden
                        > doładowany 2-litrowiec nie może się tu równać. Za cenę Vectry 3.2 automat z
                        > absolutnie pełnym wyposażeniem mogę sobie kupić 9-3SS 175 KM z ręczną
                        skrzynią,
                        >
                        > bez ESP, kocem na fotelach, kuchennym radyjkiem, fotelami z zaawansowaną
                        > technologicznie ręczną regulacją i halogenowymi lampami. Nawet ten "unikalny
                        > real axel" nie przekonałby mnie do zmiany decyzji.
                        >
                        >
                        >
                        > Zas co do generalnego agenta w Polsce zasluguje
                        > > predzej na miano generalnego zlodzieja ze wzgledu na swoje ceny .
                        >
                        > To już nie do mnie z pretensjami.
                        >
                        >
                        > Pozdrawiam

Każda wersja (nawet podstawowa Linear)9-3 SS ma w standardzie ESP (
                        www.cennik.saab.pl/?id=1 )Masz racje,że Vectra GTS 3.2 V6 cenowo i
                        silnikowo wypada lepiej.Podobnie by pewnie było np ze Skodą Superb 2.8 V6.Ale
                        mimo pewnej unifikacji technicznej wybrałbym w parze 9-3SS i GTS - Saaba, a
                        zamiast wypasionej Skody wolałbym np A4 z dużo mniejszym silnikiem.Saab jako
                        firma dogorywa ale coś takiego jak PRESTIŻ (tak, tak mając do wydania 120 tys
                        zł też bym o tym pomyślał)tej marki dalej istnieje.A poza tym 9-3SS jest
                        pięknym autem i Vectra, nawet GTS, jest przy nim jakimś stylistycznym
                        nieporozumieniem
                        • greenblack Re: Saab Trailblazer do zielonoczarnego 15.04.03, 20:20

> Każda wersja (nawet podstawowa Linear)9-3 SS ma w standardzie ESP (

Rzeczywiście. Nie zauważyłem.

Masz racje,że Vectra GTS 3.2 V6 cenowo i
                          > silnikowo wypada lepiej.Podobnie by pewnie było np ze Skodą Superb 2.8 V6.Ale
                          > mimo pewnej unifikacji technicznej wybrałbym w parze 9-3SS i GTS - Saaba

Mówisz tak teraz, tutaj. Co innego gdybać sobie na Forum, a co innego wyłożyć
                          kilkadziesiąt tysięcy więcej za znacznie gorzej wyposażony, słabszy samochód,
                          który z lepiej wyposażonym, mocniejszym i znacznie tańszym wozem ma tak wiele
                          wspólnego, że zaczynasz się zastanawiać, czy naprawdę warto inwestować
                          w "prestiż". Poza tym, co to jest ten prestiż Saaba? Ilu ludzi na ulicy w ogóle
                          słyszało o takiej marce, a ilu rozpozna go na ulicy?

Pozdrawiam
                          • Gość: Rumburaak Re: Saab Trailblazer do zielonoczarnego IP: *.local.pl / 172.16.202.* 15.04.03, 20:41
                            greenblack napisał:

>
                            >
                            > > Każda wersja (nawet podstawowa Linear)9-3 SS ma w standardzie ESP (
                            >
                            > Rzeczywiście. Nie zauważyłem.
                            >
                            >
                            > Masz racje,że Vectra GTS 3.2 V6 cenowo i
                            > > silnikowo wypada lepiej.Podobnie by pewnie było np ze Skodą Superb 2.8 V6.
                            > Ale
                            > > mimo pewnej unifikacji technicznej wybrałbym w parze 9-3SS i GTS - Saaba
                            >
                            >
                            > Mówisz tak teraz, tutaj. Co innego gdybać sobie na Forum, a co innego wyłożyć
                            > kilkadziesiąt tysięcy więcej za znacznie gorzej wyposażony, słabszy samochód,
                            > który z lepiej wyposażonym, mocniejszym i znacznie tańszym wozem ma tak wiele
                            > wspólnego, że zaczynasz się zastanawiać, czy naprawdę warto inwestować
                            > w "prestiż". Poza tym, co to jest ten prestiż Saaba? Ilu ludzi na ulicy w
                            ogóle
                            >
                            > słyszało o takiej marce, a ilu rozpozna go na ulicy?
                            >
                            >
                            > Pozdrawiam

Masz rację:Wszyscy na ulicy wiedzą co to Opel, Skoda, VW, Fiat.Saab jest
                            stosunkowo mało znaną marką, która ma swoje wąskie grono wielbicieli
                            (użytkowników).Saaby są doskonale rozpoznawalne przez ludzi z klasą,
                            doceniających niebanalnośc auta.Szczególnie dawne 9setki i 9-3 miały tak
                            charakterystyczny wygląd, że stały się autami kultowymi (to stwierdzenie odnosi
                            sie głównie do modelu produkowanego do 92 roku).Saabów w Polsce jest mało
                            (wyjątek 9-5 - ciągle je widze :) i nie jest to popularna marka.Saaby nigdy nie
                            miały być "masówkami".I jeszcze jedno:Krytycy tej marki muszą przełknąć fakt,
                            że konkurencją Saaba sa auta takich marek jak BMW, Mercedes, Volvo a nie Opel,
                            Fiat, VW i jest tak nie tylko ze względu na cenę....
                            • greenblack Re: Saab Trailblazer do zielonoczarnego 15.04.03, 20:48

Saaby nigdy nie
                              >
                              > miały być "masówkami".

Nonsens. Każda firma chce zarabiać na samochodach. Limitować produkcję to sobie
                              może Maybach albo Ferrari, ale nie Saab.

I jeszcze jedno:Krytycy tej marki muszą przełknąć fakt,
                              > że konkurencją Saaba sa auta takich marek jak BMW, Mercedes, Volvo a nie
                              Opel,
                              > Fiat, VW i jest tak nie tylko ze względu na cenę....

A jakież to inne walory sprawiają, że Saab mierzy tak wysoko? ESP i
                              pięciobiegowy automat wprowadzono dopiero w 2001 r. Napędu 4x4 jeszcze nie ma.
                              V6 pochodzi od pogardzanego Opla, a o czymś takim, jak V8 czy luksusowa
                              limuzyna nawet nie śmią marzyć.

Pozdrawiam
                              • Gość: Rumburaak Re: Saab Trailblazer do zielonoczarnego IP: *.local.pl / 172.16.202.* 15.04.03, 21:22
                                greenblack napisał:

>
                                > Saaby nigdy nie
                                > >
                                > > miały być "masówkami".
                                >
                                > Nonsens. Każda firma chce zarabiać na samochodach. Limitować produkcję to
                                sobie
                                >
                                > może Maybach albo Ferrari, ale nie Saab.
                                >
                                >
                                > I jeszcze jedno:Krytycy tej marki muszą przełknąć fakt,
                                > > że konkurencją Saaba sa auta takich marek jak BMW, Mercedes, Volvo a nie
                                > Opel,
                                > > Fiat, VW i jest tak nie tylko ze względu na cenę....
                                >
                                >
                                > A jakież to inne walory sprawiają, że Saab mierzy tak wysoko? ESP i
                                > pięciobiegowy automat wprowadzono dopiero w 2001 r. Napędu 4x4 jeszcze nie
                                ma.
                                > V6 pochodzi od pogardzanego Opla, a o czymś takim, jak V8 czy luksusowa
                                > limuzyna nawet nie śmią marzyć.
                                >
                                >
                                > Pozdrawiam

Ja nie napisałem,że Saab sobie limituje produkcję.Rozejrzyj się.Poza Szwecją i
                                krajami skandynawskimi pojazdów ze znaczkiem Saaba nie jest dużo
                                (zauważalnie).Oczywiście, ze w porównaniu np do Ferrari Saab to maksymalna
                                masówka.Saab nigdy nie był dużą firmą.Teraz przez to w czasie recesji firma
                                ledwo ciągnie (stąd unifikacja pewnych elementów z Oplem).Nie porównuje dokonań
                                marek i marek jako takich.Wiadomo, że Mercedes czy BMW to ogromne koncerny o
                                gigantycznych możliwościach.Chodzi mi o por w skali mikro tzn Saab 9-3 SS 1.8 T
                                (silnik 2.0 T 150hp) ma konkurentów w postaci A4 1.8T (nie Quattro :), C klasy
                                1.8 kompresor czy Bmw 320 a nie Vectry 2.2 czy Passata 1.8T.
                                • greenblack Re: Saab Trailblazer do zielonoczarnego 15.04.03, 21:55

.Teraz przez to w czasie recesji firma
                                  > ledwo ciągnie (stąd unifikacja pewnych elementów z Oplem).

Silniki, płyty, zawieszenia, to rzeczywiście "pewne elementy".

Nie porównuje dokonań
                                  >
                                  > marek i marek jako takich.Wiadomo, że Mercedes czy BMW to ogromne koncerny o
                                  > gigantycznych możliwościach.

BMW nie jest, a przynajmniej kilka lat temu nie było wielkim koncernem.

Chodzi mi o por w skali mikro tzn Saab 9-3 SS 1.8 T
                                  >
                                  > (silnik 2.0 T 150hp) ma konkurentów w postaci A4 1.8T (nie Quattro :), C
                                  klasy
                                  > 1.8 kompresor czy Bmw 320

Chyba przy 318i? Pozostałbym jednak przy porównaniu z samochodami
                                  przednionapędowymi, a przede wszystkim 4-cylindrowymi. W klasie 6-cylindrowych
                                  samochodów 9-3 nie ma czego szukać.

Pozdrawiam

• Gość: cracovian Re: X-Type IP: *.bankofamerica.com 04.04.03, 17:16
            Za Jaguara placa, bo Mondeo (Contour) juz w Stanach nie ma od lat. Tu sie
            natomiast wiekszosc ich sprzedaje.
            • Gość: Marek Re: X-Type IP: *.atlanta.ga.us 04.04.03, 22:46
              A swoja droga to akby Jaguar X-type 2.5 byl w cenie Acury
              TSX (27 tys.) to by sie swietnie sprzedawal. Ale za $36
              tys mozna bez problemu BMW 325 kupic wiec X-type idzie
              tak sobie. Podobno swietne lease-deale sa na niego.
        • Gość: johndoe Re: Saab Trailblazer IP: *.tlsa.pl 04.04.03, 13:54
          greenblack napisał:

> Gość portalu: Marek napisał(a):
          >
          > > Ciekawe ile osob da sie nabrac na placenie $5000 wiecej
          > za napis Saab na Chevrolecie...
          >
          >
          > Nie wiem. A ile osób płaci co najmniej 30 tyś zł za napis SAAB 9-3 na Oplu
          > Vectrze?
          >
          albo za znaczek audi na skodzie:)
          > Pozdrawiam
          pzdr
          • greenblack Re: Saab Trailblazer 04.04.03, 15:31
            Gość portalu: johndoe napisał(a):

> albo za znaczek audi na skodzie:)

Np. na jakim Audi?

Pozdrawiam
    • Gość: cracovian Re: Saab Trailblazer Envoy Ascender IP: *.bankofamerica.com 04.04.03, 17:14
      GM zrobil to samo z Isuzu, bo tez na nich pieniadze traci (jedynie produkcja
      silnikow diesla trzyma sie b. dobrze). To jest zdecydowanie najtansza wersja
      tego samego samochodu (Ascender) z bardzo dobra gwarancja:
      www.thecarconnection.com/index.asp?article=5638&n=157,181&sid=181
      • greenblack Re: Saab Trailblazer Envoy Ascender 04.04.03, 17:22
        Czy ktoś z Was jechał którymś z tych samochodów?

Pozdrawiam
      • Gość: cracovian Re: Saab Trailblazer Envoy Ascender IP: *.bankofamerica.com 04.04.03, 18:00
        Ja nie jechalem - zona w zyciu by mi nie pozwolila. Bardzo kreci nosem, ze
        nawet naszym "malutkim" Trooperem musimy jezdzic :-) Ascender to wydluzona
        wersja Trailbrazer - ciekawy jestem czy SAAB bedzie tez tej samej dlugosci...
        Samochod nadaje sie do typowego peryferyjnego zycia w Stanach i do dlugich
        wycieczek z ogromna rodzina. W miescie albo Europie bylby koszmarem. A tak
        ogolnie to pod wzgledem niezawodnosci jest praktycznie na dnie, wiec nie mamy
        sie czym emocjonowac...
      • Gość: Marek Re: Saab Trailblazer Envoy Ascender IP: *.atlanta.ga.us 04.04.03, 22:22
        Jechalem jako pasazer GMC Envoy (taka ladniejsza wersja
        Trailblazer). W porownaniu z Yukon to zupelnie maly i
        zgrabny pojazd. Calkiem ladnie wykonczony w srodku (Yukon
        jest okropny), nie siedzi sie strasznie wysoko. Ale do
        Lexusa RX300 mu daleko...
    • dreaded88 Saab skończy jako wytwórca plakietek? 05.04.03, 16:46
      Z jednej strony to, z drugiej być może produkcja plakietki do Subaru Imprezy,
      żeby się część mogła nazywać 9-1 albo 9-2.
      Jak GM nie stać na utrzymywanie image'u marki, powinno ją sprzedać komuś
      poważnemu, może by się Daimler Chrysler albo VW skusił?
      • greenblack Re: Saab skończy jako wytwórca plakietek? 06.04.03, 22:09
        dreaded88 napisał:

może by się Daimler Chrysler albo VW skusił?

Volkwagenowi niepotrzebny Saab, bo w klasie, w której miałby konkurować ma już
        Audi, a ostatnio sam stał się bardzo luksusowy. Volkswagen ma już tak wiele
        marek, że musi się teraz zająć ich rozwojem.

Daimlerowi może przydałaby się marka produkująca przednionapędowe samochody,
        ale na jakich modelach miałyby bazować? Przednionapędowe 9-3 na bazie C-klasy?
        Poza tym, teraz Chrysler ma się stać bardziej luksusowy - tylnonapędowy/4x4 V8
        300M.

Pozdrawiam
    • Gość: Wojtek Re: Saab Trailblazer IP: *.telia.com 15.04.03, 19:14
      Dzisiaj koniec spekulacji na temat Saabaru czy Trailblazer .Saab Automobile AB
      na konferencji prasowej w Nowym Jorku zaprezentuje COS co pod ta nazwa ma byc
      produkowane w najblizszym czasie ( i wszystko wskazuje tez na to ze nie bedzie
      to produkowane w Europie )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka