Gość: Jacek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.03, 16:54 jak jest z awaryjnościa tego auta? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: trooper Re: Renault Laguna 1,8 (8v ) IP: 62.233.232.* 02.05.03, 17:20 Wszystkie Laguny: - nietrwały tłumik fabryczny - zawieszenie ok, ale to nie jest Tarpan: jak ktoś je bezlitośnie dobija to musi zmieniać co kilkadziesiąt kkm łączniki stabilizatorów i silentblocki - przy 100+kilkudziesięciu kkm może się zdarzyć cieknąca pompa wodna i awarie rozrusznika - silnik baaardzo trwały, bodajże 400 kkm do remontu głównego - rozrząd co 120 kkm, ale w Polsce zalecane co 90 kkm. - typowe drobiazgi: pompka spryskiwacza, paliwomierz. - tarcze przednie podatne na lekkie zwichrowania. Po prostu przy wymianie można załatwić sobie porządniejsze. PS> 1.8 8v polecam z krótką skrzynią biegów JB3 100 (na trasie nawet żwawy, choć 0-100 cienkie), zaś odradzam z JB3 101- mulastą na IV i zwłaszcza V. pozdr,M Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Renault Laguna 1,8 (8v ) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.03, 22:39 PS> 1.8 8v polecam z krótką skrzynią biegów JB3 100 (na trasie nawet żwawy, choć 0-100 cienkie), zaś odradzam z JB3 101- mulastą na IV i zwłaszcza V. A jak sprawdzić która mam ?? ... w ksiąźce sa wszystkie typy ... Posiadam wersje Dedicate (podobno limitowaną) z silnikiem 95HP. Link Zgłoś
Gość: trooper Re: Renault Laguna 1,8 (8v ) IP: 62.233.232.* 04.05.03, 13:43 > PS> 1.8 8v polecam z krótką skrzynią biegów JB3 100 (na trasie nawet żwawy, > choć 0-100 cienkie), zaś odradzam z JB3 101- mulastą na IV i zwłaszcza V. > > A jak sprawdzić która mam ?? ... w ksiąźce sa wszystkie typy ... > Posiadam wersje Dedicate (podobno limitowaną) z silnikiem 95HP. Ano tak, limitowaną - widziałem w życiu 1-2 takie :) Co do 95 HP - powiedz proszę jaki masz silnik (odczytaj z tabliczki - F3P ale jaki???) I czy masz 1- czy wielopunktowy wtrysk? Tak z ciekawości, bo ja nie wiem, które silniki są 90 a które 95 HP. 1-punktowy poznasz po tym, że centralnie nad 2 i 3 cylindrem stoi taka czarna "puszka", a wieolopunktowy tego nie ma, tylko płaski i podłużny układ wtryskiwaczy. Co do skrzyni - najłatwiej: prosta droga, V bieg, 80 km/h, depnij na maxa i dojdź do 120. Zwykły sekundnik pokaże Ci ok. 18 sekund dla krótkiej, a jakieś 4- 5 więcej dla długiej. Różnica leży w innym zestopniowaniu IV i V biegu, ale także w przekładni głównej, dzięki czemu Laga z długą skrzynią pozwala się za to nieco bardziej ciągnąć na I i II. Dla tej "mojej" (tzn. ojca ;-) max na I i II to tylko 40 i 80. pozdr,M i dużo satysfakcji z autka :) Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Renault Laguna 1,8 (8v ) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.03, 16:18 Gość portalu: trooper napisał(a): > > PS> 1.8 8v polecam z krótką skrzynią biegów JB3 100 (na trasie nawet żw > awy, > > choć 0-100 cienkie), zaś odradzam z JB3 101- mulastą na IV i zwłaszcza V. > > > > A jak sprawdzić która mam ?? ... w ksiąźce sa wszystkie typy ... > > Posiadam wersje Dedicate (podobno limitowaną) z silnikiem 95HP. > > Ano tak, limitowaną - widziałem w życiu 1-2 takie :) > Co do 95 HP - powiedz proszę jaki masz silnik (odczytaj z tabliczki - F3P ale > jaki???) I czy masz 1- czy wielopunktowy wtrysk? Tak z ciekawości, bo ja nie > wiem, które silniki są 90 a które 95 HP. > 1-punktowy poznasz po tym, że centralnie nad 2 i 3 cylindrem stoi taka > czarna "puszka", a wieolopunktowy tego nie ma, tylko płaski i podłużny układ > wtryskiwaczy. > Co do skrzyni - najłatwiej: prosta droga, V bieg, 80 km/h, depnij na maxa i > dojdź do 120. Zwykły sekundnik pokaże Ci ok. 18 sekund dla krótkiej, a jakieś 4 > - > 5 więcej dla długiej. Różnica leży w innym zestopniowaniu IV i V biegu, ale > także w przekładni głównej, dzięki czemu Laga z długą skrzynią pozwala się za > to nieco bardziej ciągnąć na I i II. Dla tej "mojej" (tzn. ojca ;-) max na I i > II to tylko 40 i 80. > > pozdr,M > i dużo satysfakcji z autka :) Heja .. Jak sprawdze ... napiszę ... pewnie jest to zapisane w VIN no. W "Auto swiat" z 13.03 lub 14.03 ... jest test uzywanej Lagi z 1998 roku.. tam tez jest rozszyfrowany VIN ... poszukam i podam ci szczegóły :O))) Link Zgłoś
Gość: trooper Re: Renault Laguna 1,8 (8v) VIN IP: *.nsm.pl 04.05.03, 16:29 > Jak sprawdze ... napiszę ... pewnie jest to zapisane w VIN no. > W "Auto swiat" z 13.03 lub 14.03 ... jest test uzywanej Lagi z 1998 roku.. > tam tez jest rozszyfrowany VIN ... poszukam i podam ci szczegóły :O))) Poproszę :) Ja mam natomiast opis tabliczki znamionowej (wnęka drzwi pp), ale przyznam, że wcale nie wygląda ona tak samo w rzeczywistości. Nie znalazłem np. podtypu skrzyni biegów (czyli JB3 100/101). No i nic mi to w zasadzie nie mówi, bo nie wiem co kryje się za oznaczeniami (wiem że jest to np. standard wyposażenia, ale nie wiem jaka jest zasada tworzenia tego oznaczenia). pozdr,M Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Renault Laguna 1,8 (8v) VIN IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.03, 00:04 Na poczatek zajrzyj : autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=5776 Niestety nie ma tu rozszyfrowanego VIN - w gazecie był ... trochę czasu i ci podrzuce. Jesli chodezi o moją Lagę - ma wielopunktowy wtrysk ... typ silnika ... muszę sprawdzić Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: Renault Laguna 1,8 (8v ) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.03, 19:59 mozesz trafic na model z wadliwa cewka zapłonu u mnie sypła sie jedna do laguny kosztuje około 400zł a do meganki 120zł (sagema) ta tansza niepasuje w uchwyt alle da sie to przerobic Link Zgłoś