Dodaj do ulubionych

Silnik Common Rail - Paliwożerność

19.03.07, 13:37
Słyszałam o oszczędnych silnikach diesla no i kupiłam nowe, duże auto z
silnikiem 2,0 VCdi (Common Rail) 150kM z koncernu GM. Auto jest duże, waży
prawie 2 tony, fajne, bardzo dobrze się jeździ, oczywiście jest już "dotarte"
i jest tylko jedno ale. Dlaczego dane o spalaniu tak różnią się od
fabrycznych. Jazda tylko w mieście spala mi 14-15 litrów. Jak wyjadę trochę
poza miasto i nie stoję już w korkach, to spala 11-12 litrów. Trasa normalnie
to około 9-10 litrów, a dopiero jak jadę bardzo równo, maksymalnie 95km/h na
5 biegu to schodzi do 8 litrów.
Kolega ma Citroena C8 z silnikiem 2 litry i spalanie generalnie o 2 litry
mniejsze.
Czy macie może taki silnik Common Rail i jakie sa wasze spostrzeżenia.
Obserwuj wątek
    • myfirstalfa Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 19.03.07, 15:07
      mynia1522 napisała:

> Słyszałam o oszczędnych silnikach diesla no i kupiłam nowe, duże auto z
      > silnikiem 2,0 VCdi (Common Rail) 150kM z koncernu GM. Auto jest duże, waży
      > prawie 2 tony,

koncern GM -> Opel???
      w oplach znajduja jednak silniki pojemnosci 1,9 zastosowanie

1,9CDTI - 150KM - spalaja conajwiecej 8,2l/100km
      (srednia z 80000km, jazda tylko i wylacznie z "ciezka noga")
      najwyzsze spalanie 11litrow przy sredniej predkosci 185km/h
      (300km wolnej niemieckiej autostrady)
      samochod wazy pusty 1,6t

pzdr
      myfirstalfa

• daria.1 Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 19.03.07, 16:46
        przecież to podpucha jakiegoś flustrata jezdzącego benzyną 1,6 marzącego o diselku
        • radioaktywny Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 19.03.07, 16:52
          2,0 HDi, 136 KM. Średnia z 10.000km to 6,51. 3/4 przebiegu w mieście.
        • mynia1522 Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 20.03.07, 07:55
          Daria1 nie muszę marzyć o dieselku, bo go po prostu mam, najpewniej
          przeciwieństwie do ciebie.
          Nie jest to absolutnie żadna podpucha, tylko najprawdziwsze osiągi nowego
          silnika General Motors.
      • mameja21 Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 20.03.07, 10:08
        myfirstalfa napisał:
        koncern GM -> Opel???
        > w oplach znajduja jednak silniki pojemnosci 1,9 zastosowanie
        >
        > 1,9CDTI - 150KM - spalaja conajwiecej 8,2l/100km
        > (srednia z 80000km, jazda tylko i wylacznie z "ciezka noga")
        > najwyzsze spalanie 11litrow przy sredniej predkosci 185km/h
        > (300km wolnej niemieckiej autostrady)
        > samochod wazy pusty 1,6t
        >
        > pzdr
        > myfirstalfa

Oczywiście, że w autach GM znajduje się 2-litrowy diesel.
        Np. w Chevrolecie Captiva.
    • a-ndrzej Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 20.03.07, 09:21
      Po co bylo kupowac diesla, przeciez kupowalas samochod nie traktor. Na diesla
      dalem sie namowic razi zostalem wyleczony. Jezeli policzyc wyzsze koszty
      obslugi (nie mowie o autach serwisowanych u szwagra pod blokiem), koszty sa
      takie same jak w benzynie. Jedyne co jest lepsze w dieslu to smrod za
      samochodem. Ktos tam powyzej napisal o zazdroszczeniu diesla. To tak jakby
      zazdroscic (samemu bedac zdrowym) choroby wenerycznej.
      Sprzedaj tego smierdziucha i kup benzyne.
      • daria.1 Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 20.03.07, 11:44
        to co ty za disla kupiłeś ??? chyba jakiegos sdi albi 1,9 d ze piszesz takie bzdury .Ja jezdziłem benzynami ostatnio 2,0 Honda ,teraz mam też 2,0 tyle że w dislu i powiem ci że zero porównania ,frajda z jazdy dislem jest ogromna a różnica w spalaniu powala .Ty chyba nie wiesz o czym piszesz mój disel ma filtr cząstek stałych spaliny możesz wdychać bo nic nie czuć ,trzeba było kupić pozadnego dilsla ale taki kosztuje .
        • a-ndrzej Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 20.03.07, 18:27
          Jezdze Durango 5,7 HEMI benzyna,8 cylindrowy. Dzwiek silnika nie do
          podrobienia. Jakiego diesla mi zaproponujesz? Diesla mialem 2.5 TDi (ford
          Scorpio). Jak wspolnik odpala swojego ML 400 diesel chce mi sie smiac. Tak samo
          jak z wkladania ropniaka do S klasy.
          PS. Nie pisz ze masz auto "w dieslu" bo to straszna wiocha, i sprobuj wyjasnic
          jaka to ta frajda z jazdy. Ze glosno?
          • daria.1 Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 20.03.07, 19:49
            żartowniś z ciebie ,jezedziłes Scorpio 2,5 TD i na tej podstawie masz opinie o obecnych dislach ? nie osmieszaj się facet ,jezdziłes padaką a nie dislem i nie masz pojęcia o obecnych dislach .Myslisz że co twoje Durango to jakaś rewelacja ??? śmieszą mnie tacy klienci w śmiesznych samochodach ,z czym ty do ludzi ,może to twój wspólnik śmieje sie ja widzi twój samochód przeciez to tandeta jakich mało .Ja nie mam kompleksów i nie muszę kupować takiego samochodu .
            • instruktor-zalogowany Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 20.03.07, 20:15
              daria.1 popieram to co napisalas do a-ndrzeja jezdziles diezlem kaszlakiem
              skorpio starym zdezelowanym po przerobkach od Pegueota.Teraz kupil sobie
              przedluzacz i szpanuje i prownuje do chorob wenerycznych innych.napisz dlaczego
              twoj pojazd ma 102 litrowy zbiornik paliwa i dlaczego tylko 370 NM
          • qamillo durango co to jest? 21.03.07, 00:18
            Właśnie -jestes leśniczym,ze potrzebujesz terenówki? polecam landcruisera
            100 "w dieslu" jest pod każdym względem sporo lepszy a kosztuje tylko 2x tyle
            co durango...
          • konrad022 Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 21.03.07, 08:40
            To swietnie. W stanach byle prostak z czerwonym karkiem moze czyms takim
            jezdzic. Zaimponowales nam.
          • robert888 Nowe Durango? Super fura - frontem przypomina 21.03.07, 08:52
            posłankę Hojarską zmodyfikowaną genetycznie przez posła Łyżwińskiego. Trzeba
            mieć poczucie smaku aby czymś takim sie poruszać. Gratulacje.
      • frequentflyer Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 23.03.07, 09:32
        a-ndrzej napisał:

> Po co bylo kupowac diesla, przeciez kupowalas samochod nie traktor. Na diesla
        > dalem sie namowic razi zostalem wyleczony. Jezeli policzyc wyzsze koszty
        > obslugi (nie mowie o autach serwisowanych u szwagra pod blokiem), koszty sa
        > takie same jak w benzynie.

Na czym polegają owe "wyższe" koszty obsługi? od czasu Scorpio 2.5TD to i owo
        się zmieniło, i np zmiana oleju jest co 20-30K km a nie co 5000. filtry kosztują
        tyle samo, hamulce, geometria itp też, więc skąd ta wyższość?
        kupuj duże benzynowce, ropa nigdy się nie skończy, efekt cieplarniany to lipa, o
        czym świadczy choćby tegoroczna sroga zima.
      • kampino1 Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 23.03.07, 19:48
        To nie jest forum poprawnej polszczyzny tylko forum o motoryzacji.Bedac ponad
        20 lat za granica moge sobie pozwolic na bledy i nie jest mi z tego powodu
        glupio.Przeczytaj sobie twoj pierwszy post i zobacz kto zaczal i czy
        odpowiedziales pytajacej na jej pytanie? Rozpiera cie duma ze kupiles wielka
        gablote i nie masz sie komu pochwalic, bo zabraklo przyjaciol.Piszesz tu i
        szukasz pochwal od forumowiczow, ale jak widzisz wszyscy cie olewaja.Nawet
        twoja zona o ktorej pisales na forum ze nie umie jezdzic samochodem, nigdy nim
        nie jezdzila i nie moze ciebie zrozumiec ze kupiles takie cos.Analizujac twoje
        wypowiedzi ty jako szef jakiejs firmy musisz byk kawal sk.......a i nie jest to
        dla mnie dziwne ze chcesz tu pokazac jaki jestes wazny.Nie bede wiecej ci
        odpisywal bo jestes aroganckim bu6on5m.Zycze ci zebys w realu znalazl poru
        przyjaciol,( ale oceniajac ciebie do tego potrzebujesz psychologa )PA
    • simr1979 Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 20.03.07, 10:18
      mynia1522 napisała:

> Słyszałam o oszczędnych silnikach diesla no i kupiłam nowe, duże auto z
      > silnikiem 2,0 VCdi (Common Rail) 150kM z koncernu GM. Auto jest duże, waży
      > prawie 2 tony, fajne, bardzo dobrze się jeździ, oczywiście jest już "dotarte"
      > i jest tylko jedno ale. Dlaczego dane o spalaniu tak różnią się od
      > fabrycznych. Jazda tylko w mieście spala mi 14-15 litrów.

Tyle samo spalało mi kiedyś auto podobnej wielkości z silnikiem wysokoprężnym o
      pojemności 3.3 litra z wtryskiem pośrednim.
      No i po co te wszystkie common raile..... ?? ;) :)
    • programistajava Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 20.03.07, 11:49
      testy.autocentrum.pl/zuzycie_paliwa/index.html
      Porownaj sobie z innymi uzytkownikami, a propos jakei masz dokladnie autko? Tak
      z ciekawosci pytam.
    • hitch5 Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 20.03.07, 17:20
      Niech zgadne twój samochód to Chevrolet Captiva 2.0d.Jeśli tak ,to słyszałem
      już gdzieś o paliwożerności tego samochodu.Volvo xc90 2.4d5 185 km pali
      zdecydowanie mniej!
    • ochocin Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 21.03.07, 01:42
      Zużycie paliwa niektórych samochodów np. VW Tauareg 5,0 wynosi ok 12,2 l ON,
      Mercedes 420 ok. 11,1 l ON, VW Tauareg 5,0 12,2 l ON - są to średnie zużycia. W
      przypadku Pani samochodu, który przy masie 2 t i silniku 2,0 zużycie tak duże
      0N spowodowane jest zapewne wadą silnika co kwalifikuje go do naprawy (można to
      określić już na przeglądzie przy pomiarach spalin.W przypadku np. Volvo XC 90
      silnik 2,4 przy masie 2046 kg średnie zużycie ON wynosi ok. 8,5 l a Chewrolet
      Captiva 1740 kg silnik 2,0 - 8,5 l ON.Silnik w Pani samochodzie jeżeli kupiony
      by jako nowy należy reklamować, w innym przypadku naprawa lub
      sprzedaż.Pozdrawiam Krzysztof
    • soltysq Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 21.03.07, 09:22
      To masz troszke pecha z tym spalaniem strasznie wysokie! Musisz jechać na
      kontrole całego układu paliwowego bo to normalne nie jest. Ja mam dwa auta z
      Common Railem Marea 1.9 JTD 110 KM i Navare 2.5 dCi 174 KM - duży pick-up.
      Spalani w Marei to max 7-7.5 l/100 km przy ciężkiej nodze i klimie, a średnio
      ok. 6 l/100 km a jeżdże dość szybko ok 140 km/h na trasie jeżdżąc tak 100-
      110km/h spalanie wymosi 5.2l/100km. W Navarze jazda do 100km/h 7,5l natomiast
      jezdząc 140-150 km/h pali ok 9-10l/100km sredni wychodzi 8.5l/100 km.
      Comonn Raila nie tankujemy na niemarkowych stacjach bo będą kłopociki i
      wydatki:-( tylko dobrą ropke a pojeździmy setki tysięcy km bez problemów
      Pozdrawiam
    • a-ndrzej Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 21.03.07, 20:03
      Odpowiadam zbiorczo, bo nie chce mi sie zapamietywac tych waszych infantylnych
      nickow.
      Po pierwsze ktorys tam znawco, w Scorpio mialem silnik 2.5 TDI a nie TD. Nie z
      Peugeota tylko VM z Alfy. Nie twierdze ze dobry, wrecz przeciwnie.
      Do drugiego znawcy, Durango to nie terenowka tylko SUV.
      Do tego ktory pytal po co zbiornik 105l. Otoz po to ze ten samochod spala
      15l/100. Tak, tak drogo, tyle ze mi to wisi. Prawdziwie fajny silnik to ten,
      gdzie moc wynika z pojemnosci.
      Co do jezdzenia w USA tym autem czerwonych karkow, to powiem ze stany widziales
      chloptasiu w telewizji.Jest dokladnie inaczej niz piszesz. Ani w F-150, ani
      Durango nie ma takich typow. Oni dosiadaja zwykle tanich japonczykow (koszty
      paliwa, mimo ze tam taniutkie). Durango sluzy ludziom zwykle to ciagniecia np.
      lodzi lub ciezszych przyczep.
      Co do jakichs porownan z poslankami, nie bede sie do tego odnosil.
      Poza tym nie martwcie sie. Na razie juz macie internet, przyjdzie tez czas na
      inne rzeczy. Ci ktorych stac na smochod (nie mylic z tym czym jezdzicie w
      99%),nie maja czasu na 10h forum dziennie. Oni po prostu nie siedza na
      bezrobociu, ani nie okradaja swoich pracodawcow siedzac w internecie, zamiast
      zjmowac sie praca doradcy handlowego za 1200 brutto na miesiac.
      Pamietajcie ze zawsze jeszcze jest Anglia, a w niej kupa kibli do wyszorowania.
      Stad juz tylko krok do wlasnego samochodu. "W dizlu" oczywiscie-))
      • konrad022 Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 21.03.07, 20:39
        O najbardziej zajebisty z zajebistych sam nie wiem jak smialem sie wypowiedziec
        negatywnie na temat twojego zajebistego wozu. Japonczykami jezdza "paco" z
        poludnia i centrum. Przyjezdzaja tylko po pieniadze i kupuja tanio i tanio chca
        eksploatowac. F150 to samochod dla grubych dup truckerow, wiesniakow i innych
        redneckow. Pozatym kazdy tam moze jezdzic czym tylko chce bo w leasingu ma taki
        samochod za grosze. Dlatego nie rob z siebie niewiadomo kogo bo nikom takim nei
        jestes. Widzialem nie widzialem czytajac co pisze bedziesz wiedzial czy bylem
        czy nie.
      • pindoll Re: Silnik Common Rail - Paliwożerność 21.03.07, 23:21
        a-ndrzej napisał:

> Odpowiadam zbiorczo, bo nie chce mi sie zapamietywac tych waszych
        infantylnych
        > nickow.
        > Po pierwsze ktorys tam znawco, w Scorpio mialem silnik 2.5 TDI a nie TD. Nie
        z
        > Peugeota tylko VM z Alfy. Nie twierdze ze dobry, wrecz przeciwnie.
        > Do drugiego znawcy, Durango to nie terenowka tylko SUV.
        > Do tego ktory pytal po co zbiornik 105l. Otoz po to ze ten samochod spala
        > 15l/100. Tak, tak drogo, tyle ze mi to wisi. Prawdziwie fajny silnik to ten,
        > gdzie moc wynika z pojemnosci.
        > Co do jezdzenia w USA tym autem czerwonych karkow, to powiem ze stany
        widziales
        >
        > chloptasiu w telewizji.Jest dokladnie inaczej niz piszesz. Ani w F-150, ani
        > Durango nie ma takich typow. Oni dosiadaja zwykle tanich japonczykow (koszty
        > paliwa, mimo ze tam taniutkie). Durango sluzy ludziom zwykle to ciagniecia
        np.
        > lodzi lub ciezszych przyczep.
        > Co do jakichs porownan z poslankami, nie bede sie do tego odnosil.
        > Poza tym nie martwcie sie. Na razie juz macie internet, przyjdzie tez czas na
        > inne rzeczy. Ci ktorych stac na smochod (nie mylic z tym czym jezdzicie w
        > 99%),nie maja czasu na 10h forum dziennie. Oni po prostu nie siedza na
        > bezrobociu, ani nie okradaja swoich pracodawcow siedzac w internecie, zamiast
        > zjmowac sie praca doradcy handlowego za 1200 brutto na miesiac.
        > Pamietajcie ze zawsze jeszcze jest Anglia, a w niej kupa kibli do
        wyszorowania.
        >
        > Stad juz tylko krok do wlasnego samochodu. "W dizlu" oczywiscie-))

pie.r.dolisz tam i tyle.

Wracając do tematu: mój mondeo tdci przy prędkościach bliskich maksymalnej (na
        niemieckich autostradach) spaliło 9 litrów. Chyba dość dużo, ale benzyna
        skotłowałaby z 15.
        P.S. Benzynowy mam do jazdy, dyzla do przemieszczania się i "robienia tras"
        :P
    • kampino1 [...] 21.03.07, 20:30
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • d7d Silnik Common Rail - Paliwożerność 23.03.07, 16:30
      2,0 VCdi (Common Rail) 150kM z koncernu GM.
      a co to za symbol "V" ? czy pomyłka... ?
      chodzi o Captivę? jeżli tak, to nie jest to silnik Opla... tylko koreański....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka