Gość: STYRO Re: IBIZA CZY CORSA? IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 15.05.03, 11:40 Ibiza chyba, bo wieksza jest.... Link Zgłoś
jaki71 Re: IBIZA CZY CORSA? 15.05.03, 12:24 Gość portalu: STYRO napisał(a): > Ibiza chyba, bo wieksza jest.... Pytanie tylko czy na zewnatrz czy wewnatrz? Bo jesli na zewnatrz to tak bo Corsa: 3816mm Ibiza: 3953mm Ale rozstaw osi juz wyglada inaczej: Corsa: 2491mm Ibiza: 2460mm Niby nie wielka roznica a w srodku jednak to widac. A wracajac do pytania. Posiadam corse prawie od 4 lat, 112 000km i bez wiekszych przykrosci. Nastepny w tym samym rozmiarze tez by byl Corsa. Moze Ibiza ladniejsza ale to kwestia gustu. Idz na jazde probna i oboma pojezdzij wybierz, ten ktory ci lepiej pasuje. Cena Corsa 1.2 5dr Njoy - 44 000zl w tym klima Ibiza 1.2 5dr Signo - 44 260zl bez klimy i nie wiem czy to nie 3 cylindrowy wynalazek VW. Jaki Link Zgłoś
Gość: bobek Re: IBIZA CZY CORSA? IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 15.05.03, 13:44 Bardzo dziękuję za odpowidź. Znajomy też twierdzi, że Ibiza jest mniejsza w środku /bardziej plastikowa/ i stawia na Opla. Muszę kupić samochód i rozważam różne warianty. A może Fieste 1.3 w promocji X100 za 43400 /ful/. Link Zgłoś
Gość: pidżej Re: IBIZA CZY CORSA? IP: 80.241.130.* 15.05.03, 14:22 słusznie prawisz! corsa przestronniejsza w środku. ta cena ibizy dotyczy wprawdzie silnika 1.4 16v 75 KM ale jak doposażysz ją do poziomu Njoya (klima, abs, radio z CD) wychodzi ponad 54000, i trzeba być ciężkim fanem tej marki (pardon le mot) żeby tyle kesza w to pakować. z drugiej strony, za 42000 masz ten cam silnik w fabii, która będzie mieć to wszystko co Njoy i jeszcze metalic i ubezpieczenie za 1250, efektywnie okolo 5K taniej niż corsa Link Zgłoś
Gość: bobek Re: IBIZA CZY CORSA? IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 15.05.03, 14:30 Odpowiem tak. Słusznie prawisz co do Fabi, ale wczoraj dane mi było zobaczyć Corse NJOY i takie to auto trochę usportowione /skóra na kierownicy, srebrne dodatki, klima, CD. Takie ciekawe, a Fabiolka trochę prościutka w środku /szkoda/. Link Zgłoś
Gość: sikor Re: IBIZA CZY CORSA? IP: *.toya.net.pl 15.05.03, 14:47 tylko ze we wszystkich modelach ibizy jest teraz abs seryjny a 44 kosztuje ibiza bez klimy ale ze wszystkim pozostalymi bajerami (wspomaganie, abs , poduszki , centralny zamek , elektryczne szyby ) i silnikiem 1,4 16V Link Zgłoś
Gość: bobek Re: IBIZA CZY CORSA? IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 15.05.03, 15:21 Masz rację, ale Coras NJoy 1,2 16V/75KM ma to wszystko + klime, CD i skórę na kierownicy. Kosztuje 44000. Link Zgłoś
Gość: adrian Re: IBIZA CZY CORSA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 15:40 Ibiza albo Fiesta. O Corsie zapomnij - żona jeździła Corsą B, same problemy, teraz ma Corsę C i jest to samo. Dodam, że jeździ normalnie, nie katuje sprzęgła itd. Teraz kupiłbym Fistę. Ford ma naprawdę dobrą passę, służbowym Focusem przejechałem 138 000 km bez żadnej awarii (nawet żarówka się nie spaliła). W firmie są nowe Fiesty i Focusy i wszyscy są zadowoleni do tego stopnia, że firma podpisała stałą umowę z Fordem. Link Zgłoś
Gość: bobek Re: IBIZA CZY CORSA? IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 15.05.03, 15:53 Wydaje mi się, że Fiesta jest plastikowa w środku. Strasznie biję się z myślami. Link Zgłoś
Gość: adrian Re: IBIZA CZY CORSA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 16:02 A Corsa nie jest? Link Zgłoś
jaki71 Re: IBIZA CZY CORSA? 15.05.03, 16:19 Usiadz w nowej fiescie. W nowych fordach siedzi sie jak na kiblu (sorry za to slowo) i tu nawet regulacja wysokosci niewiele zmienia. Niektorzy tak lubia bo widza dalej i maske tez przy parkowaniu. Ja lubie siedziec d... na ziemi i maski nie ogladac. Ale kazdy ma swoje gusta. Jaki Link Zgłoś
Gość: adrian Re: IBIZA CZY CORSA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 17:26 Chodzi Ci o Fiestę czy o Focusa, Maondeo, Fusion i Transita? Jeżdżę służbowo Focusem i nie widzę maski, mam 180 cm wzrostu. Link Zgłoś
jaki71 Re: IBIZA CZY CORSA? 15.05.03, 18:30 Gość portalu: adrian napisał(a): > Chodzi Ci o Fiestę czy o Focusa, Maondeo, Fusion i Transita? Jeżdżę służbowo > Focusem i nie widzę maski, mam 180 cm wzrostu. W fokusie i w mondeo siedzi sie bardzo niewygodnie i wysoko. Fotele nie podpieraja ud. I nie sa to tylko moje opinie. W fiescie nie siedzialem dlatego kazalem w niej usiasc. Znam ludzi co podnosza fotele maksymalnie do gory by widziec maske i o takim przypadku pisalem. A silnik w fiescie 8v z mizernym momentem to chyba nieporozumienie. A tak z ciekawosci jakie problemy miala, ma zona z corsa?? Jaki Link Zgłoś
Gość: adrian Re: IBIZA CZY CORSA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 18:55 Osobiście do foteli w Focusie nie mam zastrzeżeń ale wracając do Twojego pytania, poprzednia Corsa 1.4 to model B z 1996 r. Głównym problemem były usterki instalacji elektrycznej (uniemożliwiające uruchomienie auta), dwa razy była wymieniana dmuchawa (2 x 800 zł), trzy razy był wymieniany włącznik świateł i raz włącznik świateł awaryjnych. Po trzech latach eksploatacji i 63 000 km przebiegu przerdzewiało gniazdo amortyzatora przedniego, w ogóle samochód zaczął dość intensywnie rdzewieć po 4-5 latach, niemniej nie aż tak, żeby można było reklamować korozję perforacyjną. Pomimo tych problemów mojej żonie udało się mnie namówić na nową Corsę. Nie wiem dlaczego :) Samochód mamy od roku (przebieg 19 000 km) i: po 10 000 km przestało działać wspomaganie kierownicy, po 12 000 notorycznie migała kontrolka ABS - uszkodzenie czujnika, od 14 000 zaczęły się problemy z uruchamianiem samochodu przy dużej wilgotności powietrza (np. po całonocnym deszczu) i to na razie tyle. Auto ładnie wygląda, miło się prowadzi ale niestety awaryjność jest zbyt duża. Dodam jeszcze, że obydwa samochody były kupione jako nowe u dealera, bezwypadkowe, regularnie serwisowane. Link Zgłoś
jaki71 Re: IBIZA CZY CORSA? 15.05.03, 19:16 Moja z 99' jak pisalem 112 000km jedyny problem to byl silnik krokowy przy okolo70 000km. Mam paru znajomych z corsa B i tez sobie chwala. Jaki Link Zgłoś
Gość: adrian Re: IBIZA CZY CORSA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.03, 19:21 No cóż... albo ja mam pecha albo Ty szczęście. Link Zgłoś