Dodaj do ulubionych

Fabia Kombi - spalanie

21.04.07, 20:44
Witam wszystkich!Dobrze ze Was znalazlem.Od 2 tygodni jestem posiadaczem Skody
Fabi Kombi 1,4MPI z 2003r. i mam pytanie do uzytkownikow takich aut.Na jakie
spalanie mam sie nastawic miasto/trasa?Prosze napiszcie krotko ile i czy
jestescie zadowoleni z silnika.Pozdrowiska.Kwasior
Obserwuj wątek
    • jaro_ss Re: Fabia Kombi - spalanie 23.04.07, 12:52
      W mieście - 8litrów...

Mnie w cyklu mieszanym wychodziło 7.5, z tym.

Silniczek fajny, póki używałem intensywnie - żwawy, jak autkiem przestałem
      jeździć i postał co nieco - zrobił sie trochę mułowaty, po solidnym
      przegazowaniu po 200 km wrócił na jakiś czas do normy. Moja Fela teraz robi za
      autko rolnicze, ma taką "emeryturę".....
      • klateczka1 Re: Fabia Kombi - spalanie 23.04.07, 15:38
        w mieście ok 8 litrów benzyny gazu ok 10 litrów poza miastem 6,5 - 7,5 benz, gaz
        ok 8 litrów
      • kwasior76 Re: Fabia Kombi - spalanie 06.05.07, 20:27
        jaro_ss napisał:

> W mieście - 8litrów...
        >
        > Mnie w cyklu mieszanym wychodziło 7.5, z tym.
        >
        > Silniczek fajny, póki używałem intensywnie - żwawy, jak autkiem przestałem
        > jeździć i postał co nieco - zrobił sie trochę mułowaty, po solidnym
        > przegazowaniu po 200 km wrócił na jakiś czas do normy. Moja Fela teraz robi za
        > autko rolnicze, ma taką "emeryturę".....
        Dzieki.Moja juz zmierzona.w miescie 7,8 a w trasie ok.6l
    • qhy Re: Fabia Kombi - spalanie 26.04.07, 10:46
      Witam, też mam fabkę kombi 1,4 mpi z 2003 roku. W mieście pali 7,5 do 8 litrów,
      natomiast wczoraj w róciłem z długiej trasy bo 680 km i spalanie na tej trasie
      wyszlo 5,9 wiec mysle ze nie jest zle:)
      pozdrawiam
      • kwasior76 Re: Fabia Kombi - spalanie 06.05.07, 20:25
        Hej.Ja dawno na furum nie siedzialem ale widze ze mamy podobna noge bo dzis
        wrocilem z trasy 440 km i wyszlo mi tez okolo 6 l przy sredniej predkosci
        100-110km/h.Jest naprawde niezle i milo zaskoczyl mnie ten czeski silniczek.Mam
        prosbe.Ja moja fabie mam dopiero od miesiaca.Napisz mi prosze czy na cos zwrocic
        uwage i co bys polecil w zwiazku z eksploatacja tego samochodu.pozdrawiam. Pawel
        . Aha - mierzylem ja w miescie przy duzych korkach ( TROJMIASTO he he ) wyszlo
        7,8.Uwazam ze nie jest tragicznie.Czekam na jakies wiesci.hej
        • qhy Re: Fabia Kombi - spalanie 07.05.07, 19:32
          To rzeczywiście mamy podobną noge:) Wiadomo jakby sie pruło w trasie ze 140-150
          to musiałby spalić więcej. Hm... co bym polecił w związku z eksploatacją? O
          wymianach oleju, filtrów itp nie będę Ci pisał bo to jest sprawa oczywista. nie
          wiem jaki masz przebieg ale u mnie juz hałasuje łańcuszek rozrządu i w tym
          tygodniu jade go wymienić (Za oryginalny łańcuch razem z kołami zębatymi i
          uszczelkami zapłaciłem około 50 zł na allegro, wymiana 150). Na szczęscie części
          do tego silnika nie są drogie. Niestety słyszalem że elektronika jak sie popsuje
          to sporo trzeba bulić:(. Jak narazie auto spisuje się bez zarzutu a ma już 118
          tysięcy najechane. Jeżeli będziesz słyszał szczególnie przy puszczaniu sprzęgła
          przy zmianie biegów jakieś skrzypienie lub coś podobnego to do wymiany sa tuleje
          wahaczy. Wsumie to dużo Ci nie napisze wskazówek odnośnie eksploatacji bo nic
          szczególnego z tym autem robić nie trzeba:) jkabyś miał jakieś pytania to pisz
          na qhy@o2.pl
          Pozdrawiam
    • andre_234 Re: Fabia Kombi - spalanie 06.05.07, 20:48
      Moja pali ile wleję ;-))
      Jak jadę z żoną to na trasie wyrabiam się w 6,5/100 benzyny i 7,3 LPG
      Jak jadę sam to 10 benzyny i 12 LPG
      Jak się ożenisz to zrozumiesz dlaczego.
      pzdr
      • andre_234 Re: Fabia Kombi - spalanie 06.05.07, 20:50
        p.s.
        errata
        zamiasy i powinno wyć lub
        • andre_234 Re: Fabia Kombi - spalanie 06.05.07, 20:51
          errata do erraty.
          jest wyć :-)))))
          powinno być być ;-)))))
      • kwasior76 Re: Fabia Kombi - spalanie 07.05.07, 19:48
        Piszesz same madrosci.Ja czy z zona czy nie to juz zmierzylem.7,8l miasto; 6l
        trasa.A żonaty już jestem.I nawet mam dziecko.I psa.tra la la.po prostu tak
        sobie jezdze.
        • andre_234 Re: Fabia Kombi - spalanie 07.05.07, 21:15
          Chciałem przez to powiedzieć że zużycie paliwa w większym stopniu zależy od
          temperamentu kierowcy niż charakterystyki silnika.
          Mój pierwszy samochód (Citroen Visa 650 ccm) palił od 4,3/100 do 9,7/100 w
          zależności od kasety jaką miałem w odtwarzaczu.
          pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka