ryszard51 08.06.07, 15:01 witam, mam seicento z 2005 r. producent poleca selenię 20 k, ale słyszałem o niej sporo złego. Na jaki olej warto ją zamienić? jaka firma, czy musi też być 10W- 40, synettyczny, mineralny? pomóżcie Link Zgłoś Obserwuj wątek
jazech Re: Selenia 20k w Seicento 08.06.07, 15:35 20K nie jest złym olejem, ale jest zdecydowanie za drogim olejem! Za te pieniądzę kupisz syntetyczny olej wyższej klasy. Nie podaję konkretnej marki, kup taki który nie jest konfekcjonowany w polsce, znaczy nie jego kod kreskowy nie zaczyna się od 590... ;-) Link Zgłoś
mivec Re: kup najtańszy olej syntetyczny, jakiś Lotos e 08.06.07, 16:03 silnik 1.1 w SC, praktycznie nie do zajechania, nie wymaga żadnych super ekstra olejów. Tak jak napisał ktoś wyżej, kup najtańszego polskiego syntetyka np Orlen Oil Syntetic 5w40 (nie mylić z Platinum) i gwarantuję że prędzej sie buda rozleci niż silnik! Link Zgłoś
nocebo Re: Selenia 20k w Seicento 08.06.07, 17:08 > producent poleca selenię 20 k, ale słyszałem o niej sporo złego. Selenia 20K bardzo dobrze sprawdza się we Fiatach, zresztą sam ją stosowałem (Selenia to marka Fiata). Nie przeczytałem na żadnym fiatowskim forum o ani jednym przypadku aby Selenia (w przeciwieństwie do Lotosu) sprawiła kłopot w jakimś Fiacie. Link Zgłoś
tipp01 Re: Selenia 20k w Seicento 08.06.07, 17:15 Z doświadczenia podpowiem Ci, nie idź w tani syntetyk. Kup Mobil S - półsyntetyk - 10W40. Zrobiłem na nim 130 tys. i silnik jest jak nowy (seicento 1.1) Nigdy nie słyszałem, aby miał ktoś z nim kłopoty. A jest tani i bardzo dobrej jakości. Link Zgłoś