matejkuch 22.06.07, 13:33 75 koła to cena w sam raz dla dobrze zarabiającego niemca czy holendra. Dlatego za cenę daję 5+. Link Zgłoś Obserwuj wątek
piotrjfk Tour de Pologne - Ford Focus pod lupą 22.06.07, 14:03 ogolnie rzecz biorac uwazam, iz 2 wersja FOCUSA jest mniej udana od 1. mialem okazje posiadac oba modele. -kiepskie materialy w srodku mimo wybrania najbogatrzej wersji(trzeszczy i stuka, na plastyku w drzwiach mozna trzec marchewke) -zachowawczy wyglad karoserii -slaby silnik 1.6 Link Zgłoś
al9 jakiegos miałeś pecha 22.06.07, 14:20 jezdziałem kilkoma egzemplarzami i nic nie trzeszczało. Wygląd gorszy niz poprzednika, fakt - ford sie nie popisał. Silnik 1,6 poprawili - jest wersja 115KM Sam wybrałem civica, ale przyznam szczerze, ze focus to byc moze najsilnijeszy zawodnik w klasie... pzdr al Link Zgłoś
mameja21 Re: jakiegos miałeś pecha 22.06.07, 21:32 al9 napisał: > Sam wybrałem civica, ale przyznam szczerze, ze focus to byc moze najsilnijeszy > zawodnik w klasie... > pzdr > al Mogłeś kupić normalne auto a wybrałeś kupę? Za coś takiego powinni ubezwłasnowalniać. Link Zgłoś
fordzik_maniak Na fotkach auto ze starym wnętrzem 22.06.07, 17:22 Zdjecia pokazują Focusa II ALE jest to wersja przed zmianami wnętrza które miały miejsce w kwietniu 2007. Zdjęcia nowego Focusa są w tym prospekcie www.ford.pl/spg/getImage.asp?imageName=SPG_25_44_0_19142.pdf&filename=Focus_POL_2007_smaller1.pdf Dlaczego testujecie stary samochód i nie informujecie czytelników o tym? Nowy Focus ma czerwone podświetlenie zamiast zielonego i inny kształt kokpitu z radiem. Link Zgłoś
monster1972 od 5 lat jezdzę "zdresowanym" focusem z '99 roku 22.06.07, 21:01 w tym samochodzie zepsuła sie jedynie rurka od wspomagania kierownicy :) reszta dziala bez bolu silnik 1.8 chipowo tuningowany do ok 130 KM ;) sama radosc Link Zgłoś
reaver247 stary focus 1.6 miesza to auto 22.06.07, 22:25 porownanie na 400m ja w swoim firmowym II 1,6 115 moj brat w '99 1,6. Moja foka osiaga meta pol dlugosci za starszym modelem mimo 15ps wiecej. Subiektywnie focus I jest znacznie zwawszy szybko sie wkreca i ladnie ciagnie i co smieszniejsze mniej pali. Zawieszenia doskonale w obu. Jakosc materialow itd w II lepsza, powiedzialbym ze nawet sporo. Ale 70 w zyciu za to bym nie dal.. Link Zgłoś
mbrzozka focus 2? pech? hehehe.... raczej norma 22.06.07, 23:34 Jezdzilem Fosusem jedynką (2 egzemplarze) Jedyna wada to gaśnięcie silnika odczas ruszania przy włączonej klimatyzacji. Od 1.5roku używam Focusa II. W "Dwójce" wyeliminowano tę wadę jaką było ww gaśnięcie ale całą reszta to porażka. Skrszypenia notoryczne. W Salonie wystarczyu powiedzieć, że skrzypi pedał sprzęgła i obsługa nawet nie pyta dalej - wiadomo FOCUS 2. Przejechałęm 40tys. Dwa przeglądy i 2 razy wymiana rura od intercoolera. Ponoć to norma. PLastykowe i tandetne wykończnie. W firmie mamy kilka sztuk kupowanych w odstępach kilku miesięcznych i zdania wszsycy mamy podobne. JEDYNKI były lepiej wykonane. Link Zgłoś
monster1972 mam Focusa 1 i jakoś nie gasnie:) 23.06.07, 09:30 dziwna ta wada... moze po prostu Twoj egzemplarz mial jakis problem? ;) Link Zgłoś
dr_pitcher Tour de Pologne - Ford Focus pod lupą 23.06.07, 01:53 dlatego duzo pali ze:"...i elektronika, która często za kierowcę decyduje o porcji podawanego paliwa." Bzdura. To wlasnie elektronika obniza poziom spalania Link Zgłoś
zs27000 Re: Tour de Pologne - Ford Focus pod lupą 23.06.07, 12:32 Wiele razy mialem okazje jezdzic Focusem II w roznych wersjach silnikowych i mam mieszane uczucia co do tego auta. Ono ma jakby 2 oblicza - jako auto do jazdy dla kierowcy jest calkiem niezle, zestrojenie ukladu napedowego, kierowniczego, zawieszenia jest calkiem przyjemne, dosc dobre wyciszenie. Natomiast wykonczenie wnetrza jest wrecz tragiczne - nie rozumiem jak ktos moze napisac w artykule ze wykonczenie "jak zwykle w fordach bardzo dobre". To chyba jakas ironia, tak:)? To ze deska rozdzielcza jest wykonana z miekkiego materialu (rodzaj jakiejs gumy) nie stanowi jeszcze o jakosci wykonczenia wnetrza. Wg mnie jest to przyklad prostoty, ale zle pojetej. Focus II byl chyba pierwszym autem w klasie Golfa, ktore nie mialo nawet skrawku materialu na drzwiach - caly panel drzwiowy wykonany jest z twardego plastiku, ktorego jakosc, tradycyjnie dla Forda (to juz bez ironii), na tynych drzwiach jest jeszcze nizsza. Calkowita tragedia jest tylny podlokietnik drzwiowy - "tradycyjnie dla Forda" jest za krotki zeby oprzec na nim lokiec, a juz absolutnym hitem jest uchwyt do zamykania drzwi tylnych: dwie dwie polowki, z ktorych jest kiepsko zmontowany, podczas jego chwytania przy zamykaniu drzwi po prostu szczypia w dlon. Nawiewy na nogi pasazerow tylnych siedzen nie sa w zaden sposob zamocowane, daja sie przypadkowo wyjac, jesli sie je np. traci noga. Zupelnym kuriozum jest rowniez wykonczenie bagaznika (dotyczy aut w wersji hiszpanskiej, w Polsce w salonie widzialem nieco inne rozwiazanie) - bagaznik jest plytki, mimo zastosowania kola dojazdowego, ale poniewaz kolo jest zamocowane felga do gory, cala oszczednosc na grubosci zapasu jest zmarnowana styropianowa wkladka pod(!) kolem. Zmarnowano dobre kilkanascie centymerow wysokosci bagaznika, w zwiazku z tym walizki wchodza tylko na plasko, na dodatek nie mozna umiescic w kole zadnych drobiazgow. Obrazu "przypadkowosci" zastosowanych rozwiazan dopelnia wycieraczka tylnej szyby - jest ona zdecydowanie za krotka, gdyby tylko ktos w Fordzie pomyslal i zastosowal dluzsze pioro moglaby wycierac prawie dwukrotnie wiekszy obszar. Niestety, prawdopodobnie zostala ona bezmyslnie przeniesiona z Focusa kombi. Kolejnym "gongiem" jest wg mnie wyswietlacz komputera pokladowego (tak maly i nieczytelny nie istnieje chyba w zadnym aucie na rynku), jak i sam komputer - oferuje nieprawdopodobnie malo funkcji. A juz zupelnym kuriozum jest fakt, ze w Focusie C-Max podswietlenie zapalniczki calkiem niezle podswietla podloge po stronie pasazera, a to wszysko dzieki wielkiej szparze miedzy konsola a podloga oraz braku jakiejkolwiek oslony. Usilujacym jeszcze bronic wykonczenia kompaktowego Forda proponuje dokonac wymiany zarowki w prednim reflektorze - bez pomocy serwisu jest to niemozliwe, a to wszystko dlatego, ze poprzeczne wzmocnienie karoserii, tzw. frontend jest bezposrednio ZA reflektorami, zamiast jak w innych autach byc NAD, co daje duzo wieksza swobode. Podsumowujac, Focus dostarcza dosc przyjemnych wrazen z samej jazdy, niemniej jednak w kazdym punkcie wykonczenia auta widac maksymalne oszczednosci, do ktorych dazyl producent - nie pozostaja one niestety bez wplywu na wygode i koszty eksploatacji auta. Link Zgłoś
gonzor Re: Tour de Pologne - Ford Focus pod lupą 23.06.07, 12:47 Ja wymieniam żarówkę w foczce w minutkę, jedna śrubka, 2 zatrzaski, wyjęcie reflektora, 4 zapadki od pokrywy, wtyczka, drucik, wymiana żarówki, drucik,... Od razu uprzedzę, że nie zmienia się geometria oświetlenia po wyjęci reflektora. pikuś co tu serwis ma do roboty, chyba masz 2 lewe ręce albo nie wymieniałeś w golfie 4 żarówki... Jest plastikowy ten Focus, a po co mi kleks z materiału przy podłokietniku. Chcesz materiałem obite drzwi to super dużo jest go w modelu Sierra. Link Zgłoś
zs27000 Re: Tour de Pologne - Ford Focus pod lupą 23.06.07, 19:42 Fakt, sposob mocowania reflektora w Focusie i ciasnot zabudowania reflektora sugeruje koniecznosc istnienia jakiegos systememu "srubkowo-zatrzaskowego", niemniej jednak jestes pierwsza osoba ktora jest w stanie jego istnienie potwierdzic. Sam na szczescie nigdy zarowki w tym aucie nie zmienialem, natomiast raz jak chcialem sie o to dowiedziec w salonie, to sprzedawca nie mial zielonego pojecia, a z drugiej strony slyszalem historie znajomego, ktory musial w C-Maxie z wymiana zarowki jechac do serwisu. Jesli ten system dziala, to naturalnie zwracam Fordowi honor co do reflektorow:) Czy za krotka wycieraczke tylnej szyby tez da sie jakos wyjasnic...? Link Zgłoś
gonzor Re: Tour de Pologne - Ford Focus pod lupą 26.06.07, 09:50 Cześć, mam wersję kombi i siłą rzeczy mam krótszą wycieraczkę, którą jak piszesz może zastosowali w krótkiej wersji Fosusa. System odnośnie reflektorów działa, choć od kiedy pamiętam to miałem z śrubokrętem czy innym sprzętem do czynienia, a jak pada deszcz i jest ciemno a przepali się prawa żarówka to nie dało się jechać i szybko się nauczyłem. A do tego przepalają się żarówki co 3-4 miesiące, wymieniam parami. Przy następnym przeglądzie pogadam o tym, w starym fokusie pomagała wymiana regulatora napięcia i przestały się przepalać. Faktem jest że produkuje go Magnetti Marelli... Link Zgłoś
zs27000 Re: Tour de Pologne - Ford Focus pod lupą 23.06.07, 19:48 No a jesli chodzi o "kleks z materialu przy podlokietniku", to moim zdaniem by sie przydal - wykonczenie z materialu w miejscach w ktoryach czlowiek ma kontakt z autem sprzyja lepszemu samopoczuciu pasazerow i kierowcy. Stad tez np. w autach drozszych material (lub tez skora) jest praktycznie na kazdej powierzchni, natomiast im tansze auto, tym tego materialu mniej. W tym wypadku Ford zdecydowanie obnizyl standardy, poniewaz wszyscy jego konkurenci (pomijajac Ceeda) material na drzwiach maja. Nawet Dacia Logan. Link Zgłoś
gonzor Re: Tour de Pologne - Ford Focus pod lupą 26.06.07, 10:00 podłokietnik w drzwiach jest taki twardy, że w czasie jazdy obija łokieć, a może to specjalnie tak, by trzymać rękę na kierownicy, ale nawet w korku nie jest przyjemnie położyć na nim ręki, twardy ten plastik, drzwi wyglądają kiepściutko, przy pogłośnieniu muzyki drżą nieźle. Ja tam jestem generalnie zadowolony z tego FFII, nie zawiodło mnie to auto nigdy od 120tys km Link Zgłoś
101ola 1255 kg w tak duzym samochodzie 23.06.07, 16:45 w dzisiejszych czasach to prawdziwy rekord swiata!!! Link Zgłoś