mechanik1234 12.07.07, 21:10 Planuje zakup jednego z tych aut dla przewozu jedynie osób (5 os) z bagażami na dalsze odlegósco (ok 500 km) Co wybrać przy założeniu wersji podstawowych z klimą i w dieslu Link Zgłoś Obserwuj wątek
radek99990 Re: Peugeot Partner czy Fiat Doblo 12.07.07, 22:45 Ja wybrałem Partnera 1,6 hdi 90 KM trendy A/C(osob.).Dostałem b.dobrą cenę na firmę. Jeśli Doblo z multiJetem to 1,9. (Kup doblo to będziemy sobie z czasem porównywać) O partnerze mówią"poczciwy osiołek"(to określenie dotyczy chyba tylko nieprodukowanego już 1,9 D lub 1,4 benz. Partner/Berlingo świetnie zabezpieczone antykorozyjnie.W silnikach hdi padają koła pasowe(średnio 60-70 tyś.km) Zapraszam do autocentrum.pl.Dużo większy przekrój opinii. Link Zgłoś
purhed Re: Peugeot Partner czy Fiat Doblo 13.07.07, 00:18 z tych dwóch - doblo, nie chce mi się pisać dlaczego, przeszukaj forum. Link Zgłoś
iberia.pl Re: Peugeot Partner czy Fiat Doblo 13.07.07, 09:20 popieram, Doblo 1,9 JTD-silnik nie do zarzniecia, nasz zjezdzil wraz z kilkoma kierowcami Europe wzdluz i wszerz kilka razy i dalej hula:-). Link Zgłoś
bojakk Re: Peugeot Partner czy Fiat Doblo 13.07.07, 12:18 Powiem tak, bylo w firmie i jedno i drugie i pracownice zdecydowanie woleli jezdzic Doblem. Oszczedniejszy, przyjemniejszy, choc dla oka moze nie az tak mily. Nie wiem tylko jak bedzie z trwaloscia blach, bo Fiaty lubia rdzewiec. Pzdr Link Zgłoś
purhed Re: Peugeot Partner czy Fiat Doblo 13.07.07, 13:09 bojakk napisał: > Nie wiem tylko jak bedzie z trwaloscia blach, bo Fiaty lubia rdzewiec. dodajmy - tzw. "duży fiat" lubi rdzewieć, od lat fiat cynkuje wszystkie samochody i za cholere nie chcą rdzewieć. Link Zgłoś
bojakk Re: Peugeot Partner czy Fiat Doblo 13.07.07, 14:26 Powiem, ze Ducato I lubi rdzewiec. Z Doblo jeszcze nie mamy takich doswiadczen. Pzdr Link Zgłoś
101ola Re: Peugeot Partner czy Fiat Doblo 13.07.07, 13:35 Doblo jest wieksze i zapewne bedzie wygodniej ulokowac w nim 5 osob i bagaz i jesli dobrze pamietam ma tez wieksza ladownosc. 1.9 JTD jest tez nieco bardziej dynamiczny niz 2.0 90KM HDI. Z tymi blachami to faktycznie ktos zapomnial, ze mamy 2007 (moze z wyjatkiem Focusa, Mondeo i E klasy) Do Doblaka jest jeszcze chyba 1.3 JTD ale w twoim przypadku bedzie za slaby (choc zadowoli sie na trasie przy rozsadnej jezdzie 4 l ON/100 km) A czy nie mozesz odbyc jazdy probnej jednym i drugim? pozdr Link Zgłoś
wujaszek_joe Doblo ma resory 13.07.07, 14:38 co powoduje że inaczej się nim jezdzi niż autem osobowym. coś jak polonez, układ jezdny jest mniej bezpośredni. wyraźnie mniej go bolą dziury, ale wolałbym chyba zwykłe zawieszenie. mamy w firmie najsłabszego benzynowca i jakoś to jezdzi. powyżej stu km/h nie idzie. auto ma 4000km przebiegu, niedawno w trakcie jazdy przestał działać licznik. okazało się ze ze skrzyni biegow wypadł czujnik prędkości.. fiat był wyraznie tańszy, peugeota nie znam Link Zgłoś
bojakk Re: Doblo ma resory 13.07.07, 14:41 Chyba mozna powiedziec, ze o ile Partner ma charakter bardziej osobowy, to Doblo zdecydowanie dostawczy i to widac od razu jak sie wsiadzie, bo na dzwiach sa gole blachy. Partner jezdzi wlasciwie jak wyzsza osobowka. Link Zgłoś
purhed Re: Doblo ma resory 13.07.07, 15:21 te resory, na które tak narzekacie to w praktyce bezobsługowe zawieszenie, nic nie może się zepsuć. w partnerze jest za to peugeotowsko-citroenowska belka, którą zależnie od wożonych ładunków/ilości dziur na drodze trzeba co jakiś czas regenerować, co kosztuje jakiś 1000zł. Link Zgłoś
bojakk Re: Doblo ma resory 13.07.07, 16:00 Masz 100% racji. Nikt nie narzeka, tylko mowi jak jest, a roznica w prowadzeniu wystepuje i tyle. Pzdr Link Zgłoś
101ola Re: Doblo ma resory 14.07.07, 01:11 Doblo ma resory, a Partner ma kola przymocowane bezposrednio do nadwozia ;-) Najslabsza benzyna ma 60 czy 65 KM z 1.2 wiec jest to ZDECYDOWANIE za malo na taka bude. 1.9 JTD jest dwa razy szybsze i nadaje sie na trase. Dostawcze Fiaty (znam z doswiadczenia) to doskonale woly robocze, czasem zawodza duperele (ale o dziwo sporadycznie) ale zawsze jada. Silniki diesla nie do zaj.... Maja tez 10 razy lepsze zabezpieczenie antykorozyjne niz Mercedesy i VW (wszystkie MB i VW do 2006 roku to gnijace padliny) pozdr Link Zgłoś
iberia.pl Re: Peugeot Partner czy Fiat Doblo-a moze MCV ? 14.07.07, 11:18 nie wiem jak wyglada cenowo np. Dacia MCV, moze warto i to rozwazyc? Link Zgłoś
lechpol Re: Peugeot Partner czy Fiat Doblo 15.07.07, 18:44 Witam, mamy w firmie 8 fiatow doblo, najstarsze maja juz z 6 lat jak nie lepiej. Ja jezdzilem doblo 1,3 multijet diesel okolo 1,5 roku. Kilka razy jezdzilem tez 1,9 JTD i powiem, ze warto dolozyc by miec ten silnik (nie zapomne miny kolesie z mercedesa starego na pasie pod koszalinem). 1,3 multijet jest dobry jesli jezdzi sie autem samemu na pusto z predkosciami do 120km/h. Dociazony wiecej spali niz 1,9 JTD i jest tez wtdy mułowaty niestety. Ogolnie bardzo podobaly mi sie w Doblo hamulce, bardzo skuteczne. Prawie kazdemu Doblo w naszej firmie wystapil po jakims czasie problem z nawiewem (wentylator palil bezpieczniki). Ogolnie to bardzo dobre auta dla firmy uwazam, blachy mimo lat bez zarzutu. Powazniejsza kolizje mialo 2 kolegow i wyszli bez szwanku. Teraz zamowilismy wieksze fiaty Scudo, zobaczymy jak to bedzie latac ale tez maja silnik 1,9JTD. Link Zgłoś
purhed Re: Peugeot Partner czy Fiat Doblo 15.07.07, 18:48 w scudo są francuskie silniki 1.6 i 2.0 hdi/jtd Link Zgłoś