Gość: Bzik IP: 192.168.2.* 07.12.01, 13:12 Mam 25 tys. Co lepiej zakupic (tylko nowe auto)? A moze Fiat Uno? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: mac Re: Nowy Matiz czy nowe Seicento? IP: 213.77.125.* 07.12.01, 14:26 Przy dzisiejszej kondycji koncernu Daewoo wybrałbym Fiata. Do końca roku 2 lata gwarancji. W daewoo 3 lata, ale kto ci go przyjmie jak wszystko na wiosnę plajtnie. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: Arti Re: Nowy Matiz czy nowe Seicento? IP: 192.168.0.* 07.12.01, 15:07 Zerknij n crash testy - z Seicento nie zostaje nic. Matiz - znacznie lepiej. Mimo, że Deu to chyba bym wybrał bezpieczeństwo. Link Zgłoś
Gość: PG Re: Nowy Matiz czy nowe Seicento? IP: *.chello.pl 07.12.01, 15:44 Gdyby nie kondycja finansowa Daewoo, wybralbym Matiza. Ale ktos juz pisal na forum, ze zaczynaja sie problemy z naprawami gwarancyjnymi tych wozow, bo centrala Daewoo przestaje za to placic. W obecnej sytuacji lepiej (moim zdaniem) kupic Fiata. Albo poszukac czegos uzywanego w dobrym stanie (byle tylko nie w komisach). Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Odii Re: Nowy Matiz czy nowe Seicento? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.01, 23:45 Nie kupuj ani Matiza ani Fiata, nie kupuj nowego samochodu Lepiej kupic jakiegos 3 letniego Passat, dolorzysz co prawda ok 5 tys ale bedziesz jezdzil w luksusie klima i te sprawy a tak jak bedziesz mial, nowego Matiza to co on Ci da? Nerwuwe na parkingu wejsc do niego mona w 10 sek. Lepiej kupic urzywany z lepszym wyposarzeniem. A zrobisz jak bedziesz uwarzal Pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Nowy Matiz czy nowe Seicento? IP: 217.96.16.* 07.12.01, 16:20 Obecnie trwa promocja na Punto II. Wersja 5d ze wspomaganiem Dual Drive - 29500zł. Może jednak lepiej trochę się zadłużyć i kupić znacznie bezpieczniejszy i większy samochód ? Link Zgłoś
Gość: AdS Re: Nowy Matiz czy nowe Seicento? IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 07.12.01, 18:58 Tylko prosze nie krzyczeć: może sienę? :) Nie wiem ile w tym prawdy, ale w reklamach sprzedają je za 24900, albo coś w tym stylu, palio też. Co do wyboru sc czy matiz, bez zastanawiania się wziąłbym matiza, bardzo miło zaskoczył w crash- testach, silnik chyba jest też troszke wydolniejszy, zyskał prestiżowe wyróżnienie we Włoszech, ma 5 drzwi (wierze, że DU nie zginie :). Uno troszke stare i troszke większe, wolałbym od sc. Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Nowy Matiz czy nowe Seicento? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.01, 23:58 Mimo wszystko wybrałbym Matiza . Bardziej przypomina swym wyglądem samochód . SC to zabawka dla dzieci . Poza tym Matiz jest większy i to sporo. Link Zgłoś
Gość: malko Re: Nowy Matiz czy nowe Seicento? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 08.12.01, 12:15 Mam trzyletnie SC 1.1 S. Samochodzik jest naprawdę super przy założeniu, że nie jest autem rodzinnym i jeździ się głównie po mieście. Przez trzy lata zero awarii. SC 900 ma zbyt słaby silnik. Jeździłem trochę matizem. Wole jednak SC z kilku powodów. W matizie dudni cała karoseria, plastiki są jednak gorsze niż w fiacie, bagaznik w SC jast symboliczny a w matizie w zasadzie żaden. Jeżeli będziesz woził starsze nidołężne osoby to tylne drzwi w matizie mogą być dobrym rozwiązaniem. SC ma gorsze wyniki w testach zderzeniowych, ale w mieście ma to niewielkie znaczenie. Na trasie jak zderzysz się z BMW przy łącznej prędkości 120 to różnica bedzie żadna. Samochody daewoo są dość niezawodne (przynajmniej lanos), ale daewoo nie płaci dealerom za naprawy gwarancyjne (mój szwagier jest wajs prezesem w firmie handlującej daewoo i renaulten, dawniej seatem). Ceny części do daewoo są wyższe niż do japońców. Swojego czasu tez zastanawiłem się czy kupić SC czy UNO. UNO to fajny samochodzik, niestety teraz wkładają do niego silniki 900 co sprawia, że jeżdżą one słabiej niż SC 900. Z silnikiem 1.0 był jeszcze do przyjęcia. Bagażnik ok. 260l i przestronne wnętrze to spore atuty tego samochodu. SC i Uno łatwo odsprzedać. Z DU jest gorzej. Uno ma niecynkowane blachy i może rdzewieć po pewnym czasie, w starszych jest trochę problemów z instalacją elektryczną. Pamiętaj, że fiata nigdy nie kupuje się w cenie takiej jak w cenniku, zawsze jest minimum 2 tys. pln taniej. Po nowym roku SC drożeje o 3,5 % a pozostałe fiaty o 2%. Jeżeli zdecydujesz się na SC to tylko 1,1. Jeżeli możesz sobie pozwolić na mały kredyt to polecam puntoII. Co prawda wersja 60KM jest trochę za słaba i nagaje się głównie do miasta, ale jest to samochód bezpieczny ****, ma rewelacyjne światła, duży bagażnik 260 - 297l, bardzo erogonomiczny (rewelacyjne fotele i pozycja za kierownicą). Jego największą wadą jest słaby silnik w podstawowej wersji i kretyńska tapicerka. Do kupienia obecnie za ok. 29 tys. Wersja 80KM 3d do kupienia już od 33 - 34tys. (trzeba potargować). Daj znać na co się zdecydowałeś. Link Zgłoś
Gość: RT Re: Nowy Matiz czy nowe Seicento? IP: *.mediacom.pl 08.12.01, 13:33 Nigdy nowego samochodu i nigdy Fiata ani Daewoo! Na nowych autach traci sie najwiecej.. Rozejrzyj sie dobrze. Nawet poczekaj troche. Moze trafi sie jakis niezjechany wozek za rozsadne pieniadze. Za 25 tys. masz w czym wybierac. Moze ktos z Twoich znajomych bedzie spzredawal? Uzywany nie znaczy gorszy od Fiata SC Ani Deu Matiza. Troche cierpliwosci. Pzdr.(Wez pod uwage wniki crash testow: www.euro-ncap.com ) Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Nowy Matiz czy nowe Seicento? IP: *.pl 09.12.01, 11:50 Polecilbym Suzuki Swifta 1.0. To rozsadna oferta. Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Nowy Matiz czy nowe Seicento? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.12.01, 16:46 Gość portalu: RT napisał(a): > Nigdy nowego samochodu i nigdy Fiata ani Daewoo! >>Nie do końca się z tym zgdazam. Prawda, że nowy samochód traci na wartości bardzo dużo już zaraz po wyjechaniu z salonu ale nie zawsze jest tak, że chcemy się auta pozbyć po 2,3 latach użytkowania. Czasami jeździmy nim znacznie dłużej a wtedy ta strata nie ma juz takiego wielkiego znaczenia w porównaniu z tym co otrzymujemy. Używane auto to zawsze duże ryzyko. Jeśli chodzi o fiata to jeżdże Punto a wcześniej cieniasem i nie mam większych problemów po za plastikami które trzeszcza w zimie. Są to samochody z którymi nie ma problemów z częścami zamiennymi a ich ceny są śmiesznie niskie w porównaniu do innych marek. Znam ludzi którzy robią cieniasami po 60kkm rocznie i nie sa zadowolenii więc mowienie, że fiat jest do bani nie jest do końca prawdą. Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Nowy Matiz czy nowe Seicento? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.12.01, 16:34 Zdecydowanie seicento. Choć ma już troche przestarzały silnik to bije na głowe matiza pod wieloma innymi względami. Jeździłem troche i jednym i drugim więc wiem co mówie. W matizie zawieszenie jest po prostu do bani ponadto do ceny zakupu dolicz sobie minimum jakies 600 zl na nowe opony bo te fabryczne nie nadają sie do niczego. Po drugie matiz wydaje z siebie bardzo dziwne dzwięki dochodzące z silnika na wysokich obrotach i z zawieszenia caly czas. W serwisie mowia ze tak ma być i nic nie da się z tym zrobić. Powiem szczerze, że za tą kwote nie decydował bym sie na nowe auto ale szukał rocznego, dwu letniego fiata(np. secento sporting,punto) z przedłuzoną gwarancją sewriwsową. pozdrawiam Stach Link Zgłoś
brerzniew Re: Nowy Matiz czy nowe Seicento? 09.12.01, 20:07 Właściciele Fiata chwalą swoje maszyny jakby w SC komfort jazdy był nieporównywalny do Matiza.Jeżeli jeżdzisz sam to zawieszenie w SC się sprawdzi, jeżeli masz rodzinę lub cenisz spokojną jazdę we względnym komforcie Matiz jest bezkonkurencyjny.Pisanie o lepszych plastykach i dokładniejszym wykonaniu to tylko przechwalki.Jedyne co naprawdę jest lepsze w SC to tylko silnik 1100-ma trochę większą moc.Co się tyczy głośności to silnik w matim wydaje odgłos podobny do kośiarki-3 cylindry,a SC do wiertarki:-)).Jeżdzę matizem 3 lata i do tej pory jest bezawaryjny.Swoje wrazenia na temat SC mam od kumla z pracy -ma 900 .Przed kupnem tez mialem dylemat co wybrać -mam185 cm wzrostu i wiekośc wnetrza w matim był kroplą ktora przewazyla na jego kożyść.PZDR Link Zgłoś