wallenrode 08.08.07, 23:36 cofający płyn i ciśnienie czy zawsze delikatnie bijąca tarcza czy może gumka uszczelniająca? Link Zgłoś Obserwuj wątek
tiges_wiz Re: co powoduje że tłoczek hamulca wraca po hamow 09.08.07, 00:32 sprezyna to jest w szczekach. Widziales sprezeyne w tloczku hamulcowym? A cofa troche tarcza i troche ta gumka, ktora jednoczenie chroni tlok. Link Zgłoś
dewulot1 Zartowalem 09.08.07, 00:53 Wallenrode powinien uzyc wyszukiwarki bo kiedys to wyjasnilem niedowiarkom. Nic nie cofa tloczka. A gumka ktora jednoczesnie chroni tlok to ktora to gumka? Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Zartowalem 09.08.07, 09:01 taka w kształcie pierscienia. nawciskalem się tego troche ;) bez niej tloczki sie zapiekaja dosc szybko ;) Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Zartowalem 09.08.07, 09:16 www.rajdy4x4.pl/sklep/produkty/285_d.jpg masz gumki :P jest uszczelnienie, osłona (ta co pomaga cofać), dwie osłony na śruby i osłona na zaworek odpowietrzania. Link Zgłoś
dewulot1 Re: Zartowalem 09.08.07, 16:40 > jest uszczelnienie, osłona (ta co pomaga cofać), dwie osłony na śruby i osłona > na zaworek odpowietrzania. Jezeli juz ktoras z tych gumek cofa tlok, to robi to nie "oslona" tylko "uszczelnienie", ten pierscien o przekroju kwadratowym, siedzacy w rowku tloka. Zewnetrzna oslona, przed kurzem i wilgocia, jest za miekka zeby cokolwiek cofac. Powtarzasz blad zrobiony na rysunku z linku Mobilego, gdzie jakis kreslarz poprowadzil strzalke nie do tej gumki co potrzeba. Czyzbys uwazal tez ze te dwie "oslony na sruby" przesuwaja zacisk wzdluz srub w miare zuzywania klockow? Link Zgłoś
bolo737 taaaaa ? 09.08.07, 22:02 w poście wyżej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=67209380&a=67211762 twierdzisz że: >kiedys to wyjasnilem niedowiarkom. Nic nie cofa tloczka a teraz mówisz że: > Jezeli juz ktoras z tych gumek cofa tlok, to robi to nie "oslona" > tylko "uszczelnienie", ten pierscien o przekroju kwadratowym, > siedzacy w rowku tloka. czy "osłona" to jest "nic" ??? zdecyduj się chłopie - "nic" czy też "jeżeli już" gumka - inaczej możesz nie być traktowany poważnie... zdecyduj się też czy powyższy mechanizm "jeżeli już" - opisywany dłuuugo przed tobą w materiałach PW (Politechniki Warszawskiej - która nie jest wg. ciebie szacowną uczelnią, a same materiały - są wg. ciebie (tylko) "partacką robotą") jest rzeczywisty czy nie... czyżbyś skłaniał się ("jeżeli już") do partackiego opisu rzeczywistości ??? profesor MIT jesteś czy jak ??? Link Zgłoś
dewulot1 Re: taaaaa ? 09.08.07, 22:20 Znajdz kogos kto ma samochod z hamulcami tarczowymi takiego systemu ze piasta i tarcza sa w jednym kawalku (po zdjeciu kola tarcza nie "spada" z piasty). Zdejmij kolo i pokrec tarcza. Po czym zadaj sobie pytanie czy klocki sa od tarczy odsuniete. Jezeli kiedys zmieniales klocki to powinienes wiedziec ze nie sa odsuniete i sam musisz je odsunac na przyklad srubokretem. Po takim odsunieciu tarcza nie wydaje szurajacych dzwiekow i obraca sie dziesiec razy latwiej. Link Zgłoś
bolo737 no ale czy ??? 09.08.07, 22:34 dewulot1 napisał: > Znajdz kogos kto ma samochod z hamulcami tarczowymi takiego >systemu ze piasta (itd.) no, ale czy - czy masz kwalifikacje wyższe niż kadra naukowa PW ? Link Zgłoś
sum_tzw_olimpijczyk Re: no ale czy ??? 09.08.07, 22:34 Bolo, a Ty może znasz osobiście Dr Paszkowskiego?:) Link Zgłoś
bolo737 Re: no ale czy ??? 09.08.07, 22:42 sum_tzw_olimpijczyk napisał: > Bolo, a Ty może znasz osobiście Dr Paszkowskiego?:) znać osobiście nie znam - co najwyżej miałem do czynienia... - a i to o ile pamiętam (daaawno to było) nie z dr a z prof. Paszkowskim... a i to nie na SiMR a na Elce - może ten dr to syn profa ? :) Link Zgłoś
sum_tzw_olimpijczyk Re: no ale czy ??? 09.08.07, 22:44 A nie wiem:) Ja miałem do czynienia, ale też nie na SiMR, tylko właśnie na Elce :D GZK nie miałeś? Link Zgłoś
bolo737 Re: no ale czy ??? 09.08.07, 22:50 chyba nie... niestety nie wiem co to GZK... (jak powiedziełem: daaawno to było...) Link Zgłoś
bolo737 a dewulot w kółko swoje... 09.08.07, 09:52 dewulot1 napisał: > Wallenrode powinien uzyc wyszukiwarki bo kiedys to wyjasnilem > niedowiarkom. Nic nie cofa tloczka. A gumka ktora jednoczesnie > chroni tlok to ktora to gumka? a ja wyjaśniłem że nie nic tylko gumka - podpierając się materiałami uniwersyteckimi. Ty niczego nie powiedziałeś - poza negowaniem wszystkiego, wytykaniem "partackiej roboty", twierdzeniem że PW nie jest szacowną instytucją itd. dyskusja była tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=54552964&a=54552964 materiały (wskazane swego czasu przez mobile5) są tu: www.zkue.ime.pw.edu.pl/~jarek/Diagnostyka/HAMULCE/Hamulce_v1.pdf Link Zgłoś
dewulot1 Re: a dewulot w kółko swoje... 09.08.07, 17:36 Zauwaz ze w tamtym watku pytanie bylo co odsuwa KLOCEK od tarczy, i moja prawidlowa zreszta odpowiedz byla ze nic, bo zadne gumki, nawet jezeli wepchna tloczek z powrotem do dna cylindra, nie odsuwaja klocka bo nie sa do niego przyczepione. Klocek przesuwany jest ruchem bijacej tarczy (albo ruszajacej sie w granicach luzu lozyskowego), ale to nie powoduje jego calkowitego odsuniecia od tarczy. Zawsze jest z nia w intymnym kontakcie. To jest sytuacja zero luzu zero nacisku. Link Zgłoś
bolo737 Re: a dewulot w kółko swoje... 09.08.07, 21:47 dewulot1 napisał: > Zauwaz ze w tamtym watku pytanie bylo co odsuwa KLOCEK od tarczy, >i moja prawidlowa zreszta odpowiedz byla ze nic, bo zadne gumki, >nawet jezeli wepchna tloczek z powrotem do dna cylindra, nie >odsuwaja klocka bo nie sa do niego przyczepione ... itd. twoja odpowiedź byłaby "zresztą prawidłowa" gdybyś był profesorem MIT hehehe. a póki co moja - prawidłowa zresztą odpowiedź - była cytatem z materiałów PW (wg. ciebie "partackiej roboty"), która wg. ciebie nie jest szacowną uczelnią. Cytat ten (zdanie na czerwono, str 14 z linku z materiałami PW wyżej) brzmi: "po zakończeniu hamowania tłok cofa się pod działaniem pierścienia uszczelniającego, który wraca do pierwotnego kształtu". Link Zgłoś
sum_tzw_olimpijczyk Re: a dewulot w kółko swoje... 09.08.07, 21:48 Bolo, swoją drogą, żeby mojego wykładowcę na forum cytować :D Do czego to dochodzi :D Link Zgłoś
dewulot1 Re: a dewulot w kółko swoje... 09.08.07, 22:44 Ten tekst, aczkolwiek dotyczacy hamulcow samochodowych, pochodzi z jakiegos wydzialu elektrycznego, nie chce mi sie go znow otwierac i sprawdzac. Jego tematem tez nie jest budowa ukladu hamulcowego, tylko jakies cwiczenie i metoda mierzenia czegos. Opis hamulca tarczowego jest tylko tlem i wprowadzeniem w temat samego cwiczenia. Niemniej jednak niektorzy traktuja go jak wyrocznie, chyba na zasadzie ze to swieta prawda bo tak pisalo w gazecie. Link Zgłoś
dewulot1 Re: a dewulot w kółko swoje... 09.08.07, 22:02 Na stronie 14-tej im sie udalo, ale pojdz na strone 13-ta i zobacz co pokazuje strzalka i co pisze tekst, tez na czerwono. Wynikaloby ze tlok cofa cienka oslonka gumowa. Partactwo czy nie? Link Zgłoś
jtb Re: a dewulot w kółko swoje... 09.08.07, 22:04 Hamujesz tłoczek idzie do przodu. przestałeś hamowac, nie jest wywierana siła na niego, pozostaje on w "bliskim" kontakcie z tarczą i czeka na natępne hamowanie. Link Zgłoś
wallenrode to ja 13.08.07, 11:58 jednak po puszczeniu pedału hamulca układ hydrauliczny lekko ściąga tłoczek - na zasadzie strzykawki , osobiście nie chce mi sie wierzyć że ta gumka ściaga tłoczek - zęby zjadłem na tłoczkach w pf 125p jak jes ciągle czyściłem , i ten gumowy pierścień - gumka była na tłoczku założona na śliskiej powierzchni a nie w żadnej fazie... więc jak ta gumka może ściągnąć tłoczek????? Link Zgłoś
dewulot1 Re: to ja 13.08.07, 14:12 > jednak po puszczeniu pedału hamulca układ hydrauliczny lekko ściąga > tłoczek - na zasadzie strzykawki , Nawet jak nie hamujesz to uklad hydrauliczny pcha tloczek w strone tarczy bo jest "wysokosc slupa cieczy" powyzej tloczkow, zbiorniczek w pompie glownej jest najwyzszym punktem ukladu. W czasie hamowania kilka elementow pod wplywem dosc wysokiego cisnienia ulega odksztalceniu sprezystemu, jedynie ta gumka w sposob dostrzegalny okiem, a po hamowaniu wszystko wraca do stanu wyjsciowego, wiec niektorzy uwazaja ze gumka cofa tlok. W rzeczywistosci klocek dotyka do tarczy caly czas, raz lekko a raz mocno, ale sie od niej nie odsuwa. Link Zgłoś
wallenrode dlatego 13.08.07, 18:11 teoria o zciągającej tłoczek gumce - uszczelce jest bezsensowna. chyba ze ktoś się orientuje na jakiej zasadzie działa ABS bo w tym przypadku opisana teoria gumki zupełnie nie ma sensu. Link Zgłoś
dewulot1 Re: dlatego 13.08.07, 18:38 W hamulcu bebnowym sprezyna odciaga szczeke od bebna tak ze szczeka nie dotyka bebna, miedzy nimi jest pewna szczelina, powietrze. Takiego urzadzenia odciagajacego nie ma w hamulcu tarczowym, czego wielu nie moze zrozumiec. Uwierzyli wiec ze gumka wpycha tloczek do cylinderka i teraz wszystko jest OK i mozna spac (i jezdzic samochodem) spokojnie. ABS z gumka czy bez gumki dziala tak samo, raz cisnienie w ukladzie jest wysokie i kolo hamuje a raz jest niskie i kolo hamuje mniej. Link Zgłoś
mgr.nauk Re: co powoduje że tłoczek hamulca wraca po hamow 13.08.07, 19:08 Jest jeszcze jedna sprawa - w ukl. hydraulicznym zawsze panuje male nadcisnienie (chyba zeby zapobiegac samoczynnemu zapowietrzaniu). W zwiazku z tym powinno ono powodowac zawsze lekki docisk tloczkow do klockow i z kolei klockow do tarcz. Czy nie jest tak? P.S. Ja kiedys wszystko wiedzialem o samochodach ale teraz troche zapomnialem wiec wole sie upewnic. Link Zgłoś