Dodaj do ulubionych

Almera vs Civic vs Corolla

IP: 172.27.18.* 11.12.01, 14:41
Zastanawiam sie nad kupnem jednego z wymienionych
aut. Mam na mysli nowe modele, czyli Corolla 2002
oraz Honda i Almera 2001. Ceny tych aut sa zblizone,
wyposazenie w zasadzie tez.
Co radzicie? Jakie macie doswiadczenia z tymi autami,
ktore sa juz na polskim rynku?
Specyfikacje aut:
- Nissan Almere 1.5 4D
- Honda Civic 1.4 5D
- Toyota Corolla 1.4 5D

Chodzi mi glownie o Nissana z silnikiem
1.5. Jak ten silnik radzi sobie z ponad 1200 kg
masy auta?

Dzieki za pomoc ...

Pozdrawiam
Marcin
Obserwuj wątek
    • Gość: bazi Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: 213.186.69.* 11.12.01, 14:49
      Gość portalu: marcin napisał(a):

> Chodzi mi glownie o Nissana z silnikiem
      > 1.5. Jak ten silnik radzi sobie z ponad 1200 kg
      > masy auta?

almera waży ponad 1200 kg???
      • Gość: bim Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 11.12.01, 14:54
        Tradycyjnie BAZI wniósł bardzo dużo fachowej wiedzy do wątku.
        Autorowi o takie opinie na pewno chodziło.
        Pozdrawiam
        bim
        • Gość: bazi Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: 213.186.69.* 11.12.01, 15:00
          Gość portalu: bim napisał(a):

> Tradycyjnie BAZI wniósł bardzo dużo fachowej wiedzy do wątku.
          > Autorowi o takie opinie na pewno chodziło.
          > Pozdrawiam
          > bim

oczywiscie że nie, jemu na pewno chodziło o takie fachowe opinie jakie ty
          wniosłeś:-)
    • Gość: Niknejm Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: *.pg.com 11.12.01, 16:10
      Poszukaj w starszych wątkach (również na dalszych stronach, bo już mogły
      się 'ukryć'). Jest tego duuuużo.

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: krzychu Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: *.bogatynia.sdi.tpnet.pl 11.12.01, 16:21
        Tak, dobry pomysł, jeszcze ułatwi to "Sortuj według: tematu".

Pozdrowienia, krzychu
    • Gość: sknera Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: *.epsa.com.pl 13.12.01, 14:27
      napisałeś nissan 4d więc interesuje Cię auto większe.
      silnik 1,5 dużo pali i ma słabe osiągi zmienne fazy rozrządu to lipa, jak juz
      to 1,8.
      polecam honde 1,4
      • Gość: Niknejm Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: *.pg.com 13.12.01, 18:02
        Gość portalu: sknera napisał(a):

> napisałeś nissan 4d więc interesuje Cię auto większe.
        > silnik 1,5 dużo pali i ma słabe osiągi zmienne fazy rozrządu to lipa, jak juz
        > to 1,8.

Tzn. jeśli dobrze Cię rozumiem, twierdzisz, że w 1.5 też są zmienne fazy
        rozrządu. To jakiś nowy silnik? Jeszcze tak z pół roku temu tylko 1.8 miał
        zmienne fazy rozrządu. Nawet 1.6 z Primery ich nie miał (dopiero jakoś ostatnio
        zaimplementowali ten mechanizm w 1.6 z Primery)...

Z punktu widzenia dynamiki Civic 1.4 nie ustępuje Almerze 1.8. A Civic 1.6 VTEC
        jest dużo dynamiczniejszy od Almery 1.8. I mniej pali.

Pozdrawiam,
        Niknejm
        • sarastro Re: Almera vs Civic vs Corolla 14.12.01, 00:41
          Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Z punktu widzenia dynamiki Civic 1.4 nie ustępuje Almerze 1.8. A Civic 1.6 VTEC
          >
          > jest dużo dynamiczniejszy od Almery 1.8. I mniej pali.
          >
          > Pozdrawiam,
          > Niknejm

Ludzie! Trochę więcej obiektywizmu wobec własnych sympatii. Przeczytaj sobie
          jeszcze raz to, co napisałeś i zastanów się... Ktoś ma uwierzyć, że silnik 1.4 w
          Civiku jest bardziej dynamiczny niż 1.8 w Almerze? Szczególnie, że ten silnik w
          Almerze osiąga max moment obrotowy 158Nm przy 2800 obr/min.
          • Gość: zs Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: 212.160.128.* 14.12.01, 09:37
            Zgadzam sie z Sarastro.Wiecej obiektywzmu w stosunku do swoich samochodow.
            Czytajac posty o hondach/b.dobre samochody/ma sie wrazenie ,ze Civic 1.4 l
            posiada super osiagi.Wlasciciele tych aut dodaja sobie kilometry predkosci i
            odemuja sekundy w przyspieszeniach chyba wg.wlasnego uznania.Tymczasem nowy
            Civic 1.4/pomiary wykonano we Francji.Przysp. 0-100 km/h ca.11.8 s.V max.177
            km/h i n i c wiecej!!!.80-100 km na V biegu ca.20.5 s/Dynamika nie rzucajaca
            na kolana,ale adekwatna do 1.4 l pojemnosci i tyle.Osobiscie polecam prase
            francuska jest ona dobra przeciwwaga merytoryczna dla wszechobecnej niemieckiej.
            Ps.Hondy to b.dobre samochody.Na przyklad ACCORD od.1.8 l wzwyz-tym mozna
            pojezdzic.
            • Gość: Niknejm Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: *.pg.com 14.12.01, 10:00
              Gość portalu: zs napisał(a):

> Zgadzam sie z Sarastro.Wiecej obiektywzmu w stosunku do swoich samochodow.
              > Czytajac posty o hondach/b.dobre samochody/ma sie wrazenie ,ze Civic 1.4 l
              > posiada super osiagi.Wlasciciele tych aut dodaja sobie kilometry predkosci i
              > odemuja sekundy w przyspieszeniach chyba wg.wlasnego uznania.

W/g danych katalogowych poprzedni Civic 1.4 5D miał przyspieszenie do 100 13.2
              sekundy, tymczasem wszystkie testy wykazywały czasy poniżej, albo w okolicach, 11
              sekund. Honda znana jest z zaniżania osiągów swoich modeli. Nie wiadomo w
              zasadzie, po co. Większość podejrzewa, że nie chcą robić konkurencji swoim
              mocniejszym modelom. Czy tak jest naprawdę, nie wiem.

> Civic 1.4/pomiary wykonano we Francji.Przysp. 0-100 km/h ca.11.8 s.V max.177
              > km/h i n i c wiecej!!!.80-100 km na V biegu ca.20.5 s/Dynamika nie rzucajaca
              > na kolana,ale adekwatna do 1.4 l pojemnosci i tyle.

Adekwatna, natomiast Almera 1.8 ma do 100 około 11 sekund (więc przepaści w
              osiągach 1.4 Hondy vs 1.8 Nissana tu nie widzę). Z kolei mój Civic 1.8 (ta sama
              pojemność co Almera) ma według danych katalogowych 8.3 do 100, w.g. pomiarów
              aparaturą typu Gtech natomiast egzemplarze tego modelu miewają poniżej 8 sekund w
              rzeczywistości... A Integra TypeR (też 1.8, wzmocniona wersja silnika, który jest
              w moim Civicu) ma do 100 poniżej 7 sekund. Zresztą sami dealerzy Nissana
              (pogadałem z kilkoma osobami) wyrażają rozczarowanie parametrami silnika 1.8
              Nissana. Natomiast Toyota wypuściła ostatnio bardzo fajny silniczek 1.8 VVTL-i
              (192KM). Będzie w nowej Corolli.
              Osiągi osiągami, natomiast cena Almery (jak na wersję 1.8) jest stosunkowo niska.
              Nie można więc oczekiwać cudów...

Pozdrawiam,
              Niknejm
    • Gość: Sławek Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: 192.168.3.* 14.12.01, 17:56
      Zdecydowanie NOWA Corolla,ewentualnie Civic (nowy)lecz wyłącznie 3-drzwiowy (5-
      tka urodą dorównuje Multipli,choć ta ostatnia jest bardziej orginalna ;-)
      Almera nie jest dla mnie alternatywą.Dane dotyczace osiagów 1.8 są doprawdy
      żenujace (Tino-katastrowa V-max 170 :(

pozdrawiam
      • Gość: Niknejm Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: *.pg.com 14.12.01, 18:13
        Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Zdecydowanie NOWA Corolla,ewentualnie Civic (nowy)lecz wyłącznie 3-drzwiowy (5-
        > tka urodą dorównuje Multipli,choć ta ostatnia jest bardziej orginalna ;-)

O gustach się nie dyskutuje. Ale mi nowy Cif 5D też się za bardzo nie podoba...
        Być może alternatywą byłby Cif 4D, czyli limuzyna (odpowiednik Almery 4D). Do
        kupienia jest wersja 1.6VTEC 110KM (obecnie chyba najlepszy silnik oferowany w
        tej klasie cenowo-pojemnościowej) za 59900 (z lakierem metalik, ale nie pamiętam,
        czy z klimą). Dobra dynamika, mało pali i na dodatek wygląda IMHO całkiem OK.

Pozdrawiam,
        Niknejm
        • Gość: Sławek Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: 192.168.3.* 14.12.01, 19:22

>
          > O gustach się nie dyskutuje. Ale mi nowy Cif 5D też się za bardzo nie podoba...
          >
          > Być może alternatywą byłby Cif 4D, czyli limuzyna (odpowiednik Almery 4D). Do
          > kupienia jest wersja 1.6VTEC 110KM (obecnie chyba najlepszy silnik oferowany w
          > tej klasie cenowo-pojemnościowej) za 59900 (z lakierem metalik, ale nie pamięta
          > m,
          > czy z klimą). Dobra dynamika, mało pali i na dodatek wygląda IMHO całkiem OK.
          >
          > Pozdrawiam,
          > Niknejm

Też mysle,że to rozsądny wybór (Civic 1.6),a czy masz moze gdzieś ceny Almery 1.8
          sedan oraz wypas tak Civic jak i Almera?
          dzieki

pozdrawiam

• Gość: Niknejm Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: *.pg.com 17.12.01, 10:59
            Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Też mysle,że to rozsądny wybór (Civic 1.6),a czy masz moze gdzieś ceny Almery 1
            > .8
            > sedan oraz wypas tak Civic jak i Almera?

Jasne.
            Linki o Hondzie:
            www.honda.pl
            www.autowest.pl

Nissan:
            www.nissan.com.pl

Pozdrawiam,
            Niknejm
        • Gość: Nikt Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: 207.129.53.* 15.12.01, 12:19
          Gos´c´ portalu: Niknejm napisa?(a):

>
          > Byc´ moz˙e alternatywa˛ by?by Cif 4D, czyli limuzyna (odpowiednik Almery 4D). Do
          > kupienia jest wersja 1.6VTEC 110KM (obecnie chyba najlepszy silnik oferowany w
          > tej klasie cenowo-pojemnos´ciowej) za 59900 (z lakierem metalik, ale nie pamie˛ta
          > m,
          > czy z klima˛). Dobra dynamika, ma?o pali i na dodatek wygla˛da IMHO ca?kiem OK.
          >
          Ale Nissan tez chce sprzedawac swoje samochody i ma w ofercie Primere 1,6 z klima, 4
          poduszki i troche gadzetow za chyba 54900 + plus lakier (1800). Faktycznie silnik raczej
          slabiutki, ale Primera duzo lepiej sie prezentuje od Civica 4D, no i wyposazeniem przebija
          Honde zdecydowanie.

Pozdr
          • Gość: Niknejm Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: *.pg.com 17.12.01, 15:06
            Gość portalu: Nikt napisał(a):

> Ale Nissan tez chce sprzedawac swoje samochody i ma w ofercie Primere 1,6 z kli
            > ma, 4
            > poduszki i troche gadzetow za chyba 54900 + plus lakier (1800). Faktycznie siln
            > ik raczej
            > slabiutki, ale Primera duzo lepiej sie prezentuje od Civica 4D, no i wyposazeni
            > em przebija
            > Honde zdecydowanie.

Nissan w ogóle ma niezłe ceny na swoje auta, to prawda. A cena Primery cały czas
            trzymana jest na bardzo niskim poziomie w związku ze zmianą modelu na nowy.
            Z drugiej strony Civic 4D 1.6 oferuje sporo lepszą dynamikę... Dla każdego coś
            miłego :-)

Pozdrawiam,
            Niknejm
    • Gość: marek Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: *.chello.pl 17.12.01, 08:53
      Ja wybralbym Corolle ze wzgledu na: niezawodnosc, trwalosc, najbardziej
      rozbudowana siec serwisowa, popularnosc. Jestem ogolnie zwolennikiem samochodow
      japonskich i jezdzilem kazda z tych marek. Niby wszystkie trzy to japonczyki
      ale Almerze i Civic daleko do Toyoty pod wzgledem bezawaryjnosci. Mam wrazenie,
      ze dobra opinie sam. japonskim zrobila wlasnie Toyota. A korzystaja z niej
      teraz wszyscy. Takie jest moje zdanie.
      Pozdrawiam
      • Gość: Niknejm Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: *.pg.com 17.12.01, 10:56
        Gość portalu: marek napisał(a):

> Ja wybralbym Corolle ze wzgledu na: niezawodnosc, trwalosc, najbardziej
        > rozbudowana siec serwisowa, popularnosc. Jestem ogolnie zwolennikiem samochodow
        > japonskich i jezdzilem kazda z tych marek. Niby wszystkie trzy to japonczyki
        > ale Almerze i Civic daleko do Toyoty pod wzgledem bezawaryjnosci. Mam wrazenie,
        > ze dobra opinie sam. japonskim zrobila wlasnie Toyota. A korzystaja z niej
        > teraz wszyscy. Takie jest moje zdanie.

Nie do końca... Fakt, że Toyoty wypadają w wielu rankingach najlepiej, ale też
        bardzo często wyżej jest Nissan. A Mazda i Honda też czasami potrafią przeskoczyć
        Toyoty w niektórych segmentach wiekowych.

Pozdrawiam,
        Niknejm
    • Gość: Mikolaj Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 17.12.01, 16:05
      Niestety auta Nissana wraz z każdą zmianą modelu robią się coraz bardziej
      mułowate. Na dodatek znikają z oferty mocniejsze wersje. Np. poprzednia Almera
      była oferowana w wersji GT (2,0 16v, 150 KM), a w dzisiejszej 115 koni to
      wszystko. Sunny ostatniej generacji też jeździł szybciej niż porównywalne
      wersje zastępującej go Almery. Ponadto była zajebista wersja GTI-R z napędem na
      4 koła i silnikiem ponad 200 KM.
      Po za tym bezpowrotnie znikły tak super auta jak 200 SX, 300 ZX.
      W nowej Primerze z tego co czytałem też kończy się na 2,0 150KM, a aż prosi się
      o jakiś porządny V6, choćby ten z Maximy.
      Żałuję, bo bardzo lubię tę markę.

Mikołaj
      • Gość: Niknejm Re: Almera vs Civic vs Corolla IP: *.pg.com 17.12.01, 16:18
        Gość portalu: Mikolaj napisał(a):

> Niestety auta Nissana wraz z każdą zmianą modelu robią się coraz bardziej
        > mułowate. Na dodatek znikają z oferty mocniejsze wersje. Np. poprzednia Almera
        > była oferowana w wersji GT (2,0 16v, 150 KM), a w dzisiejszej 115 koni to
        > wszystko. Sunny ostatniej generacji też jeździł szybciej niż porównywalne
        > wersje zastępującej go Almery. Ponadto była zajebista wersja GTI-R z napędem na
        > 4 koła i silnikiem ponad 200 KM.
        > Po za tym bezpowrotnie znikły tak super auta jak 200 SX, 300 ZX.
        > W nowej Primerze z tego co czytałem też kończy się na 2,0 150KM, a aż prosi się
        > o jakiś porządny V6, choćby ten z Maximy.
        > Żałuję, bo bardzo lubię tę markę.

Nissan 'zrasta się' z Renaultem... Może to Renault ma mieć w tym mariażu
        wyłączność na auta usportowione (np. Clio V6)? Nie wiem. Taka luźna uwaga...

Pozdrawiam,
        Niknejm
        • Gość: cc Re: Nissan a sport IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.01, 17:03

> Gość portalu: Mikolaj napisał(a):
          >
          > > Niestety auta Nissana wraz z każdą zmianą modelu robią się coraz bardziej
          > > mułowate. Na dodatek znikają z oferty mocniejsze wersje.
          > > Po za tym bezpowrotnie znikły tak super auta jak 200 SX, 300 ZX.
          >
          > Nissan 'zrasta się' z Renaultem... Może to Renault ma mieć w tym mariażu
          > wyłączność na auta usportowione (np. Clio V6)? Nie wiem. Taka luźna uwaga...
          >

Z tego co wiem do produkcji wchodzi NISSAN FAIRLADY (Z) - supersportowy bolid.
          A w USA i Japonii sukcesy odnosi NISSAN SKYLINE GT.
          Nissan jako jedyny z japończyków wypuścił drogową wersję auta startującego w 24-
          godzinnym wyścigu Le Mans - NISSAN GT-R 1 (o ile pamiętam nazwę)
          więc chyba to nie prawda o braku sportowych aut u Nissana.

Chyba odeszliśmy od wątku;-)
          • Gość: Niknejm Re: Nissan a sport IP: *.pg.com 18.12.01, 09:42
            Gość portalu: cc napisał(a):

> Z tego co wiem do produkcji wchodzi NISSAN FAIRLADY (Z) - supersportowy bolid.
            > A w USA i Japonii sukcesy odnosi NISSAN SKYLINE GT.
            > Nissan jako jedyny z japończyków wypuścił drogową wersję auta startującego w 24
            > godzinnym wyścigu Le Mans - NISSAN GT-R 1 (o ile pamiętam nazwę)
            > więc chyba to nie prawda o braku sportowych aut u Nissana.

Warto wiedzieć. Fajnie, że Nissan robi supersportowe bolidy... Ale w PL zaistnieć
            mają szansę co najwyżej auta klasy GTI... A takich Nissan nie ma u nas w ofercie -
            przynajmniej na razie...

Pozdrawiam,
            Niknejm
            • Gość: Mikolaj Re: Nissan a sport IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 18.12.01, 10:55

> Warto wiedzieć. Fajnie, że Nissan robi supersportowe bolidy... Ale w PL zaistni
              > eć
              > mają szansę co najwyżej auta klasy GTI... A takich Nissan nie ma u nas w oferci
              > e -
              > przynajmniej na razie...
              >
              > Pozdrawiam,
              > Niknejm

Niestety nie tylko u nas, ale w całej Europie (polityka Nissana w Polsce to temat
              na inną dyskusję). Rzeczywiście wygląda to tak, jakby sportowe auta tej marki
              miały być dostępne tam gdzie nie ma Renault (czyli np. USA, Japonia).
              Trochę nie rozumiem tej polityki – „chcesz szybkiego Nissana – proszę: oto
              szybkie Renault”.
              Z powodu wiadomego – kasa – nie jest to mój aktualny problem. Ale jak będę miał
              kasę i będę chciał „szybkiego Nissana”, to kupię „szybką Hondę” albo „szybką
              Toyotę” albo „szybkie Subaru”. Jeżeli o to chodzi koncernowi Renault/Nissan,
              proszę bardzo.
              Pozdrawiam
              Mikołaj

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka