Dodaj do ulubionych

Euro-NCAP wprowadzi 6*

04.07.03, 14:13
Szósta gwiazdka będzie przysługiwać tylko autom, które uzyskały 5* w teście
zderzeniowym. Przy przyznawaniu szóstej gwiazdki brane będą: droga hamowania
(w tym ABS i Brake Assist), stabilność i łatwość prowadzenia (w tym ESP),
skuteczność oświetlenia, ergonomia, widoczność z miejsca kierowcy.

Pozdrawiam
Greenblack
Obserwuj wątek
    • Gość: Sherlock Holmes Re: Euro-NCAP wprowadzi 6* IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 04.07.03, 15:56
      A ja myslalem,ze szosta gwiazdka bedzie za barwe glosu komputerowego
      przypominacza o niezapieciu pasow :-)
      Ciekaw jestem kiedy sie odwaza i zaczna testowac samochody przy predkosciach
      rzedu 80-90km/h i zderzenia np. ze slupem. Tylko wtedy Renault Megane III
      bedzie wazylo 2 tony w wersji golej.
      • greenblack Re: Euro-NCAP wprowadzi 6* 04.07.03, 16:03
        Gość portalu: Sherlock Holmes napisał(a):

> A ja myslalem,ze szosta gwiazdka bedzie za barwe glosu komputerowego
        > przypominacza o niezapieciu pasow :-)

;)

> Ciekaw jestem kiedy sie odwaza i zaczna testowac samochody przy predkosciach
        > rzedu 80-90km/h i zderzenia np. ze slupem.

Niekoniecznie ze słupem. Lepszym rozwiązaniem byłaby atrapa samochodu o masie
        1500 kg jadąca z prędkością 90 km/h.

Pozdrawiam
      • Gość: Rav Re: Euro-NCAP wprowadzi 6* IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.07.03, 16:24
        Właśnie a'propos ostatnich nowości crash-testowych, też się zastanawiałem nad
        podniesieniem prędkości do tych 80km/h, czy nawet 90, tak dla
        eksperymentu...choć z pewnością nieprędko to nastąpi i nie od razu taki
        przeskok.

A może by tak zadziałać ekstremalnie? I np. przetestować, co się dzieje z
        kierowcą otłuszczonym, weźmy- kobietą 170cm/120kg przy tych, noo, 50km/h, albo
        typem lekkoatlety o stosunkowo niewielkiej masie i ogólnej
        wysokiej "wytrzymałości udarowej" przy 90km/h? W gruncie rzeczy, kierowcy mogą
        się różnić od siebie kolosalnie, taki bokser o masywnym karku...i chora na
        ciężką nadwagę kobieta. Nieczęsto się o tym mówi oficjalnie.

Swego czasu, mój trener karate o niesamowitych warunkach fizycznych
        (wtedy "świeży" wicemistrz Europy w stylu Kyokushin, czyli full-kontakt) miał
        bardzo nieprzyjemny wypadek, zderzenie czołowe (on w Golfie_II) i wyszedł z
        tego, mimo niezapiętych pasów, jedynie z pękniętym śródstopiem. Był to naprawdę
        mocny dzwon, nie pamiętam dokładnie, co było z jadącymi z przeciwka i czym, i
        też nie daltego o tym mówię, żeby wskazać, że terminatorzy są wśród nas, ale
        fakt osobniczych różnic podczas zderzenia z pewnością odgrywa dużą rolę.

Taki ekstremalny test przy użyciu różnych manekinów i przy większych, niż
        zwykle prędkościach, byłby z pewnością ciekawy,

pozdrawiam

• greenblack Re: Euro-NCAP wprowadzi 6* 04.07.03, 16:29
          Gość portalu: Rav napisał(a):

> Właśnie a'propos ostatnich nowości crash-testowych, też się zastanawiałem nad
          > podniesieniem prędkości do tych 80km/h, czy nawet 90, tak dla
          > eksperymentu...choć z pewnością nieprędko to nastąpi i nie od razu taki
          > przeskok.

Takie testy renomowane firmy przeprowadzają tylko na własny użytek.

> Swego czasu, mój trener karate o niesamowitych warunkach fizycznych
          > (wtedy "świeży" wicemistrz Europy w stylu Kyokushin, czyli full-kontakt) miał
          > bardzo nieprzyjemny wypadek, zderzenie czołowe (on w Golfie_II) i wyszedł z
          > tego, mimo niezapiętych pasów, jedynie z pękniętym śródstopiem. Był to
          naprawdę
          >
          > mocny dzwon, nie pamiętam dokładnie, co było z jadącymi z przeciwka i czym, i
          > też nie daltego o tym mówię, żeby wskazać, że terminatorzy są wśród nas, ale
          > fakt osobniczych różnic podczas zderzenia z pewnością odgrywa dużą rolę.

Z tego wniosek, że należy o siebie dbać;)

> Taki ekstremalny test przy większych, niż
          > zwykle prędkościach, byłby z pewnością ciekawy,

Byłby ciekawy, ale nagle okazałoby się, że na 5* zasługuje tylko kilka modeli z
          klas znacznie powyżej kompaktowej.

> pozdrawiam

Pozdrawiam
          >
          >
    • przemo_c Re: Euro-NCAP wprowadzi 6* 04.07.03, 15:58
      Pomysl bardzo dobry.
      Ale i tak lepiej by bylo, by test byl w skali np. 10 pkt. Wtedy widac byloby
      roznice w samochodach tej samej klasy, ktore w chwili obecnej maja np po 5
      gwiazdek.
      • greenblack Re: Euro-NCAP wprowadzi 6* 04.07.03, 16:03
        przemo_c napisał:

> Pomysl bardzo dobry.
        > Ale i tak lepiej by bylo, by test byl w skali np. 10 pkt.

Od tego masz ocenę procentową.

Pozdrawiam
    • Gość: trooper wg mnie - BZDURA TOTALNA! IP: *.nsm.pl 05.07.03, 10:42
      Bo jakże można integrować rezultaty bezpieczeństwa czynnego z biernym???
      Powinni oceniać je osobno!
      A poza tym zapomnieli chyba o właściwościach silnika. To też się liczy w bezp.
      czynnym, no nie? No i może czarny samochód powinien mieć mniej punktów od
      białego, bo trudniej go zobaczyć na szosie? Same bzdury, niech oceniają tylko
      crashe. Ale jak mówisz, zdaje się że już zdecydowali o zmianach?
      pozdr,M
      • Gość: Michal Do Rav i Greenblacka IP: *.telia.com 05.07.03, 11:32
        Uczestniczylem jeszcze w latach 70-ych w duzeym wypadku samochodowym.W tym
        czasie trenowalem kulturystyke i podnoszenie ciezarow.Miesnie byly bardzo
        wytrenowane.Dochodzi do kolizji czolowej.W tych latach pasow jeszcze nie bylo w
        samochodach.Zostaje zerwany fotel 4 sruby M-6 z zardzewialej podlogi.Moje cialo
        zawazylko ladnych kilkaset kilogramow, w tym mgnieniu oka i spietrzeniu
        wszystkich miesni utrzymalem sie na rekach i kierownicy,kierownica zostala
        wygieta w druga strone i klatka oparlem sie o srodek lamiac dwa zebra dokladnie
        tylko pekniete.Nic wiecej nogi urzynalem i nie przywalilem w w cos pod
        kierownica.Ludzie mnie wyciagneli i wrzeszcza pogotowie, pan jest w szoku a ja
        jak zwykle spokojnie i odpowiadam ze nic nie jest i musialem stanac na rekach i
        przejsc na rekach z dwa kroki stwierdzili faktycznie zdrowy,pozwoli mi wstac.
        Do czego zmierzam ,faktycznie jak sie posiada ppewne wytrenowanie to jest sie
        uratowanym od powazniejszych kontuzji.Pzdr.<Michal
        P.S wracajac do tematu bezpieczenstwa i toczacej sie dyskusji, wlasciwie to
        taka instytucja NCAProbi ogolne badanie i informuje uzytkownika o ogolnym
        stanie bezpieczenstwa do jakiegos przyjetego przez wszystkich producentow
        poziomu.Czy dzisiaj przecietny uzytkownik sie interesuje tym, na pewno
        nie.Producenci wykonuja swoje badania i sie chwala nimi i dolaczaja do reklamy
        jako cos lepszego niz inni.
        Folksam rowniez wykonuja te badania ma cel jeden obnizyc koszty wyplat
        zwiekszyc rentownosc ,ale w sposob uczciwy ,przedsiebiorstwa.Do Greenblacka;
        nawiazali ze mna kontakt i beda mi przesylac regularne informacje o swoich
        badaniach postepach i spostrzezeniach.Moze sie to okazac ciekawe.
        Osobiscie to nie mam wielkiego mniemaniu o NCAP pamietacie o powolanej rowniez
        w Uni instytucji do wyåpracowania norm olejowych.Tez naginali sie do potrzeb
        Unijnych ,kosztem uzytkownika.Dlatego wiele firm oznacza swoje normy na
        opakowaniach olejowych ,totalnie tracac zaufanie do Unijnych
        norm.Podejrzewam ,ze tutaj tez wchodza te czynniki i z tad jest szereg
        niejasnosci.Pzdr.M
        • greenblack Re: Do Rav i Greenblacka 05.07.03, 16:48
          Gość portalu: Michal napisał(a):

>Do Greenblacka;
          > nawiazali ze mna kontakt i beda mi przesylac regularne informacje o swoich
          > badaniach postepach i spostrzezeniach.Moze sie to okazac ciekawe.

Pewnie. Będę zoobowiązany:)

Pozdrawiam
      • dreaded88 Racja 05.07.03, 16:23
        Powinni, jeśli już, wprowadzić odrębne gwiazdkowanie odnośnie parametrów
        czynnych, a nie tworzyć jakieś dziwaczne amalgamaty.
        Zresztą jest to niepotrzebne - o większości wzmiankowanych cech można sobie
        wyrobić zdanie czytając byle jakie testy, albo wręcz w trakcie jazdy próbnej...
        • greenblack Re: Racja 05.07.03, 16:51
          dreaded88 napisał:

> Powinni, jeśli już, wprowadzić odrębne gwiazdkowanie odnośnie parametrów
          > czynnych, a nie tworzyć jakieś dziwaczne amalgamaty.

Zawsze możesz spojrzeć na wynik procentowy. A jak już napisałem wyżej, lepsza
          gwiazdka za ESP, BA, skuteczne światła niż za belt remindery.

> Zresztą jest to niepotrzebne - o większości wzmiankowanych cech można sobie
          > wyrobić zdanie czytając byle jakie testy,

A od kiedy testy są wiarygodne?;)

Pozdrawiam
          • dreaded88 Re: Racja 05.07.03, 17:59
            greenblack napisał:

> dreaded88 napisał:
            >
            > > Powinni, jeśli już, wprowadzić odrębne gwiazdkowanie odnośnie parametrów
            > > czynnych, a nie tworzyć jakieś dziwaczne amalgamaty.
            >
            > Zawsze możesz spojrzeć na wynik procentowy. A jak już napisałem wyżej, lepsza
            > gwiazdka za ESP, BA, skuteczne światła niż za belt remindery.

Ja zawsze patrzę na wynik procentowy, gwiazdki są dla profanów (a Mercedes C
            praktycznie tak samo bezpieczny jak Laguna II :-))).

> > Zresztą jest to niepotrzebne - o większości wzmiankowanych cech można sobi
            > e
            > > wyrobić zdanie czytając byle jakie testy,
            >
            > A od kiedy testy są wiarygodne?;)

Crash test też jest testem :-)
            Pozdr.
      • greenblack Re: wg mnie - BZDURA TOTALNA! 05.07.03, 16:46
        Gość portalu: trooper napisał(a):

> Bo jakże można integrować rezultaty bezpieczeństwa czynnego z biernym???
        > Powinni oceniać je osobno!
        > niech oceniają tylko
        > crashe.

Zagdzam się, ale moim zdaniem lepiej przyznawać JEDNĄ gwiazdkę za ESP, BA,
        hamulce niż 2 pkt., które często oznaczają całą gwiazdkę, za przypominacze o
        pasach.

Pozdrawiam

• Gość: Art Re: wg mnie - DOBRY POCZĄTEK IP: 213.158.197.* 05.07.03, 23:03
        Na sam początek pytanko. Czy można integrować wyniki bezpieczeństwa czynnego
        i biernego? Oczywiście. Tysiace ludzi codziennie to robią hamując przed
        wypadkiem, więc dlaczego testy bezpieczeństwa są robione "sztucznie"?
        Jeśli chodzi o wpływ koloru samochodu to moim zdaniem nie ma to sensu, ale
        tylko dlatego że różny kolor jest widoczny lepiej lub gorzej w różnych
        warunkach (czarny w słoneczny dzień na betonowej drodze, a jasny wieczorem). Po
        za tym nikomu nie będzie chciało się publikować 20 testów dla jednego modelu.
        Podobnie chyba nie ma sensu rozbijanie testów na kategorie: ze standardowymi
        oponami, ze wysportowanym kierowcą itp, itd. Celem crash-testów jest ogólne
        zbadanie bezpieczeństwa samochodów. Idąc dalej tym tropem musiałbyś robić
        crashe dla 28latka, 180cm, po kłótni z żoną ;) Po co? Chodzi o ogólny wizerunek
        bezpieczeństwa auta...Tym niemniej dobrze by było by był jak najbardziej
        zbliżony do rzeczywistości.
        Dlatego wydaje mi się że ciekawym rozwiązaniem byłoby zrobienie testu z
        prędkości 80-100 km/h (typowej dla poruszania się w terenie niezabudowanym) z
        uwzględnieniem np. 10 metrowej drogi hamowania. Byłby to test względnie dobrze
        oddający typowe sytuacje zachodzące przy wypadku: pewna utrata prędkości
        powstająca w wyniku hamowania (dodatkowa stymulacja dla producentów by robić
        skuteczniejsze hamulce), zmiana położenia ciała (zapieranie się rękoma)i
        wydłużenie pasów powstające w wyniku przeciążeń (choć oczywiście napinacze to
        niwelują).
        Dodanie jeszcze jednego crash-testu przy innej prędkości uniemożliwiłaby
        producentom konstruowanie aut bezpiecznych tylko przy 50km/h. Nie chciałbym tu
        nikomu stawiać zarzutów, ale wydaje mi sie że część samochodów jest
        optymalizowana tylko pod jedną prędkość crash-testu, a nie tak by auto było
        bezpieczne w pełnym zakresie prędkości.

pozdrawiam

Art
    • Gość: cc Re: Euro-NCAP wprowadzi 6* IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 17:12
      Kolejny chwyt marketingowy?
      Takie testy sporo kosztują, więc trzeba coś zrobić, aby wszyscy wielcy znowu
      musieli przetestować swoje odgrzewane modele po face-liftingu.
      • greenblack Re: Euro-NCAP wprowadzi 6* 05.07.03, 17:18
        Gość portalu: cc napisał(a):

> Kolejny chwyt marketingowy?
        > Takie testy sporo kosztują,

Tak i dlatego wolałbym, by przetestowali w końcu samochody z klasy luksusowej.

więc trzeba coś zrobić, aby wszyscy wielcy znowu
        > musieli przetestować swoje odgrzewane modele po face-liftingu.

To zależy od stopnia faceliftingu. Czasami w wyniku modernizacji można znacznie
        podnieść poziom bezpieczeństwa i uzyskać dodatkową * - np. Passat.

Pozdrawiam
        • Gość: cc Re: mozna zyskac albo stracic IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 17:39
          gwiazdkę, jak w przypadku nowego Accorda - chyba poprzednik miał lepszy wynik?
          • dreaded88 To nie był lifting 05.07.03, 17:56
            Ale nowy model, chociaż Greenblack mówi, że jest robiony na płycie starego.
            Modele po liftingu mają praktycznie zawsze sporo wyższe ratingi (Vectra, Saab
            900-93(stary), Peugeot 406 chyba, nie chce mi się sprawdzać.
            BTW - teraz mieliśmy lifting Mondeo, ciekawe, czy przełoży się jakoś na wynik
            crash testu. Do tej pory Fordowi nie udawało się go poprawić.
            • Gość: cc Re: To nie był lifting IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 18:37
              Jasne, że nie lifting - trochę myśl mi uciekła ;-)
              Chodziło tu raczej o to, że następcy zdarza się być gorszym w NCAP od
              poprzednika.
              A z face-liftingowców, ciekaw jestem wyników Alfty 156, a jeszze bardziej Alfy
              147 (po jesiennym face-liftingu ;), której tragiczny wynik wszyscy pamiętają.
          • greenblack Re: mozna zyskac albo stracic 05.07.03, 19:48
            Gość portalu: cc napisał(a):

> gwiazdkę, jak w przypadku nowego Accorda - chyba poprzednik miał lepszy wynik?

Rzeczywiście:O

www.euroncap.com/details.php3?id=honda_accord_1999
            ,

www.euroncap.com/details.php3?id=car_169_2003

W czołowym lepszy jest stary model. W bocznym lepiej wypada nowy, ale głownie
            ze względu na kurtyny, które dają 11%.

Pozdrawiam
            • wowo5 Re: mozna zyskac albo stracic 06.07.03, 01:17
              W USA samochody luksusowe tez sa testowane.
              • greenblack Re: mozna zyskac albo stracic 06.07.03, 12:43
                wowo5 napisał:

> W USA samochody luksusowe tez sa testowane.

Tak, LS430, Seville, ale gdzie testy S-klasy, 7, A8, XJ, Phaetona?

Pozdrawiam
    • greenblack Otyli mają 2x większe szanse na śmierć w wypadku 12.08.03, 12:18
      Przy okazji poruszono tutaj problem różnej masy pasażerów samochodów i jej
      wpływu na ryzyko poważnych obrażeń/śmierci podczas wypadku.

"Obese motorists are more than twice as likely to be killed or seriously
      injured in road accidents than lighter people, according to international
      research reviewed by the RAC Foundation."

Tłuściochy mają zatem 2x większe szanse na zgon podczas wypadku niż normalnie
      zbudowane osoby.

Pozdrawiam

• Gość: Rav Re: Otyli mają 2x większe szanse na śmierć w wypa IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.08.03, 17:08
        Taka wiedza mogłaby skłonić niektórych otyłych do bezpieczniejszej jazdy,

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka