Dodaj do ulubionych

Czy "gaz w koło" jest bezpieczny.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.03, 01:33
Wiele tu było opini o bezpieczeństwie instalacji gazowych a nawet o wyższości
takiego rozwiązania względem silników zasilanych benzyną/ON.Niektórzy
przyrównywali nawet zbiorniki z paliwem do bomb zegarowych w przeciwieństwie
do bezpiecznych zbiorników LPG.Kwestia nie została rozstrzygnięta.Mnie
natomiast ciekawi sprawa instalacji LPG we wgłębieniu na koło zapasowe,czyli
tak ze 40 cm od zderzaka.Przecież przy lekko poważniejszej stłuczce taki
zbiornik znajdujący się we wgłębieniu,otoczony blachą,nie może się przemieścić
a więc musi pęknąć i następuje co....no chyba gigantyczny wybuch.Raz widziałem
eksplodujący zbiornik z gazem(nie wiem jakim),wyleciało to na wysokość nie
przymierzając 10 piętra.Masakra.Pewien znajomy instalator tego osprzętu
twierdzi że wszystkim klientom gorąco odradza taki typ umieszczenia zbiornika
ze względu na tragiczne konsekwencje przy nawet lekkich wypadkach.Ale klient
jego pan więc nie protestuje za mocno.Jakie macie zdanie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: kanciasty miałem dzwona IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 17.07.03, 08:25
      wjechał mi w plecy ford rozwalając pakę i butle z gazem w kole zapasowym -
      zawór zrobił swoje wypuszczając nadmiar gazu ze zgniecionego zbiornika i to
      tyle.Nawet czuć za bardzo nie bylo ....skąd ten wybuch wziąłeś ? nie mam
      pojęcia...

kanciasty
    • Gość: Darek Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. IP: 212.106.151.* 17.07.03, 09:19
      Nie masz większych problemów?
      • Gość: QWER Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.07.03, 10:10
        chyba jedną z najgorszych plag w sieci jest pisanie nie do końca sprawdzonych
        wiadomości... człowieku weź sie zastanó zanim następnym razem napiszesz takie
        bzdury...ze wzgledu na swoją konstrukcje plus zabezpieczenia (zawód nadmiernego
        ciśnienia itd) zbiornik gazu jest wielokrotnie bezpieczniejszy niz zbiornik
        paliwa ! Oczywiscie to nie wyklucza jakiś tam zbiegów okoliczności ale pisanie
        takich pierdów jest po prostu głupotą ;-)
        • greenblack Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. 17.07.03, 11:48
          Gość portalu: QWER napisał(a):

>ze wzgledu na swoją konstrukcje plus zabezpieczenia (zawód nadmiernego
          >
          > ciśnienia itd) zbiornik gazu jest wielokrotnie bezpieczniejszy niz zbiornik
          > paliwa !

Z tym, że bak na benzynę/olej znajduje się między osiami, a nie w tylnej
          strefie zgniotu.

Pozdrawiam
          • Gość: arklin Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. IP: *.kolobrzeg.com.pl 17.07.03, 12:29
            greenblack napisał:

> Gość portalu: QWER napisał(a):
            >
            > >ze wzgledu na swoją konstrukcje plus zabezpieczenia (zawód nadmiernego
            > >
            > > ciśnienia itd) zbiornik gazu jest wielokrotnie bezpieczniejszy niz zbiorni
            > k
            > > paliwa !
            >
            > Z tym, że bak na benzynę/olej znajduje się między osiami, a nie w tylnej
            > strefie zgniotu.
            >
            >
            > Pozdrawiam
            Nie koniecznie, u mnie na ten przykład zbiornik jest w zasadzie przed tylną osią
            (pod kufrem), więc w strefie zgniotu. A cygaro od gazu mam za tylną kanapą, to
            chyba bezpieczniejsze miejsce. Nie bójta się gazu, tyle Wam powiem.
            Pozdrofka
          • sherlock_holmes Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. 17.07.03, 12:52
            Z calym szacunkiem,ale umieszczenie zbiornika w bezpiecznym miejscu to pobozne
            zyczenie-w kazdym razie w mniejszyh samochodach-np. Golf, Astra.Tam zbiornik
            jest tuz za zderzakiem tylnym, a pod kanapa tylna jest ...pusto albo znajduje
            sie tlumik, bo konstruktor olal sprawe bezpieczenstwa.
            Nie bede juz wspominal o VW Garbusie,gdzie zbiornik jest w przedniej strefie
            kontrolowanego (?) zgniotu i czeskich cudach (Skoda 100 i 1000MB)-tam zbiormik
            jest tuz za przednim zderzakiem (w miejscu gdzie model 105/120 ma kolo zapasowe)
    • Gość: rycho Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.07.03, 10:19
      Skoro dopuszczone są do stosowania - to chyba muszą być bezpieczne. Zwróć uwagę
      na fakt, że każdego dnia dochodzi w Polsce do kilkuset jak nie kilku tysięcy
      wypadków drogowych - nie sądzisz, że muszą uczestniczyć w nich auta zasilane na
      gaz (większość z obecnie montowanych zbiorników to zbiorniki troidalne - tak
      sądze)? Nie słyszałem o żadnym wybuchu. Podobno te zbiorniki nie mają prawa
      pęknąć, mają dodatkowy zawór zabezpieczający przed nadmiernym wzrostem
      ciśnienia w zbiorniku.
      Instalacje gazowe są stosunkowo od niedawna montowane na tak masową skalę. Do
      zarzutów, że zbiorniki pękają, wybuchają, niszczą silnik, dodać należy jeszcze
      ten, że nie można trzymać samochodu w garażu z kanałem, bo w kanale zbiera się
      gaz....
      Kiedy podejmowałem decyzję o montażu LPG w aucie zasięgałem opinii wielu osób.
      Prawidłwość była taka, że jak ktoś miał instalacje - chwalił, kto nie miał -
      miał tysiąc mądrości na temat szkodliwości gazu na samochód. Od jednej osoby
      usłyszałem nawet, że gaz jest rakotwórczy.....
      Może i niszczy silnik - żebyśmy w Polsce mieli benzynę, która silnika nie
      niszczy....
    • sherlock_holmes Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. 17.07.03, 12:56
      Za duzo ogladasz kiepskich filmow amerykanskich.
      I nie jedz za duzo na noc, bo ci sie pozniej snia glupoty.
      Nie chce mi sie teraz szukac odpowiedzi we wczesniejszych postach nt.
      bezpieczenstwa gazu. Zajrzyj tutaj i zapytaj:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13270
      • Gość: verte Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.03, 20:16
        sherlock_holmes napisał:

> Za duzo ogladasz kiepskich filmow amerykanskich.
        > I nie jedz za duzo na noc, bo ci sie pozniej snia glupoty.
        > Nie chce mi sie teraz szukac odpowiedzi we wczesniejszych postach nt.
        > bezpieczenstwa gazu. Zajrzyj tutaj i zapytaj:
        > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13270

Nie będę zaglądać i pytać na forum założonym przez osobą handlującą
        instalacjami.Żartujesz chyba.Poza tym strasznie się panowie oburzyli
        hehe.No cóż rozumiem,napadłem wszak na świętość.Lobby gazowe widać
        jest silne.Ciekawe czemu w bardziej normalnych krajach zachodnich
        instalacje gazowe to promil a w niektórych funkcjonuje nawet zakaz
        tankowanie tego kosmicznego "paliwa XXI wieku" do osbówek.Pewnie są
        głupsi od Polaków.Jesteście w swych poglądach i umiłowaniu gazu bardziej
        zatwardziali niż niejaki szpak.marceli w swoich schizach na temat skody.
        Niedługo napiszecie,że LPG służy zdrowiu i każdy powinien się tym sztachnąć
        parę razy dziennie.
        Zdrowia życzę.
        • greenblack Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. 17.07.03, 21:06
          Gość portalu: verte napisał(a):

> Nie będę zaglądać i pytać na forum założonym przez osobą handlującą
          > instalacjami.Żartujesz chyba.

Zgadzam się. Gaziarz po prostu nie odpowiada na niewygodne lub bardziej
          szczegółowe pytania.

> Ciekawe czemu w bardziej normalnych krajach zachodnich
          > instalacje gazowe to promil

Bez przesady - Holandia i Włochy są bardziej zagazowane.

Pozdrawiam
        • sherlock_holmes Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. 17.07.03, 21:24
          Chcialbym zauwazyc,ze na forum powinny wypowiadac sie osoby,ktore maja cos do
          powiedzenia,a nie ktore "kiedys gdzies cos" slyszaly.
          Temat bezpieczenstwa gazu byl poruszany dziesiatki razy-poszukaj sobie,a nie
          zawracaj glowy.
          A propos fanatyzmu-moze najpierw popatrzysz w lustro. LPG-fobia?
        • Gość: Bishop. Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. IP: *.zabki.net.pl / 10.2.4.* 17.07.03, 21:36
          Zebyś wiedział ciołku że gaz jest dobry dla zdrowia .....

dużo niższe zanieczyszczenie spalin na przykład. Szczelne instalacje dzięki
          którym nie muszisz wdychać oparów ( nie mówię o smrodku bo to kwestia bardzo
          lotnego nawaniacza ).

Nie cwaniakuj jak nie masz pojęcia o temacie.
          • sherlock_holmes Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. 17.07.03, 21:47
            Ja bym juz dal spokoj-pewnie mysli jak szpak (skoda jest zla,bo skoda): gaz
            jest zly, bo gaz. I to wystarczy za tlumaczenia. A to,ze ja bedac ostatnio na
            przegladzie dowiedzialem sie,ze na gazie wynik analizy spalin na wolnych
            obrotach miesci sie w Euro4, to pikus (samochod ma 9 lat, gaznik i bez
            katalizatora)
            • forumowicz Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. 17.07.03, 23:12
              sherlock_holmes napisał:

> Ja bym juz dal spokoj-pewnie mysli jak szpak (skoda jest zla,bo skoda): gaz
              > jest zly, bo gaz. I to wystarczy za tlumaczenia. A to,ze ja bedac ostatnio
              na
              > przegladzie dowiedzialem sie,ze na gazie wynik analizy spalin na wolnych
              > obrotach miesci sie w Euro4, to pikus (samochod ma 9 lat, gaznik i bez
              > katalizatora)

DOKŁADNIE, mam podobny przypadek. (samochod 9 lat, gaźnik i bez kata, ale ja
              chyba porównywałem do normy Euro2, chociaż nie pamiętam :) )

pzdr.
          • Gość: lexus Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. IP: *.trzebinia.net / 192.168.70.* 18.07.03, 15:34
            ...dziwi mnie fakt,że jeszcze są tacy,którzy pytają o to czy gaz jest bezpieczny.Instalacje gazowe są tak obwarowane przepisami,dziennikami ustaw,homologacjami,atestami i nie wiem czym jeszcze poza tym zbiornik gazowy wykonany jest z blachy walcowanej o grubości 3mm, jakoś w przypadku zbiorników benzynowych (blaszka 1mm czy 1.5mm)nikt się nie pyta czy to jest bezpieczne a przecież zbiorniki wiszą pod autem narażone na działania atmosferyczne,fizyczne (uderzenie spodem)o jakiś kamień,to przecież benzyna jest bardziej wybuchowa niż gaz w stanie ciekłym, który można porównać do ciekłeego azotu, gdyż można się poparzyć od zbyt niskiej temperatury.Można by dużo na ten temat pisać ale zaczekam na następny wątek.
            pzdr.
    • Gość: Sebabial Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. IP: *.tpnet1.grajewo.net 18.07.03, 02:00
      No to różnie bywa bo jak wystrzeli koło to co wtedy robić? Może wyciagnąc
      butlę i założyć jako zapasówkę.
      • qrakki999 Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. 18.07.03, 16:04
        Gość portalu: Sebabial napisał(a):

> No to różnie bywa bo jak wystrzeli koło to co wtedy robić? Może wyciagnąc
        > butlę i założyć jako zapasówkę.

A kto Ci powiedział, ze majac zbiornik gazu w miejsce koła zapasowego to tegoz
        sie nie wozi?
        Q
        • Gość: lexus Re: Czy 'gaz w koło' jest bezpieczny. IP: *.trzebinia.net / 192.168.70.* 18.07.03, 17:18
          qrakki999 napisał:

> Gość portalu: Sebabial napisał(a):
          >
          > > No to różnie bywa bo jak wystrzeli koło to co wtedy robić? Może wyciagnąc
          > > butlę i założyć jako zapasówkę.
          >
          > A kto Ci powiedział, ze majac zbiornik gazu w miejsce koła zapasowego to tegoz
          > sie nie wozi?
          > Q

.....no właśnie
    • gaziarz wypociny Gaziarza 19.07.03, 20:50
      to i jeszcze ja doloze swoje.
      Kwestie bezpieczenstwa zostaly opisane przez innych swiatlych, tak jak ja bym
      to zrobil.
      Zagrozenia wybuchem nie ma.
      Jedynym niebezpieczenstwem jest to, ze butla nie jest elementem podatnym na
      zgniecenia i przy wiekszych dzwonach, butla umieszczona wzdluz samochodu moze
      wejsc do srodak samochodu i polamac osoby na tylnych siedzeniach.

Ktos pisze o lobby gazowym... a masz cos przeciw lobby promujacemu bardziej
      ekologiczne, lepsze i tansze paliwo? Fajnie jesli doprowadzilob jeszcze do
      wprowadzeniu przepisow, ktore poprawilyby jakosc gazu...

Co do innych krajow- gaz jest wprowadzany intensywnie jeszcze w Niemczech,
      Stanach, Rosji... (nie LPG, ale CNG). W krajach, gdzie jest blokowany wchodza w
      gre kwestie fiskalne :( -lobby benzynowe :( itd. a nie dobro obwatela, hehe

A co do pytan na moim forum- szkoda, ze uwazacie, ze koles handlujacy
      instalacjami zawsze odpowiada tak, jak mu wygodnie... Raczej tak nie jest, bo
      nie o to chodzi. Nie wiem, czy znajdziecie jakas nieprawdziwa odpowiedz na moim
      forum. Czasem ich po prostu brak wynika z braku mojej wiedzy, albo z niejasno
      postawionego pytania.
      W kazdym razie na pewno wole sprzedac pare instalacji mniej, niz miec
      niezadowolonych klientow.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka