Dodaj do ulubionych

auto sportowe dla początkującego

08.10.07, 20:58
może zabrzmi to trywialnie ale chciałbym kupić sportowe auto, lecz
nie znam sie specjalnie na samochodach. chodzi mi o sprzęt o
sportowym charakterze, bez zbędnych wygód, z mocnym silnikiem. chce
się takim anuczyć jeździć, panować nad nim itp.

możecie mi polecić coś na początek ? od czego wy zaczynaliście ?
Obserwuj wątek
    • wojtek33 Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:00
      cinquecento sporting
      ;-)
      • doctormad Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:03
        :)
        a jakieś inne typy ?

wojtek33 napisał:

> cinquecento sporting
        > ;-)
        • sum_tzw_olimpijczyk Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:07
          Passat 1.6D
          • purhed Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:09
            cc sporting to wcale nie jest taki zły pomysł, też kiedyś się takim
            zabawiałem.

Napisz co rozumiesz przez samochód sportowy? sport samochodowy?

500konne ferrari? rajdy? wyścigi?
            • speedone Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:13
              Honda prelude , opel calibra , ford probe , CRX duzo tego jest
            • sum_tzw_olimpijczyk Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:14
              Początkujący kierowca powinien się raczej uczyć jeździć normalnym wozem, a nie
              jakimś potworem o dużej mocy. 100KM na start to i tak bardzo dużo, jak ktoś jest
              niedoświadczony to będzie miał kłopoty i z taką mocą (szczególnie w małym
              wozie). Ja jeździłem owym Passatem z dziką mocą 52KM, auto uczy pokory i myślenia.
              • iberia.pl Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:14
                dokladnie, ale i tak mu sie tego nie przetlumaczy....wie lepiej i
                juz.
                • doctormad Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:29
                  zanim dyskusja rozgorzeje na dobre i zaleją nas stereotypy...
                  1) gdybym wiedział lepiej to bym nie pytał
                  2) nigdzie nie napisałem że jestem początkującym kierowcą i nie
                  miałem do czynienia z samochodami (choć moja wiedza o modelach i
                  róźnicach między nimi jest rzeczywiście mała)
                  3) zakładam, że sportowy samochód prowadzi się inaczej niż rodzinny,
                  ternowy itp.

na codzień jeżdżę motorem, i gdyby ktoś spytał mnie o sportowy motor
                  to nie miałbym trudności z odpowiedzią...

• sum_tzw_olimpijczyk Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:31
                    "auto sportowe dla początkującego"
                    No tak, od razu widać że chodzi o doświadczonego. Kup sobie Pan najlepiej BMW
                    316 z naklejką M3. Ew. jeśli Cię stać to kup prawdziwe M3, tylko napisz gdzie
                    będziesz jeździć - będę unikać.
              • simon921 Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:37
                No trochu przesadziłeś - 100KM w 950kg aucie (moje) wcale takim demonem
                prędkości nie jest (11sek. 0-100 i biały zegar sportowego auta z tego nie czynią;))
                Ja bym polecał może jakieś stare BMW czy coś - mocy trochę mają a duże i jak się
                gdzieś puknie to aż tak nie żal. Ale - polecam oswajanie auta na jakimś torze
                czy gdzieś poza drogą publiczną! A jak chcesz na drodze publicznej oswajać to
                faktycznie kup CC Sporting - przynajmniej nikomu krzywdy nie zrobisz.
                • sum_tzw_olimpijczyk Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:39
                  Demonem nie jest, ale na start jest to i tak sporo wg mnie. Jak ktoś pisze
                  "początkujący", a zaraz potem "sportowe auto" to mi ciarki po plecach chodzą...
                  • doctormad Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:52
                    "początkujący", a zaraz potem "sportowe auto" to mi ciarki po
                    plecach chodzą..."

a nie muszą przechodzić. wystarczy odróżnić początkującego w autach
                    sportowych od początkującego kierowcy.

tym pierwszym jestem (stąd moje pytanie) a drugim nie. to raczej
                    proste, choć może niejednoznaczne na pierwszy rzut oka.

nie bardzo rozumiem w czym rzecz. może to zbyt trudne pytanie...
                    • iberia.pl Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:59
                      doctormad napisał:

> a nie muszą przechodzić. wystarczy odróżnić początkującego w
                      autach sportowych od początkującego kierowcy.

moze podaj nam sposob jak ich odroznic...

> tym pierwszym jestem (stąd moje pytanie) a drugim nie. to raczej
                      > proste, choć może niejednoznaczne na pierwszy rzut oka.

a podobno to kobiety sa malo konkretne i malo precyzyjne...
                      • doctormad Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 22:10
                        "moze podaj nam sposob jak ich odroznic..."

to też raczej proste.. autem o dużej mocy (np 150-200KM) jeździ się
                        inaczej niż autem słabszym, mniej agresywnym (w sensie silnika),
                        itp, czyż nie ?

z tego co piszesz wynika, że każdy kto jeździ nie-sportowym autem na
                        pewno ogarnie sportowe, tylko dlatego że spędził ileś kkm za
                        kierownicą ?

• iberia.pl Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 22:14
                          doctormad napisał:

> to też raczej proste.. autem o dużej mocy (np 150-200KM) jeździ
                          się inaczej niż autem słabszym, mniej agresywnym (w sensie
                          silnika), itp, czyż nie ?

niekoniecznie, pomijam fakt, ze aut SPORTOWYCH na naszych drogach
                          jest....nikla ilosc...

> z tego co piszesz wynika, że każdy kto jeździ nie-sportowym autem
                          na pewno ogarnie sportowe, tylko dlatego że spędził ileś kkm za
                          > kierownicą ?

??? gratuluje takich konkluzji, moze nie czytaj miedzy wierszami bo
                          ci nie wychodzi.Pomijam fakt, ze jestem rodzaju zenskiego co jak
                          widac jest ci ciezko zaakceptowac...
                          >
                          • doctormad Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 22:29
                            to raczej ty masz problem z akceptacją samej siebie. nigdzie nie
                            odnosiłem sie do twojej płci, ale jeśli tego potrzebujesz to powiem
                            wyraźnie: ciesze się że rozmawaim z kobietą i nie mam z tym
                            problemu.

jednak zamiast dostać konretną odp od ciebie dostaję psychoanalizę,
                            o którą i tak nie prosiłem.

zapytałaś jak odróżnić początkującego kierowcę od początkującego w
                            samochodach sportowych. skoro pytasz to rozumiem ze tej różnicy nie
                            ma, więc dowolny kierowca poradzi sobie z dowolnym samochodem. nie
                            jestem ekspertem w autach, ale to wg mnie było co najmniej
                            egzotyczne stwierdzenie. chyba że się mylę.

a skoro tak mało "SPORTOWYCH" aut jest na polskich drogach to czekam
                            na twoją definicję, bo może rozmawaimy o 2 róźnych rzeczach. i czuję
                            się całkiem usprawiedliwiony bo o swojej niewiedzy poinformowałem.

czekam na twoją wiedzę, szanowna koleżanko.

• iberia.pl Re: auto sportowe dla początkującego 09.10.07, 08:28
                              doctormad napisał:

> to raczej ty masz problem z akceptacją samej siebie.
                              ???

> nigdzie nie odnosiłem sie do twojej płci,

poczytaj powzyej:najpeirw pisales o KOLEDZE iberia.pl.....na
                              skleroze proponuje buerlecitin...

> ale jeśli tego potrzebujesz

wybacz, ale nie potrzebuje od osob mi nie znanych.

> jednak zamiast dostać konretną odp od ciebie dostaję
                              psychoanalizę, o którą i tak nie prosiłem.

??moze sprawdz znaczenie slowa psychoanaliza....

> zapytałaś jak odróżnić początkującego kierowcę od początkującego w
                              > samochodach sportowych. skoro pytasz to rozumiem ze tej różnicy
                              nie ma,

nie wiem czy nie ma, ja nie wiem jak ich odroznic....

> a skoro tak mało "SPORTOWYCH" aut jest na polskich drogach to
                              czekam na twoją definicję, bo może rozmawaimy o 2 róźnych rzeczach.
                              i czuję się całkiem usprawiedliwiony bo o swojej niewiedzy
                              poinformowałem.

auto sportowe to takie jaki Ci podalam w linku, a pseudosportowe czy
                              o wygladzie sportowym to np.calibra...
            • doctormad Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:19
              "Napisz co rozumiesz przez samochód sportowy? sport samochodowy?
              500konne ferrari? rajdy? wyścigi? "

weż poprawkę na moją niewiedzę.
              chodzi mi o auto typu RX5 lub 8, bmw M3 itp(i wiele innych których
              nawet nie znam). czyli raczej cywilne wersje, na normalne drogi, ale
              o sportowym charakterze (powtarzam się :) o sportowym wyglądzie i
              wnętrzu. właśnie nie chce zaczynać od 500 koni bo ich nie ogarnę,
              ale chce czerpać przyjemność z poruszania się takim autem, które bym
              poznawał, przyzwyczajał sie do jego możliwości.

no właśnie, jeśli nie ferrai to co ?

• iberia.pl Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:24
                doctormad napisał:

> weż poprawkę na moją niewiedzę.
                > chodzi mi o auto typu RX5 lub 8, bmw M3 itp(i wiele innych których
                > nawet nie znam). czyli raczej cywilne wersje, na normalne drogi,
                ale o sportowym charakterze (powtarzam się :) o sportowym wyglądzie
                i wnętrzu. właśnie nie chce zaczynać od 500 koni bo ich nie ogarnę,
                > ale chce czerpać przyjemność z poruszania się takim autem, które
                bym poznawał, przyzwyczajał sie do jego możliwości.
                >
                > no właśnie, jeśli nie ferrai to co ?

a zastanawiales sie jak sie bedzie komponowal...zielony listek z
                taka fura?
                • doctormad Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:34
                  "a zastanawiales sie jak sie bedzie komponowal...zielony listek z
                  taka fura?"

z jaką furą ? podejrzewam jednak że większość zielonych listków
                  nawet nie pyta o radę bardziej doświadczonych kierowców...

czy kolegę iberia.pl stać na jakąś konkretną odpowiedź zamiast
                  garści uprzedzeń ?
                  • iberia.pl Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 21:40
                    doctormad napisał:

> z jaką furą ?

no jak to z jaka?SPORTOWA :-DDDD

>podejrzewam jednak że większość zielonych listków
                    > nawet nie pyta o radę bardziej doświadczonych kierowców...

roznie bywa...

> czy kolegę iberia.pl stać na jakąś konkretną odpowiedź zamiast
                    > garści uprzedzeń ?

kolege to nie wiem, ja w najlepszym razie moge byc kolezanka :-P
                • zgryzliwy1 Re: auto sportowe dla początkującego 09.10.07, 02:46
                  iberia.pl napisała:

> a zastanawiales sie jak sie bedzie komponowal...zielony listek z
                  > taka fura?

pewnie tak samo jak tobie po przesiadce do Forda
                  • iberia.pl Re: auto sportowe dla początkującego 09.10.07, 08:25
                    zgryzliwy1 napisał:

> pewnie tak samo jak tobie po przesiadce do Forda

pudlo :-DDDD, ja akurat nie jezdzilam z listkiem...a listek o ktorym
                    ostatnio pisalam(bo pewnie zaraz i o tym wasc napiszesz) owszem jest
                    przyczepiany do forda poniewaz jezdzi nim moja siostra-mlody
                    kierowca.
                    • zgryzliwy1 Re: auto sportowe dla początkującego 10.10.07, 00:10
                      beria.pl napisała:

> zgryzliwy1 napisał:

> > pewnie tak samo jak tobie po przesiadce do Forda

> pudlo :-DDDD, ja akurat nie jezdzilam z listkiem...

a niby ja ci to sugerowalem ??????
                      nic nie zrozumialas jak zwykle

czytaj czytaj czytaj czytaj ....... i jeszcze raz czytaj
                      rowniez to co sama piszesz, moze wtedy zrozumiesz
                      • sum_tzw_olimpijczyk Re: auto sportowe dla początkującego 10.10.07, 12:41
                        Najważniejsze w każdej wypowiedzi iberii są miliony ":D",mające uwidocznić jej
                        świetne poczucie humoru
                        • iberia.pl Re: auto sportowe dla początkującego 10.10.07, 13:10
                          sum_tzw_olimpijczyk napisał:

> Najważniejsze w każdej wypowiedzi iberii są miliony ":D",mające
                          uwidocznić jej świetne poczucie humoru

jak zwykle kolejny domorosly psycholog chcial zablysnac.Pomijam
                          fakt, ze piszac nie na temat i w dodatku uskuteczniajac wycieczki
                          osobiste sam lamiesz netykiete....Ale Ci wyjasnie, ze emotek :-D to
                          po prostu obsmianie interlokutora....EOT.
                  • iberia.pl p.s. 09.10.07, 08:29
                    zielony listek na ferari wygladalby nieco....komicznie, a na fordzie
                    jak widac calkiem zwyczajnie :-D
    • iberia.pl Re: auto "sportowe" dla początkującego 08.10.07, 21:13
      calibra:-DDDD

auta sportowe to masz tu:
      auto.gazeta.pl/auto/0,71361.html
      btw :z ktorego rejonu Polski jestes?Bo tak sie zastanwiam gdzie
      (czyt. po ktorych drogach)chcesz tym "sportowym" wehikulem
      jezdzic.....
      • purhed Re: auto "sportowe" dla początkującego 08.10.07, 21:36
        napisz może jakim dysponujesz budżetem, bo to dość istotny parametr.
        • doctormad Re: auto "sportowe" dla początkującego 08.10.07, 22:01
          ok 50-70k.

po prostu sportowe (dla ekspertów może lepiej nazwę to "auto o
          sportowym wyglądzie") to jedyne jakie mi sie podobają, generalnie.

nie mam ochoty sie zabić więc nie napalam się 300 KM itp.
          więc co ?
          • purhed Re: auto "sportowe" dla początkującego 08.10.07, 22:08
            poczytaj to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
            f=20&w=68185007&v=2&s=0
            ~podobny temat
    • tiges_wiz Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 22:51
      Ford Sierra 2.0 DOHC
      tylni napęd, 1100 kg, 125 KM (9.9 do setki), historia w rajdach, niska cena.

Mozna poszukac 4x4 lub 2.9 v6 albo juz dla lepszych 2.0 Cosworth, choc dobry
      egzemplarz bedzie kosztowal 10000 ... ale euro ;) Idealny jeszcze wiecej.
      • piesior666 Range Rover Sport ?? 08.10.07, 22:56
      • doctormad Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 22:59
        i to jest full konkret, dzięki :)

może po prostu powinienem się przymierzyć do nich i odpowiedź sama
        się nasunie.

thx
        • tiges_wiz Re: auto sportowe dla początkującego 08.10.07, 23:29
          wybralem takie co wiele nie kosztuje, wiec nie ma zalu jak sie na torze nie
          wyrobi zakretu. Do serii warto wsadzic sportowe zawieszenie i zejsc z waga do
          950 kg )nie jest to zbyt trudne, jak ma sluzyc do nauki jazdy sportowej, wiec
          LFB i inne techniki). Na prostej po takiej zmianie bedzie juz kolo 8.5 do setki.
    • hogdziu Re: auto sportowe dla początkującego 09.10.07, 08:57
      poszukaj repliki lotusa seven, chyba nawet ktos w polsce takie robi,
      jesli nie, to niemcy na pewno maja kilku producentow. nawet w wersji
      gdzie dawca napedu jest sierra jezdzi to dobrze, prowadzi sie
      znakomicie. auto nie jest praktyczne, bardziej surowego chyba nie
      ma, ale tez jest autem sportowym jak zadne inne. bedac poczatkujacym
      kierowca, albo i doswiadczonym ale bez wyczynowych umiejetnosci
      krzywdy sobie w nim nie zrobisz, bo po prostu nie wykorzystasz 3/4
      mozliwosci. ale to w trakcie sie nauczysz wiecej :-)
      • tiges_wiz Re: auto sportowe dla początkującego 09.10.07, 12:21
        lotusa 7 to sobie pozniej ze sierki zrobi ;) ... wiekszosc tych replik ma silnik
        i zawieszenie sierki.
        • hogdziu Re: auto sportowe dla początkującego 10.10.07, 08:20
          nie wiem czy sierka to dobre auto na poczatek. jezdzilem tym dosc
          sporo i pamietam, ze bylo nieobliczalne, niby mocy w sam raz by
          dobrze tyl kontrolowac ale przod byl na tyle ciezki, ze wszystko
          sprawialo wrazenia stapania po cienkim lodzie, nie trzeba sie bylo
          starac zeby zwiedzic okoliczne pola :-) ale moze to od wersji
          silnikowej zalezy bo w mojej bylo cologne a to ciezki kawal zlomu.
          • tiges_wiz Re: auto sportowe dla początkującego 10.10.07, 08:31
            cologne to v6 a wiec duze i ciezkie ;)
            2.0 DOHC to juz zupelnie inna epoka.
    • piotr_k35 Re: auto sportowe dla początkującego 09.10.07, 12:32
      Pomijając jakość odpowiedzi poprzednich np to:
      www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3494120
    • naprawdetrzezwy Ferrari testarosa. 10.10.07, 08:46
      Albo F40.

Te będą w sam raz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka