Dodaj do ulubionych

Jaką drogą najlepiej do Pragi (Czechy)

24.07.03, 13:01
Chciałbym w najmniej męczący sposób i w miarę szybko dotrzeć do Pragi (z
Warszawy).
Jaką drogą najlepiej jechać i które przejście graniczne wybrać?
Czy najlepiej jest jechać "8" na Wrocław i dalej nią (przez Kudowę) do Pragi.
Czy wygodniej i szybciej będzie pojechać "katowicką" i dalej pseudoautostradą
na Opole i... no właśnie jak dalej... Jak w Czechach? Proszę o jakieś
propozycje najlepszej, wypróbowanej trasy z Warszawy.
Czy na granicy można kupić naklejkę uprawniającą do korzystania z czeskich
autostrad? Wtedy przy wjeździe na autostrady się nie płaci? Na jak najkrótszy
okres czasu można taką nalepkę nabyć?
Poradźcie,

Heniek
Obserwuj wątek
    • kojonkoski Re: Jaką drogą najlepiej do Pragi (Czechy) 24.07.03, 13:10
      Również jadę na stąsów.
      Planuję pojechać Katowicką i przez Cieszyn, ale może się to jeszcze zmienić
      • Gość: Greg Re: Jaką drogą najlepiej do Pragi (Czechy) IP: *.acn.pl 24.07.03, 13:50
        Jesli wybieracie sie do Pragi (tez mam taki zamiar) to podajcie prosze namiary
        na jakis niedrogi hotel/pensjonat/dom noclegowy w okolicach Pragi.

pzdr
        Greg
        • Gość: czesław Re: Jaką drogą najlepiej do Pragi (Czechy) IP: *.*.*.* 24.07.03, 13:54
          Gość portalu: Greg napisał(a):

> Jesli wybieracie sie do Pragi (tez mam taki zamiar) to podajcie prosze
          namiary
          > na jakis niedrogi hotel/pensjonat/dom noclegowy w okolicach Pragi.
          >
          > pzdr
          > Greg

hostel ALIA ma pokoje hotelowe, Vladimirowa ulice nr 8 tramwaj do centrum (7)
          pod nosem polecam
          sprawdź na www.ds-bohemia.cz/
        • Gość: A.L. Re: Jaką drogą najlepiej do Pragi (Czechy) IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 14:02
          Gość portalu: Greg napisał(a):

> Jesli wybieracie sie do Pragi (tez mam taki zamiar) to podajcie prosze
          namiary
          > na jakis niedrogi hotel/pensjonat/dom noclegowy w okolicach Pragi.
          >
          > pzdr
          > Greg

hotel + mały camping CAMP DANA w dzielnicy TROJA, Koszt: pokój 2 osobowy /za
          dobę 800 koron + 15 koron podatku klimatycznego + 90 koron za samochód na
          parkingu (w cenie śniadanie). Ul. Trojska. Wpisz nazwę w wyszukiwarkę - mają
          stronę w internecie
          Dojazd do centrum komunikacją miejską. Polecam.

pzdr
        • heniek99 Re: Jaką drogą najlepiej do Pragi (Czechy) 24.07.03, 14:13
          Tu można zarezerwować b. tani nocleg. Ja znalazłem w hostelu Strahov za niecałe
          40 zeta 20 minut pieszo od Letnej, gdzie będzie koncert.
          Ostatni gwizdek na rezerwację miejsca. Chyba, że pojedziesz w ciemno.

No dobra, ale coś mało propozycji najlepszego dojazdu do Pragi...
          • Gość: czesław pokuta IP: *.*.*.* 24.07.03, 14:27
            uważaj na "autostradach" łapią często i pokuta
          • Gość: Greg Re: Jaką drogą najlepiej do Pragi (Czechy) IP: *.acn.pl 24.07.03, 23:17
            Ok, dzieki za info, pozdrawiam i szerokiej drogi do Pragi zycze :)
        • heniek99 Re: Jaką drogą najlepiej do Pragi (Czechy) 24.07.03, 14:17
          Zapomniałem o linku:

www.praga.infoczechy.pl/
    • Gość: astinger Re: Jaką drogą najlepiej do Pragi (Czechy) IP: 213.231.15.* 24.07.03, 13:47
      Polski odcinek lepiej zrobić odbijajac w Częstochowie na Opole. Skraca sie
      wtedy czas dojazdu do Katowic, a potem z Katowic do Opola po hitlerowskich
      płytkach.Z Opola do Kłodzka pojechać przez Nysę. Droga niby waska i kreta, ale
      spory skrót w porównaniu z jazda w trójkacie Opole -Wrocław-Kłodzko.
    • ziolek73 Trasa - w/g mojego wszystkowiedzacego kompa. 24.07.03, 14:10
      (optymalizacja na dlugosc trasy i jakos drog)
      Z Warszawy do Cieszyna przez Katowice.
      Potem Hranice i przez Brno autostrada do samej Pragi.
      755 km, teoretyczny czas jazdy 8,5 h.
      Rispekt.
    • Gość: XP Remonty ulic we Wrocławiu IP: 213.77.31.* 24.07.03, 14:30
      Też wybieram sie do Hiszpanii przez Wrocław Pragę, ale podobno we Wrocławiu
      zabrali sie za roboty drogowe na trasach przelotowych, czy może ktoś wie coś na
      ten temat, bo mozna wpuścic się długie korki. Może opłaca sie omijac Wrocław.
      • Gość: els Re: Remonty ulic we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.03, 15:06
        Wrocek rozkopany jak diabli aktualnie, zależy z jakiego kierunku na Kudowę
        chcesz jechać , jak od Wawy to nie jest źle, od Poznania to raczej kiepsko :(

Pozdrawiam , els
        • Gość: XP Re: Remonty ulic we Wrocławiu IP: 213.77.31.* 24.07.03, 15:12
          jadę za dwa tygodnie od strony Warszawy na Kudowę, może już skończą?
          • Gość: Szeryf Re: Remonty ulic we Wrocławiu IP: *.acn.waw.pl 24.07.03, 15:18
            Zdecydowanie polecam trasę (jak ktoś zauważył) Częstochowa - Opole - Nysa -
            Kłodzko - Kudowa. Mniejszy ruch, dobra droga cały czas, zwykle szybciej,
            zawsze łatwiej niż przez Wrocław.
            • Gość: XP Re: Remonty ulic we Wrocławiu IP: 213.77.31.* 24.07.03, 15:24
              ale miedzy Opolem a Kudową to nie jedzie sie przypadkiem jakimiś opłotkami, że
              jak trafi sie traktor albo ciezarowy to trzeba za nim jechć 5km, żeby go
              wyprzedzić
              • Gość: szeryf Re: Remonty ulic we Wrocławiu IP: *.acn.waw.pl 24.07.03, 15:30
                Oczywiście może się zdarzyć coś takiego, ale na ogół można swobodnie jeżdzić
                tamtędy, większość jest w dobrym stanie, tylko kilka km przed Kłodzkiem jest
                krętna, reszta szybka trasa. Ta droga nie jest idealna, ale lepsza niz trasa
                Wrocław - Kłodzko, która jest moim zdaniem jedną z gorszych i bardziej
                niebezpiecznych dróg w naszym kraju. Wiele razy jezdziłem tymi trasami, i
                zdecydowanie polecam przez Opole.
                • Gość: XP Re: Remonty ulic we Wrocławiu IP: 213.77.31.* 24.07.03, 15:33
                  Dzięki, dałeś mi do myślenia i chyba zmienie w takim razie trasę.
    • Gość: MEX Re: Jaką drogą najlepiej do Pragi (Czechy) IP: 195.85.227.* 24.07.03, 15:10
      najwygodniej to chyba katowicką Cieszyn Brno Praga - prawie caly czas dwapasy :)
      a winetke w PZMc-ie w Wawie na Puławskiej :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka