Gość: Jan IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.12.01, 23:01 Uszkodziłem nieco felgę; co prawda opona siedzi spoko, ale dosyć nieestetycznie to wygląda. Czy można samemu wyprostować i jak to zrobić najlepiej? Proszę o poradę PZDR JAN Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Adam Re: Felgi - zima - krawężnik IP: *.acn.waw.pl 24.12.01, 23:29 Rozumiem, że chodzi o felgę stalową. Lepiej podjedź do serwisu ogumienia, ponieważ do prawidłowego wyprostowania felgi konieczny jest demontaż opony, uszczelnienie krawędzi felgi pastą montażową i oczywiście wyważenie. Nie wiem jak we Wrocławiu, ale u mnie kosztuje to (20 prostowanie+10 wyważenie)razem 30 PLN. Pozdrawiam Adam Serwis Ogumienia Eco Premium Połczyńska 73 tel 6658508 Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Felgi - zima - krawężnik IP: *.chello.pl 25.12.01, 22:52 Gość portalu: Jan napisał(a): > Uszkodziłem nieco felgę; co prawda opona siedzi spoko, ale dosyć nieestetycznie > to wygląda. Czy można samemu wyprostować i jak to zrobić najlepiej? Proszę o > poradę Też tak kiedyś miałem. Wystarczył drewniany klocek i młotek... Parę stuknięć młotka przez klocek i było OK... Ale było to w czasach, gdy w samochodach grzebało się samemu... A i wyważenie kół jest ważne. Więc zdecydowanie poprę Adama - jedź z tym do serwisu oponiarskiego. Niech wyprostuja Ci felgę, wyważą i ew. polakierują jeśli trzeba. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
ogon123 Re: Felgi - zima - krawężnik 26.12.01, 00:47 Mam nadzieję że nie była to felga aluminiowa. Bo jeśli tak to trzeba będzie kupic nową :( Niestety tak to już jest. A jak byla to stalowa to tak jak poprzednicy to napisali do warsztatu i do działa w Wa-wie zakłąd taki jestn na Łuckiej Link Zgłoś
Gość: Messer Re: Felgi - zima - krawężnik IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.01, 23:14 no niekoniecznie, są zakłady które specjalizują się w spawaniu i prostowaniu aluminium. niestety nie znam żadnych w warszawie bo jestem z bydgoszczy, ale jeśli u nas coś takiego jest to w w-wie na pewno Link Zgłoś
Gość: 300M Re: Felgi - zima - krawężnik IP: 192.168.6.* 27.12.01, 12:04 Jeżeli masz choć odrobinę instynktu samozachowawczego nigdy nic nie rób z uszkodzoną felga aluminiowa.To jest produkt zużyty. Te wszystkie spawania w osłonach argonowych itp. pierduły doprowadzają do jednego. W niezbyt sprzyjających okolicznościach np. nagłe przeciążenie, gwałtowny spadek temperatury co sie może zdarzyć zawsze i pęka to W TYM SAMYM MIEJSCU. W zależności od sytuacji skutki mogą być od opłakanych po tragiczne. Przyjmij jako pewnik że felga raz uformowana ma taką strukturę fizyko-chemiczną że jej naruszenie jest równe jej bezpowrotnemu zniszczeniu. I żadne spawania nie pomogą. Struktura jest zniszczona. I to wszystko. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Felgi - zima - krawężnik IP: *.adsl.econophone.ch 27.12.01, 22:10 a moze wezmiesz felge z zapasu a ta uszkodzona daj do prostowania.I tak na zapasie sie jezdzi rzadko i nie mozna za szybko Link Zgłoś