Gość: Lupo IP: *.man.polbox.pl 27.12.01, 14:43 jak powinien być ustawiony, tzn w jaki punkt na szybie powinien psikać? <mam dwa spryskiwacze po dwie dysze każda> pytam, bo mam wrażenie, że ustawienie w moim samchodzie jest mało efektywne pzdr Lupo Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Michal Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.telia.com 27.12.01, 20:04 Musisz pojechac do specjalisty.Z tego co sie orientuje,obecnie wchodzi na rynek cos nowego,jest to laserowy ustawiacz spryskiwacza szyb.Usluga nie jest droga ,popytaj forumowiczow doswiadczonych to wskaza Ci jak to zrobic lub podpowiedza ktora firma w W-wie dysponuje juz laserem do ustawiania spryskiwacza szyb.Jarku moze Ty cos wiesz wiecej na ten temat.Pomoz ludzie sie mecza. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 27.12.01, 20:48 Michał ma rację! Ja już to zrobiłem i jestem bardzo zadowolony. Procedura polega na tym że do dyszy spryskiwacza mocowany jest amerykański laser (oczywiście osiowo z otworkiem). Teraz siada się za kierownicą w typowej pozycji a optomechanik tak obraca laserem (a jednocześnie dyszą) aby wycelować w oko. Najlepiej prawą dyszę ustawić na lewe oko a lewą na prawe, bo w ten sposób poszerza się obszar oczyszczania szyby. Zwróćcie uwagę żeby fachowiec koniecznie uwzględnił poprawkę z tabeli dla uwzględnienia pędu powietrza i modelu samochodu. Firma nazywa się OKO-LASER i znajduje się obok salonu Toyoty. Miejsce wybrali, jak mi powiedział właściciel, celowo bo kierowcy Toyot znani są z pedantyczności. Jest jeszcze dobry sposób amatorski, nie-laserowy. Na prawym podszybiu między końcem maski a szybą mocuje się gumą do żucia kubek po jogurcie. Następnie kierunek (za przeproszeniem) wytrysku ustawia się tak, aby cały ejakulat wpadał do tego kubka. Po uruchomieniu spryskiwacza zatrzymujemy samochód, w kubku maczamy kawałek szmaty (może być pończocha wykorzystywana przez Adama Słodowego zazwyczaj jako awaryjny pasek klinowy) i myjemy szybę. Sprawdźcie sami że najprostsze rozwiązania są najlepsze! Link Zgłoś
Gość: Michal Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.telia.com 28.12.01, 11:29 Mirek nie zdradzil wszystkich tajnikow.Ta operacja ma sto procent powodzenia jezeli auto stoi przodem do dzrwi frontowych garazu o nazwie Rover. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Lupo Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.man.polbox.pl 28.12.01, 14:21 Pytam, bo w moim samochodzie jak się pryśnie spryskiwaczem to wycieraczki się automatycznie włączają. Powoduje to, że dolne części pióra szorują po suchym i potem zostają tam paskudne smugi. pzdr Lupo ps A czy ci od laserów mają jakieś adresy w internecie? Link Zgłoś
Gość: darius Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: 212.160.211.* 28.12.01, 15:55 powagą nie odbiegnę od innych porad jak poradzę ci jeździć zdecydowanie szybciej, będzie niżej pryskać. Link Zgłoś
Gość: Lupo Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.man.polbox.pl 28.12.01, 16:38 Gość portalu: darius napisał(a): > powagą nie odbiegnę od innych porad jak poradzę ci jeździć zdecydowanie > szybciej, będzie niżej pryskać. szybciej nie mogę, bo mi się zmienia geometria wycieraczek Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 28.12.01, 19:28 Gość portalu: Lupo napisał(a): > Gość portalu: darius napisał(a): > > > powagą nie odbiegnę od innych porad jak poradzę ci jeździć zdecydowanie > > szybciej, będzie niżej pryskać. > > szybciej nie mogę, bo mi się zmienia geometria wycieraczek To przykręć je na stałe do szyby! W innym wątku było opisane jak przykręcić lusterko do szyby, tak samo można zrobić z wycieraczkami. A w ogóle to dobre były stare maluchy. Naciskało się na gumową gruszkę i zmieniając siłę (przepraszam za słowo) dymania można było sterować kierunkiem (no, muszę znowu) wytrysku. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.telia.com 29.12.01, 12:14 Boze ,Lupo poczekaj do wiosny zrobi sie cieplej i bedzie sie ta spryskiwana woda lepiej rozlewala po Twojej szybie. Mirek nadmienil o przykreceniu wycieraczek na stale do szyby,pamietaj abys nie wiercil szyby bo napewno peknie.Musisz skorzystac z uslug firmy Laser OKo i Oni za male grosze przepalaja otwory w szybie i wtedy pamietaj na gumowe podkladki z czuciem przykrecasz mala srubka mniejwiec M3 z nakretka najlepiej nierdzewna.Po tej operacji nigdy nie poderwie wiatr Twojej wycieraczki.Nastapia duze oszczednosci, nie zgubisz nigdy wycieraczki ,nie uronisz nigdy plynu do spryskiwania itp.PzdrMichal Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.unregistered.formus.pl 29.12.01, 12:23 Zgodnie z prosba Michala zdradze Wam moj sposob na czyste szyby. Poniewaz w moi "guwnie na kolkach" spryskiwacze przestawiaja sie same z siebie, wiec znurzony wiecznym ich poprawianiem poszedlem po rozum do glowy i zlozylem podanie w tej sprawie na samej Gorze. W zwiazku z moja petycja zostala mi przydzielona indywidualna chmurka, ktora ma obowiazek poruszania sie tylko i wylacznie nad moim pojazdem i na moj sygnal zalewania mnie woda (podkreslam WODA, bo snieg nie spelnia moich oczekiwan), wiec wycieraczki maja zmoczona zawsze cala szybe i bez trudu usuwaja brud. Mysle, ze moje rozwiazanie jest godne polecenia, ale nalezy sie jednak uzbroic w cierpliwosc, bo na Gorze tez maja mnostwo papierkowej roboty. Pozdr z przymruzeniem oka ;-) Link Zgłoś
Gość: Michal Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.telia.com 29.12.01, 12:36 Jarku nie przymruzaj oka,tylko czlowiekowi zdradz adres do nieba.Chlopisko juz o adresy pyta.Swoja droga ludzie interesuja sie wszystkim. Ktos kiedys wspomnial na tym forum ze ustawiac mozna rowniez noca ,taka umiejetnosc moze wybawic z kazdej opresji. Musimy sie zaopatrzyc najlepiej na targu kupiony od ruskich dobry noktowizor,nastepnie uwiazujemy do wycieraczek peta zarzacego sie.Obserwujemy z tylniego siedzenia peta przez noktowizor i wtym czasie sikamy plynem przez dysze jak pet zgasnie odrazu,to juz wiemy ze ustawienie spryskiwacza jest wlasciwe.Nie nalezy wykonywac tej operacji przy szosie,gdyz swiatlo przejezdzajacych aut moze nam uszkodzic wzrok. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.unregistered.formus.pl 29.12.01, 13:18 Gość portalu: Michal napisał(a): > Jarku nie przymruzaj oka,tylko czlowiekowi zdradz adres do nieba.Chlopisko juz > o adresy pyta. Alez Michale! Wystarczy pojsc po rozum do glowy, aby znalezc ten adres! ;-) Link Zgłoś
Gość: trurl Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.12.01, 14:10 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Gość portalu: Michal napisał(a): > > > Jarku nie przymruzaj oka,tylko czlowiekowi zdradz adres do nieba.Chlopisko > juz > > o adresy pyta. > > Alez Michale! Wystarczy pojsc po rozum do glowy, aby znalezc ten adres! > > ;-) No pewnie ! W sieci jest kilka stron na których znajdziesz lokalizację tzw. "czarnych punktów" na polskich drogach.To bardzo dobre adresy.PZDR. Link Zgłoś
Gość: szatan Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.pl 30.12.01, 03:06 polecam butelkę po ludwiku, taką jak się przeważnie kiedyś na śmigus dygus używało, odpoowiedniio ją przygotować(znaczy naciąć dziubek) i zrobić ręczną myjnnnię.....a przy okazji na akumulatorze zaoszczędzić.... z tą regulacją dyszy to miałem zabawę w Fiacie 125p (włoska wersja) gdzie regulacja mogła obyć się bez tych japońskich czy amerykańskich cudeniek... brało się zwyczajnie :) scyzoryczek i regulowało na wyczucie...bo wylot był tak sprytnie skonstruowany że można było regulować tak jak kręci się śrubką....regulacja gura dół zupełnie wystarczała... jak wymyślę jakiś naprawdę ciekawy i godny polecenia sposób to się oddezwę... POZDRAWIAM Link Zgłoś
Gość: Michal Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.telia.com 30.12.01, 18:55 Patrz Mirku i Jarku my sie tu meczymy,aby nowa technike wprowadzic do garazy,a taki Szatan wylazi z pod ziemi i straszy nas butelka po Ludwiku. Co tam u Was w piekle dalej te powidla smazycie? Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: 123ryry Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.12.01, 23:18 Takie poważne pytanie a tu TAAAAAKIE JAJA! Kiedyś miałem też poważny problem z ustawieniem ejakulatorów w moim Rolsie i znajomy taksówkarz wyrególował je przy pomocy igły tapicerskiej. Wbijał kolejno igłę w dyszę i ona wskazywała kierunek "siku". Miał masę roboty bo jak wiecie w Rolsach są cztery spryskiwacze po trzy dysze w każdym. Jedna (z każdej trójki) sika wysoko i to jest dysza na małe prędkości. Druga w środek szyby dla prędkości średnich a trzecia jak łatwo się domyślic dla prędkości maksymalnej. Radzę pogadać z taksiarzami oni na wszystko mają swoje sposoby.Pozdrowienia... Link Zgłoś
Gość: 123ryry Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.12.01, 23:18 Takie poważne pytanie a tu TAAAAAKIE JAJA! Kiedyś miałem też poważny problem z ustawieniem ejakulatorów w moim Rolsie i znajomy taksówkarz wyregulował je przy pomocy igły tapicerskiej. Wbijał kolejno igłę w dyszę i ona wskazywała kierunek "siku". Miał masę roboty bo jak wiecie w Rolsach są cztery spryskiwacze po trzy dysze w każdym. Jedna (z każdej trójki) sika wysoko i to jest dysza na małe prędkości. Druga w środek szyby dla prędkości średnich a trzecia jak łatwo się domyślic dla prędkości maksymalnej. Radzę pogadać z taksiarzami oni na wszystko mają swoje sposoby.Pozdrowienia... Link Zgłoś
Gość: szatan Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.pl 31.12.01, 00:21 Lupo może ty pomożesz? jak powinien być ustawiony nawiew na szyby i z jaką mocą dmuchać przy określonej temperaturze i wilgotności powietrza??? mam parę wylotów powietrza ale pytam bo mam wrażenie że ustawienie(może z mojej winy) jest mało efektywne... pozdrawiam szatan Link Zgłoś
Gość: Lupo Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.man.polbox.pl 02.01.02, 12:09 Gość portalu: szatan napisał(a): > Lupo może ty pomożesz? > > jak powinien być ustawiony nawiew na szyby i z jaką mocą dmuchać przy określone > j > temperaturze i wilgotności powietrza??? > > mam parę wylotów powietrza ale pytam bo mam wrażenie że ustawienie(może z mojej > > winy) jest mało efektywne... > > pozdrawiam > szatan > niestety napisałeś za mało danych, aby rozwiązać to zadanie i w związku z tym mogę Ci podać jedynie wynik przybliżony - co najmniej jedynka, gałka na czerwone i kierunek do góry jeżeli jesteś zainteresowany dokładną analizą - daj znać pzdr Lupo p.s. uwaga szatan (na drodze), jedynka i gałka - nie mylić z manetką zmiany biegów Link Zgłoś
Gość: olo Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: 212.244.170.* 31.12.01, 10:18 Lupo, zastanawiam się czemu dajesz się robić w konia? Naprawdę nie wiesz jak sobie ustawić pryskawki? Weź zwykłą igłę od mamy, włóż w otworek spryskiwacza i ustaw jak chcesz. Potem sprawdź w jeździe. Popraw jeśli trzeba. Nawet najlepsze ustawienie jest tylko wypadkową dla różnych prędkości jazdy. A smarowanie wycieraczek to nic innego jak ich zużycie, trzeba zwyczajnie kupić nowe. Kurde, nie daj się, pozdr. Link Zgłoś
Gość: Lupo Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.man.polbox.pl 02.01.02, 11:58 Dzięki za wszystkie rady, najbardziej podobała mi się: "poczekaj do wiosny" to bardzo uniwersalne - wiosna rozwiązuje wiele problemów motoryzacyjnych... pzdr Lupo Link Zgłoś
Gość: juliusz Re: spryskiwacz przedniej szyby IP: *.proxy.aol.com 03.01.02, 00:57 dawno sie tak nie usmialem mam tez sposob na spryskiwacz usunac szybe i po problemie dobranoc. Link Zgłoś