viki75 14.02.08, 13:54 Peugeot 206 XS z silnikiem 2.0 HDI to dobry będzie samochód czy raczej nie?. pyta, iz jedni polecją inni krytykują prosze o radę osób znajacych się na tym] dziekuje Link Zgłoś Obserwuj wątek
josner Re: Peugeot 206 15.02.08, 08:08 viki75 napisała: > Peugeot 206 XS z silnikiem 2.0 HDI to dobry będzie samochód czy > raczej nie?. Dobry do czego? Jazdy po mieście? Link Zgłoś
viki75 Re: Peugeot 206 15.02.08, 08:33 auto ma sluzyc do jazdy po miescie i za miasto tez :) Link Zgłoś
forumowy.komentator Re: Peugeot 206 15.02.08, 12:50 viki75 napisała: > auto ma sluzyc do jazdy po miescie i za miasto tez :) A procentowo ile po mieście? www.motofakty.pl/testy_i_porownania/dane_techniczne/?marka=805&model=532&typ=17414 Silnik rodzaj silnika Diesel pojemność silnika (cm3) 1997 układ/ilość cylindrów Rzędowy / 4 moc silnika (kW/KM) 66 kW / 90 KM max moment obrotowy (Nm) 205 ilość zaworów na cylinder 2 Osiągi prędkość maksymalna (km/h) 180 przyspieszenie (0-100km/h) 12.0 Zużycie paliwa (cykl - l./100km) miejski 6.6 pozamiejski 4.4 mieszany 5.0 Weź sobie lepiej 1.6, później łatwiej jest go sprzedać, a radość z jazdy też będziesz miała. Silnik rodzaj silnika Diesel pojemność silnika (cm3) 1560 układ/ilość cylindrów Rzędowy / 4 moc silnika (kW/KM) 81 kW / 110 KM max moment obrotowy (Nm) 240 ilość zaworów na cylinder 2 Osiągi prędkość maksymalna (km/h) 168 przyspieszenie (0-100km/h) 13.1 Zużycie paliwa (cykl - l./100km) miejski 6.0 pozamiejski 4.1 mieszany 4.8 Ten 1.6 HDI ma więcej KM niż 2.0 i większy moment obrotowy, mniejsze zużycie paliwa. Znaczy się technologicznie jest lepszy. A za 2,0 zapłacisz większe ubezpieczenie. Nie czuję się fachowcem, zestawiłem jedynie suche dane. Link Zgłoś
111slavo Re: Peugeot 206 15.02.08, 13:33 Jesli 1.6 HDI ma wiecej mocy (wystepuje w dwoch wersjach podobnie jak zreszta 2.0) niz 2.0 HDI jak piszesz to dlaczego gorzej przyspiesza oraz wolniej jezdzi? (jak piszesz) Oczywistym jest, ze 1.6 jest nowoczesniejszy i w ogole bardziej pasuje do 206 co nie znaczy, ze zawsze jest lepszy. Mniejsza podaz, wyzsze ceny i prawdobodobnie mniejsza trwalosc. Jesli ktos chce 5-10 letnie 206 w TD w ogole nie ma wyboru - jest tylko 2.0. Link Zgłoś
josner Re: Peugeot 206 15.02.08, 17:42 Jak dla mnie 2,0 HDI o mocy jedynie 90 KM w aucie klasy B, jeżdżącego po mieście, to przerost formy nad treścią. Ale ile aut tyle gustów. Ciężko to póżniej sprzedać. W zeszłym roku na allegro pokutowała taka 206 z roku 2003 lub 2004 w cenie 35000zł. Chyba to był diesel 1.6 110KM full wypasiony (skóra, klimatronik itd). Link Zgłoś
mobile5 Re: Peugeot 206 15.02.08, 19:51 forumowy.komentator napisał: > pojemność silnika (cm3) 1560 > Osiągi > prędkość maksymalna (km/h) 168 > przyspieszenie (0-100km/h) 13.1 Na tej stronie którą cytujesz jest jakieś przekłamanie, bo ta sama strona dla wersji kombi podaje takie dane: rodzaj silnika Diesel pojemność silnika (cm3)1560 moc silnika (kW/KM)81 kW /110 KM max moment obrotowy (Nm)245 Osiągi prędkość maksymalna (km/h)186 przyspieszenie (0-100km/h)11.3 a Atocentrum podaje: "Nowy silnik 1.6 HDi FAP nadaje 206 sportowy charakter. Pełną moc – 110 KM i moment równy 240 Nm silnik 1.6 HDi osiąga przy 1750 obr/min. Jednocześnie maksymalny moment można zwiększyć chwilowo dzięki funkcji „overboost” (chwilowe wzbogacenie mieszanki powietrze-paliwo) do 260 Nm Na osiągnięcie 100 km/h 3-drzwiowy hatchback potrzebuje 11,1 s. a wersja SW 11,5 s. Prędkość maksymalna wynosi 186 km/h. Link Zgłoś
mobile5 Re: Peugeot 206 15.02.08, 20:00 forumowy.komentator napisał: > Osiągi > prędkość maksymalna (km/h) 168 > przyspieszenie (0-100km/h) 13.1 Komuś źle wklepały się cyferki dla 1,6, zamiast 168 powinno być 186km/h, a zamiast 13,1 powinno być 11,3s. Link Zgłoś
przemekthor Re: Peugeot 206 15.02.08, 12:45 Zapytaj tych kolesi tutaj www.206club.net/ Oni wiedza absolutnie wszystko o kazdym 206. W kazdym razie wiedza wiecej, niz ci, co je zaprojektowali i produkuja :)) Nie mowiac o tych, co usiluja je sprzedawac i serwisowac w Polsce, hehe. 2 litry w takim malym aucie to troche duzy motor. 2-litrowy turbo diesel pociagnalby w 10 sekund do setki 607-ke, wiec ten 206 to chyba pewien rodzaj rakiety? Link Zgłoś
regent206 Re: Peugeot 206 15.02.08, 20:15 www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4274030 Słyszałem że w okolicach Poznania wiele potrafią, ale żeby taki tuning wnętrza... Szacunek Panowie ;-))) Link Zgłoś
forresty Re: Peugeot 206 16.02.08, 13:39 2.0 hdi do peugeota 206 to taki sobie średni pomysł. Ani dobrze ani źle . Generalnie ten silnik pali niedużo i jest całkiem całkiem ale jak zamierzasz nim jeździć po mieście w 206 to napewno będzie to już brykajaca krówka lecz nie do końca lew. No i spali po mieście swoje. Co do Peugeotów to mam o nich marne zdanie. Silniki są Ok choć na kolana nie rzucają. Wykonanie reszty fatalne ale moze mój się taki trafił. Ciągle cos nie tak. Najbardziej wk ... wykończenie foteli, łamiące się gąbki, kompletna niemoc jak się spojrzy pod maskę i generalnie ... jak coś w nim zrobić to sie zaczyna problem ale ty raczej będziesz z żarówkami latać do serwisu więc problem żaden. Generalnie lewki to ładne samochody i tyle o nich mozna powiedzieć. Silniki akurat są OK ale rewelacja to to nie jest. mam porównanie z volkswagenowskim deislem i naprawdę... Tam czujesz że to wszystko ma ręce i nogi a tutaj trochę tak dużo krzyku pod maską a w gruncie rzeczy nie ma o co. A poza tym kupno samochodu to nie tylko silnik. Musisz sie zastanowić do czego to auto ma służyć, jak będziesz nim jeździc itd. W przypadku peugeota samochód używany to chyba niezła opcja bo zakładać mozna że poprzedni właściciel zdąrzył juz ponaprawiać te wszystkie usterki które serwis musiał usuwać w ramach seryjnych zlotów fanów peugeota w serwisach. Było tego cała masa a swego czasu to diesle się lubiły palić - czasem razem z chałupą. Link Zgłoś
111slavo Re: Peugeot 206 16.02.08, 21:23 Zaczyna sie... Mozna lubic francuskie samochody lub nie ale zeby pisac takie bzdury na temat VW diesli to trzeba miec VW -obsesje. Sam VW polegl w ogniu krytyki nt glosnosci swoich diesli i z typowym dla niemcow entuzjazmem przeszedl na CR (10 lat za reszta swiata) ale pan ekspert wie lepiej... > Silniki akurat są OK ale rewelacja to to nie jest. mam porównanie z > volkswagenowskim deislem i naprawdę... Tam czujesz że to wszystko ma ręce i nog > i > a tutaj trochę tak dużo krzyku pod maską a w gruncie rzeczy nie ma o co. Link Zgłoś
ddr6 Re: Peugeot 206 16.02.08, 21:44 111slavo napisał: > Zaczyna sie... > Mozna lubic francuskie samochody lub nie ale zeby pisac takie bzdury > na temat VW diesli to trzeba miec VW -obsesje. Sam VW polegl w > ogniu krytyki nt glosnosci swoich diesli i z typowym dla niemcow > entuzjazmem przeszedl na CR (10 lat za reszta swiata) ale pan > ekspert wie lepiej... ty ekspertem zapewne rowniez nie jestes , co do silnikow tdi zwlaszcza 1.9 wiekszosc fachowcow uwaza je za bardzo dobre i wyjatkowo trwale konstrukcje.Wszystkim wiadoma ich wada -niska kultura pracy byla widocznie akceptowalna przez nabywcow skoro po dzisiejsze czasy jest to najczesciej kupowany silnik diesla w Europie. Poczytaj sobie tez z jakich glownych powodow koncern VW przechodzi na uklad CR.I napewno nie chodzilo tu o zacofanie technologiczne bo smiem twierdzic ze mimo swoich wad przez dlugi okres (byc moze nawet do dzis ) system wtrysku PD byl bardziej zaawansowany i czesto lepszy niz CR . Mazda robi jako praktycznie jedyna silniki vankla i czy to znaczy ze reszta jest iles tam lat za nia czy tez ona jest iles tam lat za reszta bo sie roznia? Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Peugeot 206 16.02.08, 21:57 206 (ale benzynowy 1.4) mojej mamy przekroczył niedawno sto tys km i jest bezproblemowym samochodem. na początku 3 lata ja nim jezdziłem i przez dwa lata gwarancji w serwisie byłem może o trzy wizyty więcej niż nalezało, więc chyba nie jakoś ekstremalnie. samochód nigdy nie odmówił posłuszenstwa. na pewno wymaga wnikliwej jazdy próbnej, dla mnie ma za nerwowe sprzęgło, skrzynia sprawia wrażenie delikatnej (ale nic się z nią nie dzieje). wykończenie wnętrza jest delikatne, kilka drobiazgów odpadło i jeździ w takiej specjalnej kieszeni w drzwiach. nic nie stuka. ważny w peugeotach jest stan tylnej belki, jeśli bardzo zły to tysiąc zł. podobno lubi sie popsuć włącznik świateł i kierunkowskazów, również tysiąc zł. mnie to nie spotkało. nie wiem czy to dyskwalifikuje samochód, kazde auto ma jakies słabe punkty. fajne zawieszenie, skłania do rajdowania, przy tym nie za sztywne. z silnikiem o sto kilo cięższym może być zupełnie inaczej. Link Zgłoś
josner Re: Peugeot 206 18.02.08, 16:47 forresty napisał: > problem ale ty raczej będziesz z żarówkami latać do serwisu więc problem żaden. No, co ty. Pod maską jest mało miejsca ale żarówkę to można samemu wymienić. Po prawej stronie wyciągasz plastykowy wlew płynu do spryskiwaczy i nagle robi się całkiem sporo miejsca. Wiadomo że ze słabszą płcią różnie bywa. Kiedyś widziałem na stacji jak kobieta zawołała obsługę do tankowania LPG. Facet zatankował i sobie poszedł. Ona jakaś zdezorientowana zakręciła się wokół samochodu i wkońcu ruszyła do kasy. W kasie powiedziała: -Płacę za gaz, bo nie wiem jak zatankować benzynę. Inna królewna powiedziała: -Do pełna proszę. I gość wlał jej benzynkę do HDI. Link Zgłoś
111slavo Re: Peugeot 206 17.02.08, 20:16 Pomijajac HDI pragne wspomniec, ze znajomy jset w posiadaniu P206 GTI 2.0 benz. z 2000 roku. Szczerze mowiec to sam sie dziwie, ze ten samochod jeszcze smiga. Na zegarku ma 170 000 km, wlasciciel nie specjalnie sie o niego troszczy (nie kupilbym auta od niego), a sam samochod jest w bdb stanie i wszystko (100% :silnik, skrzynia,klima, elektryka, zarowki,wnetrze nie zuzyte) chodzi na tip top (co we francuskim samochodzie jest nie do przecenienia ;-) Link Zgłoś
viki75 Re: Peugeot 206 18.02.08, 08:07 jaka jest zywotnoosc takiego silnika, skoro ma juz 170 000 km. to ile jeszcze mozna jezdzic? czy dalsza naprawa ma sens? Link Zgłoś
chris62 Re: Peugeot 206 18.02.08, 08:45 Z 2 litrów pojemności można wycisnąć dużo więcej mocy dzisiejsze silniki mają po 150 KM i więcej. Istnieje zależność pomiędzy wyciskaniem mocy z 1 litra a żywotnością silnika. Silnik niewyżyłowany z reguły jest trwalszy - zakładając normalną spokojną jazdę. Rajdowiec wykończy każdy przedwcześnie. Silniki w bolidach Formuły 1 wytrzymują 2 wyścigi a i to nie zawsze (ognista Honda he he:)) Im mniejsza pojemność silnika tym bardziej trzeba go żyłować i jego trwałość spada. W przypadku 2,0 HDI sądzę że ten silnik w P206 ma wystarczającą moc i moment obrotowy - będziesz mogła jeździć rzadko zmieniając biegi a jego trwałość powinna być dużo większa niż tego np 1,6 110 KM. Link Zgłoś
viki75 Re: Peugeot 206 18.02.08, 11:37 dziekuje za odpowiedz, czyli nie jest tak żle jeszcze się powinno pojeździc :-) miłego dnia zycze Link Zgłoś
przemekthor Re: Peugeot 206 18.02.08, 13:50 Popatrz w przegladarke, pisalem troche o przygodach z moim 206 (mam wersje 1.1 od nowosci, 5 lat juz). Zwroc uwage, koniecznie, na przelacznik swiatel, czy sie nie zacina przy kreceniu kierownica, bo jesli tak, to predzej czy pozniej 1000...1500 zyla pojdzie z kieszeni na naprawe (dotyczy rocznikow 2001-2005). Nie ma zamiennikow tej czesci (tylko oryginaly), a wymiana jest trudna (wymaga zdjecia kierownicy). Upewnij sie, czy juz nie byl wymieniany. Link Zgłoś
111slavo Re: Peugeot 206 19.02.08, 00:01 Daje sobie reke uciac, ze da sie taniej niz 1000-1500 zl za taki badziew, aczkolwiek przyznaje, ze to prawda gdyz w dwoch 206 ktorymi mam okazja jezdzic (oba HDi) problem wystepuje od okolo 50 000 km przebiegu. W 206 2.0 benz. GTI z duzym przebiegiem jest ok. przemekthor napisał: > Popatrz w przegladarke, pisalem troche o przygodach z moim 206 (mam > wersje 1.1 od nowosci, 5 lat juz). > > Zwroc uwage, koniecznie, na przelacznik swiatel, czy sie nie zacina > przy kreceniu kierownica, bo jesli tak, to predzej czy pozniej > 1000...1500 zyla pojdzie z kieszeni na naprawe (dotyczy rocznikow > 2001-2005). Nie ma zamiennikow tej czesci (tylko oryginaly), a > wymiana jest trudna (wymaga zdjecia kierownicy). Upewnij sie, czy > juz nie byl wymieniany. Link Zgłoś
przemekthor Re: Peugeot 206 19.02.08, 10:11 > Daje sobie reke uciac, ze da sie taniej niz 1000-1500 zl za taki badziew No to zostajesz bez reki. Przelacznika multipleks nie ma w zadnych sklepach poza aso peugeota. Inna sprawa, jesli mowimy o starszych rocznikach, tam jest inny wlacznik, oryginal kosztuje dokladnie 1/10 tego, co nowy. Postep u peugeota kosztuje, jak widac, slono. Chyba, ze kupisz uzywana czesc na allegro, zdarzaja sie po 200-300 zyla, tyle ze... no wlasnie, za 3-cim razem moze trafisz na dobra :) Link Zgłoś
111slavo Re: Peugeot 206 19.02.08, 14:28 No to ladnie, kiedys dawno temu zaufalem pewnej kobiecie... a teraz bylbym bez rak! ;-) Link Zgłoś
przemekthor A walizka? O czym ty myslisz, Grucha... :) 19.02.08, 15:55 Uzywany 206 to nieglupi wybor - zazwyczaj wszystko, co sie psuje, jest juz naprawione badz wymienione przez poprzedniego wlasciciela. Sama radosc. Link Zgłoś
111slavo Re: Peugeot 206 18.02.08, 13:21 O zywotnosc to trzeba zapyatc taksiarza. Czytalem kiedys w tygodniku motoryzacyjnym o P406 (taxi) z benzyniakiem 1.8 i 2.0 oraz 2.0 HDI. 2.0 benzyna trwalsza od 1.8 i do naprawy glownej srednio 700 000 km. P206 jest znacznie lzejszy od 406 wiec u kierowcy bez rajdowych zapedow mozna spokojnie spodziewac sie podobnych rezultatow. Link Zgłoś