Dodaj do ulubionych

Zepsuty samochód a obowiązkowe OC - pytanie

22.03.08, 23:33
Cześć. Zepsuł mi się niedawno samochód plus jestem teraz bez gotówki. Samochód
stoi więc w garażu i będzie tak stał przynajmniej do lipca. Moje obecne OC
kończy się w kwietniu. Mam więc pytanie czy muszę je przedłużać nawet jeśli
nie korzystam z samochodu? Coś jak ZUS - nie pracujesz a musisz nadał płacić
składki ??? Jeśli nie muszę to czy np można wykupić OC na okres krótszy niż rok ?
Obserwuj wątek
    • etom Re: Zepsuty samochód a obowiązkowe OC - pytanie 23.03.08, 01:48
      Samochod zarejestrowany musi miec OC, niezaleznie czy jest uzywany czy nie.
      Wyrejestrowac go mozna tylko po przedstawieniu kwitu ze zlomowania.
      • baret Re: Zepsuty samochód a obowiązkowe OC - pytanie 23.03.08, 17:21
        ale za praktyki wiem ze nie ma przepisu (sankcji) by zmusić do
        płacenia OC. Znam warsztaty samochodowe które askupują stare
        samochody, i skoi ich po kilkanaście na placu. Prawie sprawnych. I
        wiem ze OC nie jest płacone.
        Gdyby natomiast taki samochód miał wyjechać z warsztatu - oooo, to
        inna bajka.
        • kowalma Re: Zepsuty samochód a obowiązkowe OC - pytanie 24.03.08, 23:17
          No to nie plac OC i czekaj na rachunek z UFG. Tylko pamietaj ze OC przedluza sie
          automatycznie. Dopiero po 2 latach sie nie przedluzy. Powiedzmy ze OC konczy sie
          01.04.2008 i sie przedluzylo do 01.04.2009. NIE zaplaciles skladki za
          01.04.2008-01.04.2009 i bedzie Cie scigac TU. Jesli nie zaplaciles za ten okres
          to 01.04.2009 OC sie nie przedluzy i od 01.04.2009 auto nie ma OC i tutaj do gry
          wchodzi UFG.

"Opłata (karna) za niedopełnienie obowiązku ubezpieczenia obowiązkowego jest
          nakładana przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny na podstawie art. 88 ustawy
          o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnymi Polskim
          Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Wysokość opłaty obowiązującej w każdym
          roku kalendarzowym, stanowi równowartość w złotych sumy wyrażonej w euro,
          zależnej od rodzaju ubezpieczenia. Dla ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów
          mechanicznych, opłata ta jest także zależna od rodzaju pojazdu oraz okresu
          pozostawania posiadacza pojazdu mechanicznego bez ochrony ubezpieczeniowej i wynosi:

• 20 % odpowiedniej opłaty – w przypadku gdy okres ten nie przekracza 3 dni,

• 50 % odpowiedniej opłaty – w przypadku gdy okres ten nie przekracza 14 dni,

• 100 % odpowiedniej opłaty – w przypadku gdy okres ten przekracza 14 dni.

OC posiadaczy pojazdów mech.

• samochody osobowe - 500 euro"

Źródło = www.ufg.pl/index.php?module=artykul&kuid=3&nazwa=oplaty-karne

OC jest to jakby kolejny podatek od posiadania samochodu - tylko placisz go nie
          panstwu tylko ubezpieczalni
          • obii Re: Zepsuty samochód a obowiązkowe OC - pytanie 25.03.08, 00:07
            kowalma napisał(a):

> No to nie plac OC i czekaj na rachunek z UFG. Tylko pamietaj ze OC
            przedluza sie
            > automatycznie.

Ale przecież można je wypowiedzieć, a wtedy się nie przedłuży. I, o
            ile wiem, nie trzeba się tłumaczyć, podawać przyczyn, a jedynie
            przed wygaśnięciem umowy dostarczyć do TU standardowe pisemko w
            stylu "niniejszym wypowiadam umowę ubezpieczenia OC".

Pozdr
            • expedit54 Re: Zepsuty samochód a obowiązkowe OC - pytanie 25.03.08, 00:15
              Tak rzeczywiście możesz je wypowiedzieć ale czeka Cie kara o której wspominał
              wcześniej forumowicz kowalma...tak czy inaczej albo złomujesz samochód i nie
              płacisz OC albo stoi w garażu i płacisz. Niestety innej możliwości nie ma.

Tzn istnieje jeszcze liczenie na łut szczęścia..bo do tej pory nie działa
              jeszcze CEPiK i UFG może się nie dopatrzeć sytuacji w której samochód nie był
              ubezpieczony...ale pozostaje pytanie czy liczyć na łut szczęścia czy lepiej dla
              spokoju zapłacić ubezpieczenie....

pozdrawiam
            • etom Re: Zepsuty samochód a obowiązkowe OC - pytanie 25.03.08, 01:16
              obii napisał:

> Ale przecież można je wypowiedzieć, a wtedy się nie przedłuży. I, o
              > ile wiem, nie trzeba się tłumaczyć, podawać przyczyn, a jedynie
              > przed wygaśnięciem umowy dostarczyć do TU standardowe pisemko w
              > stylu "niniejszym wypowiadam umowę ubezpieczenia OC".

To nic nie zmienia.I tak za braku OC pojazdu zarejestrowanego trzeba bedzie
              zaplacic za kazdy rok po 500 euro + za kazdy rok zalegle OC i to byc moze
              jeszcze z odsetkami za zwloke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka