beasf 03.01.02, 00:07 Chcę kupić RC z navigacją, sporo jeżdzę i znudziło mi się trzymanie w aucie "składu makulatury". Jest kilka propozycji na rynku. Pomóżcie wybrać. Wady/zalety konkretnych modeli. PZDR Beasf Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: KR$ Re: Nawigacja IP: 162.70.83.* 08.01.02, 13:22 Ja tez sie nad tym zastanawiam (nad nawigacja), jednak nie calkiem rozumiem co masz na mysli uzywajac akronimu RC? Link Zgłoś
Gość: beasf Re: Nawigacja IP: 192.168.1.* 08.01.02, 13:49 Gość portalu: KR$ napisał(a): > Ja tez sie nad tym zastanawiam (nad nawigacja), jednak nie calkiem rozumiem co > masz na mysli uzywajac akronimu RC? Radio z CD ;) A jakie wnioski co do sprzętu? Widziałes Blaupunkty po 1500 zł? Są w Allegro te co normalnie kost 6500 zł. Co Ty na to? Beasf Link Zgłoś
Gość: KR$ Re: Nawigacja IP: 162.70.83.* 08.01.02, 19:00 Mysle, ze prawie na pewno kradzione... Widzialem jakies SONY po 9000 ale jakby co do czego to na pewno kupie w Niemczech - w Polsce to ceny sa z kosmosu. Przegladalem tez ostatnio (zupelnie niezobowiazujaco) katalog Blaupunkta - ciekawe rozwiazania. Widzialem m. in. taki chyba deinstalowany monitor na deske rozdzielcza... Link Zgłoś
Gość: matt Re: Nawigacja IP: *.MAN.atcom.net.pl 08.01.02, 19:58 Proponuje rozwazyc kupno niezaleznego urzadzenia typu GPS np f-my GARMIN (Street Pilot lub podobne)Jest przenosne co pozwala na korzystanie zarowno we wlasnym aucie jak i w innych np wypozyczonych w czasie urlopu. Od 2 lat mam takie urzadzenie i moge w pelni potwierdzic jego przydatnosc. Przyjemnej nawigacji - pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: KR$ Re: Nawigacja IP: 162.70.83.* 11.01.02, 12:23 Dzieki za porade - jednak to chyba nie to samo, prawda? Wydaje mi sie, ze takie urzadzenie powinno byc podlaczane do tachometru. Czy jestem w bledzie? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: MarekG Re: Nawigacja IP: *.acn.waw.pl 08.01.02, 20:06 zasatnow sie nad odtwarzaczem MP3 - Kenwood, Sony, Aiwa, mozna juz za niecale 2000 kupic Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Nawigacja IP: *.telia.com 08.01.02, 20:23 Kup sobie zwykly podreczny GPS taki jaki sie uzywa w samolocie sportowym i po problemie ,grosze kosztuje,i nie podiwania,jest w ksztalcie mobil telefonu. Link Zgłoś
Gość: Tom Ok Re: Nawigacja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 20:26 Jeśli myślisz o radioodtwarzaczu CD i układzie nawigacji masz do dyspozycji kilka produktów. Najbardziej zaawansowany oferuje obecnie VDO Dayton (sukcesor Philipsa). Mam na myśli model z serii MS (bodajże symbol 5000 lub 5100) z dekoderem TMC (fajny system informacji drogowych o niebo lepszy od RDS; obecnie działa z powodzeniem w Niemczech). Podobny technicznie sprzęt oferuje Blaupunkt (nie pamiętam nazwy ale mogę sprawdzić). Bardzo udaną propozycję serwuje również Becker i od niedawna Alpine (nowa INA). Niestety wszystkie mają wadę - wciąż nie ma do nich płyt z mapami Polski co oznacza, że na terenie naszego kraju można sobie wyznaczyć jedynie pozycję. Garmin jest pod tym względem lepszy. Nie znam jednak zasady działania i dokładności softwaru. Pozdrawiam Tom Ok Link Zgłoś
Gość: Lechu Re: Nawigacja IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.02, 00:30 Mój Becker kalkuluje odległość między punktymi geograficznymi w linii powietrznej. Mało przekonywujące, bo wprowadza w błąd. Poza tym jestem bardzo zadowolony. Link Zgłoś
Gość: Tom Ok Re: Nawigacja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.02, 22:01 Najwyraźniej zatem jest to cena jaką trzeba ponieść za mniej zaawansowany system. Mimo wszystko o tyle mnie dziwi podana informacja nt. kalkulacji długości trasy, że niemal wszystkie systemy nawigacji umożliwiają spory wybór automatycznego wyznaczania trasy wedle przyjętych przez użytkownika kryteriów (najszybsza droga, klasy dróg, ciekawe miejsca po drodze, itd...). Wówczas za każdym razem podawana była inna odległość do punktu docelowego. Tak było w przypadku Alpine, Boscha, Blaupunkta, Philipsa i VDO. Nie miałem natomiast okazji sprawdzić Beckera (obecnie identyczną nawigację jak Becker wytwarza również JVC, tyle, że ze szlachetniejszych materiałów :) ). Pozdrawiam Tom Ok Link Zgłoś
Gość: Szybki Re: Nawigacja IP: *.proxy.aol.com 11.01.02, 08:23 Ja posiadam GPS w samochodzie i w samolocie i jestem bardzo zadowolony. Jest to naprawde swietny i dokladny system, szczegulnie w samolocie i dolecenie do malego lotniska czy w Stanach,Kanadzie,Meksyku i wyspy Karaibskie.Pozd. Link Zgłoś
Gość: sand Re: Nawigacja IP: *.acn.waw.pl 28.01.02, 11:50 dobra.... ale co z mapa Polski.... jeszcze jej nie ma niestety- a moze ktos cos wie na temat daty jej wydania????????? PZDR sand Link Zgłoś
Gość: Kicur Re: Nawigacja IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.02, 13:05 Obecny termin to za rok, ale rok temu tez tak było. Link Zgłoś