Gość: xxl IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.02, 20:40 co sądzicie o Toyocie rav-4 prosze o opinie uzytkowników (nowej),jaki silnik wybrać? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Marcel Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.subnet-173.med.umich.edu 14.01.02, 17:38 Wlasnie kupilem nowa (2002) rav-4. Mam wersje z silnikiem 2.0L, reczna skrzynia biegow i napedem tylko na przednia os. Wlasnie taka wersje bym Ci polecal (jesli jest dostepna w Polsce, ja pisze z USA). Stanowczo odradzam slabszy silnik. Juz ten 2 litrowy wyraznie cierpi na brak mocy (ale moment obrotowy ma OK). Reczna skrzynia jest wyraznie lepsza od automatu. W automacie gdzies gubi sie moment obrotowy a z moca jest jeszcze troszeczke gorzej. Ogolnie autko jest mile i przyjemne. Jakosc materialow i wyposazenia nie jest niestety najwyzszego lotu, ale w koncu nie jest to Lexus.... Auto wybralem z pomiedzy RAV-4, Jeep Discovery, Ford Escape i Hyundai costam. Jesli chcialbys jakis b.szczegolowych info to pytaj. Link Zgłoś
bobekgpl Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa 14.01.02, 19:28 Cześć! Ta Toyota jest już u nas i nawet ją oglądałem (2.0, napęd na przód). czy według Ciebie napęd tylko na przód nie jest ograniczeniem możliwości jazdy tym samochodem w trudniejszym terenie albo w zimie? U nas kosztuje około 23,6 tyś. euro (cena oczywiście zależy od wyposażenia dodatkowego). Jaka jest cena w USA? Pzdr Bobek Link Zgłoś
Gość: Ania Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.interlinia.kam.pl 14.01.02, 19:55 Moj tata chce kupic mamie nowa rav4 2.0 4x4 5d i wlasnie automat. Hm,mowisz ze lepsza manualna? Wnetrze znajome jest mi tylko ze zdjec ale poki co wydaje sie spox.Napisz cos jeszcze o tym automacie i o wrazeniach z jazdy.Ostatnio zastanawialam sie czy rav4 bedzie wystarczajaco wygodna dla kobiety, czyli czy sprawdzi sie tylko a wlasciwie glownie jako samochod do jazdy miejskiej-to pojechac do pracy, to na zakupki, do kolezanek itd.itp. ale chyba mojej mamie bedzie sie podobac,co?:) Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.pg.com 14.01.02, 20:11 Gość portalu: Ania napisał(a): > Ostatnio > zastanawialam sie czy rav4 bedzie wystarczajaco wygodna dla kobiety, czyli czy > sprawdzi sie tylko a wlasciwie glownie jako samochod do jazdy miejskiej-to > pojechac do pracy, to na zakupki, do kolezanek itd.itp. ale chyba mojej mamie > bedzie sie podobac,co?:) Przepraszam, że pytam, ale po co Rav4 do jazdy miejskiej? SUVy mają zwykle dość długą drogę hamowania w porównaniu np. z kompaktami, ponadto często są mało zwrotne, trudniej się nimi parkuje, więcej palą niż podobnej wielkości (wewnętrznej) auta... Do tego w tym przypadku brak byłoby (jak rozumiem) napędu 4x4, który poprawia trakcję, zwłaszcza w zimie. Czy chodzi tylko o wygląd? Bo jeśli tak, to już rozumiem. Ale nie wiem, czy dla wyżej opisanych celów jest to (z obiektywnego punktu widzenia) samochód optymalny. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Ania Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.interlinia.kam.pl 14.01.02, 20:37 mama zmienia samochod(wczesniej jezdzila megane coupe) i dlugo sie zastanawialismy co by bylo odpowiednie,tata myslal jeszcze o nowym scenicu ale w koncu padlo na rav4. Pytalam sie troche o to autko(nawet tu na forum), troche poczytalam i w sumie potwierdzilo sie to co myslalam, ze jest ono bardziej stylizowane na terenowe niz w rzeczywistosci. Ktos je nawet trafnie nazwal "asfaltowa terenowka" czy jakos tak. Bylam w salonie i jezeli mozna liczyc na obiektywizm owego uprzejmego pana...:) hmmm, co do tego 4x4 to moze rzeczywiscie jest to zbedne dla mojej mamy ale jesli tata juz ma cos kupic i to za tyle kasy... przyda sie chocby z tego wzgledu ze czesto jezdzimy na narty:) a tak wlasciwie na to 4x4 najwiecej ochoty mam ja i moj brat:)pzdr Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.subnet-173.med.umich.edu 14.01.02, 21:47 Najpierw o biegach: Moze jestem troche staromodny, ale zdecydowanie wole manuale. Jezdzilem rav-ka z automatem i reczna. Uwazam, ze reczna skrzynia jest bardzo dobrze dobrana. Szczegolnie milo zachowuja sie biegi 1 - 3. Automat takze dziala bardzo poprawnie, ma jednak wady... automatu ;-) Dlatego wlasnie zdecydowalem sie na manuala. 4x4? Skrzynia rav-ki nie ma tzw. reduktora, czyli urzadzenia wprowadzajacego dodatkowe przelozenie w skrzyni biegow. To dosc mocno ogranicza terenowe uzycie tego autka. Rav-ka nie ma tez zbyt wiele mocy a naped 4x4 pochlania jej troszke. W polaczeniu z wieksza waga calego auta daje sie to odczuc w dynamice i zuzyciu paliwa. Decyzja zalezy oczywiscie od Ciebie. Jesli jednak naped 4x4 potrzebny jest tylko do jazdy po sniegu to lepszym rozwiazaniem moze byc naped na przednia os plus komplet zimowych opon. Terenowka? Rav-4 produkowana jest na plycie podlogowej "zwyklego" samochodu i nie jest prawdziwa terenowka. Uczciwie informuje o tym sama Toyota. Z moich doswiadczen i z opinii innych wlascicieli wynika, ze to autko jezdzi w terenie lepiej niz mozna by sie spodziewac. Auto? Dzieki temu, ze rav-ka to wlasciwie podrasowany kompakt genialnie zachowuje sie na asfalcie i w miescie. Wczesniej jezdzilem VW Polo i mozecie mi wierzyc lub nie ale uwazam, ze rav-ka manewruje sie wcale nie gorzej. Jedyne co mi troche przeszkadza to kiepska widocznosc podczas parkowania tylem. Cene w US mozecie sprawdzic na amerykanskich stronach Toyoty. Wersja podstawowa (praktycznie niedostepna) kosztuje ok $16.5tys. Auto, ktore kupilem kosztowalo ok. $21.5tys. W Stanach dostepna jest jedynie wersja 5 drzwiowa :-(( i jedynie silnik 2.0L. Acha, gdybym mogl (w Stanach to tylko opcja teoretyczna) to kupilbym rav-ke z ABS'em. Link Zgłoś
Gość: Ania Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.interlinia.kam.pl 14.01.02, 22:07 co do automatu to slyszalam rozne opinie, moj tata tez sie zarzekal ze tylko reczna ale odkad przesiadl sie na automat to zmienil zdanie,mowi ze sama wygoda (ale moze istotne jest to ze to nie jest "czysty" automat tylko z przelozeniem na sekwencyjna przez co daje mozliwosc bardziej dynamicznej jazdy). Hm, nie jestem pewna ale u nas chyba wszystkie rav4 maja ABS...W kazdym razie ta co chcemy kupic ma ABS i EBD.Wlasnie to chcialam uslyszec-utwierdziles mnie w przekonaniu ze mama poradzi sobie z tym autkiem. Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.subnet-173.med.umich.edu 14.01.02, 22:18 Mysle, ze sobie poradzi. Moja zona (osoba dosc drobna) swietnie sobie radzi. Ogolnie, przynajmniej tutaj, to autko uchodzi wlasnie za "damskie". Do jazdy po miescie ja bym jednak kupil sobie fajny motor. Ale, ze regularnie jezdzimy w "teren" to padlo na cos co nadaje sie i do miasta i do nie ekstremalnej jazdy w terenie. Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: xxl Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.02, 20:17 dziekuje za wasze opinie i prosze o wiecej moze ktoś kupił w Polsce rav-4 disla ? prosze o opinie na ten temat Link Zgłoś