Dodaj do ulubionych

opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.02, 20:40
co sądzicie o Toyocie rav-4
prosze o opinie uzytkowników (nowej),jaki silnik wybrać?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcel Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.subnet-173.med.umich.edu 14.01.02, 17:38
      Wlasnie kupilem nowa (2002) rav-4. Mam wersje z silnikiem 2.0L, reczna skrzynia
      biegow i napedem tylko na przednia os. Wlasnie taka wersje bym Ci polecal
      (jesli jest dostepna w Polsce, ja pisze z USA). Stanowczo odradzam slabszy
      silnik. Juz ten 2 litrowy wyraznie cierpi na brak mocy (ale moment obrotowy ma
      OK). Reczna skrzynia jest wyraznie lepsza od automatu. W automacie gdzies gubi
      sie moment obrotowy a z moca jest jeszcze troszeczke gorzej. Ogolnie autko jest
      mile i przyjemne. Jakosc materialow i wyposazenia nie jest niestety najwyzszego
      lotu, ale w koncu nie jest to Lexus.... Auto wybralem z pomiedzy RAV-4, Jeep
      Discovery, Ford Escape i Hyundai costam. Jesli chcialbys jakis b.szczegolowych
      info to pytaj.
      • bobekgpl Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa 14.01.02, 19:28
        Cześć!
        Ta Toyota jest już u nas i nawet ją oglądałem (2.0, napęd na przód). czy według
        Ciebie napęd tylko na przód nie jest ograniczeniem możliwości jazdy tym
        samochodem w trudniejszym terenie albo w zimie?
        U nas kosztuje około 23,6 tyś. euro (cena oczywiście zależy od wyposażenia
        dodatkowego). Jaka jest cena w USA?
        Pzdr Bobek
      • Gość: Ania Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.interlinia.kam.pl 14.01.02, 19:55
        Moj tata chce kupic mamie nowa rav4 2.0 4x4 5d i wlasnie automat. Hm,mowisz ze
        lepsza manualna? Wnetrze znajome jest mi tylko ze zdjec ale poki co wydaje sie
        spox.Napisz cos jeszcze o tym automacie i o wrazeniach z jazdy.Ostatnio
        zastanawialam sie czy rav4 bedzie wystarczajaco wygodna dla kobiety, czyli czy
        sprawdzi sie tylko a wlasciwie glownie jako samochod do jazdy miejskiej-to
        pojechac do pracy, to na zakupki, do kolezanek itd.itp. ale chyba mojej mamie
        bedzie sie podobac,co?:)
        • Gość: Niknejm Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.pg.com 14.01.02, 20:11
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> Ostatnio
          > zastanawialam sie czy rav4 bedzie wystarczajaco wygodna dla kobiety, czyli czy
          > sprawdzi sie tylko a wlasciwie glownie jako samochod do jazdy miejskiej-to
          > pojechac do pracy, to na zakupki, do kolezanek itd.itp. ale chyba mojej mamie
          > bedzie sie podobac,co?:)

Przepraszam, że pytam, ale po co Rav4 do jazdy miejskiej? SUVy mają zwykle dość
          długą drogę hamowania w porównaniu np. z kompaktami, ponadto często są mało
          zwrotne, trudniej się nimi parkuje, więcej palą niż podobnej wielkości
          (wewnętrznej) auta... Do tego w tym przypadku brak byłoby (jak rozumiem) napędu
          4x4, który poprawia trakcję, zwłaszcza w zimie.
          Czy chodzi tylko o wygląd? Bo jeśli tak, to już rozumiem. Ale nie wiem, czy dla
          wyżej opisanych celów jest to (z obiektywnego punktu widzenia) samochód optymalny.

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: Ania Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.interlinia.kam.pl 14.01.02, 20:37
            mama zmienia samochod(wczesniej jezdzila megane coupe) i dlugo sie
            zastanawialismy co by bylo odpowiednie,tata myslal jeszcze o nowym scenicu ale
            w koncu padlo na rav4. Pytalam sie troche o to autko(nawet tu na forum), troche
            poczytalam i w sumie potwierdzilo sie to co myslalam, ze jest ono bardziej
            stylizowane na terenowe niz w rzeczywistosci. Ktos je nawet trafnie
            nazwal "asfaltowa terenowka" czy jakos tak. Bylam w salonie i jezeli mozna
            liczyc na obiektywizm owego uprzejmego pana...:) hmmm, co do tego 4x4 to moze
            rzeczywiscie jest to zbedne dla mojej mamy ale jesli tata juz ma cos kupic i to
            za tyle kasy... przyda sie chocby z tego wzgledu ze czesto jezdzimy na narty:)
            a tak wlasciwie na to 4x4 najwiecej ochoty mam ja i moj brat:)pzdr
        • Gość: Marcel Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.subnet-173.med.umich.edu 14.01.02, 21:47
          Najpierw o biegach:
          Moze jestem troche staromodny, ale zdecydowanie wole manuale. Jezdzilem rav-ka
          z automatem i reczna. Uwazam, ze reczna skrzynia jest bardzo dobrze dobrana.
          Szczegolnie milo zachowuja sie biegi 1 - 3. Automat takze dziala bardzo
          poprawnie, ma jednak wady... automatu ;-) Dlatego wlasnie zdecydowalem sie na
          manuala.
          4x4?
          Skrzynia rav-ki nie ma tzw. reduktora, czyli urzadzenia wprowadzajacego
          dodatkowe przelozenie w skrzyni biegow. To dosc mocno ogranicza terenowe uzycie
          tego autka. Rav-ka nie ma tez zbyt wiele mocy a naped 4x4 pochlania jej
          troszke. W polaczeniu z wieksza waga calego auta daje sie to odczuc w dynamice
          i zuzyciu paliwa. Decyzja zalezy oczywiscie od Ciebie. Jesli jednak naped 4x4
          potrzebny jest tylko do jazdy po sniegu to lepszym rozwiazaniem moze byc naped
          na przednia os plus komplet zimowych opon.
          Terenowka?
          Rav-4 produkowana jest na plycie podlogowej "zwyklego" samochodu i nie jest
          prawdziwa terenowka. Uczciwie informuje o tym sama Toyota. Z moich doswiadczen
          i z opinii innych wlascicieli wynika, ze to autko jezdzi w terenie lepiej niz
          mozna by sie spodziewac.
          Auto?
          Dzieki temu, ze rav-ka to wlasciwie podrasowany kompakt genialnie zachowuje sie
          na asfalcie i w miescie. Wczesniej jezdzilem VW Polo i mozecie mi wierzyc lub
          nie ale uwazam, ze rav-ka manewruje sie wcale nie gorzej. Jedyne co mi troche
          przeszkadza to kiepska widocznosc podczas parkowania tylem.

Cene w US mozecie sprawdzic na amerykanskich stronach Toyoty. Wersja podstawowa
          (praktycznie niedostepna) kosztuje ok $16.5tys. Auto, ktore kupilem kosztowalo
          ok. $21.5tys. W Stanach dostepna jest jedynie wersja 5 drzwiowa :-(( i jedynie
          silnik 2.0L. Acha, gdybym mogl (w Stanach to tylko opcja teoretyczna) to
          kupilbym rav-ke z ABS'em.
          • Gość: Ania Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.interlinia.kam.pl 14.01.02, 22:07
            co do automatu to slyszalam rozne opinie, moj tata tez sie zarzekal ze tylko
            reczna ale odkad przesiadl sie na automat to zmienil zdanie,mowi ze sama wygoda
            (ale moze istotne jest to ze to nie jest "czysty" automat tylko z przelozeniem
            na sekwencyjna przez co daje mozliwosc bardziej dynamicznej jazdy). Hm, nie
            jestem pewna ale u nas chyba wszystkie rav4 maja ABS...W kazdym razie ta co
            chcemy kupic ma ABS i EBD.Wlasnie to chcialam uslyszec-utwierdziles mnie w
            przekonaniu ze mama poradzi sobie z tym autkiem.
            • Gość: Marcel Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.subnet-173.med.umich.edu 14.01.02, 22:18
              Mysle, ze sobie poradzi. Moja zona (osoba dosc drobna) swietnie sobie radzi.
              Ogolnie, przynajmniej tutaj, to autko uchodzi wlasnie za "damskie". Do jazdy po
              miescie ja bym jednak kupil sobie fajny motor. Ale, ze regularnie jezdzimy
              w "teren" to padlo na cos co nadaje sie i do miasta i do nie ekstremalnej jazdy
              w terenie.

Pozdrawiam!
              • Gość: xxl Re: opinie na temat TOYOTA RAV-4 nowa IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.02, 20:17
                dziekuje za wasze opinie
                i prosze o wiecej
                moze ktoś kupił w Polsce rav-4 disla ?
                prosze o opinie na ten temat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka