Dodaj do ulubionych

auto dostawcze - jakie najlepsze ???

23.09.08, 19:24
Witajcie
będę musiała niedługo kupić auto dostawcze dla Mojej powstającej firmy remontowo-wykończeniowej. Musi to być auto dostawcze,którym swobodnie będzie można przewozić ten cały sprzęt jak i różnego materiały np płyty k/g.
To tyle w ramach wprowadzenia do tematu :)
Podpowiedzcie Mi proszę które marki są najbardziej wytrzymałe, w miarę mało awaryjne.
Myślałam aby na początku działalności kupić używane auto ale jak trafię na jakiś mocno zużyty egzemplarz to i tak suma summarum wydam tyle jakbym kupiła nowy.
Tak więc zależy Mi na Waszych opiniach,doświadczeniach.

z góry wielkie dzięki
pozdrawiam
anett
Obserwuj wątek
    • robert888 opel kadett kombi lub ford sierra takoż 23.09.08, 19:58
      • loyezoo Re: opel kadett kombi lub ford sierra takoż 23.09.08, 20:08
        Jak zwykle "błyskotliwa" odpowiedź kolegi roberta.Wszystko zalezy
        jak trafisz.Ja mam nowego VW Transportera i to jest pomyłka nie
        auto,jak równiez posiadam Renault Trafic-a który ma 15 lat i od 2
        nie dotykam się palcem.Z używanych polecam VW Transportera ale T4
        (starszy model)auto nie do zajeżdżenia chociaż może być ciut mały.
        • gizmo292006 Re: :) 23.09.08, 21:04
          faktycznie - kolega robert powiedział co wiedział !!!

dzięki loyezoo za info :)

czekam na następne ...

anett
        • 1realista Re: opel kadett kombi lub ford sierra takoż 23.09.08, 21:58
          no ale t4 wpierdziela korozja i jest niewygodna pozycja za kierownicą
    • 1realista Re: auto dostawcze - jakie najlepsze ??? 23.09.08, 22:10
      w/g mnie mozna albo wziać podwójna kabinę i skrzynię (z plandeką) ale max długą paką ( pakujesz ekipę i towar) albo skoro maja być przewożone ladunki typu płyty warto wziąc blaszaka ale w wersji max bo pojemna jest ładownia ( dluga i wysoka). Warto rownież miec hak bo czasem mozna podczepić przyczepkę z jakimiś pierdołami. Jesli auto bedzie mniejsze to należy zwrócić uwagę na ładowność oraz mozliwosć spakowania palety z wózka - albo szerokie boczne drzwi albo tylne drzwi otwierane na boki + rozstaw miedzy wnekami kół zezwalajacy na ustawienie palety. Co do marki i modelu to zależy ile chcesz wydać bo z awaryjnościa bywa roznie w zależnosci od roczników i modeli. Ostatnio jest sporo obniżek i atrakcyjnych ofert na nowe auta - czyli warto pogadac z dilerami w sprawie nówki.. moze jakiś ciekawy leasing sie trafi.
      • gizmo292006 Re: auto dostawcze - jakie najlepsze ??? 24.09.08, 17:24
        dzięks 1realista za odp.

to moźe dodam źe chciałabym wydać ok 35 tys - no max 40 tys
        Chciałabym źeby auto to, było w miarę młode i nie zajechane na maxa - uda się za taką kaskę ???

pozdrawiam
        anett
        • loyezoo Re: auto dostawcze - jakie najlepsze ??? 24.09.08, 18:10
          Bez problemu kupisz tylko ostrożnie.Przykładów kilka:)

moto.allegro.pl/item439135728_mercedes_sprinter_311_cdi_pilnie_faktura_vat.html

moto.allegro.pl/item436226679_ducato_maxi_2_8jtd_bedziesz_zadowolony_raty.html

moto.allegro.pl/item444685963_renault_master_2004_l3h3_max_2_5dci_100km_160tys.html

To spore busy i wzięte pierwsze z brzegu.Jak się poszuka można
          znaleźć taniej ale ja nic z tego nie mam:))Pozdrawiam i powodzonka.
        • 1realista Re: auto dostawcze - jakie najlepsze ??? 24.09.08, 20:33
          Musisz sobie odpowiedziec na kilka pytan... Ile osób bedzie jexdzić tym autem - skrzynia z podwojna kabiną miesci 5-7 osob a blaszak z reguły 2 lub 3. Warto brac auto o max ladowności ( czyli modele 3,5t.) bo to zwieksza szanse na zapakowanie calego ładunku. Skrzyniowy ma atuty: płaska podłoga,latwosc do wyczyszczenia po sypkich ładunkach, mozliwośc łatwiejszego przewiezienia ponadgabarytowych ładunków, łatwośc załadowania ( praktycznie od kazdej strony); wady to: koniecznośc założenia plandeki w celu ochrony przed warunkami zewnetrznymi, często ograniczona długośc skrzyni, wyżej położona paka. Blaszak zalety: ochrona ladunku, często dłuższa ładowania od skrzyniowych, niżej połozona podłoga; wady: pewne ograniczenie powierzchni ładunkowej przez wystające nadkola, mniejsza łatwośc załadunku ( drzwi nieco ograniczają).
          Ponieważ ładunki typowo budowlane albo sa na paletach albo sypkie albo elementy płaskie i długie (dł. z reguły 2,5- 3m) musisz zastanowic sie i zwrócic uwagę czy wejdą (na dlugość) na skrzynię bo z szerokością nie ma problemu (zazwyczaj). Przy blaszaku pytanie czy wejda na dlugość i czy wejdą pomiędzy nadkolami( trzeba zmierzyć). Warto rownież blaszak wyłożyć wewnątrz sklejką bo to chroni wnetrze przed obtarciami blachy( szybsza korozja). Ważna jest ilosc punktów do mocowania ładunku ( do zaczepienia pasów zabezpieczających). Koniecznie sprawdź stan opon bo jedna kosztuje 300-500 zł czyli komplet 5-7 opon to 1,5-3,5tys zł.Sprawdź silnik czy nie jest zatarty, przegrzany; układ zasilania w jakim jest stanie, zawieszenie bo z reguły polak przy ładownosci 1500 kg wrzuca te 2000 kg( bo co to taka paka nie pomieśc tej paletki więcej) a zawieszenie siedzi? Typowe przebiegi dla skrzyniowcow z podwojna kabina to 30-50 tys. rocznie zaś blaszaków 50-100tys. rocznie. Przy użytkowaniu ważny jest kierowca ( nie moze być idiota z ambicjami sportowca bo zatrze silnik), konieczne dbanie o stan filtrow i lanie dobrego paliwa ( bo przy mrozie w nocy -20C rano auto nie odpali) oraz pilnowanie poziomu oleju, no i sprawna wentylacja i ogrzewanie w kabinie.O auto warto dbać i czyscic bo zadbana maszyna dużej słuzy.
          Warto rownież mieć hak bo na przyczepkę ( albo lawetę) mozna załadować np drewno, betoniarkę, gietarki, mieszarki itp.
          Co do propozycji to:
          cos w tym stylu lecz nieco drogie:

www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T445729
          www.moto.allegro.pl/item438034292_mitsubishi_canter_3_9_tdi_skrzynia_serwis_jak_nowy.html
          albo faktycznie jakiś fiat/iveco lub mercedes (choć jest drogi). Vw bym nie kupił bo sie sypią i sa zbyt drogie i z reguły zajeżdzone - dobre dla rolnikow ( żeby sie polansowali we wsi) ale jako muły robocze sie nie nadają. Generalnie pamietaj o dobrym sprawdzeniu przez fachowców auta przed kupnem - koniecznie bierz potwierdzenie stanu auta na papierze żeby w razie wpadki mieć mozliwosć kogo skarżyć o odszkodowanie.
          • gruby_mietek Re: auto dostawcze - jakie najlepsze ??? 24.09.08, 22:18
            jak wyzej pisano duzo zalezy co chcesz wozic tym autem i ilu
            pracownikow ma jezdzic. z doswiadczenia wiem ze np taki VW T4 krotki
            blaszak pake ma w wymiarach 1,25m szer.(miedzy nadkolami) i 2,6 m
            dlugosci (przedłuzony ma 2.9m). czyli: plyta g-k wchodzi, plyta osb
            wchodzi na styk, profile 3m wchodza (ale tylko do dlugiego i po
            przekatnej). paleta przez drzwi boczne wchodzi (wzdluz), tylem i
            wzdluc i wszerz pod warunkiem ze ma drzwi skrzydelkowe a nie klape -
            uwazac trzeba na mala ladownosc ok 900kg. co do trwalosci i jakosci
            to nie zgodze sie z przedmowca i z kolei polecam wlasnie vw. T4 to
            model bardzo udany - trwaly, solidny wol roboczy. przy odpowiedniej
            eksploatacji bedzie sluzyl dlugo i bezawaryjnie, jedynie zawieszenie
            ale wiadomo - polskie 'drogi' + ladunek na pace i nie ma zmiluj. w
            firmie jezdza 3 sztuki i bardzo sobie chwale. natomiast nowszy T5 to
            chyba jednak krok w tyl. jest wyraznie delikatniejszy, jakosc
            wykonania nie przystoi do epoki.

optymalnym rozwiadaniem byloby kupno duzego dostawczaka z podwojna
            kabina. np vw LT35max kabina na 6 osob a na pace tanczyc mozna

pozdrawiam
            • gizmo292006 Re: auto dostawcze - jakie najlepsze ??? 25.09.08, 11:44
              loyezoo,1realisto i guby_listku - wielkie dzięki za tak szczegółowe informacje -
              jesteście super chłopaki :)
              teraz to i o autkach dostawczych już trochę wiem - dzięki Wam :)

w tym momencie mamy 3 pracowników + mój brat-wspólnik który będzie jeździł tym
              autem więc nie będzie (mam taką nadzieję hihi) go tak ostro katował.
              A wozić będziemy typowe dla wykończeniówki materiały - np. takie jak wymienił
              gruby_listek + inne sprzęty np.do cięcia glazury który też jest spory.

pozdrówka dla Was :)
              anett

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka