Gość: Marcin IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 17.10.03, 10:49 Co to jest i do czego służy? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Niknejm Re: Wariator IP: 5.3.1R* / *.pg.com 17.10.03, 12:36 W świecie auto-moto - do dostosowania faz rozrządu (czasów otwarcia/zamknięcia zaworów) do aktualnych warunków pracy silnika. Np. w Toyocie taki system nazywa się VVTi. W BMW - Vanos. W Alfa Romeo też są takie wynalazki (zresztą jest to element o legendarnej wręcz awaryjności w silnikach AR ;-)) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
mgolem Re: Wariator 17.10.03, 12:44 Wariator z definicji to przekładnia bezstopniowa. Nazywanie wariatorem systemu zmiennych faz rozrządu jest moim zdaniem błędnie i mylące, bo nie są to zmiany ciągłe, tylko skokowe. Co nie zmienia faktu, że tej nazwy się używa... Link Zgłoś
greenblack Re: Wariator 17.10.03, 12:50 mgolem napisał: > Wariator z definicji to przekładnia bezstopniowa. > Nazywanie wariatorem systemu zmiennych faz rozrządu > jest moim zdaniem błędnie i mylące, bo nie są to > zmiany ciągłe, tylko skokowe. Jesteś w błędzie. Coraz powszechniejsze są bezstopniowe zamiany faz rozrządu. Pozdrawiam Link Zgłoś
mgolem Re: Wariator 17.10.03, 13:03 greenblack napisał: > Jesteś w błędzie. Coraz powszechniejsze są bezstopniowe zamiany faz rozrządu. W takim razie chętnie przyjrzałbym się jakiemuś konkretnemu przykładowi. Link Zgłoś
mgolem Re: Wariator 17.10.03, 15:16 > Np. Volvo. Ooo, to jest rzeczywiście bardzo konkretny przykład :-/ Może ja jakoś inaczej rozumiem słowo konkretny, więc sprecyzuję, że miałem na myśli wskazanie jakiegoś opisu silnika - albo chociaż samego rozrządu - z rysunkami poglądowymi albo technicznymi, wykresami kątów otwarcia, mocy i momentu w funkcji obrotów itp. Sama obecność słowa 'continuous' w nazwie systemu to trochę mało... Link Zgłoś
greenblack Re: Wariator 17.10.03, 15:21 Silnik 2.4T i 2.5T ma bezstopniowo zmienne fazy rozrządu. O rysunki poproś Volvo. I nie wiem skąd Ci przyszło do głowy, że wariator pochodzi od bezstopniowo. Varius znczy różny, zmienny, a nie płynny. Link Zgłoś
mgolem Re: Wariator 17.10.03, 15:59 greenblack napisał: > Silnik 2.4T i 2.5T ma bezstopniowo zmienne fazy rozrządu. O rysunki poproś > Volvo. Przyjmuję, że twoje przekonanie "w tym temacie" opiera się wyłącznie na obecności skrótu CVVT w opisach samochodów z tymi silnikami, bo rozumiem, że gdybyś miał/znał jakieś źródła wiedzy na ten temat, to byś się podzielił? > I nie wiem skąd Ci przyszło do głowy, że wariator pochodzi od > bezstopniowo. Varius znczy różny, zmienny, a nie płynny. Wariator jest terminem technicznym i oznacza przekładnię o ciągłej regulacji przełożenia. Nie sugeruj się etymologią, jest wiele wyrazów, które zatraciły swoje pierwotne znaczenie. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Wariator IP: 5.3.1R* / *.pg.com 17.10.03, 17:48 mgolem napisał: > W takim razie chętnie przyjrzałbym się jakiemuś konkretnemu przykładowi. Proszę bardzo, skoro nie GB, to może ja :-) Opisy różnych systemów VVT z rysunkami i przykładami: www.hondapl.org/vteccompare/vteccompare.html Pzdr Niknejm Link Zgłoś
mgolem Re: Wariator 17.10.03, 21:45 Gość portalu: Niknejm napisał(a): > Proszę bardzo, skoro nie GB, to może ja :-) I o to chodziło ;-) > Opisy różnych systemów VVT z rysunkami i przykładami: Dzięki! Link Zgłoś
hiszpan25 Re: Wariator 17.10.03, 12:48 czsami instalacja gazowa moze być wyposazonw w wariator: asterka.2max.pl/lpg.html ale nie mam gazu ani pojecia poco toto jest. pytaj gaziarza na forum on jest specem to może wie o co chodzi... ride to life... ...life to die Link Zgłoś